|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Бебешка исхрана
10.6.2011 23:10:02   
elenaj
ИЗВОРНА ПОРАКА: Octavia

Факт е дека секоја мајка сама одлучува за своето дете, ама шеќер на бебе user posted image .Во првата година на детето не треба да му се даваат шеќер, сол и други т.н. „бели“ отрови. Ако не сака цуцла лажалка, не сака, голема работа. Ама шеќер, мед и сл. работи не треба да се даваат заради доброто на бебето.
Бекутан чајот има ефект за грчевите, но навистина го забавува напредувањето во тежина затоа што мешето се полни со благо чајче, го заситува бебето, место бебето да цица.
На бебе што цица не му треба дополнително вода, но ако е премногу топло може да му се дава по неколку лажички ОБИЧНА превриена вода. Не треба да се купува вода во шише, затоа што тие се збогатени со минерали кои на бебето му прават повеќе штета. Има специјални видови вода за бебиња (од Хумана и Хип, јас лично купувам Хип, иако сме веќе една година), но после првиот ден се препорачува и тие да се превријат пред употреба.

Jas kolku sto znam na bebe smee da se dava voda so seker, edno lajce seker na sto grama voda, gledam takov recept ima ovde vo receptite za bebe i pisuva deka smee da se dava na bebeto od prviot den, a i od drugi sum slusnala deka im davaat na bebinjata glikoza, to est voda i seker i toa ne e tolku strasno, isto taka i majcinoto mleko sodrzi okolu 7 % glikoza, a za specijalnite vodi za prigotvuvanje hrana, ako imas visom pari kupuvaj si,makar da mislam deka e ok destilirana voda gorska ili ladna ili bilo koja i ne mislam deka obicnata voda pa duri i da e od cesma ( sepak jas ne i davam na moeto devojce od cesma, duri ni jas ne pijam od cesma ), znaci ne mislam deka obicnata voda moze da mu nasteti na bebeto, sepak sekoj si odlucuva za svoeto dete kako sto kaza.

Ne pravi im go na drugite ona sto ne sakas da ti go pravat tebe.

(Одговор на членот Octavia)
Непосредна врска до пораките: 176
11.6.2011 11:19:19   
Octavia
На бебе никако не смее да му се дава шеќер, ама ако сакаш, слободно давај му. Твое бебе, твои одлуки. Јас само напишав она што го знам. Имаш и на насловна тука на РР сега баш за тоа колку е штетен шеќерот, ако сакаш прочитај.
Пак ќе кажам, јас можам само да напишам што знам, ама секој сам одлучува за своето дете. Не те убедувам тебе да престанеш да му даваш шеќер, туку објаснувам за оние кои се во дилема, да знаат дека има и друга вистина.

(Одговор на членот elenaj)
Непосредна врска до пораките: 177
11.6.2011 18:34:40   
bebe82

На бебе никако не смее да му се дава шеќер, ама ако сакаш, слободно давај му. Твое бебе, твои одлуки. Јас само напишав она што го знам. Имаш и на насловна тука на РР сега баш за тоа колку е штетен шеќерот, ако сакаш прочитај.
Пак ќе кажам, јас можам само да напишам што знам, ама секој сам одлучува за своето дете. Не те убедувам тебе да престанеш да му даваш шеќер, туку објаснувам за оние кои се во дилема, да знаат дека има и друга вистина.

Баш и јас сакав да искоментирам на ова. Јас го избегнувам белиот шеќер а не па мало бебе чии бубрези со тешкотија би го преработувале.
Него во контекст на муабетов.
И на друга тема прашав ама не ми одговорија. Читам мајки купуваат кашички од Фрутек, Јувитана а тие содржат шеќер. Јас често на подарок добивам кашички од од Фрутек, и не знам што да им правам.

Како им ги давате на бебињата тие кашички???

Непосредна врска до пораките: 178
11.6.2011 19:28:22   
elenaj
Jas ne mu davam seker na moeto dete tuku samo mu ja mackav cuclickata vo voda so seker, i go dadov toa samo kako predlog za majmuce, ako veje vo nesto ja macka da ne ja macka vo eurokrem tuku vo voda so seker, pogresno si me razbrala.

Ne pravi im go na drugite ona sto ne sakas da ti go pravat tebe.

