|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  37 38 [39] 40 41   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вакцинирање на детето
22.3.2012 13:52:32   
Beatris
И на А и се дешаваше тоа додека беше малецка при бањање, посебно кога ја држевме со главчето надоле, ги стегаше и рацете  инозете (ваљда од страв) и цели и беа помодрени, исто и устата. Како растеше се изгуби тоа. Ама поради сите перипетии кои сте ги имале вие подобро да си провериш за мирна глава. Сигурно не е ништо страшно user posted image

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 951
22.3.2012 14:29:14   
Ikana
Фала Беатрисче! Ќе одиме утре, па ќе ја прегледаат детално. Нека биде само за да ми е мирна главата, и да можам да ја однесам на вакцина. Ќе ги натерам и да ја измерат и крвна слика една со црп за секој случај. Штом ќе бидеме веќе таму!

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 952
30.3.2012 9:19:15   
Luci
Ние денес примивме вакцина, МРП. Д-рката ни рече дека нема реакција, единствено можеби од 7 до 10 дена со блага температура и осип по телото

Рани куче да те лае!!!

Непосредна врска до пораките: 953
30.3.2012 9:30:05   
AnnaMolly RR
Луци, ние таа вакцина ужасно ја поминавме. Пет дена по примањето ми крена температура до плафон и му траеше една недела. Пазете се. Се надевам дека вие полесно ќе поминете.

Live and let live

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 954
30.3.2012 10:33:12   
vanessa30
Nie vo sredata primivme vtora doza na polio, DITEPER i Hemofilus, i kacivme malku temperatura okolu 37.8 ama denes veke nemame , a i malku potkasluvame po se izgleda od Hemofilusot. Koja vakcina e taa MRP koga se prima?

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 955
30.3.2012 10:39:25   
arh_diz

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Луци, ние таа вакцина ужасно ја поминавме. Пет дена по примањето ми крена температура до плафон и му траеше една недела. Пазете се. Се надевам дека вие полесно ќе поминете.

I nie uzasno pominavme duri i limfnite cvorovi mu bea otceni.

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 956
30.3.2012 10:42:05   
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

Nie vo sredata primivme vtora doza na polio, DITEPER i Hemofilus, i kacivme malku temperatura okolu 37.8 ama denes veke nemame , a i malku potkasluvame po se izgleda od Hemofilusot. Koja vakcina e taa MRP koga se prima?

Ванеса, таа е против морбили. Се прима на 12 или 13 месеци, ама ние на 9,5-10 ја примивме зашто одеше во градинка, а баш тогаш имаше епидемија на морбили.

Live and let live

(Одговор на членот vanessa30)
Непосредна врска до пораките: 957
30.3.2012 10:43:14   
Felly RR
Луци ај малку да те охрабрам, овде сите искуства негативни.user posted image Ние добро поминавме со таа вакцина. На 7-миот ден крена Т ама не многу висока, и само 1-2 дена и траеше. Ништо страшно, се надевам вие ќе поминете уште полесно.user posted image

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 958
30.3.2012 10:45:12   
Fiao

ИЗВОРНА ПОРАКА: luci

Ние денес примивме вакцина, МРП. Д-рката ни рече дека нема реакција, единствено можеби од 7 до 10 дена со блага температура и осип по телото

KOja e ovaa vakcina i koga se prima, na koja vozrast?

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 959
30.3.2012 11:06:30   
Ikana
Еве Фиао, оваа е таа МРП.

Ванеса, таа е против морбили. Се прима на 12 или 13 месеци, ама ние на 9,5-10 ја примивме зашто одеше во градинка, а баш тогаш имаше епидемија на морбили.

Непосредна врска до пораките: 960
30.3.2012 11:35:50   
Fiao

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Еве Фиао, оваа е таа МРП.

