RE: Вигантол,д3 или ад3 (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

Felly RR -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 15:45:14)

Нас докторката ни рече до март да и даваме. Не знам дали мислеше и во март, или не, а и нема па многу сонце сега, затоа ме интересираше, дали да ги прекинам или да и давам уште. Значи и март цел месец ќе и давам, па после ќе ги прекиниме.

Maca25 -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 15:54:41)

Ваљда на цел март мислела. нас ни рекоа и цел април. Додуша ќерка ми е веќе 2 години и кога надвор е сончево, а ние сме поминале 2-3 часа на сонце не и давам капки. Но кога сме дома, и кога е вака тмурно како денес, пред спиење навечер добива 2 капки. 

Snowhite RR -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 17:30:01)

Мене докторката не ми кажа во кој месец да ги прекинам, ми рече додека е вака тмурно, магливо, да му давам, па да му ги прекинам, па после кога пак ќе почнат магли, пак да почнам да му давам

denim -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 19:34:42)

Na malite sama im nakachiv po 4 kapki D3. Imaat bez 1 nedela 6 mess. sto mislite dali e OK?

Snowhite RR -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 19:40:14)

А зошто сама им ја зголемуваш дозата без консултација, јас не би правела така иако се работи за витамински капки

denim -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 20:04:17)

Zatoa sto posleden pat (pred 2 mess.) so preporaka na Dr. ni zgolemija na 3 kapki. Ima 2-3 dena pocnav da im davam po 4, ama ne sum sigurna? Sepak da se javam kaj Dr.?

skorpijana -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 20:10:53)

jas im davam po 2 kapki taka ni kaza doktorot

ole2004 -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 23:34:05)

Jas na Eva i davam po 4kapki D3 kako sto ni kaza ortopedot.I gi davam so lazicka,no vo posledno vreme ne otvara usta,gi pluka,pa razmisluvam dali da i gi stavam vo mlekoto[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image].Mi e strav da ne ne go pie mlekoto[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image].

Maca25 -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 23:39:30)

Оле2004, ако и ги ставиш во млекото, за да ги прими сите 4 капки треба до последна капка да го испие млекцето. Затоа најубаво на лажичка и си знаеш дека ги испила. 

ole2004 -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (4.3.2011 23:48:17)

Maca25 fala za odgovorot i imas pravo,no i vaka neznam kolku goltnala,a kolku pluknala.

Maca25 -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (5.3.2011 0:03:18)

Имаше периоди кога ќерка ми не отвораше уста за капки, мислејќи дека е некој сируп. Сепак морав да и дадам капки и и правев финта - таа си цуцкаше млекце незнаејќи што ја очекува, јас и го тргав шишето и капнував 2 капки ВИгантол и пак шишето во уста. На почетокот не беше ни свесна што сум направила. Она задоволно си продолжуваше со млекото, јас задоволна. 

arh_diz -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 14:58:01)

Nie zasega primame po 2 kapki.No pedijatarot mi napomna dokolku sme na sonce podolgo od 15 minuti da ne mu davam kapki.Dali vie toa go praktikuvate

Pepelaska * -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 15:07:14)

Ние кога бевме на систематски сега на 6 месеци ни ја зголеми дозата од 3 на 4, го ставаше на стомаче а ова баш тогаш го мрзеше се да прави и вика ај поарно давај му 4 капки некако сакам повеќе да ми се зацврсти па на 8 на контрола да го види, а јас колку што знам се даваат капките редовно до година за ова немам слушнато

penelopa -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 15:07:44)

А мене па денес фармацеутката ми рече дека на секој месец се менува шишенцето[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] па ме замисли. Значи отворено се употребува само месец дена[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. На нив пишува до кога имаат рок на траење а и педијатарот ништо не ми спомна.

Slagjana -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 15:16:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

Nie zasega primame po 2 kapki.No pedijatarot mi napomna dokolku sme na sonce podolgo od 15 minuti da ne mu davam kapki.Dali vie toa go praktikuvate

Јас го практикував тоа во летото, од 4-6 месеци. Секој ден беше на сонце барем 30 минути. Сама решив така и не згрешив. Пред тоа примаше по 4 капки Д3 и кога ја однесов на контрола на 6 месеци ми рекоа да намалам со капките (не кажав дека не ги зема 2 месеци), бидејќи фонтанелата се затворала со побрзо темпо. Сега и давам редовно (нема сонце)[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

arh_diz -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 15:18:37)

