Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Ние МРП ја примивме на 8 месеци требаше порано ,ради епидемијата лани ама не бевме во Мк пакога се вративме ја ставија заедно со 3 доза на дитепер. Немаше некои реакции ,гледав да и е што позабавно тие два дена да заборави а и подобро да помине. Фала богу не е ништо иако кога ке прочитам таквонешто ме фака страв и ме мава филм . Овде мрп ја ставаат доколку сакаат родителите ке си платиш и во случај на епидемија.
pred malku bevme na vakcina i primi samo so lazice i vo nodze a za diteperot ke ja stavame na klinika na imunologija procistena za da ne se raspravame so temperaturi ama ke pocekame da napravime 4 meseci i taman posle site tri dozi edna po druga do sest meseci ke si gi primi
Денес бевме на читање белег и нема ни Б од БСГ.Ќе мора пак да го буцкаат Добро се знае ли зошто не фаќа секогаш оваа вакцина па треба да се повторува?До вакцината е или до организмот?
pred malku bevme na vakcina i primi samo so lazice i vo nodze a za diteperot ke ja stavame na klinika na imunologija procistena za da ne se raspravame so temperaturi ama ke pocekame da napravime 4 meseci i taman posle site tri dozi edna po druga do sest meseci ke si gi primi
fila aj kazi kako toa na klinika ke ja primite? Moze sekoj toa ili samo so vrski?? Kako i jas da i stavam takva vakcina??Na moevo denes mu dadoa samo lazice a rekoa za di te per da odam drugata nedela.
Може ли некој да ми објасни зашто не сакаат да ми ја вакцинираат М од БСГ и ХБ во Букурешт??? Му рекле на мм кога однел картон и историја дека и прошол редот и не можеле да ја вакцинираат, и изгледа и било страв на докторката пошто има примано трансфузија- плазма, но има поминато 4 месеци оттогаш. И сега шо да праам ја? Невакцинирано да го оставам детето?? ЕЕЕ Бог да чува!!!!
За бсг има одредено датуми кога се примаат па можеби ради тоа му рекла така д-рката, ма да и не требала таков одговор да даде, туку да Ви закаже кога да одите. Во пп ти пратив бројче најдобро јави се или па тркни до таму
Фала Луци!! Еве зборував сега, истово ми го кажа, дека распоредот е проблем, дали прво да ги прими другите вакцини, и до годинка БСГ, или да прими една петтовалентна на клиника. Боже значи од памет ме извади си викам добро сега аман што е веќе....од здраво право детево болно ми го прават. Ме извади од пмает, и мене и мм, демек ако се вакцинира којзнае што ќе биде! Аман!!!
po struka sum med.sestra i mislam deka treba da se vakciniraat.nie odime redovno na vakcini i dobro gi podnesva sega na 25 ke odime pak najverojatno ke prima di-te-per 2 doza i ke vidime kako ke pominime so prvata krenavme temperatura 37,5 i ne bese kenkav na raceto odma staviv obloga od acidi borici i dobro bese ne se zalese.
Ikana nema nisto loso na sekoja vakcina da stavas oblogi kolku za zastita jas posle sekoja vakcina na stavam oblogi od rakija i do sega da se podmesam super gi pominavme site osven sto malku poveke spieme toj den a imame veki i 2 dozi vakcina od diteper
Женски ние утре ќе одиме да се вакцинираме од БСГ и ХБ. Има ли некоја реакција од овие вакцини и треба ли некои облоги да и ставам, нешто?
Ikana, kje ti kazat tamu. K nema nikakov problem so primanjeto vakcini- kje se iznaplace tamu, kje zaspie i koga kjese razbudi, kako nishto da ne bilo, no ima deca koi burno reagiraat Ako mi kazat deka postoi opasnost da krene temperatura, preventivno mu davam sirup, e sega, toj e antipiretik, no i analgetik, taka shto nemame problem.
< Поракaта ја уредил mamicki -- 8.4.2012 18:41:49 >
Смее да цица, нема проблем за тоа Икана. ХБ не дава никаква реакција, а БСГ дава задоцнета реакција, ама не боли - прво на местото ќе се појави црвенило, со поткожно топче кое за две-три недели треба да пробие, т.е да се направи крастичка која не треба да се мокри додека не отпадне самата. Потоа ќе остане белег. Тоа е вообичаената реакција за оваа вакцина.
moj sovet...preventivno nishto ne davaj...kje ti kazat i tamu deka duri i da krene T se dodeka e 38..pa i 38,5 ne davas nishto...taka mu dozvoluvas na organizmot samiot prirodno da se odbrani i stvori imunitet...
Ниекога примавме вакцини откако ке си дојдевме дома и давав сируп и заспиваше,облоги од нишесте и вода растворено и на крпче или памук ке ставев наместотокаде штоја боцнале,тоа почесто ,температура и мерев и не качуваше.Е сега ја болеше чат пат ногата амаза два дена поминуваше.
Ок денес не боцнаа само против ХБ, БСГ не давале на над 3 месеци бебе, мора до годинка да чекаме, ама ок. Е сега мир екоа од оваа вакцина нема реакција, да се однесуваме исто ко да не примила. Јас си ја пратам, не дај Боже да качи Т, ама не планирам ништо да и давам превентивно, само ако е над 38,5. А облоги да и ставам сега од ракија или не? Пошто немам моментално ни АЛПА ни Ациди борици.
Ок денес не боцнаа само против ХБ, БСГ не давале на над 3 месеци бебе, мора до годинка да чекаме, ама ок. Е сега мир екоа од оваа вакцина нема реакција, да се однесуваме исто ко да не примила. Јас си ја пратам, не дај Боже да качи Т, ама не планирам ништо да и давам превентивно, само ако е над 38,5. А облоги да и ставам сега од ракија или не? Пошто немам моментално ни АЛПА ни Ациди борици.
Ikana oblogi samo so mlaka nakaj ladna voda,nikako rakija a acidi borici ili alpa moze,no kaj mene i ladnata vodicka zavrshuvashe rabota