Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Yummy Mammy, dvete deca ne mozat da ti bidat isti... i mojov ne spiese mnogu na tri meseci, ako zaspiese, isklucivo vo race spiese, ako probav da go stavam vo krevetce ili vo relaksator odma se budese. Nikakov red za spienje i nie nemavme na tri meseci, ama togas barem nokje si spiese, a denje bese raspolozen za igranje i samo sakase nekoj da go zanimava. Ni sega na 10 meseci ne spie mnogu preku den, ima dve dremki od po saat i pol i tolku, ama barem ne spie tolku na race.
Znaci, navecer fala bogu nemame problem, se budi normalno za cicanje i si prodolzuva. Ama zatoa preku den, luge ne spie ni 10 min. Zaspiva vo race ili na relaksator koga e epten umorna i veke ne moze da si gi drzi ocite otvoreni, paga vo koma, i toa trae 5-10 min. Tolku. Cel den sara-bara so glavceto, i saka da ja zanimavas. Kolku spijat vasite bebinja na 3 meseci?! Imaat onaka red, ednas otsabajle, ednas porucek po saat-dva? Prvata kerka mene taka mi spiese...
Of Yummy Mammy shto da ti kazam...za preku den si stoime uste na redot ama i toj nekako ni se menuva...zaspiva na seko 2h, ama do pred edna nedela spiese po 1,5-2h pa i 2,5..e sega edvaj eden saat preku sila 1,5...nego mene navecer mi smeni do pred eden mesec zaspivase vo 23 ili 00 i se budese za cice duri vo 05h,i si prodilzuva do 7h ili 8h pak za cice, pak zaspivase do kaj 10...ama sega zaspiva vo 23h i obavezno mi se budo vo 02h ili 03h...posle na seko i 2h za cice i se taka do 09:30..
Ме интересира на која возраст децата го исфрлаат второто дневно спиење. Никола на 14 месеци еве веќе почнува да не сака да спие вториот пат. Ептен само некогаш кога ноќното спиење му е помалку од 9 часа може да дремне околу 30-40 минути и втор пад преку денот. А ако ноќе спие 9-10 часа тогаш спие само еднаш и тоа максимум час-час и половина.
Везилка, Филип исто од 12-13 месеци престана да спие по двапати. Претходно спиеше двапати, еднаш околу 10-11, втор пат околу 16. Така нагло, преку ноќ престана да спие двапати. Прво се мислев што му е, нормално ли е тоа? Па после гледам не му се спие, па не мора да спие. Од тогаш кога сме дома спие околу 14-14:30 часот по 2 часа, а не го оставам подолго од 2 и пол часа зашто вечер ќе лудува до 23, а мене тоа ми е премногу, не сме така навикнати Навечер заспива од 21-21-30 најдоцна и спие до 7 сабајле. Кога е во градинка заспиваат околу 12:30 до 14:30 и кога ќе дојде дома не спие пак. Не е мал Никола за да отфрли едно спиење, тамам си е.
< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 25.1.2012 13:17:31 >
Бидејќи и ние сме тука со возраста (16 месеца ) и јас ќе пишам.Исто и Мартин од кај 14 негде почна да не сака попладне да спие ,спиеше двапати значи од 11 и пол до кај 1 и попладне од 16 до кај 18 и најчесто помалку ама навечер седеше до полноќ.Одеднаш престана да му се спие попладне и си реков уште подобро , е сега сме малку испореметени додека фати некој ред, обично заспива ова време ама некогаш ако се разбесне знае и до 3 попладне да седи и да ме полуди .Мора некако ред да направам , вака ми е за никаде.А инаку си легнува сега кај 10 10 и пол и спие до кај 8 и пол сабајле.Ама сега со забиве по цели ноќи плаче и дење му е хаос.
