emma1 -> RE: Колку спие вашето бебе? (21.7.2010 16:02:13)
|
само во МК децата заспиваат во раце, на цицка и се будат навечер за да јадат. ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue Здраво дете кое нормално се развива веќе во периодот од 4 до најкасно 6 месеци (а после 6 месеци сигурно) нема никаква потреба да јаде навечер. Се буди само поради навика. Ова ќе ти го каже секој малку подобро образуван и упатен педијатар. Исто како и возрасен човек кој нема потреба да јаде навечер - нема ни детето. Со тоа што му даваш навечер да јаде му оневозможуваш здрав сон во текот на ноќта зошто навечер треба организмот да хибернира, а не да вари храна - ај земи најади се и легни со полно стомак па види дали ќе можеш да ја преспиеш ноќта. Детето после 6 месеци (ако не и малку порано) може и треба ја спие цела ноќ и да заспива само. Ова го имам кажано веќе во едена друга дискусија - само во МК децата заспиваат во раце, на цицка и се будат навечер за да јадат. Во сите други земји спијат сами во кревет, заспиваат сами и не се будат навечер. Прашајте кој сакате старнец - ќе ви го каже ова. И нивните деца израснуваат во здрави и прави. Јас имам близначки и двете спијат од 2 месеци по цела ноќ. Еве ништо не им е, скроз се здрави, нормално напредуваат. Малку ми е веројатно дека моите баш две, па баш и така се погодија. Се е до тренинг и до тоа колку сте сигурни дека сакате нешто да спроведете. Од мое искуство, децата сакаат ред и им треба сон. Ако не се наспани како што треба не знаат што да прават со себе. Топло им ја препорачувам на сите книгата Svako dijete može naučiti spavati, (avtori: Anette Kast-Zahn, Hartmut Morgenroth) izdadena od Alinea, Zagreb, 2000. Не велам дека треба како слеп за стап да се држите за се што тука пишува, ама советите се многу корисни и ќе си ги прилагодите на детето. Клучно е доследност и воведување ред и ученње на детето да си стекне навика. На детето не му треба уморна и нервозна мајка. Ако вие не сте наспани ќе бидете нервозни, а тоа детето го осеќа. Ја имам книгата, ако некој сака да си ја фотокопира со задоволство ќе му ја дадам и ќе ви ги пренесам моите искуства како јас си ги прилагодив од таму советите. Моите деца спија од 21:30 до 7:30 (често и 8), а преку ден сега се на едно сипеење околу 13:00 до 15:30 (плус, минус пола саат). Двете одат во кревет во исто време и заспиваат сами 90% од времето - некогаш ќе се случи да не запсиајт веднаш или да се исплашат па да ја земам некоја во кревет, ама штом цврсто запсие одма ја враќам во нејзино креветче. neznam za drugi zemji, no majkite vo ovie bliski do nas imaat slicni problemi. otvori ja srpskata ringeraja i procitaj gi postovite na slicni temi. moze e do balkanskiot mentalitet sto znam. super sto si uspeala da gi naucis decata taka da spijat, moeto bebe ima 4m. i se ponemirno pocna da spie vo posledno vreme. neznam mozebi nemam sili navecer od sto mnogu mi se spie da go naucam da zaspie bez cicanje, a za samo stvarno ne mi e jasno kako im uspeva na tie sto im uspeva ama alal vi vera. sum probala nekolku pati da go ostavam vo krevetce buden koga ne place i se poveke se rasonuva. toa e toa ednostavno neznam kako poinaku, isto e i so drzenje vo race, mnogu se nerviram koga mi vikaat deka jas taka sum go naucila, najverojatno e tocno ama neznam sto da kazam na krajot na kraistata i mn drugi deca porasnale taka pa ke porasne i moeto
|
|
|
|