Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Draga Cleo! Mozam da pretpostavam kolku ti e tesko bidejki se naogam vo slicna situacija. Na 12 dena napraviv test doma i bese negativen, na 15 den od transverot od obicen kafeav iscedok krvarenjeto malku se pojaca, 16 den od transverot BHCG pokaza 60 sto znaci bremenost, 18 den mi se pojaca krvarenjeto mnoguuu, ne znam sto se ne mi izleze krv mesa trista cuda, bev pak na BHCG pokaza 46,4 sto e pak bremenost, i me utesija deka probuva da se zadrzi barem eden od embrionite, denes 19 den cel den pomina so minimalno krvarenje (sto mi dava nadez) i vo nedela sabajle ke odam povtorno na BHCG i vo zavisnost sto ke pokaze toa ke vidime dali ke mi pravat eho da proverat sto se slucuva. Znaci HAOS, gi isplakavme decava, pa pak se rodi nadez i sega ne znam na sto sme ke vidime!
pile ajde so sreka barem eden od embrionite da se zadrzi, pa site maki ke se zaboravat. Vo nedela te cekam da se javis so dobri vesti cleo, ne se razocaruvaj vednas, ima zeni sto pravele i po 15 IVF pa im uspealo. Ako dade Gospod, ke bide uste idniot pat. Isplaci se sega, pa za den dva so novi sili vo bitka. Cuvaj si ja energijata, ke ti treba koga ke se rodat bebinjata
Draga Cleo! 2 dena razmisluvam sto da ti napisam, i svatif deka nema zborovi za da te utesam i da ti kazam kolku mi e zal, no mora da znaes deka sme so tebe mila. ne se nerviraj obidi se da gi otrgnes mislite i bidi ubedena deka naredniot pat ke gi vidis . pozdrav mila
Draga Pile, e tek sega imam bezbroj prasalnici vo glava....Kako prvo jas koga go pravev bhcg na 14 den mi rekoa deka ne go pravat kvalitativno so brojki tuku samo pozitiven/negativen (sto malce i me zacudi, ama dobro). Potoa koga se kaciv na ivf sestrata mi rece toa e toa, VEDNAS prekini ja terapijata so Utrogestan. Znaci , ednostavno ne mi dade apsolutno nikakov prostor za nadez, barem za edniot embrion. E sega posle ova koe ti si go napisala jas se prasuvam DALI MOZEBI TREBASE DA MI NAPRAVAT TEST SO REZULTAT IZRAZEN VO BROJKA, so sto bi se pokazala i najmalata moznost za bremenost. Ili mozebi tropam gluposti, toa ne e mozno? A sto ako bilo sepak rano na 14 den?? Eve na tebe ti napravile na 16 den, pa iako vrednosta e mala i opagala, sepak ima nadez barem za edniot embrion, neli draga??? I uste edno prasanje, dali ti rekoa da prodolzis so terapijata??? Nekako sega mi e potesko, iskreno, zasto vednas me presekoa deka nema apsolutno nikakva nadez i sansa...A sto ako na primer prodolzev so terapijata i go povtorev testot za dva dena??!!! Jas pocnav poveke da krvaram od utredenta posle prestanok na Utrogestanot, ama sepak ne tolku obilno... Apak eho, za toa pa na nikogo ne mu padna na pamet...Neznam veke, se pobudalev...Pisi te molam draga
Milicka cleo,vcera mi pravea embrio transfer,2 dobri embrioni mi vratija,a 5 zamrznaa.Bev i seuste sum neraspolozena citajki go forumotNadezta mi e nekako mala posle ova sto tebe ti se sluci.Mene mi e cetvrto in vitro,otrpnata sum si velam stosaka neka bide.Minatite pati bev mnogu poraspolozena,no i pooptimista. Potrudi se mila da nr dodavas maslo na oganot i da analiziras. Ti prakam mnogu ljubov
Cleo nemoj da se optovaruvas so nesto sto veke pominalo. Nemozam da te utesam znam, ama mislam deka isto kolku i ti i bolnicata kade sto si go pravela in vitroto sakala da bide pozitivno zatoa sto so toa ke se zgolemat nivnite brojki na uspesnost, sakam da kazam deka i da postoela najmala sansa za zadrzuvanje na bremenosta tie sigurno ke se borele veruvaj. Jas invitroto go pravev vo Sv. Lazar kaj doktor Mitko Ivanovski. Prvoto BHCG go pravev tamo vo nivnata bolnica, so toa sto ne mi spomnaa nisto za postoenje na takov rezultat pozitiven ili negativen, tuku deka se e vo brojki, ako e od 0 do 6 nema bremenost nad 6 ima bremenost, jas imav 60 sto bese bremenost ama mi rekoa deka ne se bas oduseveni od brojkata koja na 16 den bi trebala da bide okolu 100 ili nad 100, ama deka seuste e rano i deka ima nadez. Vtoroto BHCG go pravev vo Drzavna Bolnica na biohemiska laboratorija, i tamo pokaza 46,4 i tamo mi rekoa deka koeficientot paga ama deka najverojatno se bori da se zadrzi, kao da prodolzam so terapijata utrogestan 3x1, aspirin c100 i folna, da ostanam vo krevet kolku mozam poveke i da pocekame sto ke se slucuva so krvarenjeto (koe vo meguvreme e mnogu namaleno). Sega vo nedela ke vidime sto ke bide! Sakam da kazam deka ako tvojot test pokazel pozitivno, sigurno ke go proverele koeficientot i ke ti kazele deka ima sansa, izgleda deka kaj tebe voopsto ne doslo do bremenost i ostanalo na 0, zatoa i ti ja prekinale terapijata. Ne znam sto da kazam osven deka nisto ne e vo nasi race, timot na doktori napravil se sto moze i se kako treba, jas, ti i site koi se trudat za bebe, davame se od sebe da uspee, e sega kaj nekoi biva od prv pat, kaj nekoi od 5 pat. Slusnav za slucaj so 3 embriona, pa zenata imala 4-5 dena obilno krvarenje bolki za na krajot da ostane 1 od embrionite so super napredok. Cuda se e mozno, za kaj mene ne znam sto da kazam nitu na sto da se nadevam, nemozam da spijam, cekam da dojde nedela i togas se ke se znae! Pozdrav do site ringerajki i ni preostanuva samo da se BORIME !!!
