|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето
20.5.2010 19:07:40   
Палешка РР
Леле колку неопходни информации, благодарам Snowhite user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот Rossana)
Непосредна врска до пораките: 251
20.5.2010 19:48:09   
Snowhite RR
Нема проблем, како што кажав се за вас најмили user posted image

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 252
20.5.2010 19:50:54   
MamaOhrid
И јас ја имам истата брошура. Ја добив во болница кога се породив. Супер напишано.  

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 253
20.5.2010 20:29:15   
Snowhite RR
Да, има многу корисни информации и за многу други работи во врска со грижата за бебето, друг пат ќе напишам (препишам) нешто и во другите теми

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот MamaOhrid)
Непосредна врска до пораките: 254
21.5.2010 11:40:17   
melody
Vcera jadevme lubenica po vtor pat samo sto ne i se dopagase i mi pravese facki, lubenicata bese super blagauser posted image

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 255
21.5.2010 15:01:29   
sinolicka
sekoj nov vkus koga ke se proba treba da pominatminimum 3 dena i dase sledi dane ima alergiski reakcii.znci na sekoi 3 dena moze novo ovosje ili zelencuk .barem jas taka pravev po preporaka od pedijatarot vo sistina kade sto odevme sekoj masec na kontrola

(Одговор на членот melody)
Непосредна врска до пораките: 256
21.5.2010 15:18:11   
Палешка РР
И така денес и сварив компир и го изблендирав и пред да и дадам (како и секогаш) пробав user posted image и нормално и нејзе и беше user posted image и не сакаше да јаде. Како го подготвувате компирот за бебе user posted image

(Одговор на членот sinolicka)
Непосредна врска до пораките: 257
21.5.2010 15:24:26   
melody
Najobicno Paleska,nikakvi dodatoci osven malku maslinov zejtin edna kapka.Ama mozebi ne ti go saka zatoa sto ja davi probaj promesaj go so malku od tvoeto mleko ili malku od vodickata vo koja se varel kompirot  ili malku kiselo mleko nema da i steti ako veke si i dala normalno od ova.

Непосредна врска до пораките: 258
23.5.2010 0:37:11   
Тања РР
ИЗВОРНА ПОРАКА: soncicko

se nadevam deka ne ja povtoruvam temava....prasanjeto kako da se pocne so dohrana?vsusnost se odnesuva na toa kolku da mu se dade na bebeto od kasickata prviot pat i narednite nekolku pati i koj del od denot da bide toa?

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

(Одговор на членот Боцко)
Непосредна врска до пораките: 259
23.5.2010 0:41:13   
nadica
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка

И така денес и сварив компир и го изблендирав и пред да и дадам (како и секогаш) пробав user posted image и нормално и нејзе и беше user posted image и не сакаше да јаде. Како го подготвувате компирот за бебе user posted image

пробај со кисело млеко/млеко и во малку потечна состојба се разбира и малку сол

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

Непосредна врска до пораките: 260
23.5.2010 0:45:49   
Rossana
ИЗВОРНА ПОРАКА: nadica

пробај со кисело млеко/млеко и во малку потечна состојба се разбира и малку сол

Da, taka i pravaat i na Ani, mnogu e vkusno mmm i jas za mene si go pravam so mleko i so sol i malku zagrean zejtin... Samo neznam na decata dali e dozvoleno da se stava zejtin user posted image

(Одговор на членот nadica)
Непосредна врска до пораките: 261
23.5.2010 0:52:29   
Тања РР
Колку што знам јас на 5 месечно дете не се додава ниту зејтин ниту сол а ниту кравјо млеко.  Ако сакаш да додадеш млеко тоа нека биде АД ама најдобро е со водата во која се варел компирот да се дотера посакуваната густина.

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

Непосредна врска до пораките: 262
23.5.2010 1:01:44   
sinolicka
kako n e se dodava zejtin. vo prigotvuvanjeto na zelencukovite kasicki se stava ladno ceden maslinov zejtin ili puter. se razbira malku ama smee

(Одговор на членот Тања РР)
Непосредна врска до пораките: 263
23.5.2010 1:22:31   
nadica

ИЗВОРНА ПОРАКА: Тања

Колку што знам јас на 5 месечно дете не се додава ниту зејтин ниту сол а ниту кравјо млеко.  Ако сакаш да додадеш млеко тоа нека биде АД ама најдобро е со водата во која се варел компирот да се дотера посакуваната густина.

