Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 19.5.2011 17:32:03
luckygirl
Zdravo na site,me nemase eden period da vi pisam no ve citam sekoj den.Jas sakam da ve prasam nesto,dali na nekoja od vas ednata strana(desnata)i e pogolema od drugata i zasto moze ova da se primetuva,a inaku 10 nedela sum.So prvoto isto taa strana mi bese pogolema ama ja primetiv mnogu podocna ne tolku rano,nekoj mi vikaat da ne se sekiram tamu lezelo bebceto ama toa e malo tolku da se primetuva,ve molam pisete mi pobrzo ako vi se slucilo nesto vakvo..... ,pozdravce do site.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.5.2011 16:55:19
mamita83
Zdravo na site idni mamicki, jas sum 12 nedela, pa me interesira dali imate praveno priska 1, neznam sto da pravam, edni vikaat pravi go drugi nemoras, vo drzavna nemale reagensi periodov i namesto 350den, ke treba da platam 4500 vo Remedika. Kazete mi sto napravivte vie?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.5.2011 18:25:55
Gorde J
ako si pod 35 godini a ako merkite od ehoto si odgovaraat za vozrasta zosto priska?? za pari a ete i ako nesto ti kazat deka ne e kako sto treba sto ke pravis ke abortiras????? priska se pravi ako nesto ne e dobro vo merkite ili ako spagas vo toj rizik faktor grupa na 35 godini starost. Odi na skrinin 12 i 21 nedela zadolzitelno a priska i amniocinteza ne moras da pravis
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.5.2011 18:47:37
fila
jas sum 10-ta nedela a imam 32 godini i doktorot mi vika deka moram da pravam priska a iskreno da vi kazam i jas se mislam dali da go pravam ili ne ke pocekam da vidam kako kew bide skriningot i posle ke resam
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.5.2011 19:39:08
Natasa981
jas ne pravev prisca. Samo na screening bev vo 12ta nedela i eve sega ke odam vo 21 nedela povtorno.Imam 29 godini i ne mi spomnaa za prisca nitu maticnata nitu mojot doktor na privatno. Fala bogu se ispadna vo red.Ako sakas pravi si slobodno ama ke moras na privatno zasto na klinika mnogu cesto nemaat reagensi.
neznam kako ke me sfatite,ama mene da mi (ne daj boze) kazea deka nesto ne e kako treba ,na toj screeningot mislam, jas ke abortirav,nemase da mi bide bitno ni koja nedela sum. Sebicno ili ne, jas taka cuvstvuvav, stoznam.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.5.2011 20:17:10
mamamoni
ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981
jas ne pravev prisca. Samo na screening bev vo 12ta nedela i eve sega ke odam vo 21 nedela povtorno.Imam 29 godini i ne mi spomnaa za prisca nitu maticnata nitu mojot doktor na privatno.
и мене исто и не го направив
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.5.2011 20:44:47
bombica
ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981 neznam kako ke me sfatite,ama mene da mi (ne daj boze) kazea deka nesto ne e kako treba ,na toj screeningot mislam, jas ke abortirav,nemase da mi bide bitno ni koja nedela sum. Sebicno ili ne, jas taka cuvstvuvav, stoznam.
Spored mene ne e voopsto sebicno,ako bebeto ima nekoj problem podobro da se abortira odkolku i ono da se maci a i jas so nego.Samo jas ne bi abortirala samo vrz osnova skriningot i mislenjeto na dr tuku bi napravila amniocinteza sepak samo toa e 100% sigurno dali bebusot e ok i ne.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.5.2011 21:01:33
Gorde J
Spored mene ne e voopsto sebicno,ako bebeto ima nekoj problem podobro da se abortira odkolku i ono da se maci a i jas so nego.Samo jas ne bi abortirala samo vrz osnova skriningot i mislenjeto na dr tuku bi napravila amniocinteza sepak samo toa e 100% sigurno dali bebusot e ok i ne.
toa i mi bese celta da kazam deka kaj nas moze da se sluci rezultatite od priska da ne bidat tocni i dzabe panika da se stvori. Koga me gledase Adamova ja prasav kolku % mi garantira deka nema problem so deteto od toa sto go vide na skriningot Taa mi rece 80% Po toj odgovor svativ deka nema potreba da se pravi priska
< Поракaта ја уредил Gorde J -- 23.5.2011 21:02:14 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 25.5.2011 16:21:07
@Mila@
Zdravo na site..denes bev na screening vo 12 nedela i se bilo oki bebeto beshe mng besno postojano mrdashe ne mozesh da se izmeri...mng mi beshe ubavo i interesno....lice veke na covece hihihi.sto e sledno od pregledi???vo naredniot period???
