|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Адаптирано млеко
5.9.2011 11:26:00   
mamana25
so kilaza e ok,prviot mesec kaci 1.100,a vtoriov 1.160!Kakata mu e zelena edno 2-3 nedeli,nemoze tolku vreme a e nastinato,znaci gladno e sigurno!Abe ovie doktorive mnogu mnogu ne gi biva kog stanuva zbor za ad mleko,ama toa e toa!

(Одговор на членот DamjanSKP)
Непосредна врска до пораките: 501
5.9.2011 12:04:38   
lilicka
mamana25....mozes da probas so Nan vikaat deka toa ad mleko bebinjata najveke go sakaatdavaj mu na 3h a vo megu vreme mozes da mu dades cajce,voda ili ako epten place mozes da mu dades uste 30ml mlekcee..probajj
I nie go imame istiot problem ama jass i vlegov vo finta za da ja zasitam da ne place oti na pocetokot maki macev dodeka svatimee so kako treba
pozzz

(Одговор на членот mamana25)
Непосредна врска до пораките: 502
5.9.2011 15:03:47   
Annet
na upatsvoto na ad melkoto za doziranje ima spored mesecite na bebeto,i spored kilogramile? po koj nacin se vodite vie?

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 503
5.9.2011 19:32:04   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamana25

Doktorot vika demek zesko e za sega da go smenime mlekoto,da pocekame da se zaladi malku.

A sto ima vrska vremeto?Kako sto vika maca rr vidi so stolicata kako e?

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 504
6.9.2011 8:53:04   
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet

na upatsvoto na ad melkoto za doziranje ima spored mesecite na bebeto,i spored kilogramile? po koj nacin se vodite vie?

јас се водев според килограмите затоа што Филип ми беше доста понапреден.

Live and let live

(Одговор на членот Annet)
Непосредна врска до пораките: 505
6.9.2011 17:14:16   
cece333
jas probav i so pogolema kolicina na mleko za da ne go hranam tolku brgu ama ke go ispie i odma ke povrati znaci mu e mnogu,a go pie mogu brgu za da mu stigni informacija vo mozoceto za da znaae kolku mu e dosta i zatoa vaka i pak mu se sobira okolu 150 ml mleko pr.50-60 ml od mene i 100 ad.
A so stolicata nemame problem oti mu davam vodicka si kaka3-4 pati dnevno.
Mora da se proba sekako sekoe dete e razlicno

(Одговор на членот DamjanSKP)
Непосредна врска до пораките: 506
6.9.2011 17:56:37   
SkCura77
Zdravo na site! Imam sin od skoro 40 dena, na doktori koga odime vikaat deka odlicno cica, deka mene gradite i bradavicite mi se super i koga kje me stisnat, vikaat deka mlekoto mi e Ok. Megjutoa, deteto mi kaci samo 300 gr. Nokje ne place, ne vristi, ne bara da cica, no ne ni spie, tuku saka muabet, pesnicki, setanje i mazenje vo race i sl.
Me cudi i me interesira dali nekoja ima slicen problem, bebeto da cica na 3 saati, mleko da tece kako od cesma, a bebeto vo prviot mesec edvaj kacilo 300 gr!! Jas se somnevam na bakterija vo creva i  sakam da zemam bris od pelena, a lekarite predlozija da mu se ispita i krvta i predlozija dohrana od 120 ml obrok mleko HIPP 1 BIO, eden obrok na 24 casa i da se meri sekoja nedela. Dali nekoja od vas ima slicno iskustvo, se da bide vo red, a deteto sepak da ne kacuva tezina? I dali ima vrska sto deteto (mashala) e malku prgavo, hiperaktivno, samo mrdka i pretka koga e buden? Ili e nesto bolen?

(Одговор на членот cece333)
Непосредна врска до пораките: 507
6.9.2011 18:27:41   
Maca25
Најдобро да му направите крвна слика и микробиологија на столица. Да за може да се исклучи бактерија. Направи му одма, види што е, па после почни со АД.
А за тоа дека мрда многу, мислам дека врска нема, мојата преташе по цел ден па месечно по кило качуваше (само од цицање). 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот SkCura77)
Непосредна врска до пораките: 508
6.9.2011 22:23:55   
cece333
I kaj mene gradite bea super,mleko imase ama ne napreduvase bebeto,najdobro e da pocnis so prihranvanje so ad mleko ili nudi go bebeto na sekoj 2 casa da cica treba da ima 6 do 8 obroci na den.
A navodno ako ne spie e gladno.
Probaj prvo da go hranis na pokratok period ako i taka ne kacva vo tezina ke mora da vovedis ad mleko.
Dali merevte podoj(kolku ml mleko od edna grada cica)i toa e mnogu bitno.

