Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2011 19:00:36
Happy mummy
I jas sum bremena 6 nedeli,gi imam istite simptomi kako i ti,bolki vo gradite,slab iscedok,od vreme na vreme slabi bolki vo stomakot,ama do sega za sreka nemam nikakvi gadenja i macnini.Se nadevam taka i ke ostane[sm=smajl.gif Jas seuste ne sum bila na lekar,planiram ovie denovi,cekav za da moze da ja cueme i srcevata reakcija.Znam deka e polezna folnata,kalciumot i zelezoto,pa zemav da pijam sumlivi.Dali ja slusna srcevata reakcija na prviot pregled?Kakvo bese cuvstvoto?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 17.7.2011 23:23:05
te sakam
Zdravo Happy mammy so sreka neka ti e i tebe bremenosta da ti bide lesna...jas koga bev na ginekolog nemase se uste srceva reakcija bidejki samo sto bev ja posnala 5 nedela i mi rekoa najdobro ke e da odam za 2-3 nedli...ti posakuvam se najdobro i da ne izvestis kako ke pomines na pregledot...
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 18.7.2011 0:08:17
Beatris
Честитки те сакам и хепи мами Ви посакувам лесна бременост. Од моето искуство можам да ви кажам дека срцева реакција слушнав некаде во 8ма недела. Тоа е најубавото чувство на светот се додека не почнете да ги чувствувате движењата на Е тоа е нешто посебно! Ама времето брзо поминува и за неколку месеци и вие ќе се радувате на пеперутчињата во стомакот
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 18.7.2011 11:25:04
kuklica
Zdravo na site taze trudnici!!! Jas da se pofalam deka vo sabotata bev za prv pat na pregled mi kaza deka sum 6 nedeli i 2 dena i sto e najvazno go slusnav srcenceto na bebusot koj bese dolg celiiiii 9 mm a posto taticko ne bese vo moznost da dojdi so nas za nego ni dadoja slikicka so edno malo gravce
inace mi rece da si prodolzam so folna kiselina i mi dade vitamini prenatal i nisto drugo bidelki site potrebni sostojki gi imalo vo nego. a sto se odnesuva do gadenjeto mi se gadi na sabajle prviot sat odkako ke stanam ama ne povrakam si zemam po 2 biskviti i posle nema nisto pozz do site i so lesno da ni e na site
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 18.7.2011 14:53:09
Happy mummy
Kuklica,koga ti bese tebe poslednata menstruacija?Bidejki po site kalkulatori i preracunki i jas sum kolku tebe bremena,6 nedeli polni.Jas sakam da odam denovive na doktor,ama eve cel den zvonam kaj maticnata i nikoj ne odgovara!Ako e na odmor otidena,ke puknam!Nemozam veke da izdrzam da odam da mi kazat kako e i dali e se vo red! I jas pijam samoinicijativno folna,bidejki sum citala,a i ginekologot uste porano mi preporaca deka koga ke planiram da ostanam bremena i vo proto tromesecie obavezno da se pie. Pozdrav so site presrekni idni mamicki i ke ve informiram sto ke mi kazat!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 18.7.2011 15:39:47
kuklica
Happy mummy mene posledna menstruacija mi bese na 3 juni a za folnata isto i jas sama si pocnav da pijam pa i kazav i mi rece da prodolzam pozz i cekame da ni kazis kako si pomina pa ke se druzime i ke razmenuvame iskustva ponataka
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 18.7.2011 18:29:53
Happy mummy
Kuklica jas i ti bas sme isto bremeni,mene poslednata menstruacija mi bese na 4 juni.Ke si razmenuvame iskustva pa verojatno i vo isto vreme ke bideme mamicki,lele edvaj cekam da go pocuvstvuvam toa! Ej,jas zakazav za utre popladne na prv pregled i neznam kako ke gi izdrzam ovie 24h.Se citame utre,vednas ke vi napisam! Pozdravce
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 18.7.2011 20:59:01
te sakam
Фала на сите што споделивте совети со мене.....поздрав до сите труднички што сме :) и сите да имаме лесна бременост и да сопделуваме убави искуства овде...
