|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  57 58 [59] 60 61   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето
26.11.2011 17:56:47   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Elce

Сакав да прашам колку често им давате на децата ориз,јас и давав два дена по ред за доручек,вчера и дадов и морков со тиквица за ручек и сега детево еве 3 дена не е искакано.user posted image

Јас ориз и банана и давам само кога каките и се така по меки,оризот и бананата ја стврднува столицата.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Elce)
Непосредна врска до пораките: 1451
26.11.2011 22:41:04   
Natuska85
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Денес на user posted image прв пат му дадов baby's first pap и не ја бендиса.Му направив пола доза на 60 мл ставив 1,5 лажица од снегулките и ми излезе многу течно како за со шише да ја пие можеби затоа не ја сакашеuser posted image Се придржувате спрема упатството кога правите од кашава или ставате снегулки за да ја добиете саканата густина?

Јас ако пишува 3-4 лажици на хип кашите обавезно ставам 4,а може и 5 лажици ако ми изгледа сеуште течна.И моето user posted image не сака многу да му е течна.А на милупа кашите ако пишува 3-4 тогаш и 3 се доволно густа излегува.

Денес сакав на Сара за првпат да и дадам брокула,купив кашичка на Хипп,но кога ја отворив на капачето беше засушена кашата со темна боја,и дадов малку на врвот на лажичето,но ми беше страв па ја исфрлив.Кажете ми дали ви се случувало така засушено да има на капачињата,инаку кога ја отворив си пукна капачето,не беше подуено претходно,но сепак цело време се каам оти и дадов малку,јас ја пробав претходно ама брокулата и онака има лош вкус.

И мене ми се случи вчера на кашичката од морков и јаболко засушено да има на капачето ама ја пробав јас право како и секогаш,ок ми беше и му ја дадов. Инаку брокулата на хип е многу грда,леле како само мириса грдо,мислам дека подобро ти е да и ја спремаш дома.

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 1452
28.11.2011 9:04:22   
barbi83

ИЗВОРНА ПОРАКА: barbi83

konecno vcera iedovme celo lazice kasa od slivauser posted image posle edna nedela obiduvanje prven so jabolko pocnav tri dena i ne ja sakase mnogu pa deneska pak ke i dadam od jabolko user posted image a sokcinjata uste i gi davam so lazice ama mi gi pluka celo vreme ke probame deneska od sise

pocna po nekolku kapki da pie od cuclata so ke i kapne ama eve sega nesaka kasickite da gi jade

(Одговор на членот barbi83)
Непосредна врска до пораките: 1453
28.11.2011 9:09:08   
barbi83

konecno vcera iedovme celo lazice kasa od slivauser posted image posle edna nedela obiduvanje prven so jabolko pocnav tri dena i ne ja sakase mnogu pa deneska pak ke i dadam od jabolko user posted image a sokcinjata uste i gi davam so lazice ama mi gi pluka celo vreme ke probame deneska od sise

pocna po nekolku kapki da pie od cuclata so ke i kapne ama eve sega nesaka kasickite da gi jade so da pravam sekoj den probuvam ama nekako tesko ni odi probav i jabolko i od sliva eve deneska ke probam od krusa da vidam dali taa ke ja saka nemozam ni pola lazice da i dadam i gi davam eden saat posle cicanje a da probam li koga i e vreme za cicanje da i dadam pa moze togas ke saka da jade pomosssssuser posted image

< Поракaта ја уредил barbi83 -- 28.11.2011 9:10:47 >

Непосредна врска до пораките: 1454
28.11.2011 9:13:14   
TeaM
Barbi, jas pocnav da i davam 2 saati posle cicanje i vodev smetka da bide raspolozena...Na pocetok ne otvarashe usta, ama niz igra peenje, kje otvori  i op kje i stavam malce kasicka....pa poleka, poleka pocna i sama da si bara...

Непосредна врска до пораките: 1455
28.11.2011 10:40:53   
Natuska85

pocna po nekolku kapki da pie od cuclata so ke i kapne ama eve sega nesaka kasickite da gi jade so da pravam sekoj den probuvam ama nekako tesko ni odi probav i jabolko i od sliva eve deneska ke probam od krusa da vidam dali taa ke ja saka nemozam ni pola lazice da i dadam i gi davam eden saat posle cicanje a da probam li koga i e vreme za cicanje da i dadam pa moze togas ke saka da jade pomosssssuser posted image

Барби јас мислам да не и даваш кога ќе и е време за цицање,уште по нервозна ќе ти биде.На почеток мислам најубаво е да и даваш саат време од кога ќе цица,најадена значи да е,пошто колку може да ја засити едно или две лажичиња овошјеuser posted image .Друго, ако и правиш дома пробај со купечки или обратно,може не сака домашни или купечки(незнам какви и даваш).

