RE: Вакцинирање на детето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

baby_bump -> RE: Вакцинирање на детето (27.3.2011 1:09:04)

Многу рискантен потег, но секоја чест на храброста и одговорноста што ќе ја понесете со оваа одлука.
Јас сепак мислам дека медицината постои за да го подобри здравјето и животот на човекот и досега така и му служела на човештвото, а со гледањето само на лошите примери кои се можеби 1 во милион, не се согледува целосната слика и корист од вакцините.......како да се враќаме во 70-ите.

ole2004 -> RE: Вакцинирање на детето (30.3.2011 23:52:47)

Sto mislite za epidemijata od mali sipanici,ke gi vakcinirate li vasite decinja pred da napolni 1godina[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

penelopa -> RE: Вакцинирање на детето (31.3.2011 10:21:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: виктори

они се должни да те повикаат на вакцинација, а ако ти не се јавиш на поканата, следи казна некоја парична од епидемиолошки завод или бла бла бла нешто не знам што.

Инаку после физиолошкиот раствор за заушки што го ставале на децата, па после тоа имаше цели генерации заболени од заушки, не знам кој аргумент ќе го искористат против вас. Освен оној: Од шубе ги носам децата на вакцина-  на друг не ми текнува....

И во Словенија процедурата е иста. Си плаќаш казна плус мора да имаш доказ т.е црно на бело зошто несакаш да го вакцинираш детето и потоа комисија одлучува дали тоа е прифатливо или не. Тука многу, многу луѓе не ги вакцинираат децата.

denim -> RE: Вакцинирање на детето (31.3.2011 10:29:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: ole2004

Sto mislite za epidemijata od mali sipanici,ke gi vakcinirate li vasite decinja pred da napolni 1godina[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Kerka mi e vakcinirana tocno na 1 god. i 1 mess. Ne znam mene mi e rizicna vakcinacija pred toa, pa za malive se mislam... sega na 04.04 sme zakazani redovno za druga vakcina, pa ke prasam i za rubeola.

skorpijana -> RE: Вакцинирање на детето (31.3.2011 10:44:38)

za malite sipanici rekoa od 6 meseci pa nagore a toa ti ako sakas ili ke bide zadolzitelna

riba79 -> RE: Вакцинирање на детето (31.3.2011 11:13:10)

taa e tolku kontraverzna vakcina taka da ne planiram da go vakciniram bebeto pred 1,6 pa makar i 2g.zasto kerka mi ja primi na 20 mes..ako mrcat ke im potpiam izjava..

AnnaMolly RR -> RE: Вакцинирање на детето (31.3.2011 11:33:57)

Филип во понеделник почнува во градинка, а не е вакциниран за морбили. Се јавив да прашам дали може да го вакцинираат, ама ми рекоа дека не може под 12 месеци. А на ТВ викаат може од 6 месеци па нагоре. Што да правам сега, да го пуштам невакциниран?

podarok -> RE: Вакцинирање на детето (1.4.2011 19:14:53)

Денеска бевме на вакцина во Јане Сандански, за морбили рекоа дека е задолжителна на 6 месеци, за Скопје . Нас ни закажаа во мај. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

AnnaMolly RR -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2011 9:13:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: podarok

Денеска бевме на вакцина во Јане Сандански, за морбили рекоа дека е задолжителна на 6 месеци, за Скопје . Нас ни закажаа во мај. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Мене на Бит Пазар ми рекоа дека не ја даваат пред 12 месеци!?

denim -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2011 9:28:36)

ИЗВОРНА ПОРАКА: denim

ИЗВОРНА ПОРАКА: ole2004

Kerka mi e vakcinirana tocno na 1 god. i 1 mess. Ne znam mene mi e rizicna vakcinacija pred toa, pa za malive se mislam... sega na 04.04 sme zakazani redovno za druga vakcina, pa ke prasam i za rubeola.

Taa rubeolata mi e uste u glava i ne mozam nikako da ja "zaboravam" [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image], mislev na morbili... Najverojatno i jas ke ja odlozam taa vakcinacija. Kerka mi e vakcinirana, nie site ja imame prelezano, ne odime vo gradinka...

podarok -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2011 19:21:04)

Е сега биди паметен, и прави што треба. Постариот син ја прими на 14 месеци затоа што докторката ни рече дека не се практикува на топло време а тој е роден во јуни, сега навистина незнам што ќе правиме. Нестор оди во градинка од септември, да ја одложиме до тогаш[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

petra27 -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2011 11:47:51)

Na 6ti ja primivme vtora doza di te per i mi krena 39-40 temperatura.....edvaj mu ja simnuvavme na 37 so 8-9.....znaci uzasno....se razbiram ama tolkava temperatura...od zdravo pravime bolno dete....eve denes mu podobro ima okolu 37 so 1-2.....duri se zamisliv,se isplasiv sakav da go nosam na pedijatar...pa ne e normalno tolkata temperatura

Maca25 -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2011 12:03:34)

Не се секирај, ако има темп. не значи дека го правиме одма болно, туку дека тоа е нормална реакција од вакцината. Некои деца креваат многу висока темп. ( како ќерка ми), а некои не. Некои имаат реакција со темп. од вакцина, други не. Секое дете различно. Добро е што знаете дека од вакцината крева температура.
Ќерка ми исто така креваше после секоја вакцина темп, различно за секоја вакцина, некогаш до 39 достигнуваше. Единствено што ние како родители треба да направиме е да не дозволиме температурата са се зголемува, да го спречиме тоа, дали со сирупче, со облоги, со туширање.

podarok -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2011 12:35:33)