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 509
7.9.2011 14:10:56   
mamana25
Znaci na upatstvoto od mlekoto kolku pisuva mu davam uste 50 ml poveke otkolku sto pisuva i dzabe e,ne mu drzi sitost!More cajce i voda se otepuva od pienje ama toa sirotkoto saka mleko!Ke treba da pocekam uste ovoj mesec i ke pocneme izgleda so kasicki!

Непосредна врска до пораките: 510
12.9.2011 17:31:49   
libra.n
Zenski, moeto ke polni uste edna nedela dva meseci i pie okolu 100 ml. na obrok, 6 pati vo 24 casa.Na kutijata pisuva deka treba za ovaa vozrast da pie 200 ml. Koristime hipp 1 so probiotik. Sto moslite dali e dovolno? Vasi iskustva kolku piele na ovaa vozrast? Pozdrav do site

Непосредна врска до пораките: 511
12.9.2011 20:09:26   
Annet
eve i jas se mislam sto da pravam.mojata kerkicka ima 4 nedeli i e na ad mleko Aptamil.i jas se ja prasav doktorkata mi rece vodi se spored nedelite,oti ona vaka si napreduva.pa pie po 90ml na 3 ipol saati.

jas mislam deka i e malku,iako go povraka ponekogas.eve sinoka i dadov 120ml i 6 saati ne stana,celo vreme spiese.planiram vecer pak taka.ama neznam dali cini ili ne cini taka da i pravam ,ednas 90,pa 120.?????

ama saka da si jade.placese mnogu i dopraviv uste 30ml i polse mnogu ubavo spiese.
neznam,mm stalno me kara vika ne cekas 3 saati da pominat i davas ,ama koga saka da jade,mislam deka treba poveke da i davame,a poretko,ona napresuva zasega ubavo.........

libra jas mislam deka treba poveke da mu davas na bebeto,spored ova sto jas na 1 mesecno mu davam po 90,a ti na 2 mesecno 100ml..neznam,edna prijatelka moja znam go dohranuva so Hipp i mu dava poveke,mislam po 120ml.ama sepak ti najdobro da si prasas na lekar,oti sekoe bebence si e razlicno;-)

(Одговор на членот libra.n)
Непосредна врска до пораките: 512
13.9.2011 11:44:36   
libra.n
Eve se obidov da i dadam poveke i vcera vecerta i utrovo mi povraka koga i davam po 120. ne moze da go ispie i koga i ja stavam cuclata od siseto pri kraj na 120 ml. se gadi i celo mi go povraka vo mlazevi??? I sega ?

(Одговор на членот Annet)
Непосредна врска до пораките: 513
13.9.2011 20:15:46   
cece333
ako go ispie naednas za 5 min primer ke go povrati,jas mu pravam malku pauza koga mu go davam za da go ispie popoleka.

(Одговор на членот libra.n)
Непосредна врска до пораките: 514
13.9.2011 20:19:48   
cece333
ama gledam deka ti e 2 meseci bebeto,dobro e kako sto mu davas 6 pati po 100 ml dovolno e,200 ml skoro 3-4 mesec se dava,ako ne ti placi za jadenje prodolzi kako sto davas

Непосредна врска до пораките: 515
14.9.2011 0:36:55   
AndreaS
Таблиците за хранење со АД млеко, кои ги има на кутиите, се дадени отприлика или да кажам, некој просек. Колку ќе му давате на бебето зависи од тоа колку бара. Греота е да не се даде доволно и бебето да се остави гладно и да плаче. Па зарем мајките што дојат знаат колку има цицаат бебињата?

Инаку, мене педијатарот ми советуваше по 150 мл дневно за секој кг тежина, пример 3 кг бебе - 450 мл млеко за 24 часа. Со тоа што ми нагласи дека оваа количина може да варира, зависно од потребите на бебето. Ќерка ми се роди малечка, 2200г и на почеток пиеше многу помалку од пропишаната (посочената) доза, едноставно не сакаше повеќе. После третиот месец, пак, пркна и ептен доби апетит и еден период од трети до кај петти месец пиеше повеќе од тие посочени дози, може едно 20-30% повеќе. Јас секогаш и правев една доза повеќе од тоа што вообичаено ми пиеше, па колку испие - толку, останатото го фрлав. Така никогаш не се доведов во состојба да ми плаче после испиено шишенце млеко и а пратев кога и се зголемуваше потребата/количината на млеко. Е сега веќе и давам секогаш по 6 дози, на пример, 3 пати на ден и не и давам повеќе од тоа, ама затоа што веќе сме во десетти месец и јадеме и зеленчук, месо, овошје, па и правам некој дневен распоред на исхрана.

Мој совет ви е да правите секогашмалце повеќе, подобро да фрлате отколку да биде гладно детето. И да ја почитувате разликата од 3 часа, за да се свари млекото и да нема бебто проблеми со варењето, со грчеви и слично. Евентуално ајде на 2,5 часа, ептен ако плаче и е гладно - тогаш може да направите отстапување.

