MademoiselleNina
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: lejla5 Me interesira dali mozam da se napijam diazepam denes bidejki utre nautro ke pravam histeroskopija I cela se tresam a mi e stav poradi anestezojata da pijam denes Bilo Sto Samo yasminot Sto sekako moram Jas 2013 pravev histeroskopija vo remedika, i mene mi bese mnogu strav, te razbiram potpolno, i jas kako i ti se mislev dali da se napijam nekoe apce, ama ne se napiv. Inaku stom ke te primat vo bolnica ke ti objasnat se. Ne e strasno, stvarno. Kako sto veke imav pisano vo nekoj prethoden post, bidi bez lak na nokti, bez vlakna tamu dole. i ako ti rekle da ne pies nisto ne pij. Ke ti dadat spavaka, ke ti recat sve da sobleces pod nea, ke dojde sestra da te proveri dali imas vlakna ili ne :) ako imas, ke ti gi otstrani. Mene na taa proverka mi dade i cepcinja za procistuvanje, i me prasa dali sakam taa da mi gi stavi ili sama, toa zavisi kako ke sakas ti, no nee neprijatno. ( vo sistina koga imav histeroskopija ne mi dadoa cepcinja za procistuvanje) Posle lezis pola saat i ke te fati za vo toalet :). Posle doagja nekoja doktorka so nekoi prasnja, pa krv zimaat pa merenje pritisok, disi kaslaj. Ako imas zabi sto se vadat, kako vizil protezi, ke treba da gi izvadis. Ke ti montiraat igla u raka, i ke cekas da te zemat za u sala. U sala ke te nosat so kolicka, e mene toa mi bese malku glupo posto mozs da odis, ama pa bidejki ke si gladna zedna mozda e opasno da ne padnes. U sala ke sobleces papuci, ke ti stabav mrezicka na kosata,kako kapa nesto, i sama ke se kacis na masata. Togas sestrata ke ti pomogne da se sobleces celosno i ke te pokrie. Vo sistina ne me soblekoa celosno, si bev so pizama. Posle ke ti stavat infuzija, ke te prasaat neto, ke ti kazat deka ke ti se svrti i tolku, zaspisva onaka kako da tones. Posle toa ja mnogu brzo se osvestiv za pola saat. Prvo ke gledas matno i cudno, ke bides mnogu zedna, ama voda ne davaat, ke imas zalepeni nekoi kabli koi merat valda srce pritiosk itn, i stom ke vidat deka si ok, te vrakjaat vo soba. ke imas nekoja uloska megu noze od onie pamucnite vo mrezicka :) inaku i za posle toa ke ti trebaat takvi.Ama vo bolnicata ima. Ne treba od doma nisto da nosi, ja nosev samo cetka za zabi i sminki :)))) za koga ke izlezam :) eve go i moeto iskustvo. Od bolnica do bolnica ima mali razliki. Vo sistina baraat tamu da se tusiras, vo remedika ne. Vo remedika sabjleto zimaat krv, vo sistina nekolku dena odnapred. I vo dvete bolnici neznam kako disev za vreme na intervencijata, bideki i zaspav bez nisto i se razbudiv bez nisto na mene. a imav edno nesto na prostotk kako stipka koesto strasno mnogu me bolese i sakav da go izvadam. :) ne se plasi, ic ne e strashno. i so lesno.
|