Не се грижи за вакцината, тоа е нормална реакција. Непријатно е и за [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] и за тебе но тоа е за здравје. Насочи се така да размислуваш  и ке ти биде подобро. Некои деца реагираат бурно некои не што незначи дека се болни. Инаку за иста ревакцина може два пати да недаде реакција а третиот пат и два дена да не се симнува температурата. ЈАС иако докторите велат парацетамол да му дадам ако крене 38 по вакцината, го давам веднаш. Тој е и за болка, а кога го боцкаат и во раче и ноџе неможе да не го боли. Второво боцкање држеше околу 37 со 2, 3 ама со парацетамол. 

none -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2011 20:22:27)

deneska na 2 meseci mu zemaa krv od prsteto i posle uste dve vo raceto i butot mnogu mi bese zal no i toa pomina sega ostanuva na ortoped da go nosime i neznam sto ponataka sleduva

riba79 -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2011 22:18:50)

none,i nie od ponedelnik planirame da odime na lekar..za sto mu stavaa vakcini vo raceto? i mora li da se pravi krvna slika?i kade odite na lekar nie seuste se mislime?[pozdrav[sm=smiley1.gif]

nina.iva -> RE: Вакцинирање на детето (16.4.2011 15:50:58)

zdravo sakam da prasam mojata kerkicka ima 6 meseci i ne povikaa za vakcinata morbili...neznam se dvoumam dali da ja udarime vakcinata ili ne..ke ve molam za vas sovet...vi blagodaram

Viktori -> RE: Вакцинирање на детето (16.4.2011 16:31:26)

Ако бебето е 6 месеци и не сте во контакт со други деца, можеби и нема потреба. Вирусот на мали сипаници се пренесува исклучиво преку плукна, кивање, кашлање... ако бебето не е изложено (нема братче-сестриче кое оди во градинка) можеби и не спаѓа во критичната група. Меѓутоа ова е само мое мислење! За секоја финална одлука консултација со доктор!

denim -> RE: Вакцинирање на детето (16.4.2011 19:58:15)

Moite gi vakciniraa vo sredata (od morbili) i veke denes ednoto kaci temperatura i toa so postojana kontrola sabajle 39 a preeska 40,2. Daleron ne pomaga i mu dadov Brufen. Familijarno od kaj mm se skloni kon grcevi na visoka temp. pa zemav i Diazepam (chepchinja) ama tie gi davam u krajna nuzda. Zborev so Dr. od infektivna klinika i mi rece deka e normalna reakcija da ne se grizam. Temp. traela 2 - 3 dena.

Octavia -> RE: Вакцинирање на детето (17.4.2011 10:01:08)

Јас редовно ги вакцинирам децата (за да не бидам погрешно сфатена за она што следува), само сакам да кажам да не се плашат мамичките премногу и ако некое детенце фати сипаници. Кога јас сум била бебе давале многу помалку вакцини од сега, сите можни видови сипаници ги имам прележано [sm=jezicek.gif] без некои големи проблеми. Знам дека дури и носеле деца порано кај дете што има сипаници за да префати и „да му помине редот“, затоа што најсигурна доживотна имунизација е да се прележат. Не викам да не се носат дечињата на вакцинирање, ама ако некое во меѓувреме фати сипаници, не е толку страшно. Јас бев преплашена што ако бебето ми се разболи од сипаници во меѓувреме, па мајка ми ме утеши кога ми кажа дека јас ептен лесно сум ги фаќала сите заразни болести и фала Богу, лесно ми поминувале [sm=smiley1.gif].

tnade -> RE: Вакцинирање на детето (18.4.2011 0:24:18)

Teodora minatata nedela primi dve vakcini edna vo raceto, drugata vo nogeto. Vecerta bese horor, ne smeevme da ja dopreme, detevo vreskase ako i se priblizi nekoj drug osven meme duri i tatko i ne smeese da ja dopre [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

eliluka -> RE: Вакцинирање на детето (22.4.2011 3:28:32)

Nie imame skoro 6 meseci. Dosega site vakcini redovno gi primavme i osven od prvata doza di te per (temperatura 37,4)od druga niedna vakcina ne javi reakcija. Sega imam problem- Doktorkata kade sto se vakcinirame rece mora na 6 meseci da ja primime morbili. Se konsultirav so maticnata doktorka vika neka ja primi ama mora prvo da proba zolcka barem 2 nedeli,se konsultirav so pedijatar od Sistina i on vika mora da ja primi ama ke probate 2 nedeli so belka,na prijatelkata moja maticnata vika nemoj da go davas deteto da go vakciniraat epten ako ti dojdat na vrata,a pedijatar od Re-medika vika mora da se vakcinira a jajce ne smee da proba na 6 meseci zatoa sto crevcata ne mu se podgotveni za toa.Neznam koj da prasam i na kogo da mu veruvam a iskreno isplasena sum[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Snowhite RR -> RE: Вакцинирање на детето (22.4.2011 20:08:21)

Јас па имам слушнато дека во Скопје препорачувале јајце уште од 5 месеци да се воведи.
Подобро да не прашуваш, зашто колку повеќе прашуваш толку повеќе ќе те збунат и не ќе знаеш што да правиш, води се спрема твојот инстинкт

slavicav -> RE: Вакцинирање на детето (25.4.2011 22:14:53)

Jas sakam da prasham tie [sm=duda.gif] shto se vakciniraa od morbili,kako pominavte po vakcinacija,imame polna godinka i sakam da ja vakciniram.Znam deka duri po 7-10 dena moze da se javi temperatura ili blag osip.Iskustva???

lukas -> RE: Вакцинирање на детето (25.4.2011 22:29:43)

jas go vakcinirav i nemase nikakov problem pa duri ni raceto ne go bolese go vakcinirav lukas na 13 meseci...pozz..

Страница: <<   < Претходна страница  25 26 [27] 28 29   Следна страница >   >>