|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Рецепт за зголемување на можноста за забр...
21.5.2010 7:48:38   
fiore
suze sto te interesirase za receptot kolku med i kolku cimet se stava,pa vidi vo edna tegla med cimet se stava po tvoj vkus ti kolku mozes da go podnesis mirisot na cimetot.

(Одговор на членот fiore)
Непосредна врска до пораките: 201
21.5.2010 8:48:52   
prvenka
Bogdancanka,kakov e toj teven meduser posted image sakam da go napravam receptot

Непосредна врска до пораките: 202
21.5.2010 17:55:27   
Bogdancanka
ИЗВОРНА ПОРАКА: prvenka

Bogdancanka,kakov e toj teven meduser posted image sakam da go napravam receptot

мила рецептот само го копирав од еден пост тука,сега видов дека имало грешка тоа е течен мед......пробај зашто да не и јас имам правено многу такви рецепти се што содржи рецептот е добро да се јаде....и на нас многу лекари ни има препорачано мм да јаде многу лешници, ореви,бадеми,несолени семки,кикирики....сето тоа е добро да се јаде не само за мажот туку и за жената

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

(Одговор на членот prvenka)
Непосредна врска до пораките: 203
21.5.2010 20:16:14   
Bogdancanka
1kg med
100gr orevi
100gr bademi
100gr kikiritki(nesoleni)
100gr lesnici
100gr kokos
100gr susam
100 gr semki od tikva (nesoleni)
100gr soncogel (nesolen)
100gr suvo grozje
100gr suvi smokvi
100gr suvi slivi
100gr suvi kajsii

овој рецепт јас го имам правено,многу е внкусно имам читано на друг форум дека кај некои покажал резултати,за жал кај нас немаше резултати, али мислам дека вреди да се проба, не се знае што може да биде лекот.......се јаде по една лажица наутро и една лажица навечер

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 204
21.5.2010 20:58:44   
Bogdancanka
КОЛКУ ВЛИЈАНИЕ ИСХРАНАТА ВО ЗАЧНУВАЊЕТО Исхраната може да влијае врз плодноста и кај мажите и кај жените. Тоа не значи дека треба да се преоптоварите со она што го јадете, но сепак е добро ако почнете да внимавате на она што го внесувате во себе. Еве неколку практични совети:
Обидете се да ја постигнете Вашата нормална тежина
Покажано е дека преголемата или премалата телесна тежина можат негативно да влијаат на процесот на зачнувањето. Доколку патите од преголема телесна тежина, препорачливо е да ги намалите маснотиите што ги внесувате, но во исто време е добро да почнете да се занимавате со некоја физичка активност. Вежбањето не само што ќе Ви помогне да ја намалите телесната тежина, туку позитивно влијае и врз хорманалниот баланс во организмот. Никако немојте да се подложувате на ригорозни диети, затоа што само ќе го постигнете спротивниот ефект од очекуваното. Исто така докажано е дека кај жени со претерано мала телесна тежина исто така може да се јави пореметување на хормоналната рамнотежа, а со тоа и на плодноста.

Хранете се здраво
Ова значи да имате разновидна исхрана и да избегнувате храна која е пребогата со маснотии и шеќери. Препорачливо е доколку сакате да забремените, неколку месеци пред тоа да почнете здраво да се храните. На тој начин Вашиот организам ќе биде подобро подготвен за бременоста, а во исто време бебето ќе има подобар почеток. Се препорачува во исхраната да вклучите:
  • Многу овошје и зеленчук;
  • Јаглени хидрати: житарки, ориз, тестенини и сл.;
  • Протеини: месо, пилешко, мешункасти растенија (грав, леќа, боранија, грашок и др);
  • Се препорачува барем два пати неделно да имате риба на трпезата. Внимавајте тоа да не биде ајкула, сабјарка или премногу туна, затоа што овие риби се богати со жива;
  • Млеко, сирење, јогурт и сл. Овие производи се богати со калциум;
  • Храна богата со железо: црвено месо, лиснат зеленчук, житарки и др;
  • Сокови или овошје богато со Ц витамин. Ц витаминот помеѓу другото му помага на Вашиот организам да може полесно да го абсорбира железото од храната.