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.5.2011 9:24:26
micakraf
Здраво на сите јас сум нова на форумов,па да споделам нешто со вас па моше ке добијам некој совет или искуство.Бремена сум сеа ја почнувам 9недела,идев 2кај мојот гинеколог првиот пат за да ми потврди бременост и ме испоплаши лежи одмарај ми даде добростон да пијам и ми кажа за 10дена пак кај него да видеме дали има срцева реакција и јас за тие 10 дена ни на небони на земја отидов 2пат е добро еима ама пак одмарај да не прокрвариш му викам се ли е в ред абе да ама да не дојде до спонтан па нели ако прокрвариш не значи дека мора да дојде до спонтан боже сачувај..и плус имам исцедок бел и за тоа ништо не ми кажа не ми ни даде ..не знам чудно не ми побара крвна слика да направам ни кога да отидам пак се ми е малку чудно кажете ми молам мислење никако не можам да се опуштам...ФАЛА ВИ МНОГУ
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.5.2011 9:31:08
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: micakraf
Здраво на сите јас сум нова на форумов,па да споделам нешто со вас па моше ке добијам некој совет или искуство.Бремена сум сеа ја почнувам 9недела,идев 2кај мојот гинеколог првиот пат за да ми потврди бременост и ме испоплаши лежи одмарај ми даде добростон да пијам и ми кажа за 10дена пак кај него да видеме дали има срцева реакција и јас за тие 10 дена ни на небони на земја отидов 2пат е добро еима ама пак одмарај да не прокрвариш му викам се ли е в ред абе да ама да не дојде до спонтан па нели ако прокрвариш не значи дека мора да дојде до спонтан боже сачувај..и плус имам исцедок бел и за тоа ништо не ми кажа не ми ни даде ..не знам чудно не ми побара крвна слика да направам ни кога да отидам пак се ми е малку чудно кажете ми молам мислење никако не можам да се опуштам...ФАЛА ВИ МНОГУ
Не грижи се, штом ти рекол докторот да мируваш-тогаш мирувај. Дабростонот не штетат на плодот. Јас првата крвна слика ја направив некаде во 4-5 месец. Ама ако се секираш за нешто, побарај си да ти даде упат за испитување (или пак побарај си од општ лекар). Белиот исцедок се додека не предизвикува чешање и печење, не е опасно. Нормално е во бременоста исцедокот да е поизразен. За 2-3 недели ќе ти земат брисеви и ако имаш некоја инфекција ќе покаже на брисевите. Со лесно и не се нервирај...
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.5.2011 13:18:39
fila
navistina ne mi jaqsno nisto kompletno se ispobuniv dali skrining na organi i nuhalna transfluenca se pravi na istiot eho pregled ili se dva razlicni pregledi ve molam razjasnete mi za da znam sto da pravam
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.5.2011 14:07:08
Fiao
I mene nisto ne mi e jasno, a seto ova veke me ceka slednata nedela. Ostanuva da vidime sto i kako ke bide
ИЗВОРНА ПОРАКА: fila
navistina ne mi jaqsno nisto kompletno se ispobuniv dali skrining na organi i nuhalna transfluenca se pravi na istiot eho pregled ili se dva razlicni pregledi ve molam razjasnete mi za da znam sto da pravam
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.5.2011 15:15:42
Calypso
Мерењето на нухалниот набор се прави околу 12 недела, а можеби и порано, додека скринингот на органи се прави подоцна, околу 20 недела. Нухалниот набор се мери порано, за да се утврди дали постои ризик од аномалии кај плодот, па според резултатите, гинекологот може да препорача амниоцентеза или пак не.
< Поракaта ја уредил Calypso -- 26.5.2011 15:16:03 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 27.5.2011 11:52:48
elenak
Здраво РР, кажете ми дали е важно за анализа на крвта да се направо од сабајле на гладно или може и поручек,и освен крвна група и РХ фактор што треба друго да се провери?Јас сум инаку веќе 9-та недела, вчера му го слушнавме срценцето на бебушот и освен два редовни гинеколошки прегледи немам никакви други анализи правено.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 30.5.2011 10:15:28
mamacoki
elenak, ti analiza na krvta mozes da napravis i porucek vo privatna laboratorija ama pod uslov do porucek da ne jades :) Analiza na krvta se pravi na gladno za parametrite sto ke se dobijat da bidat validni...zamisli da izedes cokilado pred da pravis analiza na krvta togas sekerot ke ti bide do plafon visok. Rezultatite ke ti bidat katastrofalni.
