RE: Вакцинирање на детето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

Natuska85 -> RE: Вакцинирање на детето (21.1.2011 13:04:35)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bjanka

Pocituvani,
Sakam da ve konsultiram, ima li nekakvo vlijanie toa stose odlozuvaat vakcinite.., pr. moeto since seuste nema dva meseca i ni odlozija vvakcina hepatit b poradi toa sto imav gosti devojce koe po dva dena se isfrli od varicela, pa sega ne sme siguni dali i on ke fati iline??!!!

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

Bjanka dobredoje na RR
Sto se odnesuva do vakcinata hepatit B nisto strasno sto ste ja odlozile taa moze da se prima i pokasno , duri i nekoi pedijatri go preporacuvaat toa.Bebeto treba da dojde vo kontakt so krv na bolen od hepatit B za da se zarazi

mila mama -> RE: Вакцинирање на детето (21.1.2011 13:12:33)

Бјанка добредојде на РР! Се надевам убаво ќе се дружиме. Ако сакаш можеш да ни се претставиш ТУКА.

Што се однесува до одложување на вакцината, нема никаков проблем, важно е да се задржи препорачливиот интервал меѓу дозите на дадена вакцина.

*miki mami* -> RE: Вакцинирање на детето (21.1.2011 13:19:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bjanka

Pocituvani,
Sakam da ve konsultiram, ima li nekakvo vlijanie toa stose odlozuvaat vakcinite.., pr. moeto since seuste nema dva meseca i ni odlozija vvakcina hepatit b poradi toa sto imav gosti devojce koe po dva dena se isfrli od varicela, pa sega ne sme siguni dali i on ke fati iline??!!!

Бјанка не се секирај може нема да фати исто ни се случи и на нас имавме гостинче што по неколку дена доби сипаници на нас не ни беше ништо и еве редовно ке ја примаме на една година  вакцината за мали сипаници

Axel -> RE: Вакцинирање на детето (26.1.2011 13:59:05)

kakva e vakcinata za hemofilus influenzae tip B, koga, kako se stava i dali im nus pojavi? Gledam deka e nova, neznam koga ja vovele.

Nadezna -> RE: Вакцинирање на детето (26.1.2011 16:04:35)

Bi sakala ako nekoj znae da mi dade lista na vakcini so period koga se primaat. Najdov na rr, ama ne mi e jasno :)
Fino lepo, prepisano od kniska....Fala

arh_diz -> RE: Вакцинирање на детето (26.1.2011 19:53:29)

Nadezna jas neznam sto ne ti e jasno za vakciniranjeto , toa taka kako sto e napisano na RR nikoj od RR ne ja izmislil taa tabela samo za nas clenovite. Jas se rakovodam po taa tabela i ok e se , a i da ti gi napise nekoj od kniska mozebi nekoj toj kasnel so vakciniranje poradi X pricini i pak nema da znaes. Najubavo ti e na sekoja kontrola da go prasuvas pedijatarot koja e naredna vakcina i taka ke si znaes

Maca25 -> RE: Вакцинирање на детето (26.1.2011 20:00:58)

Надежна а зошто не ја отвориш книшката на твоето дете и не провериш?!?! Во сите книшки исто пишува, која вакцина кога се прима. 

ole2004 -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 15:02:18)

Deneska ja primivme 3doza od Di-Te-Per i detska paraliza.Se nadevam deka ke pomineme lesno kako so drugite dve dozi.Do 1godina ni ostana uste 1doza hepatit B [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] 

mila mama -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 15:12:46)

So lesno da vi e vakcinata Ole2004! [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

ole2004 -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 15:26:12)

Blagodaram,do sega e se vo red samo e mnogu mirna,ne se smee,ne piska,ne galami...si lezi vo krevetce i uziva,a i mama na raat ve druzi na RR.

Pepelaska * -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 15:26:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Nadezna

Bi sakala ako nekoj znae da mi dade lista na vakcini so period koga se primaat. Najdov na rr, ama ne mi e jasno :)
Fino lepo, prepisano od kniska....Fala

Мила Надежна, убави е објаснето на РР и јас отпрвпо не можев да се снајдам еве ќе пробам да ти олеснам, значи БСЖ и хепатит б се примаат по раѓањето на бебето уште во болница. После уште една доза хепатит б, негде пред два месеци па следна е ДИТЕПЕР ( дифтерија, тетанус и пертусис ( магарешка кашлица ) со боцкање и во ноџе и во раче од оваа имаш три дози , еве ние последната ќе ја примаме на 5 и пол месеци а прва и втора доза на 3 и пол и на 4  и пол месеца заедно со оваа вакцина му ја ставаат и таа за детска парализа со лажиче затоа може си збунета од календаров и после до година мислам нема вакцини. Ако сум згрешила негде нека ме поправи некој [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] и уште една хепатит б после дитепер

ole2004 -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 15:30:14)