Фолна киселина Фолната киселина е многу важен витамин од Б групата, кој има не само огромно влијание врз здравата бременост, туку и ги намалува шансите за: срцев удар, мозочен удар, рак, дијабетис ит.н. Фолната киселина учествува во многу процеси во организмот: во создавањето на крвните клетки, метаболизмот на нервните клетки, во делбата и диференцирањето на клетките ит.н. Во бременоста потебата од фолна киселина значително се зголемува и најчесто нејзиното внесување преку храната не е доволно. Недостатокот на фолна киселина во почетокот на бременоста се смета дека е еден од главните фактори за настанок на дефектите на неуралната туба кај бебето, како што се Spina Bifida, Anencephalus и сл. Испитувањата покажале дека со земање на фолна киселина се намалуваат шансите за појава на дефект на неуралната туба кај бебето за 70%. Воедно се намалуваат и шансите за спонтан абортус. Фолната киселина се препорачува да почне да се зема 1-3 месеци пред забременувањето, но и ако не сте го направиле тоа, нема причина за паника, направете го сега. Препорачаната количина е по 400 микрограми дневно, се до 12 недела од бременоста. Препаратите на фолна киселина лесно се поднесуваат и немаат штетни нуспојави. Само внимавајте да не земате препарат во чиј состав влегува А витамин, затоа што големи количества на А витамин во текот на бременоста делуваат тератогено, односно можат да го оштетат плодот. Доколку во фамилијата веќе имало раѓање на бебиња со дефект на неуралната туба, се препорачува жената да зема по 5 милиграми фолна киселина дневно. Фолната киселина се наоѓа во: леќата, житарките, кафениот ориз, леснатиот зеленчук итн. Но сепак ако се планира бременост или веќе сте бремени веројатно само со исхраната нема да може да се внесе потребното количество.

Исфрлете го алкохолот Ако се обидувате да останете бремени алкохолот или исфрлете го целосно или пијте го умерено и само повремено, заради неговото штетно влијание врз плодот. Бидејки не знаете кога ќе останете бремени, подобро е да се биде на сигурната страна, одколку да дозволите да му наштети на бебето.

Престанете со пушењето
За штетноста на цигарите во бременоста, не треба ниту да спомнеме. Постојат многу докази дека цигарите штетно се одразуваат врз здравјето на бебето во утробата, предизвикувајки различни пореметувања: раѓање со помала телесна тежина, предвремено породување, појава на астма кај бебето, респираторни инфекции, алергии, зголемен ризиик од леукемија итн. Исто е докажано дека ги намалуваат и шансите за забременување. На жените кои пушат во просек им требаат по 2 месеца подолго за да забременат, во однос на жените кои не пушат. За да обезбедите оптимална средина за развојот на Вашето бебе и за да има време да се исфрли никотинот од Вашето тело, доколку пушите, добро е престанете со пушењето уште пред да забремените. Можеби Ви изгледа како голема жртва, но имајте впредвид дека тоа го правите за здравјето на Вашето дете.

Намалете го кофеинот Иако засега не е докажано дека кофеинот ги намалува шансите за зачнување, сепак е докажано дека неговото земање над 200 милиграми/дневно ја зголемува можноста за спонтан абортус и за раѓање на бебето со премала телесна тежина. Во Вашата подготовка за бременоста, можете да се обидете да го намалите количеството на кофеин кое го внесувате секојдневно. Само за илустрација: 200 mg кофеин има во:
  • 2 шољи кафе;
  • 100 гр млечно чоколадо;
  • 4 шољи чај;
  • 5 лименки кока кола;

Избегнувајте премногу А витамин и риба богата со жива А витаминот е потребен во бременоста, но големи количини можат да му наштетат на бебето. Тоа значи да избегнувате: црн џигер, рибино масло од џигер и сл. Во риба богата со жива спаѓаат: ајкула, сабјарка и др. големи морски риби. Исто така јадете умерено туна, затоа што и во неа има значителни количества жива.

Непосредна врска до пораките: 205
22.5.2010 11:55:14   
lb81
eve da ve ohrabram site sto sakaat da stanat mami.jas su bremena pred raganje do 30 05 mi e terminot pa da vi kazam kolku neocekuvano ostanav bremena duri i sama ne mozam da svatam.Znaci ne drzi mesto tvrdenjeto na nekoi zeni deka kolku poveke se cuvas potoa ne mozes da ostanes jas bev vo dolga vrska 11godini i vo toj period ni ednas ne sme imale odnosi bez prezervativ. ciklusot mi e totalen haos od koga dobiv vo 8 odd.nitu ednas ne dobiv na ista data obavezno mi kasnese od 1 do3 nedeli. posle 20 ta god. vo eden period ne dobivav 7-8 meseci pa mi rekoja deka imam policis.jajnici pa piev teraija godina i pol pa se ispostavi deka netrebalo da gi pijam znaci mi  ja utnale dijagnozata seto toa bilo verojatno od stres.posle terapijata drasticno mi se namali kol.krv sto ja imav vo ciklus a i vremenski se namali na 3 dena.otsekogas mislev deka ke imam poteskotii vo zabremenuvanjeto no fati samo po 3-4 obidi vednas posle svadbata i toa vo neplodni denovi vednas posle ciklus.znaci plodnite denovi ne mozi so sigurnost da se utvrdat osobeno kaj neredoven ciklus.i da napomenam deka nekogas mozebi i nevozata nema vrska zasto toj period kaj mene bese ekstra nervozen taka da uzivajte i nikogas ne prestanuvajte da se obiduvate kolku i da vi se cini nevozmozno ke fat koga ic ne ocekuvate