Da da otposle vidov deka odgovorile user posted image

Непосредна врска до пораките: 961
30.3.2012 11:37:26   
Luci
А дента кога ја примиле какви беа, кенкави? М. заплаче малце само кога го боцна и после си беше нормално расположен. Јас дури и во градинка си го однесов сабајле...можеби не требашеuser posted image

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот Fiao)
Непосредна врска до пораките: 962
30.3.2012 11:43:44   
arh_diz
luci uzivaj moze nema da ima nikakva reakcija . Samo vnimavaj da ne ti nastine .Pedijatarot temperaturata ja povrza so virus a ne so vakcinata

Биди тоа што си

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 963
30.3.2012 13:39:08   
Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: luci

Nie ja primivme minatiot ponedelnik, i eve denes zabelezuvam poizrazen osip i kenkav e nekako poveke. Temperatura sega zasega nema. Inaku, pred den-dva nekako toplicok mi bese na glavceto, a teloto mu bese normalno toplo. Mu merev, ne nadmina poveke od 37 stepeni. Pred dva dena pocna osip na obravcinjata da mu se pravi, i osetiv deka na glavceto mu se oteceni okcipitalnit (tilnite) limfni zlezdi, a eve denes osipot na teloto mu e poizrazen. Nema na nozete i racete, samo na torzoto. Se nadevam deka nema da ima temperatura. Dodeka ne pominat 14 dena, ne se opustam.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 964
30.3.2012 20:47:37   
Andriance
Mamicki...da ve prasam i vas dali eventualno ste cule od nekoj...do mene stigna informacijata deka od grcija moze ( za ne povekje od 50 evra) da si ja doneseme vakcinata protiv streptokoka bla bla ne znam sto...sto ja predizvikuva pneumonijata...i direkotrkata na klinina ( nemam poim koja za zal) edinstveno se nafakja da gi stava istite....taa vakcina bi bilo idealno da ja primime zasto bukvalno gi kosi nasive deca..Ikana moze da ima nekoe info od majka i "?? ili nekoja da cula??

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 965
30.3.2012 20:55:08   
Ikana
Како мислиш ги коси децата? Вакцината или стрептококата?
Можеш од Грција да ги купиш вакцините, само не знам каде и колку пари се. Од Солун дефинитивно можеш. Др. Софијанова е директор на Детска Клиника сега.

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 966
30.3.2012 20:59:48   
dubi_du
Moeto bebence ima 2 meseca i 9 dena, denes primase vakcina DTP i od tamu ne mi kazaa za nikakvi reakcii.No ete kaci temperatura odporucek i seuste ima 38 so 2:(I se javiv na nasata doktorka i taa mi vika da ne davam paracetamol oti bebceto e mnogu malo...no temperaturata ne ni se namaluva.Dali mozebi nekoja od vas imala isto iskustvo?Sto da pravam, da dadam li sirupce ili...?

Непосредна врска до пораките: 967
30.3.2012 21:02:17   
Andriance

Како мислиш ги коси децата? Вакцината или стрептококата?
Можеш од Грција да ги купиш вакцините, само не знам каде и колку пари се. Од Солун дефинитивно можеш. Др. Софијанова е директор на Детска Клиника сега.

streptokokata..bidejki ja predizvikuva pneumonijata kaj decata i gi kosi do 7 godini..ne i e celosnoto ime taka...samo napomnav dokolku e nekoj poupaten od mene...

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 968
30.3.2012 21:03:03   
Ikana
Ок сега прашав, значи се работи за хексовалентна вакцина, што содржи 6 вакцини во едно, ја купуваш во Солун во аптека и тука на клиника ќе му ја стават на бебето. Значи содржи меѓу другото и вакцина против хемофилус инфлуенца Б. Не знае од каде и колку пари е вакцината, ама дефинитивно на клиника ќе му ја стават Андрианче.

Непосредна врска до пораките: 969
30.3.2012 21:04:24   
Andriance
ИЗВОРНА ПОРАКА: dubi_du

Moeto bebence ima 2 meseca i 9 dena, denes primase vakcina DTP i od tamu ne mi kazaa za nikakvi reakcii.No ete kaci temperatura odporucek i seuste ima 38 so 2:(I se javiv na nasata doktorka i taa mi vika da ne davam paracetamol oti bebceto e mnogu malo...no temperaturata ne ni se namaluva.Dali mozebi nekoja od vas imala isto iskustvo?Sto da pravam, da dadam li sirupce ili...?

dubi_du...Temperatura kaj DiTePer e normalna reakcija...ne znam kako mozele da ne ti kazat deka moze da ima reakcija...obavezno oblogi od acidi borici i ako T nadminuva nad 38, ili 38,5 obavezno paracetamol cepce ili sto i da e...do togas samo pocesto na cicka ( ako dois) mozes tusiranje, tecnosti povekje i malku poraskomoteno bebe, ne go oblekuvaj..
nie vcera ja primivme 3-tata doza...i sega za sega sme super