Zdravo dragi prijatelki Zivotot e casa med,casa gorcina,na nekoj mu se stemnuva ,a na nekoj razdenuva...Vazno e da znaeme deka ne sme sami,tuku deka imame bliski luge sto ne poddrzuvaat vo teskite momenti.Posle oluja pak sonce izleguva draga Cleo Jas bev vcera na eho i ja dobiv mojata prva slika so dve golemi crni tockiDoktorot kaza deka ima 2 ubavi vrekicki,naredno eho-posle eden mesec.Bev mnogu vozbudena i ne prasav dali treba da prodolzam so Proginova tableti,plus utrogestan sto sega gi zemam i aspirin.Dali nekoja znae,kazete mi ve molam .Makar sto nemam zamerka za ljubeznosta i strplivosta na vrabotrenite vo Plodnost,ne sakam da dosaduvam,poveke pati mi se slucuva zaradi zbunetost da zaboravam ili nedoslusnam nesto vazno Pozzzzzz na site
Draga Pile jas se slozuvam kompletno so tebe vo vrska so interesot na bolnicata za sekoj pozitiven rezultat. No, se uste vo glavata mi stoi prasanjeto - Dali ako napravev test bhcg izrazen vo brojki ke se smenese tekot na nastanite...ili samo si gaam lazna nadez za da si olesnam??? Imam citano dosta podatoci deka kaj nekoi zeni mozno e podocna da pocne da se laci bhcg vo krvta, a krvarenjeto da ne e nikakov znak. Eve i sama velis cuda se slucuvaat. Ama sega veke ne veruvam, sto i da bilo veke e zavrseno i treba da zaboravam..Ne znam veke, se izgubiv vo makata.
pinokio2010 Mnogu Blagodaram na poddrskata i jas istoto go posakuvam, ama ponekogas ne ispaga se bas taka kako sto sakame nie neli!!! Zatoa ovie 2 dena se pripremam psihicki i za najlosoto i za najdobroto, pa sto i da bide ke gledam da go prifatam najpozitivno sto moze, bidejki navistina napravivme se sto mozevme i na ova ke gledam kako na iskustvo plus vo zivotot, bidejki nikogas ne sum postignala bremenost, pa za mene i za moite doktori ova e nesto novo barem eve 3 nedeli da ima prikacen plod, a ke bide golema radost i iznenaduvanje dokolku utre se bide OK i ostane vo mene 9 meseci .... Oh tesko e da se zaspie, tolku malku vreme do utre sabajle, a mislam deka saatot celo vreme stoi. Utre ke vi pisam sto se slucuva. Pozdrav
Zdravo Forum prijatelki !!! BHCG seuste pokacen, imavme mal problem so referentnite vrednosti posto na 3 razlicni mesta gi imam praveno site 3 BHCG ama bitno ne e 0, posle toa bev vo Sv.Lazar, doktorot gi vide rezultatite i mi rece vo sreda da napravam povtorno BHCG pa ke vidime kako ke bide. Mi dadoa inekcija Progesteron i mi rekoa da ne se mrdnam od krevet. Definitivno toa sto e vo mene e golem BOREC haha !!! Pa OK togas ke se borime i nie!!! Pozdrav odam da legnam pa ke vi pisam pak denovive!!!
Cestitki Pile Te cekav mila za da pises i uspea da mi go razubavis denot. Navistina vo tebe ima BOREC koj se nadevam deka ke se bori celi 9 meseci. sega odmaraj i te cekame vo sreda so novi ubavi vesti. pozdrav
pile, cestitki i mu posakuvam mnogu sila i sreka na maliot BOREC da izdrzi, a tebe ti posakuvam mnogu trpenie, hrabrost i verba deka mora se da ispadne kako sto treba. te cekame so pozitivni rezultati, pozz
Pile draga, prvo da ti cestitam tebe i na maliot borec, navisitna se izbori so site prepreki i uspea mnogu mi e drago! Jas seuste se boram so mojata nesreka, no moram da se vratam vo realnosta, neli? Sto pobrzo, toa podobro! Bi sakala de te prasam nekolku raboti. Dali tie prvo in vitro i dali i ti kako i jas imase dijagnoza policisticni jajnici ili nesto sosem drugo? In vitroto vo Sv. Lazar go pravese privatno (i kolku cini), ili preku Fondot? Dr. Mitko Ivanovski ti go pravese ili drugiot - mislam deka bese Dr. Damcevski? Mila, pozdrav i cuvaj se kolku mozes poveke..