Непосредна врска до пораките: 516
16.9.2011 12:58:31   
Baka
Едно прашање, молам за одговор. Малиот има 8 месеци и сега сакам да му купам чоколино и слични каши кои се припремаат со млеко, а понатака и да му заменам едно цицање со млеко во шишенце. Јас сакам да земам адаптирано млеко, поточно ова на ХИП што е пребиотик и пробиотик, ама сите ме убедуваат да почнам со кравјо млеко, демек како после ќе сум го одвикнувала од адптираното на кравјо ми испаѓало дупла работа... А кравјото млеко е цело прашок, барев ова адптираното е со витамини и минерали и добро е за стомак. Вие што ми препорачувате?

(Одговор на членот AndreaS)
Непосредна врска до пораките: 517
16.9.2011 13:10:55   
podarok
Можеш да му подготвуваш млечни каши на хипп што се подготвуваат со вода. А дали да почнеш со адаптирано или со кравјо најдобро ќе ти покаже user posted image . Мојот беше на адаптирано од 2 месеца и незнам уште какво не пробавме. Ке испиеше 100мл и толку. Гладен не гладен тоа беше плафонот. Со полни 7 месеци пробав кравјо битолско и верувале или не двапати по 200 мл ко од шала. Немам намера сега да се држам до некои строги препораки одлично напредува. Од кога почна со кравјото почнав да му правам млечни каши од несле и сега за тие од хипп неќе да чуе. 

(Одговор на членот Baka)
Непосредна врска до пораките: 518
16.9.2011 13:20:07   
AnnaMolly RR
Baka, тие кашички се подготвуваат и со мајчино млеко. Доколку нема потреба за воведување адаптирано млеко, не ти ни препорачувам да му воведеш. Ако твоето мајчино млеко му е доволно, нема зошто да се премине на адаптирано.
А за одвикнувањето од адаптирано и преминување на кравјо и не е толку страшна работа. Кај нас се на се траеше една недела.
За кравјо млеко повеќе можеш ТУКА да си прочиташ.

Live and let live

(Одговор на членот podarok)
Непосредна врска до пораките: 519
16.9.2011 18:04:24   
vida
sin mi ima 6 meseci i e na adaptirano mleko.Pred edna nedela go smenivme so moja kravica i zgresivme.Celo vreme e gladen,navecer place na sekoj saat i kaka po 7 pati dnevno.Denes pak se vrativme na adaptirano.Osven mleko za nisto drugo ne saka da slusne.Me interesira kako da mu gi spremam karamelinoto plazma melena primer dali moze da mu ja stavam vo ad mlekoto?

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 520
16.9.2011 18:29:20   
kikicka
можеш ама не во шише ,позади секое пакување од производите на лино пишува колку лажички со колку млеко,така да ќе раствориш АД толку колку што пишува.Јас кашите и ги правам со кравјо а навечер пие Аптамил.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот vida)
Непосредна врска до пораките: 521
17.9.2011 12:02:15   
Tanja84
Ve molam koj saka da mi kaze kolku maksimalno moze da stoi napraveno adaptirano mleko ili vednas treba da se ispie? Blagodaram

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 522
17.9.2011 12:07:47   
jm88
Tanja 84 adaptirano mleko treba vednas da se pie i mislam deka poveke od 15 min ne treba da se cuva bar taka mi kaza doktorkata inace i nie sme na adaptirano mleko i vednas mu go davam da go pie ako mi zaspie vo meguvreme ili da ne saka go frlam odma potoa mu pravam drugo.....

(Одговор на членот Tanja84)
Непосредна врска до пораките: 523
17.9.2011 12:11:57   
Luci
Tanja84 на сите паковања на кутијата пишува да се испие за 30 минути, но не ми е јасно едно нештоuser posted image user posted image user posted image Кога лежевме на детска клиника со синчето раствореното АД млеко што го припремаат они за бебињата кои беа на АД млеко (ние сами не смеевме да припремаме во собите зошто немало хигиенски условиuser posted image user posted image user posted image ) стоеше во фрижидер 24ч и кога ни беше потребно само го затоплувавме. Јас дома до сега никогаш не сум му затоплувала така како што прават на клиника, секогаш му правам тазе, колку количински и да останело сум го фрлала
ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanja84

Ve molam koj saka da mi kaze kolku maksimalno moze da stoi napraveno adaptirano mleko ili vednas treba da se ispie? Blagodaram

< Поракaта ја уредил luci -- 17.9.2011 12:13:52 >

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот Tanja84)
Непосредна врска до пораките: 524
17.9.2011 12:20:53   
kikicka
zavisi od AD koja firma jas aptamilot nekogas maxxxx saat na sobna pedijatarot taka mi kaza,ali sekogas proveruvam vo koe stanje e mlekoto ako mi mirisa nes novo pravam

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 525
Страница:   <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Darija
vesnaaa

<3

* (56%)

* (9%)

* (9%)

* (10%)

* (5%)

* (10%)

Број на сите гласови: 77

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!