Pepelaska ima uste edna doza Hepatit B do 1godina.So lesno neka im se site vakcini na[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]

Pepelaska * -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 15:32:16)

da da se setiv ja dopisav [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

srnicka -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 15:46:09)

BSZ i hep B (vo bolnica )
hep B 2 doza (na 1 mesec)
HIB 1 doza (na 2 meseci)
DiTePer + Polio 1 doza i HIB 2 doza (na 3 meseci)
DiTePer + Polio 2 doza i HIB 3 doza (na 4.5 meseci)
DiTePer + Polio 3 doza i hep B (na 6 meseci)
MPR na 13 meseci i se zavrsuva so vakcinacijata.
Na 18 meseci i posle toa se revakcinite. Jas mislam deka taka bea po red
Pozdrav

Snowhite RR -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 16:57:07)

Ние во среда треба да одиме да ја примиме МПР, од оваа реакција може да се очекува и по 10 дена, како ми е страв, дека јас и на работа сум нема да бидам во можност да го следам цело време, ама тоа е, ќе поминеме се надевам со лесно

Felly RR -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 17:09:53)

Ние уште не сме ја примиле, оти Матеа беше настината, може и ние да одиме во среда. А му даде ли белка да проба, Snowhite?

Nadezna -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 17:31:40)

HIB 1 doza (na 2 meseci)

Sto znaci ova HIB??

Snowhite RR -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 17:47:50)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly

Ние уште не сме ја примиле, оти Матеа беше настината, може и ние да одиме во среда. А му даде ли белка да проба, Snowhite?

Па имаме белка пробано уште од 9 месеци, ти не си му дала? Кифличка не си му дала или нешто што содржи белка?
Ајде можи ќе се видиме во среда на вакцина

Snowhite RR -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 17:50:19)

HIB 1 doza (na 2 meseci)

Sto znaci ova HIB??

Хемофилиус инфлуенца хиб Б

Felly RR -> RE: Вакцинирање на детето (31.1.2011 22:33:42)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite

Па имаме белка пробано уште од 9 месеци, ти не си му дала? Кифличка не си му дала или нешто што содржи белка?

Мислев само белка, од варено јајце. А такви работи што содржат цело јајце и имам дадено.

srnicka -> RE: Вакцинирање на детето (1.2.2011 10:37:24)

Ние во среда треба да одиме да ја примиме МПР, од оваа реакција може да се очекува и по 10 дена, како ми е страв, дека јас и на работа сум нема да бидам во можност да го следам цело време, ама тоа е, ќе поминеме се надевам со лесно

Kerka  mi imase reakcija od MPR 9 den , blaga pokacena temperatura, blag osip po teloto ama nisto strasno. Se pomina lesno i brzo. Nemoj da se sekiras ni ti :))) Ajde so lesno

Nadezna -> RE: Вакцинирање на детето (1.2.2011 11:59:39)

HIB 1 doza (na 2 meseci)

Sto znaci ova HIB??

A dali nekoe detence imalo reakcija od ovaa vakcina?
Se prma vo vtroiot mesec...

Snowhite RR -> RE: Вакцинирање на детето (1.2.2011 13:07:53)

Мислев само белка, од варено јајце. А такви работи што содржат цело јајце и имам дадено.

Епа мислам дека баш такви работи што содржат белка треба да има пробано и ако нема реакција во ред е, а ти дај и само белка пред вакцина за сигурно

Pepelaska * -> RE: Вакцинирање на детето (1.2.2011 13:09:50)

HIB 1 doza (na 2 meseci)

Sto znaci ova HIB??

A dali nekoe detence imalo reakcija od ovaa vakcina?
Se prma vo vtroiot mesec...

Мислам дека нема реакција од оваа вакцина освен секако црвенило и болка ама тоа се решава со облоги

srnicka -> RE: Вакцинирање на детето (1.2.2011 13:13:17)

Ima voobicaeni reakcii, blago pokacena temperatura ( a i nemora) i bolki vo nozeto. Moeto bebule imase reakcii od site vakcini a tokmu poradi ovaa na 2 meseci pocnav da davam paracetamolce 3-4 saati posle aplikacijata na vakcinata

Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>