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 19.7.2011 23:10:04
Happy mummy
Pozdrav do site trudnicki! Jas sum denes mnogu happy!!!!! Deneska bev na prviot ginekoloski pregled i go vidov kako mu cuka srcenceto! Se e vo red,lekarski sum vo sedmata nedela,a plodot e kako za petta nedela,no toa e zaradi toa sto jas vsusnost i tocno znam deka sum 5 nedeli bremena.Ne e toa nisto strasno,mozam da uzivam vo bremenosta.Plodot e pravilno postaven vo matkata,taka da mozam da si prodolzam najnormalno so sekojdnevnite obvrski.Mi preporacaa folna,sto jas veke i ja konzumira.Za tri nedeli sleden pregled so rezultati od krvna slika. Pozdravceeeeeee
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.7.2011 12:35:01
te sakam
Здраво трудничкииииииии :)))) Како сте ајде да бидеме поактвини кој се 6-7 недела од бременоста како се чуствувате , јас сум ок понекогаш имам мачнини амам се издржува се за бебушот ке се издржи, исто така ми се спиее спанка сум станета голема:), расположенитео ми се менува,а исто и градите стануваат поголемки исл. како е кај вас мислички дај кажете нешто...поздравчее до ситее
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.7.2011 13:26:18
kuklica
nie izgleda nemame seuste mnogu za kazuvanje vo sporedba so treto tromesecie tie se najaktivni ama eve kako sto citam i kaj mene se istite raboti.Znaci sega sum 8 nedela, gradite si se vidno zgolemeni , gadenje (ama ne i povrakanje)imav samo vo 6 nedela ama mislam deka mi se gadese na utro samo zatoa sto ne vecerav i zeludnikot mi bese prazen e sega si podkasnuvam i podobro mi e a inace za spienje da ne pravime muabet vo sekoj moment da sklopam oci i zaspivam edvaj izdrzuvam na rabota drugo se si e vo red i edvaj cekam da pocne da mi se poznava stomaceto
< Поракaта ја уредил kuklica -- 26.7.2011 13:27:39 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.7.2011 13:34:18
te sakam
ајде белким kukicka со лесно ке минаме ама што и да е ке се издржи за бебушот да е добар , а инаку кога спомна за стомакот ја имав и така малецко благо стомакце ама сега ми изгледа како малце да ми е подуванко и машми го примети тоа или можеби ни се чини така незнам:)Ти миличка ич ли немаш стомаче? Као и да е нека ни биде лесно на сите ....
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.7.2011 15:41:07
kuklica
Samo so ubavi misli i ke si izdrzime se. Jas nemam stomace!!!!!hmmmm imam odsekogas zatoa i dosega gi stavav lugevo vo dilema da ne sum bremena Pred da ostanam bremena mnogu vnimavam na jadenjeto ne drzev nekoja dieta ama ete vnimavav e sega si se opustiv malce normalno da ne se izgladuvam i zatoa stomaceto uste poveke blikna. Ama sepak mislam dek ne e toa od bremenosta toa e od jadenje i od psihata a inace i mene mi vika mm ako pocnes sega vaka kaj ke zavrsis
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 26.7.2011 17:40:44
te sakam
Точно kukicka само добри мисли и се ке биде во ред, а знаеш што има право за стомачето и ја исто како тебе во последно време многу внимавав на исхраната само бев на зеленчук повеке и јогурт бидејки ги откажав цигарите и ми беше страв на да качам многу кг, ама откако дознав дека сум бремена почнав да си апнувам од се по малце но пак внивамам да не претерам (оти мојот организам ее таков што и да апнам се фака за мене) и можно е стомакот да е подуван и од исхраната, но како и да е нека е се ок се за добротот на бебушот...:)))поздрав
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 27.7.2011 21:08:50
Happy mummy
Eve me i mene prijatelki!!! Jas ovaa nedela nemav bas ubavi denovi,no za sreka sega se e dobro.Minatata nedela malku prokrvariv,pa vednas otidov kaj ginekologot i mi stavija inekcija Progesteron i apcinja zemam Uterogestan.Se isplasiv mnogu da ne mu se sluci nesto na bebeto,no sega se e dobro.Mi dadoa zadaca da miruvam,pa cela nedela sum na bolovanje.Vcera bev na kontrola,se e dobro,no ke mora da primam inekcija pak i da prodolzam uste nekoe vreme so apcinjata.Inaku dosta se rasprasuvav i citav za mojot problem i ova se javuvalo kaj mn zeni,ama ne e nisto strasno,samo mora da se pazam.Se molam na Boga samo se da e dobro! Inaku drugo se e vo red,nemam macnini,nemam nekoj pregolem apetit,a stomaceto mi e porasnatko,iako i jas imav stomace i prethodno,ova veke se poznava deka ne e od hrana Pozdravce do site trudnicki vo prvoto tromesecie i ajde malku poveke aktivnost
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 28.7.2011 11:54:49
kuklica
lele happy mummy dobro e stom se smirila rabotata ke bide uste podobro veruvaj i slusajgi preporakite na lekarite za odmor a mislam i deka dobro ke ti dojde posto jas eve nemam nikakvi macnini ama mnogu mi se spie premnogu i edvaj izdrzuvam na rabota. inace site znaeme deka najkriticno e prvoto tromesecie Mene mi rece doktorkata koga bev na kontrola deka gleda nesto temno sto trebalo da se iscisti a toa bila nekoja krv postara i ne bilo strasno ako prokrvaram samo da i se javam ama eve seuste nemam takvo nesto.Znaci normalna rabota nisto strasno ne se sekiraj i uzivajsi IIII sekao bravo za tvoeto stomace