Znaci, navecer fala bogu nemame problem, se budi normalno za cicanje i si prodolzuva. Ama zatoa preku den, luge ne spie ni 10 min. Zaspiva vo race ili na relaksator koga e epten umorna i veke ne moze da si gi drzi ocite otvoreni, paga vo koma, i toa trae 5-10 min. Tolku. Cel den sara-bara so glavceto, i saka da ja zanimavas. Kolku spijat vasite bebinja na 3 meseci?! Imaat onaka red, ednas otsabajle, ednas porucek po saat-dva? Prvata kerka mene taka mi spiese...
Of Yummy Mammy shto da ti kazam...za preku den si stoime uste na redot ama i toj nekako ni se menuva...zaspiva na seko 2h, ama do pred edna nedela spiese po 1,5-2h pa i 2,5..e sega edvaj eden saat preku sila 1,5...nego mene navecer mi smeni do pred eden mesec zaspivase vo 23 ili 00 i se budese za cice duri vo 05h,i si prodilzuva do 7h ili 8h pak za cice, pak zaspivase do kaj 10...ama sega zaspiva vo 23h i obavezno mi se budo vo 02h ili 03h...posle na seko i 2h za cice i se taka do 09:30..
Adriance, tvoeto e veke poveke od 4 mesec, mozebi da veke ne go drzi tvoeto mleko dolgo. Ne kazuvam deka ne se najaduva, ama mozebi ima potreba od poveke kalorii. Vidi kako ke prodolzi ponatamu, mozebi e samo period. Moeto bebe pie posledno mlekce vo 10-10:30 i spie do 5-6 i togas pak pie. Ama nie sme na AD. Pred 2 dena pocnav da mu davam od mlecna kasa (pred posledno mlekce) so oriz i pcenka plus mlekce i dobro e. Ama zatoa preku den obicno gledam da pospie ako e buden 2 saata ama gledam veke deka ako spie preku den dobro, navecer kako potesko zaspiva.. ne znam.... najmnogu mu se spie nasabajle, cudno, stane od spavanje i pak mu se spie I menuva, nema nekoj odreden red preku den, zavisi od nego, nekogas ke pospie pola sata, a nekogas i 2 sata, ne znam od sto zavisi.
< Поракaта ја уредил Bethany -- 25.1.2012 14:41:01 >
Potpolno isto i so moevo bebe sega ima 3 i pol meseci,a vaka pocna uste na dva i pol meseci.Navecer spie bez problem zaspiva okolu 18 i 30 najdocna do 19 i 30 i stanuva oklolu 6 nautro najdocna do 7 normalno so stanuvanje za pienje mleko.Ama zatoa preku den isto kako sto kazuvas po 5 do 10 min. dreme vo race stavi go vo krevetce ili relaksator i se budi i posle cel den kenkav saka da go zanimavas da go drzis vo race i bukvalno nemam vreme ni da jadam.Citam pogolemi decinja spijat po 2 ili 3 saati dnevno, a ova bebe da spie tolku malku cudo e.No sto e toa e moze koga ke pocne so dohrana ke smeni.Pozz
А колку треба да спие 17 месечно дете? Мартин дење веќе не сака да спие со молење и со маки, очите му паѓаат, се шанта кога оди , и пак се инаети кога го заспивам плаче.Спие максимум саат и пол.Ноќе спие сега малку се му е пореметено седи скоро до полноќ(мора да се вратиме на старото заспивање околу 22) и станува кај 9 а еве денес уште спие. А инаку по цел ден е на нозе , не се запира, не седи само шпарта. Инаку вчера дознав еден факт дека најубаво било децата да легнуваат пред 22 или околу 22 пошто од 22 до полноќ се лачел некој хормон за растење, незнам колку има вистина во ова но добро е да се знае