Pozdravce
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 30.5.2011 13:22:44
mama_06
Здраво на сите идни мамички! Сега идам од гинеколог и сум 4та недела бремена. Супер се чувствувам и знаете дека многу сум среќна . Се уште не почнале утринските мачнини, но докторот ми даде да пијам бедоксин за тоа и фолна киселина. Вика ок е, за еден месец пак на преглед. Од бедоксинот страв ми е да не се здебелам, имам 69 кг и 170 висина, па морам да водам сметка за тежината. Имала ли некоја од вас такво искуство да се поправи многу?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 30.5.2011 17:03:42
Lidina
ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak
Здраво РР, кажете ми дали е важно за анализа на крвта да се направо од сабајле на гладно или може и поручек,и освен крвна група и РХ фактор што треба друго да се провери?Јас сум инаку веќе 9-та недела, вчера му го слушнавме срценцето на бебушот и освен два редовни гинеколошки прегледи немам никакви други анализи правено.
Elenak, analiza mora da se pravi na gladno i nautro vo sprotivno ke izlezat "strasni" rezultati . A i obicno za celosna analiza na krv vo laboratoriite pa i privatni primaat pacienti maksumum do 10 casot nautro.( rabotev vo biohemiska i aparatot mora najrano sto moze da se pusti za da stasaat na vreme rezultatite i da ne se raspadnat krvnite elementi). E sega moze i krvna slika nabrzinski da ti napravat popladne kako sto ti rece mamacoki pod uslov da gladuvas do togas. Najubavo ti e celosna analiza. Pozdrav
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 31.5.2011 8:47:40
Mrs.Tinka
Edno prasanje. Bramena sum vo 12-ta nedela. Sakav da zakazam screening ama doktorot mi rece se toa se pravelo vo 20-ta nedela. Jas kolku sto mozam da primatam mnogu od vas pravele i vo 12-ta nedela. Sovet?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 31.5.2011 9:17:11
belabela
Zakazi si vo Sistina privatno na svoja raka ke si go napravis pregledot ovoj pregled e vazen i skoro sekoja trudnica go pravi vo 12 jas go pravev i uste ednas vo 20-22 nedela, sega ke zakazam zasto mnogu ima guzva
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 31.5.2011 10:18:10
elenak
Fala vi na odgovorite, vcera bev od sabajle ama mi napravija krvna slika i mi zedoa krv od vena samo za proverka na krvna grupa i antitela. I sakav da ve prasam dali e normalno leukocitite da bidat malku pokaceni?Kaj mene se 9.6 a granicata e do 8
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 31.5.2011 17:29:23
Lidina
Elenak, kaj mene bea edno vreme 11. Leukocitite e normalno da se pokaceni vo bremenosta. Ne se zamaraj mene sekoj mesec na sekoja analiza, nov parametar vo krvta mi se poremetuvase
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 0:14:42
nadbet
Zdravo mili rrki. I jas odamna ne sum pishala, vsusnost tuka pishuvam za prv pat. sum 7 nedeli. Na 6 nedeli i 2 dena bev na eho i imav samo yolk sac so 10 mm dimenzija. Mi rekoa deka se e ok i da odam za 2 nedeli za srceva aktivnost. Megutoa vcera prokrvarev i toa taka kako pri kraj na a tragi imam i deneska cel den po malku. Koga gi stavam utrogestanite zabelezuvam i razlika na sluzokozata, zadebelena e i rapava bash kako pred dobivanje .Doktorot mi rece da primam progesteron depo inj i da go prekinam aspirinot 100. Ostanav smirena i so pozitivni misli deka se ke e ok no sepak nesto me jade janza. Dali nekoja od vas imala vakvo iskustvo? Inace mi e 1va posle 5 godini brak i e ivf na spontan ciklus.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 8:20:55
Mrs.Tinka
belabela fala ti za odgovorot. natbet, znam deka si vo panika ama veruvaj deka site sto se tuka na forumov se ispanicile od nesto. Imaj si pozitivni misli, odmaraj i slusaj go doktorot. Se nadevam deka ke bide se kako sto treba. Pozdrav i pisi kako si.