да во право си за млекото ама малку сол може
јас со надица во раце толку гледамuser posted image

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

Непосредна врска до пораките: 264
23.5.2010 1:27:30   
Rossana
Ani (sto ja spomnav pogore) ima edna ipol godina, i uste od pred da napolni edna godina jade se sto jadaat doma... Isto i sestramu na mm i dava na kerkickata se sto taa jade. Im rekov deka toa ne e dobro, no uste da se ispokaraa so mene, mi velat: ''''ti gledaj samo na internet sto velat i Sara se ke ti e gladna oni taka velat za da se trosat produktite, ne gi slusi, i uste red drugi raboti) No zatoa ste mi vie ovde da mi pomagate user posted image user posted image user posted image

Цврста храна

Мислењата се разликуваат во поглед на прашањето кога треба да се отпочне со давање на цврста храна на бебето. За ова наjдобро мислење дава Американската академија за педијатрија и еве што стои во нивните наводи :
„Цвтстата храна се внесува што порано кај бебињата. Би се кажало дека ова се заснова повеќе на мислење отколку на реални факти околу корисноста или штетноста. За сега кога е во прашање исхраната не постојат никакви докази во прилог за или против замената на млечната исхрана со цврста храна. Може да се смета дека нормално и навремено родено бебе во текот на првите три месеци добро ќе напредува со мајчиното млеко или соодветната вештачка исхрана. На оваа исхрана треба да се додава и 400 единици витамин Д и 30 мг аскорбинска киселина односно витамин Ц.“

IZVOR:

(Одговор на членот sinolicka)
Непосредна врска до пораките: 265
23.5.2010 8:56:12   
melody
Vo Turcija nacinot na odgleduvanje e sosema porazlicen.Eve jas pocnav uste vednas so maslinov zejtin koga i go spremav zelencukot.Pedijatarot uste vednas mi nasoci  kako ke pocnam da davam ovosje taka  da pocnam i da davam supa od zelencuk i toa tecnosta samo(vodickata od kompirot,morkovot i orizot).cekav nekolku dena da pominat zeluniceto da i se navikne na novata hrana pa i go izgmeciv ubavo kompirot najprvo od zelencukot i i go dadov promesan so vodickata.Go promesuvav i so AD mleko i mi go jadese.Sol i drugi zacini ne vovedov se do 8 i pol meseci koga pocnav po malku da i davam od supite od restoranot.I toa ne sekoj den ednas nedelno toa go pravev za da se navikne povtorno na noviot vkus na hranata so solta i zacinite.Eve sega skoro sekoj den si jade od niv i nemame nikakov problem ni stomace da ja boli ni nisto,edino samo ponekogas koga ke ispusti veter mirisa bljaaaaak ama normalno e.Zatoa se sto e postapno vovedeno i umereno dadeno e dobro za bebeto i normalno sekoe bebe e razlicno.Jas imav sreka so kerka mi sto jade se i ne odbira hrana,no toa moze i mnogu zavisi i od prviot dopir na bebeto so novata hrana.Zatoa moj sovet kako davate ovosje pocnete da davate vednas i od zelencukot za da ne se navikne bebeto deka postoi samo blag vkus i posle da go odbiva da go jade ovoj drugiot.
I druga rabota,kasickite na hipp milupa i drugite proizvoditeli vo sebe sodrzat seker koi go ISKRIVUVAAT VKUSOT ZA DOMASNO PRIGOTVENA HRANA,zatoa sto pomalce davajte od niv ,no ne gi isklucuvajte celosno.

Непосредна врска до пораките: 266
23.5.2010 10:18:37   
Палешка РР
Јас во компирот и ставив малку путер и мајчино млеко, без други додатоци, но не го јаде, прави фаци и плука user posted image и не знам што да правам, од готови кашички ми повраќа..