А колку треба да спие 17 месечно дете? Мартин дење веќе не сака да спие со молење и со маки, очите му паѓаат, се шанта кога оди , и пак се инаети кога го заспивам плаче.Спие максимум саат и пол.Ноќе спие сега малку се му е пореметено седи скоро до полноќ(мора да се вратиме на старото заспивање околу 22) и станува кај 9 а еве денес уште спие. А инаку по цел ден е на нозе , не се запира, не седи само шпарта. Инаку вчера дознав еден факт дека најубаво било децата да легнуваат пред 22 или околу 22 пошто од 22 до полноќ се лачел некој хормон за растење, незнам колку има вистина во ова но добро е да се знае
Скоро е 11 часот,а Мартин уште спие Затоа не преспива преку ден,така барем јас мислам.Софија јас ја станувам во 7 часот,за да си легни во 10 до 12.И точно во 12 ја станувам за да си преспие кај 15 до кај 16.И вечерта во 21 е во кревет.Да пробаш да го стануваш на сабајле,па ке си преспие преку денот Вака станува касно и наспан е за цел ден ,кога ке стани порано нормално дека ке се умори и ке си преспие
Ние заспиваме околу 21.30-22 до 7.30-8 со будење по два пати во текот на ноќта за цицање.Преку ден преспива уште два пати по саат и пол- два и тоа од кај 11-13 ч. и од кај 16- 17.30ч.(таман мама кога се враќа од работа он тогаш станува ).
Син ми е 15 месеци спие еднаш во денот од 12 до 14- 14.30 доколку не преспие е кенкав ама јас гледам да се држиме до оваа рутина ретко му мењам можеби преку викенд ако одиме некаде. Потоа заспива некаде околу 20.30- 21 спие до 07.30-08.00 со два три пати будења еднаш за млеко. Пепелашка гледај да му фатиш ред барем еднаш да одспива по 2 саати во денот мислам доволно му е.
Ова се случува еднаш во 2 или 3 месеца.Инаку станува околу 8 и пол 9 ,сум го изморувала и си можел до 16 да си седи без проблем, а да кенкав е ако не заспие и се му пречи се нервира и плаче, еве денес касно стана а пак заспа сега пред малку.Знам дека е преморен можеби и затоа не може да заспие, си имавме еден ред ама ни се испоремети ,сега се надевам ќе се средиме пак .
Кога не сме во градинка стануваме околу 08-08.30, прво денско спиење ни е околу 11 до кај 14ч, после следува второ денско спиење околу 17-17,30 до кај 18,30-19,00 и после околу 22.00 заспиваме до сабајле. Во текот на ноќта не се буди за јадење(тоа уште откако наполни 2 месеци). Е сега, кога сме во градинка откако ќе се врати преспива само еднаш од 15,30-16,00 до кај 17,30-18,00 и после си легнуваме заедно околу 21,00-21,30-22,00 Инаку имаме 1 годинка
Луѓе бидете среќни ако децата ви преспиваат, никако не ги будете. Јас имам ќеркичка (скоро 5) и до 3 години немаше ноќ да не се разбуди, дали со плачење, дали за играње, да провери дали сум тука... До 14 месеци цицаше и се будеше по 11 пати на вечер. Морав да ја одбијам, па после намали на 4-5. Од 1 година престана да спие преку ден. Со маж ми пробувавме се што ќе слушневме, ништо не палеше. Од 3 години наваму друго дете. Додуше, и во градинка и дома со сила ја тераме да си легне, ама барем не се буди. Се надевав дека второто ќе биде мирничко. Така сум слушала дека со второто било како да немаш бебе дома. Е па моите второ и трето (близнаци, 8 месеци) ИСТО не спијат, само што маката е дупла. Стануваат по 4-5 пати на ноќ што ќе му дојде 10 пати за мене. Сабајле се будат во 6.00. Душа ми вадат. Следиме ред во исхрана, бањање и се друго што треба, ама не функционира. Преку ден отспиваат 2-3 по 30-45 мин. и тоа во различно време. Ќе рече некој до тренингот е, НЕМА ВРСКА. Се им правев во исто време, ги оставав сами да се успијат, НЕ ПОМАГА. Ако има некој надминато слично искуство ВЕ МОЛАМ ПОМОГНЕТЕ!! Хронично ненаспана!