Peneopa jas za cuvanje na kapkite go prasav pedijatarot taa mi rece nema vrska , dodeka ne se potrosat .
Znam deka letno vreme se prekinuvaat AD kapkite nie vo Avgust ne sme primale od Septemvri pocnavme
Fala na odgovorot Slagana

penelopa -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 15:22:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

Peneopa jas za cuvanje na kapkite go prasav pedijatarot taa mi rece nema vrska , dodeka ne se potrosat .
Znam deka letno vreme se prekinuvaat AD kapkite nie vo Avgust ne sme primale od Septemvri pocnavme
Fala na odgovorot Slagana

Така практикував до сега ама ептен ме зачуди си викам леле да не не сум прочитала јас а кај син ми не сум забележала промена.
Мислам доста комплицирам[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Tamarce Bubamarce -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 19:28:29)

Zdravo na site!!!!!!!

Jas sum nova na ovoj forum najprvo da ve pozdravam ne sakam da zvuci kako pozdravi i cesttiki ama kulturno e.[sm=smiley36.gif].Vidov deka imate tema za kapkite AD pa sakav da prasam kako gi davate kapkite?Jas na mojata Tamarce koja utre ke pravi 3 meseci i gi davam so mlekce(papame od flaska)[sm=duda.gif],po dve kapki vo lazicka pred jadenje.
Isto sakav da prasam kolku cesto vaseto bebe povrakja mlekce?Kaj nas se slucuva ponekogas dosta cesto vo tekot na denot,a ponekogas pa voopsto.Stuckame posle jadenje pa i davam vodicka ili cajce.Na pocetokot ne sakase cajce ama sega go pie.
Pozdrav do site i fala na odgovorot [sm=smiley36.gif]

mila mama -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 19:32:56)

Zdravo Tamarce Bubamarce! Dobredojde i ti posakuvam ubava druzba na forumov. Za kapkite slobodno procitaj si sto spodelile drugite majki, bas ima pisuvano pogoore za toa kako gi davaat, a za povrakanje, eve tuka mozes da si poglednes za pocetok, pa ako ima prasanja site ke pomagame [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

arh_diz -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (7.3.2011 19:37:40)

Dbredojde na RR Tamarce Bubamarce
Jas kapkite mu gi davam posle jadenje ili pak pomegu jadenje bidejki nekogas kako sto kazuvas povraka i moze da gi povrati.
Povrakanjeto moze da se slucuva ako se prejaduva bar taka bese vo nasiot slucaj

mila mama -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (3.6.2011 11:38:58)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Gorde J

Pepelaske davaj eden den 2 eden den 3 i toa nautro a posle pravec na sonce da se vrzi vitaminot D i uste nesto najvazno
Dali kapkute gi cuvate na temno ?????
Dali gi menuvate sisencata na D3 na sekoi 2 nedeli i vigantolot sekoj mesec?????

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly

Капките ги чувам на собна температура, во плакар ми стојат. Капките Д3 од Пливит се менуваат на 30 дена, а вигантолот трае додека не го потрошиш. Мене така ми кажа докторката, а истото и аптекарката ми го кажа. Мене Вигантолот ми траеше 3 месеци.

ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo

Jas kapkite d3 gi menuvav na 15 dena, po preporaka na ortoped od majcin dom, a vigantol ne sme koristele

menki -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (3.6.2011 12:54:37)

Мене ми рекоа да и давам d3 капки и да ги чувам во фрижидер и дека не е потребно да се фрлаат воопште капките си ги користиш додека не ти заврши шишенцето

Natuska85 -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (17.7.2011 23:40:24)

Ние користиме Пливит Д3 и педијатарот ми кажа да ги користиме додека не се потрошат,а пред некој ден ортопедот пак ми вика да ги менуваме на секој 20тина дена,демек ветрееле[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image].А и да ги чуваме во фрижидер,ај тоа знаев ама ова за менувањето ме замисли.Јас еве веќе 3 месеци истото пакување го користам,па ќе земам деновиве ново...

Beatris -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (18.7.2011 0:25:09)

Јас користам Вигантол, не ги лувам во фрижидер, ама и педијатарот и ортопедот ми рекоа да ги менувам на еден месец зошто ветреат и го немаат истиот ефект па почнав да купувам нови. Старите си ги ставам на лице и имаат супер ефект [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

dostickage -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (18.7.2011 10:10:13)

ne mi teknalo ic za lice.sea frliv edni sto ostanaa:)))
aj ke vidam a ne ima  uste nekoe kutivce:)

Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>