miana -> RE: Болести кои ни ги носи градинката (18.10.2011 15:20:50)
|
за. Значи инхалација е сосем безболна работа, се дава и на мали мали бебиња. Ние дома си имаме инхалатор па сами си праиме кога има потреба (со тек на време научуваш кога треба кога не, веќе и дозите ги знаеме, а и секогаш се консултирам со педијатарот ако не сум сигурна). Така да место за паника не треба да и ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue Миана, навистина не е се така црно - бело. Кашлање кај деца, како и течење на нос не значи веднаш дека е заразно. Може да се работи за алергиска реакција која ќе се согласиш не е заразна. Ќерка ми на пример има алергиска компонента - не можам да ти кажам првиот пат кога и се појави (кога тргна лани во градинка) како кашлаше. Значи мислиш дека ќе и се откорне плуќата. Докторката не ни даде никаков антибиотик (исто како што не треба и НЕ СМЕЕ да ти даде ако се работи за вирус) затоа што за вакво кашлање антибиотик не делува. Ни даде Летизен да пие 3 недели по едно лажиче. Инаку не знам што ти е толку страв од инхалација, нема потреба и простор од паника, мада не ми е јасно зошто ќе чека педијатарот до четврток за инхалација. Инхалација е најнормална, сосем безболна работа, се става физиолошки раствор во распрскувач и детето го вдишува преку маска, како на филмови кога си гледала дека им даваат маска со кислород во болница. Доколку има многу силна кашлица со индикации за опструкции во физиолошкиот раствор се става и дексаметазон апмула, ама тоа треба педијатар да одлучи дали е потребно и да ја одреди дозата, не смее повеќе од три вакви инхалации. Ако има мрсули со зелен скрет може и ампула гентамицин, пак педијатар да каже и одреди доза. Значи инхалација е сосем безболна работа, се дава и на мали мали бебиња. Ние дома си имаме инхалатор па сами си праиме кога има потреба (со тек на време научуваш кога треба кога не, веќе и дозите ги знаеме, а и секогаш се консултирам со педијатарот ако не сум сигурна). Така да место за паника не треба да има, детето оди во градинка, ќе си изгради имунитет, само полека и без антибиотици кога за тоа нема потреба. Проверувај си пет пати зошто ти препишал педијатрот антибиотик па види дал ќе го даваш или не. И направи ли крвна слика, CRP за да види дал се работи за бактерија или одма и дае антибиотик оти кашлала ? Таман работа ако на секое кашлање ги чуваме децата дома, дај да не идеме на работа! (што и не е така лошо кога мажите би заработувале доволно па да може со една плата да се живее) Jas znam sto e inhalacija i se plasam od reakcijata na kerkami...Doktorkata i go gledase grloto,i napravi disi - sidi i toa bese se..ne mi kaza za sto se raboti ( moja krivica ne prasav ) Koga prasav dali da i davam nesto za iskasluvanje? Mi rece - nema potreba,neka sozree ubavo do cetvrtok pa vo cetvrtok ke i dademe inhalacija...Jas imam praveno na kerkami inhalacija i nejze toa i e mnogu strasno a sega e veke pogolemka ima 3 ipol godini i poveke razbira i neznam kako ke mozam da ja dodrzam...Ke odime zaedno so mm,ama sepak nejze ke i bide strasno i ke i se stvori odbivnost...Bas sega koga bevme doktorkata mi rece da ja soblecam za da i zeme otpecatoci od stapalata so mastilo,i kerkami i toa go svati kako nesto premnogu strasno i pocna da place...
|
|
|
|