Непосредна врска до пораките: 206
31.5.2010 15:41:14   
suzeto
vo neplodni denovi ne mozi da fati sto znaci kaj vas bile mnogu porano plodnite denovi,kako sto imas pisano nemozat so sigurnost da de utvrdat tocno...znacit kaj sekogo razlicno

(Одговор на членот lb81)
Непосредна врска до пораките: 207
8.6.2010 18:24:49   
mazule
RR sakam da ve prasam nesto. Sakam da kupam LH test za ovulacija pa neznam kolku da kupam i koga da meram. Ve molam za sovet. 

(Одговор на членот suzeto)
Непосредна врска до пораките: 208
8.6.2010 18:43:44   
Тања РР
Мазуле КЛИКНИ ТУКА  за да прочиташ за тестовите за овулација.

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

(Одговор на членот mazule)
Непосредна врска до пораките: 209
8.6.2010 19:25:18   
mazule
Fala src. Napraviv vaginalno eho i se e vo red, za edna nedela ke napravam HSG snimka i ako se e vo red togas ke mizi da zemam klomifen ili so nego mora redovno eho za da se pratat promenite. Citam nekoj na svoja raka zemaat i bidnalouser posted image . Mazotmi napravi spermogram i se e normalno. Sto mi sovetuvate ponatamu?

(Одговор на членот Тања РР)
Непосредна врска до пораките: 210
9.6.2010 9:57:31   
arh_diz
Moze problemot e do HSG ne ti sovetuvam nisto da zemes na svoja raka . Sekoja organizam e razlicen

Биди тоа што си

(Одговор на членот mazule)
Непосредна врска до пораките: 211
28.6.2010 13:59:59   
gulabica
user posted image malku sum zbuneta gi citam redovno vasive komenatari ..jas se obiduvam da ostanam bremena veke edna godina ama nesto ne sakauser posted image napraviv hormonalen status i se e vo red..imam neredoven ciklus posle tri meseca dobiv, pravam sekakvi ispituvanja i mi kazaa deka tesko mozat da mi se odredat plodnite denovi...bi sakala dokolku nekoja go ima mojov problem da me posovetuva sto da pravam..vi blagodarammmmm..............

Непосредна врска до пораките: 212
28.6.2010 22:15:29   
pinokio2010
gulabica, ne se razocaruvaj vednas..ima mnogu nacini za odreduvanje na plodni denovi, stom ti se hormonite vo red, togas mozes da odis vo apteka i da pobaras LH testovi za odreduvanje na ovulacija..odat po 5-6 vo edno pakovanje i se malku poskapi no se efikasni. i ima vo sekoja dobrosnabdena apteka. pozz i se nadevam naskoro ke ja ulovite jajcekletkata i ke si ostanesuser posted image

(Одговор на членот gulabica)
Непосредна врска до пораките: 213
29.6.2010 10:03:09   
arh_diz
ИЗВОРНА ПОРАКА: gulabica

user posted image malku sum zbuneta gi citam redovno vasive komenatari ..jas se obiduvam da ostanam bremena veke edna godina ama nesto ne sakauser posted image napraviv hormonalen status i se e vo red..imam neredoven ciklus posle tri meseca dobiv, pravam sekakvi ispituvanja i mi kazaa deka tesko mozat da mi se odredat plodnite denovi...bi sakala dokolku nekoja go ima mojov problem da me posovetuva sto da pravam..vi blagodarammmmm..............

gulabica nema razocaruvanje . Jas posle spontaniot nemav redoven ciklus ama nikogas ne sledev plodni denovi i ne merev bazalna temperatura i zabremeniv bez problem od prva. Treba psihicki da se opustis i dokolku imas nekoj zdravstven problem da go resis . Mnogu e vazno ginekologot koj te vodi da nebide samo ginekolog i i psiholog da  znae da razgovara so tebe.