< Поракaта ја уредил Andriance -- 30.3.2012 21:06:19 >

(Одговор на членот dubi_du)
Непосредна врска до пораките: 970
30.3.2012 21:07:12   
Andriance

Ок сега прашав, значи се работи за хексовалентна вакцина, што содржи 6 вакцини во едно, ја купуваш во Солун во аптека и тука на клиника ќе му ја стават на бебето. Значи содржи меѓу другото и вакцина против хемофилус инфлуенца Б. Не знае од каде и колку пари е вакцината, ама дефинитивно на клиника ќе му ја стават Андрианче.

a nie sto vekje ja imame primeno HIB?? of koj mi go pushti sega crvot?? a ja sodrzi li taa za pneumonija shto ti ja kazav?

Непосредна врска до пораките: 971
30.3.2012 21:09:56   
dubi_du
Uf Adriance mnogu ti blagodaram za sovetot, ke mu dadam malku paracetamol sirupce...zalno samo si stenka od so mu e zestina.Tie kokoskite deneska''imaa mnogu rabota'',mnogu decinja za vakciniranje i bea izbezumeni.Pa ic ne se sekavam kako si pomina prvoto detence pred pet godini.Fala uste ednas,sea ke mu dadam sirupce cinelo ne cinelo,malku da mu ja simnam temperaturata.

Непосредна врска до пораките: 972
30.3.2012 21:12:33   
Ikana
Е па да де тоа е тоа, Хемофилус инфлуенза тип Б. Сега сакав да ти кажам, нели ја имате примено до сега. Таа што ти зборам е за прв пат вакцинирање, не за ревакцина. Ги имаат и на клиника (за таа шестовалентната незнам) ама треба со писмо и одобрение, барање и триста глупости па да ти одобрат ацелуларни вакцини.

Непосредна врска до пораките: 973
30.3.2012 22:30:53   
bombica
Андрианче касно е сега за ацелуларна вакцина пошто таа содржи и ДТП и полио и ХИБ.Јас прашував кај нас во превентива да ја набавам и да му ја пуштат на П. ама ме направија улава као ацелуларни примаат само недј Боже болни деца.Кај нас на имунологија стварно ја пуштаат само на деца со одредени болести и со дебели врски. Една познаничка моја ја купи од Солун на малата и ја пуштија на детска клиника и тоа само една др. и се нафанала да и ја пушти а која незнам.
Јас имам едно пршање.На кое раче им пуштаат на бебушите БСГ?И колку мм треба да биде белегот?Во понеделник сме на читање белег а јас не гледам некој белег.На левото има како една минијатурна точка.

Непосредна врска до пораките: 974
31.3.2012 0:56:10   
amateuress
јас колку што знам кај нас има ацелуларни за дитепер. и во тие ацелуларни всушност поинаква е само вакцината за пертусис (голема кашлица), т.е. таа е пречистена, а остатокот од коктелот (против дифтерија и тетанус) е ист и во обичните и во ацелуларните. за тие поливалентни не сум слушнала до сега. а оваа за дитепер скоро секаде на запад ја имаат само ацелуларна, за сигурно знам дека во словенија само такви употребуваат, а и педијатрите во србија имаат за цел до некоја година (2014-2015) да воведат само ацелуларни. кај нас тоа ќе си остане научна фантастика, ептен ретко ги даваат, само на деца со проблеми со ЦНС (ова не ме земајте за збор, сепак лаик сум) иако се многу подобри.
толку сум исплашена од тие несакани ефекти на вакцините, и од сите манипулации на фармацевстската индустрија, секоја вакцина со триста туфкања ја примивме, а плус и каснев скоро со сите на своја рака (за организмот да му постигне поголема зрелост), така што дитеперот последната доза ја примивме дури сега, на полни 9.
многу се двоумам, кога читав на нет што има во сотавот на вакцините ми се чинеше подобро ич да не го вакцинирам.
туку ај да не ширам паранои тука, да поминеме сите со лесно со вакцините и без несакани ефекти user posted image

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 975
Страница:   <<   < Претходна страница  37 38 [39] 40 41   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  37 38 [39] 40 41   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?