moeto bebe ima eden mesec denje nespie si civka, si guga si placi, a noke duri 23.30 casot si zaspiva i se budi dva pati vo tekot na nokta ednas vo 2 casot po polnok i vo 5, a nekogas i vo 6 casot popolnok. pa si spie nekade do 10.30 sabajle. Ova bezredie nekako me zagrizuva koga ke rasti ova bebce. Velat so cicanjeto, banjanjeto i spienjeto bebinjata rastat. A moevo em mnogu cica, em malku spie, a sekoja vecer se banja . utre ke odime na pedijatar pa ke prasam dali e taka normalno. Ima te li vie vakov slucaj kako mojot?
Е па моите второ и трето (близнаци, 8 месеци) ИСТО не спијат, само што маката е дупла. Стануваат по 4-5 пати на ноќ што ќе му дојде 10 пати за мене. Сабајле се будат во 6.00. Душа ми вадат. Следиме ред во исхрана, бањање и се друго што треба, ама не функционира. Преку ден отспиваат 2-3 по 30-45 мин. и тоа во различно време. Ќе рече некој до тренингот е, НЕМА ВРСКА. Се им правев во исто време, ги оставав сами да се успијат, НЕ ПОМАГА. Ако има некој надминато слично искуство ВЕ МОЛАМ ПОМОГНЕТЕ!! Хронично ненаспана!
И кај нас е иста ситуација - ќерка ми има ред за се, само не за спиење. Оброците и бањањето и се секогаш во исто време, а во овие 8 месеци сме пробале милион техники на заспивање и единствено подобрување досега е тоа што полесно и побрзо заспива. Се надевам дека работите ќе се сменат на подобро.
moeto bebe ima eden mesec denje nespie si civka, si guga si placi, a noke duri 23.30 casot si zaspiva i se budi dva pati vo tekot na nokta ednas vo 2 casot po polnok i vo 5, a nekogas i vo 6 casot popolnok. pa si spie nekade do 10.30 sabajle. Ova bezredie nekako me zagrizuva koga ke rasti ova bebce. Velat so cicanjeto, banjanjeto i spienjeto bebinjata rastat. A moevo em mnogu cica, em malku spie, a sekoja vecer se banja . utre ke odime na pedijatar pa ke prasam dali e taka normalno. Ima te li vie vakov slucaj kako mojot?
of be fetusce kako tolku malo ne spie preku den?? pa oti togash treba da spijat i po 18 saaati vo denot...da probaj barem ednas vo denot da ti prespiva..nishkaj vo race,na stomace na gradi..jas A uste ne sum go stavila na gradi on zaspal...a mng cesto i sam si zaspivase vo relaksattor
E blazej tebe Andriance stom detevo taka ti zaspiva i ti spie podolgo.Moevo duri sega pocna taka polesno da zaspiva,a ne spie dolgo maksimum 3 pati po 30,45 min. vo tekot na denot.Za edna nedela ke polni 5 meseci i se nadevam deka vaka ke prodolzi i poveke ke spie.Mamicka mozam samo da pretpostavam kako ti e so bliznacinja sto spijat po tolku malku,jas mislam deka ednostavno decata si se takvi kakov red da im vospotavuvas sepak tie ti go diktiraat tempoto taka bese so moevo.Sepak neka se zivi i zdravi ke si porasnat pa togas drugi grizi.Pozz
Zdavo mamicki, jas sega vi se priklucuvam iako ve citam uste koga bev bremena.Super ste i mi se dopaga sto ima mnogu korisni soveti tuka na forumot sto cesto gi primenuvam.Imam malo bebce,deneska pravime 40 dena i sakav da ve prasam dali e normalno toa sto cel den go prespiva Pomalku pocnav da se sekiram posto vo tekot na denot neka mu se sobiraat 2-3 saati da e buden.Drugoto vreme spie i cica.Dobro naprednuva samo ova spienjevo mi e sumljivo?Ili da ne se sekiram...mozebi lici na mene pa e spanko Ve molam nekoj sovet,iskustvo...pozdrav
