Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Мене за поголемиот ме вратија од вакцинација за MRP зтоа што немаше пробано белка. Ми рекоа дека не смеат да му дадат вакцина ако нема пробано белка претходно, за да знаат дали има реакција на белката. Колку што знам, мора да има пробано белка за да се потврди дека нема алергија на неа.
И ние имаме пробано белка, на пример во бисквити, кори, кифлички.... кои содржат цело јајце, дали така се мисли да имаат пробано или пак треба само белка?
За двете деца ми рекоа мора прво белка па МРП Завчера јас се вакцинирав, прашав за ова во Центарот за јавно здравје, имунологот вика нема врска белката со вакцината .Тие со години вакцинирале по селата и никогаш не прашувале дали детето јаде белка или не??? Немало потреба
Кога сме кај вакцинирањето, ме интересира дали некоја мајка размислувала да не го вакцинира своето дете воопшто? Имено тука кај нас постои таква опција, доколку родителите се решат да не се вакцинира детето. Ние сеуште се двоумиме, различни доктори различни мислења...мене најмногу ме плаши реакцијата на вакцината, а од друга страна па ме плаши ако не го вакцинирам што ако заболи од тие болести? Какви се вашите искуства?
Normalna reakcija e temperaturata koga samoto telo gi prima antitelata no koga e nad 38 se dava doza od 5 ml Daleron.Zavisno od deteto no tie reakcii se den-dva.A moze i obloga od Borova voda na gaza za da ja ublazi bolkata se zavisi koja vakcina ke ja primate.
< Поракaта ја уредил Pepelaska### -- 16.12.2010 23:25:54 >
На ќерка ми како облоги и ставав само вода, еднш мислам дека борова вода, но почесто само вода на марамче, па го менував на секој саат. Ниеднаш не и се појави некоја поглема грутка (оток) на местото каде примила вакцина. Ќерка ми мислам дека креваше од сите вакцини темп (дури и од оние од кои нема темп.), првиот ден 39, а веќе следниот се намалуваше и редовно после вакцина се разболуваше ( настинуваше). Поучена од докторката на Нина не гледав по секоја цена да ја симнам, гледав само да не се качува. Туширање почесто, многу телности, облоги на згобовите- околу рацете и нозете, млако млеко на стапалата (ако се жешки, ако се ладни НЕ), и ако почне и покрај сево ова почне да и се качува тогаш чепче ефералган (сирупите ги повраќаше како бебе).
Најпрво прима одма после раѓањето против жолтица,pa БСЖ од која треба да има белег ако нема до годината мислам дека пак се прима па хепатит Б, па ДиТеПер, ХЕмофилус инфлуенса, магарешка кашлица, и детска парализа ( одеднаш трите двете се со боцкање и една со лажиче)
< Поракaта ја уредил Pepelaska### -- 7.1.2011 18:40:31 >
Vtora doza na ditiper nie pominavme dobro i prviot pat i sega. Prviot pat mu staviv cepce eferglan iako nemase temperatura. A vcera mu merev postojano temperatura ne kaci i ne mu stavav cepce a pedijatarot ni preporaca cepce i edna cetvrtina tabletka Suprasti no jas nisto ne mu dadov. Mu davav poveke voda i koga ke posakase go stavav na grada.