Dragi Ringerajki, ve molam ako nekoja ima iskustvo neka mi dade odgovor. Dali posle transferot, pokraj Utrogestan, nekoja od vas primala i nekoja druga terapija, kako na primer Estrofem i koja e namenata na istiot? Citav nesto na net, pa bi sakala da slusnam vasi iskustva? Blagodaram mnogu odnapred!
Cleo, целта на естрофемот е да го здебели ендометриумот. Колку што јас знам, се дава во фоликуларна фаза, додека растат фоликулите, за да биде со добра дебелина кога тие ќе прснат и да може да ги прифати. На пример, кога се прима кломифен, тој делува анти-естрогенски, а естрогенот го расне ендометриумот. Затоа, бидејќи кломифенот го намалува естрогенот, се дава естофем како причина да расне ендометирумот. Понатаму, за поддршка на ендометриумот во лутеална фаза се дава утрогестан. Немам слушнато/прочитано дека естрофем се дава во вториот дел од циклусот.
Cleo ne e toa samo tvoja nesreka, na mnogu im se slucuva, nedajboze i na mene do sreda moze se da mi se sluci, imam vo familija eden primer od moja bratucedka 15 godini borba za bebe, 4 invitra, preku 10 insemenacii, ostanuvase trudna, ama do 3-4 meseci i odma spontani, tretoto invitro ostana bremena so bliznaci masko i zensko, gi donose do 7 mesec, gi ragase prirodno, ziveea 3 dena i tolku. bea mali po 1 kilo i zatoa ne preziveale, taka kazaa. se i se srusi, mislam deka polude, znaci toa se ogromni stresovi sto ne se opisuvaat, cetvrtoto invitro resavacko dve maski bliznacinja, sega se dvajca trigodisni mangupi sto i ja vadat dusata i e edvaj 50 kila posto ja zbrlavea skros. na krajot na tunelot sepak ima svetlo, samo treba da se istrae. Da ti odgovoram na prasanjata prvo invitro mi e, imav dijagnoza policisticni jajnici, nemav ovulacija, imam problem so tiroidnata veke 7 godini sto dopolnitelno ja oteznuva celata situacija svrtena matka i ... invitroto bese preku fondot, go pravese dr. Mitko Ivanovski. ako te interesira uste nesto slobodno prasaj. jas sakam da prasam dali nekoj znae da racuna referentni vrednosti, nekako mi se izmesa toa probuvam da protumacam cel den. vo drzavna edno, vo adria lab drugo, vo sistina sosema treto. ???
Pile, fala na odgovorite. Kazi mi mila, dali kaj tebe se sluci hiperstimulacija dodeka traese postapkata ili po nea. kako eden od rizicite od pco? Jas zaboraviv da ti spomenam deka 2 dena posle transferot, imav hiperstimulacija, so nenormalni bolki, poradi sto bev primorana da lezam 2 veceri vo Sistina so eden ton infuzii i albumini. No, site me ubeduvaa deka toa nema apsolutno nikakvo vlijanie na plodot. E od togas pocna mojot kosmar, bev preplasena za plodot i pod ogromen stres poradi toa, sto si go vlecev se do rezultatot. A neznam i dali procita sto se izlazav i napraviv test so urina na 12 den - negativen - toa bese vrvot. Znaci, velam, od start ne mi bilo pisano...toa e
i jas napraviv test na 12 den bese negativen. i jas imav golemi bolki posle transverot, i imav hiperstimulacija dodeka primav terapijata ama so proverka na estradiolot i eho doktorot me stavase vo normala. posle transverot imav golemi bolki, ama onaka si mislev deka e normalno si lezev i tolku. veruvaj deka se ke si dojde na svoe, znaes kako vikaat NE ti koga sakas tuku za koga bilo pisano. Moram da legnam mazot mi ke me potepa. pozdrav
Zdravo cleo,dali se smiri malku,kako si denes? Obidi se da ne se macis sebesi so postavuvanje na prasanja,so preispituvanje,tuku ednostavno da se smiris i da pocnis da gledas napred.Zivotot e nepredvidliv,nosi i ubavi raboti,veruvaj mi.Ako se zeme predvid kolku los spermogram i losa prognoza od lekarite imavme,a sega sum bremena.... Mislam deka kako sto veli i Pile vazno e da se borime,da veruvame vo nasata cel...I ke se sluci.. Iako gi vidov moite ,imam uste dolg pat da izodam,no vsusnost i cel zivot e edno neizvesno patuvanje,neli? Srekno na site dragi rr,pozdrav