(Одговор на членот bebe82)
Непосредна врска до пораките: 179
11.6.2011 21:59:13   
Pepelaska *
Нормално е на бебето да не се дават такви работи но нели во породилиштата им даваат засладена вода ( гликоза) а тоа е со шеќер или се лажам јас , еве моево бебе нон стоп беше гладно мене додека ми дојде убаво млекото речиси по секој подој му додаваа такво додека бевме во болница, а инаку за кашичките од фрутек и јувитана, бебе 82 јас му давам иако ретко земаме такви повеќе на ХИП а имам и приметено дека и на хип некои содржат шеќер а уствари нели главна состојка на овошјата е сепак шеќерот. И јас сум против давање шеќер но кога ништо нема да ти јаде се ќе пробаш , една моја другарка му ставаше некогаш сосема малку ама кафеав шеќер на детето па не му фали ништо, значи се е во умерена граница , а ако ги научиме бебињата со зашеќерени цуцли од 2 месеца што остана за понатамуuser posted image

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот elenaj)
Непосредна врска до пораките: 180
11.6.2011 23:28:18   
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: bebe82

Баш и јас сакав да искоментирам на ова. Јас го избегнувам белиот шеќер а не па мало бебе чии бубрези со тешкотија би го преработувале.
И на друга тема прашав ама не ми одговорија. Читам мајки купуваат кашички од Фрутек, Јувитана а тие содржат шеќер. Јас често на подарок добивам кашички од од Фрутек, и не знам што да им правам.

Јас му давав на Фрутек. Содржат шеќери кои се природно присутни во самите овошја. На кумашинката моја мајка и работи во Завод за здравствена заштита и ми рече дека Фрутек имаат најквалитетни производи во споредба со Нестле, Хип и слично, зашто Фрутек правеле од вистинско овошје, а останатите од овошен концентрат.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 181
12.6.2011 0:55:57   
bebe82
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly

ИЗВОРНА ПОРАКА: bebe82

Јас му давав на Фрутек. Содржат шеќери кои се природно присутни во самите овошја. На кумашинката моја мајка и работи во Завод за здравствена заштита и ми рече дека Фрутек имаат најквалитетни производи во споредба со Нестле, Хип и слично, зашто Фрутек правеле од вистинско овошје, а останатите од овошен концентрат.

Фала на одговорот. Навистина се зачудив со ова, па нели се најдобри на Хип. Во секој случај кога ќе го погледнам составот на Хип нема шеќер, додека на Фрутек имаат.

Инаку Палешка и јас видов на некои од кашичките на Хип имаат шеќер, и баш и напоменав на апотекарката и она се чудеше како може да пишува дека има шеќер во составот на кашичките (конкретно за тие од Хип).

Иако избегавам да и давам купечки, додека сум дома сакам да и готвам сепак некогаш не сме дома или слично и морам да и дадам купечка, ама ова со шеќеров ....
Навистина сум збунета.

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 182
12.6.2011 10:00:26   
Snowhite RR
 Јас мислам дека тие шеќери што ги има во готовите кашички се природни од овошјето

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

Непосредна врска до пораките: 183
12.6.2011 10:09:30   
arh_diz
Jas mislam deka dokolku e priroden seker od ovosjeto nema da stoi deka sodrzi seker.I jas mislam deka frutek se podobri od hipp
Mene hipp ne mi se dopagaat nema sto ne sodrzat

Биди тоа што си

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 184
12.6.2011 10:18:32   
Snowhite RR
Епа јас колку што се сеќавам (ретко купував готови) баш тоа беше потенцирано дека сите шеќери се природни од овошјето. Е сега за други шеќери не знам дали пишуваше

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 185
12.6.2011 10:53:11   
Octavia
Гликоза (она што пишувате им давале во болница) и обичен шеќер воопшто не е исто. Гликозата е гроздов шеќер, а обичниот шеќер е сахароза. Сахарозата никаде не се смета за здрав продукт за конзумирање. Шеќерот (сахарозата) е докажано штетен.

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 186
12.6.2011 10:56:40   
bebe82
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

Jas mislam deka dokolku e priroden seker od ovosjeto nema da stoi deka sodrzi seker.I jas mislam deka frutek se podobri od hipp

Баш сега ги гледав и Фрутек и Хип и во Хип нема шеќер, а во Фрутек има.
Значи на декларацијата во составот пишува дека има шеќер.
Е сега мислам дека има некои нови од Фрутек на кои пишува без додаден шеќер.
Тоа значи дека шеќерот кој го пишува на овие е додаден.

Непосредна врска до пораките: 187
12.6.2011 11:29:50   
Палешка РР

Гликоза (она што пишувате им давале во болница) и обичен шеќер воопшто не е исто. Гликозата е гроздов шеќер

Гликоза (онаа која ја даваат во болница) се прави од 1 к.л. обичен шеќер и 100 мл вода. Се преврива и му се дава на новороденчето. Ако има жолтица се дава задолжително во комбинација со Б6 витамин.

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

Непосредна врска до пораките: 188
12.6.2011 13:04:05   
Octavia

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка

Гликоза (она што пишувате им давале во болница) и обичен шеќер воопшто не е исто. Гликозата е гроздов шеќер

Гликоза (онаа која ја даваат во болница) се прави од 1 к.л. обичен шеќер и 100 мл вода. Се преврива и му се дава на новороденчето. Ако има жолтица се дава задолжително во комбинација со Б6 витамин.

Колку што знам (а кажано ми е од мед. сестра) растворот се прави со гликоза во прав.