Непосредна врска до пораките: 1456
28.11.2011 11:16:54   
kikicka
кај мене така сакаше па јас отпосле и давав млеко ке апнеше три лажички ке ја успијам и млеко и давав после .инаку не сакаше млеко па каша

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Natuska85)
Непосредна врска до пораките: 1457
28.11.2011 12:05:59   
Elce
Со какво млеко го спремате Фрутолиното,се дава после 6 месеци,бидејки сме на доење,незнам какво млеко да употребам,рано ни е сеуште ама да си прашам.user posted image

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 1458
28.11.2011 12:47:42   
AnnaMolly RR
Elce, секоја кашичка што се подготвува со млеко можеш да ја направиш со кравјо, адаптирано или мајчино млеко. Ако цицате одмолзи се и со тоа млекце спреми ја кашичката.

Live and let live

(Одговор на членот Elce)
Непосредна врска до пораките: 1459
28.11.2011 14:05:11   
dostickage

Со какво млеко го спремате Фрутолиното,се дава после 6 месеци,бидејки сме на доење,незнам какво млеко да употребам,рано ни е сеуште ама да си прашам.user posted image

Frutolinoto isklucivo se priprema so voda,pisuva i na nego.
Drugite kasi sto se pripremaat so mleko,mozes so majcino ako imas tolku da se odmolzes.Mozes i so AD , posle 8 meseci mozes i so kravjo.

(Одговор на членот Elce)
Непосредна врска до пораките: 1460
28.11.2011 20:11:46   
bombica
Од кога може спанаќ да се дава?Золва ми ми донесе книга за исхрана не многу многу стара издадена 2006 пишува од полни 5 месеци ама некако не ми е баш сигурна гледам пишува јагода од 7 мес. лимон, портокал од 8мес.user posted image

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 1461
29.11.2011 8:19:28   
AnnaMolly RR
bombica, јас накај 8 месеци воведов спанаќ. Мислам дека може и порано.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 1462
29.11.2011 8:24:32   
Emanuelapp
Jas na Jovan mu dadov spanak na 7 meseci. user posted image

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 1463
29.11.2011 8:30:58   
AnnaMolly RR

Од кога може спанаќ да се дава?Золва ми ми донесе книга за исхрана не многу многу стара издадена 2006 пишува од полни 5 месеци ама некако не ми е баш сигурна гледам пишува јагода од 7 мес. лимон, портокал од 8мес.user posted image

Немој да се водиш многу по книги. Ако почнеш да читаш се живо и диво, глава ќе те заболи.
Јас не се водев по книга за исхраната, само не давав јагоди, малини, капини, лимон, портокал до 1 година. Тие навистина се силни алергени, а не се неопходни намирници. Риба исто така воведов по 1 година, а јајце накај 10 месеци.
Друго се му давав, нормално, полека полека.

А спанаќот го воведов накај 8 месеци зашто тогаш некаде и јогурт/кисело млеко воведов, па да не јаде само спанаќ без кисело млеко, не е убав така.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 1464
29.11.2011 11:18:54   
Natuska85

Фрутолиното го спремам со вода,тоа е единствена каша од Лино која се спрема со вода и баш ради тоа ја купивме,дека сеуште не сме пробале друго млеко освен мајчино. Меѓутоа додавам редовно и некое свежо овошје или од тегличка,само фрутолино многу бљуткаво е дека со вода и не сака user posted image да го јаде.

Од кога може спанаќ да се дава?Золва ми ми донесе книга за исхрана не многу многу стара издадена 2006 пишува од полни 5 месеци ама некако не ми е баш сигурна гледам пишува јагода од 7 мес. лимон, портокал од 8мес.

Бомбица јас спанаќ почнав да давам со полни 7 месеци.

(Одговор на членот Elce)
Непосредна врска до пораките: 1465
29.11.2011 12:36:37   
bombica
Фала мамички на одговоритеuser posted image Ќе почекаме до 7 мес. а до тогаш изгледа ќе јадеме само овошје пошто тиквица и компир веќе несака да јадеuser posted image Јас сум упорна му варам па ќе видиме кој на крај ќе попуштиuser posted image

(Одговор на членот Natuska85)
Непосредна врска до пораките: 1466
29.11.2011 13:08:31   
libra.n
Jas imam probano da i dadam kaicki od jabolko, krusa eve sega i morkov, kupecki na Hipp, ne saka da jade, gi pluka, samo sto ke i stavam malku vo usta taa vednas go vadi so jaziceto nadvor. Eve veke dve nedli se obiduvam da i dadam, ne saka. Ima cetiri meseci i edna nedela. Dali vednas vi gi prifatile kasickite ili ste se molele i kolku vreme treba da pomine dodeka da se nauci da go cuva vo usta i da go golta?

Непосредна врска до пораките: 1467
29.11.2011 13:14:58   
dostickage
Jas iskreno mislam deka bebe od 4 meseci e premalo za bilo kakvi kasicki.
Prvo sokce razredeno so lazicka malku po malku za od polni pet meseci da pocnete so kasicka od jabolko isto po edno lazice.Mozes i domasna da i napravis , domasnite imaat poneutralen vkus otkolku kupenite.Malku provarena jabolka , ispasirana i toa e toa.
Na 4 meseci eventualno moze da se proba od Hipp Baby's First Milk Pap.
Bebeto treba prvo da se navikne na lazickata , pa na vkusot , pa na kraj da goltne.Ne e tolku ednostavno kolku sto izgleda user posted image
Samo trpenie i se ke bide vo red.