Непосредна врска до пораките: 267
23.5.2010 10:52:44   
melody
Paleska ,a da probas supa da i napravis od kompir,morkov i oriz i vodickata da i ja dades samo.Ne se otkazuvaj ,najverovatno e naviknata na vkusot na ovosjeto i zatoa ovoj noviov i doaga cuden i go odbiva.Nudi ja sekojdnevno i mislam mozes i kiselo mleko veke da pocnes da i davas samo gledaj ti da go potkvasis.Ako ne saka gotovi kasicki ne ja nudi ili ponudi i gi pokasno.Samo gledaj strpliv priod so mnogu zborenje sto ke i dades i bez strav deka nema da jade zosto bebinjata cuvstvuvaat.Se nadevam deka ke uspees vo najskoro mozno vremeuser posted image .A ke zaboravev od 5 mesec jas i davav i supa od tarana tuka ja ima neznam kaj nas vo MK ama kerka mi ja obozava se davi vio neauser posted image

Непосредна врска до пораките: 268
23.5.2010 11:28:52   
Snowhite RR

Јас во компирот и ставив малку путер и мајчино млеко, без други додатоци, но не го јаде, прави фаци и плука user posted image и не знам што да правам, од готови кашички ми повраќа..

„Ако првиот обид за хранење со лажичка не ви успее, тоа не е причина за разочарување и откажување. Следниот пат трпеливо, спокојно и насмеано понудете му мало количество (1-2 лажички) од приготвената храна која не треба да биде многу студена, ниту претопла. Многу се важни и средината и условите во кои го храните. Кога е време за оброк, најдобро е да го сместите во безбедно столче или да го држите во прегратка , добро исправено. Потребен е спокон и тивок пристап, трпеливо прилагодување кон ритамот на голтање на секое лажиче храна, како и прекинување со хранење кога тоа не сака повеќе. Не присилувајте го да го изеде се што е ставено во чинијата. Апетито на детето е променлив, а зависи и од количината и калориската вредност на претходниот оброк.Кога ќе поченете со додавање на храна на бебето, правете го тоа внимателно и постапно.“

Непосредна врска до пораките: 269
23.5.2010 18:40:03   
Тања РР
ИЗВОРНА ПОРАКА: Тања

ИЗВОРНА ПОРАКА: soncicko

se nadevam deka ne ja povtoruvam temava....prasanjeto kako da se pocne so dohrana?vsusnost se odnesuva na toa kolku da mu se dade na bebeto od kasickata prviot pat i narednite nekolku pati i koj del od denot da bide toa?

Aјде мамички со повеќе искуство, да и помогнеме на сонцицко, не го нашла одговорот на своите прашања во претходните постови. Особено ја интересира болдираното.
Ајде да помогнеме.

Непосредна врска до пораките: 270
23.5.2010 19:16:27   
melody
Soncicko se sto se dava od noviot vid hrana se dava preku den za da ne go opteretis zludniceto na tvoeto bebe odnosno da ima vreme zeludniceto da ja svari hranata i eventualno ako ima mozni nesakani reakcii od nea.Koga kerka mi bese okolu 4 i pol meseci pocnav so dohrana i toa zavisno kako stanuvase neli pa od 10 do kaj 1 saat mi bese raspredeleno vremeto za davanje na kasicka.Znaci ednas dnevno davav i na pocetokot prvite nekolku dena po dve tri lazicki ,no zatoa sto kerka mi sakase da si jade od novite vkusovi sekogas poveke  i davavuser posted image .Ke vidis bebeto ke ti pokaze,no zavisi kaj nas jas morav da prekinuvam zosto kerka mi ne znaese za dostauser posted image .Osloni se na tvojot majcinski instikt toj ke ti kaze najubavo i normalno bez strav.Sreknouser posted image

Непосредна врска до пораките: 271
23.5.2010 20:08:50   
soncicko
blagodaram ova mi bese kotrisno pozdrav

Непосредна врска до пораките: 272
24.5.2010 13:03:29   
Палешка РР
Еве бидејќи сите повеќе ја користиме оваа тема, ќе пренесам еден многу корисен пост од друга тема

ИЗВОРНА ПОРАКА: mother 29

Од 0 до 4 месеци

Се препопачува самое доење.Доколку не сте во можност да го доите вашето новороденче,хранете го со вештачко млеко(формула) не со тетрапак млеко!

5 месец

Јаболко,банана,круша,оризови и пченкарни снегулки.