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 189
12.6.2011 14:38:38   
mila mama
Aj ova za sekerot sto go pisuva po opakovkite na kasickite i ke go progoltam, noi vidov na onie od hipp za 8 meseci sto se so testenini ima i sol! user posted image  

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

Непосредна врска до пораките: 190
12.6.2011 15:25:41   
Felly RR
А освен сол, и којзнае какви зачиниuser posted image една имавме земено таква со тестенини и сос, ама како јако мирисаше.........што се немаше ставено во неа

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 191
12.6.2011 19:19:31   
bebe82
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly

А освен сол, и којзнае какви зачиниuser posted image една имавме земено таква со тестенини и сос, ама како јако мирисаше.........што се немаше ставено во неа

Луѓе јас земав со брокула, леле смрдење........ ауууууууу
сега стварно не ми е јасно кои да ги купувам Фруктал (кои содржат шеќер) или Хип (кои што содржат кузнае што како што кажувате)

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 192
12.6.2011 19:23:12   
Палешка РР
Најдобро правете дома. Така ќе бидете сигурни што има внатре. 

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

Непосредна врска до пораките: 193
12.6.2011 19:48:45   
bebe82
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка

Најдобро правете дома. Така ќе бидете сигурни што има внатре. 

Па правиме дома, ама има екстремни ситуации кога морам да и дадам купечко, бидејќи или немаме време да го направиме или не сме дома.

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 194
12.6.2011 22:35:35   
Pepelaska *
бебе82, не се секирај до толку и јас бев како тебе , паничев за се и сешто сега малку се опуштив во врска со ова, брокулата и онака жива и варена има грд мирис а моето бебе ја обожава замисли, особено готовата на Хип ама многу ретко му давам брокула сепак ми е некако тешка храна, можеш и дома да му направиш со ориз, подобро е да учат на домашна храна а кога одиш некаде слободно купи си која мислиш ти дека е најубава и уживај во времето со user posted image

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 195
14.6.2011 13:17:30   
AnnaMolly RR
Мојот господин почна да одбива да јаде кашички. Сеедно дали се од тегличка или домашни или, пак, од Нестле во кутија што се, не отвора уста кога му нудам за јадење. Сака со раце да го хранам, да му давам залчиња во уста. И му мацкам со лепче од ручекот и само така јаде или со виљушка. Истото јадење со лажица ако му го дадам не сака. Или со раце или со виљушка.
Наполни една година и сега се прави фраер user posted image
И почна да бира кој да го храни. Вчера му давам лепче со сирење и не сака, покажува накај татко му. И само од него јадеше.

< Поракaта ја уредил AnnaMolly -- 14.6.2011 13:18:08 >

Live and let live

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 196
14.6.2011 13:33:27   
Pepelaska *
леле Анамоли и Мартин така се прави фраер да не го види лажичето, со раце сака да јаде а ккао да му давам се со рацеuser posted image и тоа како џвака па уште мх мх прави многу е смешен

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 197
14.6.2011 14:08:22   
AnnaMolly RR
Така, му мацкам во манџите со лепче и се правам лом, ама само така јаде. И Филип си испушта такви некои звуци, со мерак си јаде user posted image user posted image user posted image
А, бе, големи фраери се, нема што.

Live and let live

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 198
14.6.2011 15:00:47   
penelopa
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

Мене исто Хип сум купиле еднаш, двапати катастрофа.
Зеленчуковите му ги подготвувам секогаш дома а овошните ги купивам и тоа или Фрутек или едни германски кои се дури био а поефтини.

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

Непосредна врска до пораките: 199
15.6.2011 14:30:20   
penelopa
Во врска со бебешката исхрана еве неколку совети од мојата патронажна сестра.
user posted image старо повеќе од 7 месеци би требало веќе се да јаде освен свинско месо( после 1 година), мед, јаткасти производи(ореви, бадеми, кикирики и сл) белка од јајце, јагоди.
Од зеленчук: дозволено е се освен пиперка која е малку потешка за варење за бебешкиот зелудник. Значи: тиквичка, компир, морков, колераба, брокули, карфиол, спанаќ, домат па дури и магдонос (содржел многу железо).
Од овошје исто убаво е да се дава најчесто како попладневна ужинка посебно сега кога скоро секое овошје го имаме на пазарите значи се што е сезонско. Ми ги спомна боровинките како многу корисни измиксани со јогурт- одлична ужинка.
Месо: се почнува со бело месо и тоа мисиркино или пилешко па дури може и зајачко или коњско (тука е доста популарно), потоа постепено и говетско. Месето е пожелно да биде варено а дури по 1 година печено или пржено.
Јогурт, кисело млеко, павлака одлично оди со палента исто како ужинка.
Сол и маслиново масло : ДА по неколку зрнца т.е капки посебно во зеленчуковите кашички.

Се надевам ќе ви користатuser posted image

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

(Одговор на членот penelopa)
Непосредна врска до пораките: 200
Страница:   <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

заедно во кревет
mami

дали бебето треба да спие со родителите

да (21%)

не (48%)

понекогаш (32%)

Број на сите гласови: 120

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!