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 28.7.2011 12:03:06
miana
Happy mammy i jas bev skroz it slucaj kako tebe...Prokrvarev bas na pocetokot ( so prvata bremenost) dva pati ja primav injekcijata ( vo zadnikot ) i gi stavav utrogestan..Sega imam 3,5 godisna kerka MIA i uste edno bebe vo meseto So vtorovo gi nemav ovie problemi no za sekoj slucaj kako prevencija mi gi dade doktorot na pocetokot na bremenosta ..Pozdrav i vi posakuvam ubava bremenost
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 29.7.2011 0:52:51
Happy mummy
Dragi moi trudnicki! Vi blagodaram za sovetite! Jas sum sega dobro,se nadevam taka i ke ostane,dve inekcii veke primiv,mi ostana uste edna za vo ponedelnik.Apcinjata ne gi stavam,tuku gi pijam i mi rece doktorkata deka ke gi pijam izvesen period.Sega veke ne sum vo panika poradi soznanijata deka ima mn vakvi slucai kako mene i na krajot se dobro se zavrsuva.Me tesi i toa sto plodot e ubavo postaven vo matkata ,ne e nisko za da postoi pogolema opasnost,pa sega samo Gospod neka e napomos,se nadevam na najdobro! Gi sledam instrukciite,se otkazav od bilo kakvo patuvanje ovaa godina,ke si lezam doma Ajde,se citame pak denovive! I sakam samo ubavi vesti da spodeluvame! Pozdravce
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 29.7.2011 14:50:04
te sakam
АЈДЕ МИЛИЧКИ ТРУДНИЧКИ НЕ СЕ СЕКИРАЈТЕ МИСЛЕТЕ НА УБАВИ РАБОТИ И УБАВО КЕ СЕ СЛУЧУВААА,,,ПОЗДРАВЧЕ ДО СИТЕ НАС ТРУДНИЧКИТЕ ПА СО ЛЕСНО НЕКА НИЕ .....ИМАЈТЕ УБАВИ ДЕНОВИ
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.8.2011 16:39:55
guci guci
Здраво мајчички! Ве молам ако знае некој за случај како мојов или не дај боже има искуство да ми одговори. Бремена сум 14 недела .пред 5 дена бев да ми земаат бриз и ми го мереја бебето ми рекоа дека се е во ред , ама јас си се паничам мислам дека е мало затоа што во 13 недела беше 4,77 мм долго,а по форумиве си читам дека треба да е 6-8 см. Дали треба неакви испитувања или некој правел и во 8-та недела и крајот на 12 -та недела имав и крварење во систина ми каќаа дека се работи за некаков си хематом , битно бебебто е во ред а мене и крварењево траеше 5 дена,сега престана мама се плашама дали е проблемот тоа?Дали не напредува треба ли да јадам повеке-бидејки и немам некој којзнае колку голем апетит,а и најстрашно милсам дека е оти и си палам по некој цигар. Ве молам писете ми совет Мајчички.
Ако сум трудна....... не сум болна само сум пресреќна и уплашена трудница!
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
Здраво! Јас сум во 5 гестациска недела од бременоста, полека влегуавам во шеста. Немам посебни симптоми на бременост како гадење, освен што имам киселини, спијам многу, а овие неколку дена се појави кафеав исцедок... Што може да е причината за тоа?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.8.2011 16:42:04
guci guci
ИЗВОРНА ПОРАКА: guci guci
Здраво мајчички! Ве молам ако знае некој за случај како мојов или не дај боже има искуство да ми одговори. Бремена сум 14 недела .пред 5 дена бев да ми земаат бриз и ми го мереја бебето ми рекоа дека се е во ред , ама јас си се паничам мислам дека е мало затоа што во 13 недела беше 4,77 мм долго,а по форумиве си читам дека треба да е 6-8 см. Дали треба неакви испитувања или некој правел и во 8-та недела и крајот на 12 -та недела имав и крварење во систина ми каќаа дека се работи за некаков си хематом , битно бебебто е во ред а мене и крварењево траеше 5 дена,сега престана мама се плашама дали е проблемот тоа?Дали не напредува треба ли да јадам повеке-бидејки и немам некој којзнае колку голем апетит,а и најстрашно милсам дека е оти и си палам по некој цигар. Ве молам писете ми совет Мајчички.
Ако сум трудна....... не сум болна само сум пресреќна и уплашена трудница!
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
Здраво! Јас сум во 5 гестациска недела од бременоста, полека влегуавам во шеста. Немам посебни симптоми на бременост како гадење, освен што имам киселини, спијам многу, а овие неколку дена се појави кафеав исцедок... Што може да е причината за тоа?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.8.2011 17:04:04
sladjana ms
Zdravo guci guci!Sto se odnesuva do dimenziite kaj mene vo 13 nedela bese 67mm i jas mislev da ne e malo bidejki i jas citav deka vo toj period treba da e od 6 do 8 sm,go prasav dr. i rece se e vo red odgovara za gestaciskata nedela.Sega ti ovaa dimenzija sto si ja napisala e navistina mala megutoa proveri vo izvestajot da ne e greska ili preprasaj go dr. dali toa e vo red za da ne se grizis bespotrebno, a sto se odnesuva do krvarenjeto ke si gi sledis sovetiite na lekarite i ke gi upotrebuvas soodvetnite lekarstva.Jas tolku mozam da ti pomognam,a mozebi nekoja druga mamicka ima poveke iskustvo i ke ti pomogne so nekoj sovet.Pozz i imaj si lesna !