6 месец

Кајсија,праска,цреши,вишни,сливи,морков,спанаќ,тиквичка,блитва цвекло и во мали количини маслиново масло,маргарин.

7 месец

Диња,боровинки,јагоди,малини,капини,ананас,рибизли,киви,дуња(варена),брокула,компир,млад грашок,млада боранија,карфиол,келераба,пченични снегулки,јачменови,ржани,пилешко бело месо,јагнешко,мозок(варен),млечна каша со бисквити.

8 месец

Кравјо сирење,путер,лимон,портокал,грејфрут,мандарина,грозје,лубеница.домат,леб и двопек,бела риба(ослич),пастрмка(варена),телешко и зајачко месо.
9 месец

Јогурт,кисело млеко,грашок,репа,тестенини(макарони,шпагети,јувки),жолчка 1/4(тврдо варена), бисквити за грицкање.

10 месец

Павлака,зелка,праз,кељ,пилешко темно месо,мисиркино,мед(по малку),пудинг.

11 месец

Мелени ореви,бадеми,лешмици,костени,бебешки мусли,корнфлекс,јунешко и говедско месо,магданос,лукче,чоколадо во прав.

12 месец

Леќа.грав,плава риба,белка од јајце(тврдо варена),сладолед.

По 12 месец

Тврди и топени сирења,мусли со мешано овошје,сардина,свинско(во мали количини),сол и зачини(во мали количини),сувомеснати производи(во мали количини),Слатки(во мали количини)

Што треба да запаметиме

-Прихранувањето го почнуваме помегу четвртиот и шестиот месец на доенчето.
-Се воведуваат 1 9 месец

Јогурт,кисело млеко,грашок,репа,тестенини(макарони,шпагети,јувки),жолчка 1/4(тврдо варена), бисквити за грицкање.

10 месец

Павлака,зелка,праз,кељ,пилешко темно месо,мисиркино,мед(по малку),пудинг.

11 месец

Мелени ореви,бадеми,лешмици,костени,бебешки мусли,корнфлекс,јунешко и говедско месо,магданос,лукче,чоколадо во прав.

12 месец

Леќа.грав,плава риба,белка од јајце(тврдо варена),сладолед.

По 12 месец

Тврди и топени сирења,мусли со мешано овошје,сардина,свинско(во мали количини),сол и зачини(во мали количини),сувомеснати производи(во мали количини),Слатки(во мали количини)

Што треба да запаметим

-Прихранувањето го почнуваме помегу четвртиот и шестиот месец на доенчето.
Се воведуваат 1 до 2 продукти неделно.
-Секоја нова храна во почетокот се дава во мали количини и постепено се зголемува.
-Во храната на доенчето не се ставаат зачини и сол, а треба да се избегнува и белиот шекер.
-Овошјето и зеленчукот што се користат треба секогаш да бидат зрели,свежи,без пестициди и чисти.
-Секојдневно да се даваат D3

(Одговор на членот soncicko)
Непосредна врска до пораките: 273
24.5.2010 13:35:31   
mama Sanjicka
Najprvo zdravo na site,jas sum nova na forumot. Imam edna dilema,moeto since e 4ipol meseci i veke edna nedela mu davam sokce od jabolka,prvite dva dena mu bese cuden vkusot i se mrstese,no sega po malku pocna da se naviknuva. Za nedela dve sakam da pocnam i so kasicki no neznam so kakva da pocnam i kolku kolicinski i kolku pati na den treba da mu davam? Sekoe mislenje mi e dobrodojdeno....pozdravce....

Непосредна врска до пораките: 274
24.5.2010 13:49:47   
Палешка РР
Здраво мама Сањичка и добре дојде на форумот. И јас имам 5 месечно бебе и вака направив: после сокчето и дадов кашичка од (дома сварено) јаболко првиот ден 2-3 лажички, потоа 5-6, потоа 1/4 тегличка и секој ден зголемував. Сега ако не ја прекинам јас ќе изеде цела тегличка, но сметам дека е многу user posted image
Уживајте во новите вкусови user posted image

КЛИКНИ ТУКА сме дискутирале колку оброци овошна каша дневно

< Поракaта ја уредил Палешка -- 24.5.2010 13:51:13 >

(Одговор на членот mama Sanjicka)
Непосредна врска до пораките: 275
Страница:   <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?