Zdavo mamicki, jas sega vi se priklucuvam iako ve citam uste koga bev bremena.Super ste i mi se dopaga sto ima mnogu korisni soveti tuka na forumot sto cesto gi primenuvam.Imam malo bebce,deneska pravime 40 dena i sakav da ve prasam dali e normalno toa sto cel den go prespivauser posted image Pomalku pocnav da se sekiram posto vo tekot na denot neka mu se sobiraat 2-3 saati da e buden.Drugoto vreme spie i cica.Dobro naprednuva samo ova spienjevo mi e sumljivo?Ili da ne se sekiram...mozebi lici na mene pa e spankouser posted image Ve molam nekoj sovet,iskustvo...pozdrav
Дуби_ду нормално е да спие, а што друго би правело бебче од 40 дена освен да цица и спие? Па муабет уште не знае да прави Не му се секирај, тие така растат. Еве и јас имам од два месеци и дури пред една недела почна по малку да гуга и да се смее, да распознава, ама сеуште поголемиот дел од денот го преспива.
E blazej tebe Andriance stom detevo taka ti zaspiva i ti spie podolgo.Moevo duri sega pocna taka polesno da zaspiva,a ne spie dolgo maksimum 3 pati po 30,45 min. vo tekot na denot.Za edna nedela ke polni 5 meseci i se nadevam deka vaka ke prodolzi i poveke ke spie.Mamicka mozam samo da pretpostavam kako ti e so bliznacinja sto spijat po tolku malku,jas mislam deka ednostavno decata si se takvi kakov red da im vospotavuvas sepak tie ti go diktiraat tempoto taka bese so moevo.Sepak neka se zivi i zdravi ke si porasnat pa togas drugi grizi.Pozz
aaaaaaaaaaa ama i nie na 5,5 meseci spieme 2-3 pati po saaat - saat ipol.../ova zboram dodeka bveme malecki
ИЧ НЕ СПИЕ ПРЕКУ ДЕН!!! Не ми е тешко да измислувам секакви игри, песнички, обожавам да го дружам цело време, јас сум поголемо дете од него на моменти. Ама не знам колку е тоа здраво, бебе од 7 месеци да е будно со саати, а така почна од своите 4 месеци, ич не знам кај се скрши моментот
ИЧ НЕ СПИЕ ПРЕКУ ДЕН!!! Не ми е тешко да измислувам секакви игри, песнички, обожавам да го дружам цело време, јас сум поголемо дете од него на моменти. Ама не знам колку е тоа здраво, бебе од 7 месеци да е будно со саати, а така почна од своите 4 месеци, ич не знам кај се скрши моментот
znam kako ti e moevo od raganje ne spie denje ama ovaa nedela da ne ja urocam spie nekade 2-3 pati po 1 saat ( toa e od 08-22 casot prethodno ic ne spiese se nadevam deka e kaj mojta i tvoeto samo nekoja faza oti ne se izdrzuva ti barem na 7 meseci nekako go zalazuvas a jas od raganje so sto da ja zalazuvam tuku ajde zivi i zdravi neka se i toa ke pomine
I mojava ic ne spie preku den..Mnogu se nerviram ej. Dodusa ,znae nekogas da svrze po 1 saat dva pati vo denot ama toa e retko.Voobicaeno znae da si dremne po 15 ili 20minutki. Nie i noke imame problem, epten tesko se zaspivame, se budime vo tekot na nokta po cice a ponekogas i samo si placeme so zatvoreni oci:) Ne e smesno ama si se smeam jas, ziv zombi sum skoro 5 meseci..A vaka e od prviot den, otkako se rodi.