(Одговор на членот libra.n)
Непосредна врска до пораките: 1468
29.11.2011 13:38:55   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage

Prvo sokce razredeno so lazicka malku po malku za od polni pet meseci da pocnete so kasicka od jabolko isto po edno lazice.Mozes i domasna da i napravis , domasnite imaat poneutralen vkus otkolku kupenite.Malku provarena jabolka , ispasirana i toa e toa.
Bebeto treba prvo da se navikne na lazickata , pa na vkusot , pa na kraj da goltne.Ne e tolku ednostavno kolku sto izgleda user posted image

nema pravilo deka od 5 meseci za kadicki i sok mojta bratucetka na vnuk mi od triipol meseci mu davase kasicka od jabolko najprvin pa krusa pa morkov isto i sokce od triipol pa eve go zdrav prav ne mu e nisto sega ima 5 polni godini

Непосредна врска до пораките: 1469
29.11.2011 14:00:11   
arh_diz
Mamicka 77 sekako deka nema pravila koga i so sto da se pocne so dohrana.Moze da se pocne i od edna nedela neli .Nemoze da se ocekuva bebe od 3-4 da se najade od kasicka
Dali nekogas si pomislila sto se slucuva so sistemot za varenje na bebeto, dali kako vozrasno ke nema problemi i da ne nabrojuvam za posledicite
Sepak sekoj si znae sto e najdobro za negovoto bebe

Биди тоа што си

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 1470
29.11.2011 14:04:51   
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage

Јас почнав од 4 месеци и БАШ беше толку едноставно како што изгледа. Лажичката веднаш ја прифати, голташе без никаков проблем, си воведував полека полека намирници и немав ама апсолутно никакви проблеми - ни алергии, ни никакви други реакции. Од 6 месеци ништо не му блендирав, се му давав пасирано со вилушка, иако немаше ниеден заб до 8,5 месеци. Јадеше неблендирана храна, не се ни засркнуваше, убаво си џвакаше со непцата и го вежбаше јазикот. Блендер од 6 месеци кога имаше наваму не сум видела. Дури и сечкано месо јадеше и пред да му пораснат заби. Се си е индивидуално.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 1471
29.11.2011 14:08:44   
Elce
ИЗВОРНА ПОРАКА: libra.n

Jas imam probano da i dadam kaicki od jabolko, krusa eve sega i morkov, kupecki na Hipp, ne saka da jade, gi pluka, samo sto ke i stavam malku vo usta taa vednas go vadi so jaziceto nadvor. Eve veke dve nedli se obiduvam da i dadam, ne saka. Ima cetiri meseci i edna nedela. Dali vednas vi gi prifatile kasickite ili ste se molele i kolku vreme treba da pomine dodeka da se nauci da go cuva vo usta i da go golta?

Јас почнав да и давам од 4 и пол месеци полека по 3 лажички каша од јаболко,на почеток нормално не знае ни усте да отвори,секогаш на првото лажиче прави кисела фаца,но полека полека сега тие кашички со ги сака си ги јаде.Купечкиот морков на хипп има лош вкус,и доаѓаше за повраќање кога проба првпат,па и направив домашна каша,инаку досега пробавме јаболко,круша,банана,слива,морков компир,тиквица,ориз,денес за првпат варена тиква,многу беше убава но таа не беше воодушевена ко за првпат.user posted image Со вежби на ножињата успеа да се покака,многуу тврда столица имаше,се метнала на мама.

(Одговор на членот libra.n)
Непосредна врска до пораките: 1472
29.11.2011 14:16:32   
Elce
Ви Благодарам на одговорите АнаМоли и Натушка85,како што напишала АнаМоли секое дете индивидуално,мојот внук има 2 ипол години и ништо не јаде само на млеко е,а сестра ми до 6 месеци не му даде ништо,нели до 6 само мајчино,и сега се кае,а да почнеш многу рано со дохрана и тоа не чини,секоја мајка си одлучува за своето дете.

(Одговор на членот Elce)
Непосредна врска до пораките: 1473
29.11.2011 14:59:19   
lilicka
Јас од неполни 4 месеци почнав да и давам кашички и сокчиња и супер ги прифати до сега имаме пробано јаболко,банана,тиква,круша,слива.....интересно е што воопшто не одбива да јаде...секое дете е различно имам слушнато дека на бебиња кој им се дава подоцна каши мајките имаа поголем проблем понатаму со јадењето а секако и со учењето на голтање!
Е сега кој како си сака!

(Одговор на членот Elce)
Непосредна врска до пораките: 1474
29.11.2011 15:19:18   
dostickage
na ogromna zalost nas takov ni e mentalitetot i se se sveduva na toa koj kako si saka.
rabotata e sto e najdobro za bebeto.
rabotata e i toa kolku se sledat preporakite na pedijatrite i na Svetskata Zdravstvena Organizacija.

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 1475
Страница:   <<   < Претходна страница  57 58 [59] 60 61   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  57 58 [59] 60 61   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?