lindicka -> RE: Абортус - да или не? (10.4.2012 18:38:21)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka Многу пати имам пишувано на темава, дури мислам дека и мојот прв пост на РР беше овде. Мојот став е јасен по ова прашање ДА за абортусот како право на избор, без посебни процедури, раководено по девизата Мое тело, моја одлука. Значи со оваа девиза сакам да кажам дека не сакам никому да објаснувам зошто сум се решила за абортус, дали било од оправдани причини и кои се тие оправдани причини, или кој ќе определи дали моите причини се оправдани (бидејќи оправданоста нема единица мерка па да измериме 3 кг оравдано, може, терај Мишко). Во принцип ми смета кога некој се дрзнува да ме нарече убиец заради тоа што сум се решила на абортус, ама кога тоа го прави некој поединец кој решил да има таков став, не се расправам, на крај краева секој има право на личен став. Ама ако случајно државата се осмели да ми чепка по таа тема е тогаш сигурно нема мирно да си седам по дома и да чекам да ми пресудат. Потполно се согласувам! Секој треба да има право на избор! И каква е таа процедура за абортуси?!!! Ете јас имав киретажа, мисетиран плод во 9та недела, или абортус кажете го ако сакате. Отидов фино лепо на контрола и кога да видам, има што да видам и слушнам, плодот, детето мое, престанало да се развива и мораше под итно да се направи киретажа, затоа што мојот живот беше доведен во прашање, можеше да добијам сепса или не дај боже да ми настанат компликации или стерилитет. Отидов на второ мислење истиот ден, истото ми го кажаа, под итно киретажа (абортус)! И го направив тоа истиот ден, а да чекав до понеделник (затоа што ова ми се случи во петок)и по комисии да одам, може ќе читавте по весници бремена жена починала од сепса! Секако дека ми беше тешко после тоа, ми требаа месеци да се извлечам од депресија, но затоа што беше неочекувано и непланирано, секако. Ете кај мене беше заради медицински причини, но го поддржувам правото на абортус во секоја ситуација. Правото на абортус е дел од основните човекови права и слободи. Секој треба да има право на избор!
|
|
|
|