Ring -> RE: Породилно отсуство (8.3.2013 13:28:26)
|
ne mislam deka e prosek od site vraboteni....ako bese taka jas ke imav barem 2 pati pogolemo porodilno , a mene mi bese kolku sto mi bese platata na transakciska, sekoj mesec mi e ista. mislam deka e prosek od licen dohod ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance RR ИЗВОРНА ПОРАКА: idnata_mama ИЗВОРНА ПОРАКА: strelec 8 ti sleduva bilo kakvo boleduvanje na 4 casa.samo sto porodilnoto ke ti bide kako platata.ako si zemala plata od 5500 porodilnoto ke ti bide tolku Јас денес во фирма се распрашував бидејќи ме пријавија минатиот месец и до породување ќе имам полни 6 месеци, сметководителката ми рече дека ќе зимам породилно пола од платата бидејќи се зимал годишен просек. Тоа би му дошло вака: Јас 6 месеци ќе зимам 18.000 Ден плата, но бидејќи остануваат 6 месеци во кои не сум зимала плата, се земал вкупен годишен просек и јас ќе сум зимала по 9.000 Ден породилно. Кажете ми каде точно можам да проверам бидејќи оваа сметководителкава не ми е баш сигурна, често зане да извади инфо од ракав па да не е точно!!! Барав во Закон за работни односи ама не најдов ништо вакво, каде да барам на друго место? Неможе бе да е плата 5500..тоа е под минималецот!!! Инаку породилното е 100%, и за да имате право на него потребно е да работите најмалку 6м. Точно е дека се зема просек, ама не само на вашата плата, туку на целата фирма за 12 месеци.
|
|
|
|