< Поракaта ја уредил arh_diz -- 29.6.2010 10:11:22 >

Биди тоа што си

(Одговор на членот gulabica)
Непосредна врска до пораките: 214
1.7.2010 9:34:11   
Sajna
Vcera se vrativ od ginekolog i mi doktorot mi preporaca star recept za ostanuvanje na trudna 85% siguren...pola saat pred seksualen cin zenata da se naprska vnatresno so pumpica(ima vo zegin) so 1 L voda izmesana so dve supeni lazici soda bikarbona (za masko) ili so dve supeni lazici ocet (za zensko) :)))) i da se odmara barem 5 minuti posle cinot....ke se proooba :)))

Sanjic

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 215
1.7.2010 10:12:34   
arh_diz
Sanja neznam kolku e efikasen toj recept so nego moze da se promeni PH vrednosta vo vaginata

Биди тоа што си

(Одговор на членот Sajna)
Непосредна врска до пораките: 216
2.7.2010 12:14:03   
Sajna
Nie eve se trudime veke edna godina skori demek posle sekoj vtor den ama seuste nnisto...eve sega ovoj mesec sekoj den nekogas i po dva pati ....:) i imam cuvstvo deka ke bide i deka toa e najdobar lek za sigurno i brzo zabremenuvanje...so ovoj recept nema promasaj na plodni denovi :)))

Sanjic

Непосредна врска до пораките: 217
2.7.2010 12:21:27   
Палешка РР
Тоа да Сања, и јас така забременив user posted image
Инаку незнам колку е паметно да ја промениш киселоста на вагината со тој растворuser posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

Непосредна врска до пораките: 218
2.7.2010 12:28:46   
arh_diz
Za da se promeni pH vrednosta na vaginata postojat Vaginorm C mislam deka se vikaa. Ova so soda e aj do nekade ama so ocet mi izgleda nekako rizicno. Sepak vaginata e nezen del . Za da vidis kakva ti e pH vrednosta ginekologot neka ti zeme bris

Биди тоа што си

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 219
6.7.2010 9:29:08   
Sajna
i pak edna crta ...epa nemozam veke ajde heeelp eve sekoj den pravevme i pak nisto :(

Непосредна врска до пораките: 220
6.7.2010 9:39:24   
arh_diz
Sanja mila nema razocaruvanje. Eve recept od mene moze ke ti pomogne Otkako ke ti zavrsi ciklusot nemojte da imate odnosi , se do plodnite denovi.Prviot ploden den imate odnosi posle toa eden den nemate pa pak imate .Ti posakuvam sreka

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 221
6.7.2010 10:35:15   
prvenka
Vo cetvrtokot bev na folikulometrija i d-r mi rece deka ima folikul 18mm na desen jajnik.Rece vikendov bidete aktivni,i dojdi vo ponedelnik da vidime dali e puknat folikulot.Bev vcera i mi rece deka e puknat,ima uste izliv,bidete aktivni i denes...sto mu znaci toa izlivuser posted image

Непосредна врска до пораките: 222
6.7.2010 11:41:17   
iki82
prvenka toa znaci deka folikulot ti puknal i deka vodata sto ja sodrzi (tecnosta na folikulot) istekuva vo mala karlica i oni toa go gledaat na eho. I jas koga odam na folikulometrija koga ke nastane ovulacija sekogas mi gledaat izliv na tecnost. ne e nisto strasno toa samo go apsorbira organizmot. So sreka ovoj mesec i da bide user posted image

(Одговор на членот prvenka)
Непосредна врска до пораките: 223
6.7.2010 19:07:35   
arh_diz
Хормонот DHEA им помага на жените да затруднат

„Хормонот на младоста“ DHEA може да има позитивно влијание на жените кои што имаат проблем со неплодноста, покажуваат резултатите на едно израелско истражување.

Истражувањето кое го спроведе професорот Адријан Шулман од Медицинскиот факултет при Универзитетот Шаклер во Тел Авив, покажало дека терапијата против неплодност со земање на хормонот DHEA може за три пати да ги зголеми шансите да се добие потомство.

Истражувањето е спроведено на две групи пациенти, од кои  една била под основна терапија против неплодност, додека другата добивала и одредена дневна доза на хормонот DHEA.

Хормонот е даван на втората група пациенти 40 дена пред почетокот на класичната терапија против неплодност.
Научниците заклучиле дека жените кои го примале хормонот DHEA како додаток на терапијата имале не само поголема шанса да останат во друга состојба, туку и нивната бременост и породување подобро поминуваат од жените од првата група.

Сега останува да се испита како DHEA делува на организмот на тие жени.

Биди тоа што си

(Одговор на членот iki82)
Непосредна врска до пораките: 224
9.7.2010 10:21:22   
Sajna
ARH_DIZ se e toa super samo sto jas sum sto bi rekla majka mi medicinsko cudo :)) mnogu tesko mozam da gi prepoznaam denovite, ve sega kupiv mikroskop maybe baby ama nekako ne mi e verno imam plodni denovi odma posle ciklus :)) i na pet dena razlika mi se :(

Sanjic

Непосредна врска до пораките: 225
Страница:   <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.