|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  31 32 [33] 34 35   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Испитувања во бременоста
20.6.2012 15:16:09   
Malecka23
brisevite se nosat odma odkako ke ti gi zeme maticniot a rezultatite se za 3dena mora da pominat inkubacija od 48h cinat okolu 300den

(Одговор на членот JanaMarija)
Непосредна врска до пораките: 801
20.6.2012 15:39:40   
mmbucko
JanaMarija TORCH predstavuva skratenica za cela grupa na analizi koi vo prevod bi bilo: T- zaza toksoplazmoza, O - za otthher ili drugi koj opfaka hepatit B mumps i treponema, R e za rubeola , C e za citomegaalo virus CMV, i H e za herpes simplex virus. Analizite se rabotat vo serum, sto znaci NE se nosat brisevi tuku se zema krv. Od druga strana mnogu laboratorii tvrdat deka rabotat TORCH a u stvari koristat brzi testovi kako testovi za bremenost. Ona sto go znam so sigurnost e deka na klinika go rabotat salam i vo avicena. Pri analizata vo krvta se baraat i Ig G i IgM za sekoja infekcija oddelno. Zatoa vi velam da se napravi vo salam laboratorija. Se nadevam pomognav.

Непосредна врска до пораките: 802
20.6.2012 15:41:01   
Gardenia

ИЗВОРНА ПОРАКА: JanaMarija

A sto e TORCH?????????user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
I dali ako gi odnesam brisevite istiot den na klinika koga se zemeni kaj maticniot, dali ke mi gi primat????
A rezultatite za kolku vreme stasuvaat????

Lele mesinja malku sum izgubena-help :)))

Torch е испитување кое се прави преку крвта,се испитуваат неколку можни инфекции, Токсоплазма, Херпес, Цитомегаловирус, Рубела и Хламидија.Всушност се испитува дали во телото има антитела за тие болести. Можат да бидат присутни IgG и IgM антитела. нормален резултат треба да покаже дека нема IgM. АКо има IgG антитела значи дека се работи за стара инфекција и се смета дека е во ред. Присуството на IgM значи дека има тековна или неодамнешна инфекција.Доколку мајкате е изложена на било која од овие инфекции во текот на првите пет месеци од бременоста може да дојде до сериозни компликации како спонтан абортус,вродени срцеви заболувања,катаракта или замаглување на очната леќа,анемиа,мала големина на главата и др.
Вакво испитување може да се направи ако сметате дека сте биле изложени на некоја од овие инфекции,јас еве бидејќи имав спонтан абортус ќе го направам ради чиста мира,така да ако немаш потреба ако ти е се во ред со другите параметри или ако не ти препорачал лекарот да го направиш не е морално.

Непосредна врска до пораките: 803
20.6.2012 15:43:21   
Gardenia
mmbucko во исто време сме пишачеuser posted image
Е добро е што ми кажа и јас мислев во авицена да го направам,и не е многу скапо за разлика од адриалаб каде е изгор

(Одговор на членот Gardenia)
Непосредна врска до пораките: 804
20.6.2012 15:55:48   
topce
а зошто не си ги направиш анализите во Институт за јавно здравје.
Нема гужва и многу бргу се завршува работата.
Примаат до 12Ч30 и не се прават анализите на гладно така да може накај 10 часот да отидеш.
Јас мислам дека платив околу 450 денари да не те излажам.
Сестрата прво кажува колку чинат испитувањата па ако се сложиш го прави, и мислам дека за сите ако имаат серум ми спомна дека не тереба да е повеќе од 1000 денари со плав картон.

Непосредна врска до пораките: 805
20.6.2012 15:57:00   
mmbucko
user posted image

Непосредна врска до пораките: 806
20.6.2012 16:00:36   
mmbucko
I vo institutot analizite gi pravat kako sto treba ne so brzi testovi koi se so slaba osetlivost.

(Одговор на членот topce)
Непосредна врска до пораките: 807
20.6.2012 16:03:38   
topce
ќе заборавев најбитното.
на упатот од матичниот лекар да биде точно наведено дека се упатува на Инститит за јавно здравје, а не како што имаат пракса да остават празно па институцијата сама да пополни.
Ако не е точно наведено те враќаат кај матичниот да ти напише, за тоа се строги, знам бидејќи една жена ја вратија баш кога земав резултати.
на нивната вебстрана има и телефон на кој може да си прашате инаку испитувањето е без закажување.

(Одговор на членот mmbucko)
Непосредна врска до пораките: 808
20.6.2012 18:56:16   
Veronika 78
a zosto pravite torch?jas sum 34 neela i dosega ne mi spomnala maticnata za toj test,sekoj mesec pravam krvna slika i urina a sega gi napraviv i brisevite onie za 35 nedela oti mi bea pokaceni leukocitite malce ama fala mu na boga se e vo reduser posted image

Непосредна врска до пораките: 809
20.6.2012 19:27:28   
Gardenia
ее благодарам топче вака убаво што ме упати,а тоа институтот е кај државна така? мислам кај министерство за здравство или не?

(Одговор на членот Veronika 78)
Непосредна врска до пораките: 810
21.6.2012 9:16:35   
topce
да, влезот на институтот е од кај министерство за здравство, ќе видите едни бели скали за надолу симнување и тоа е тоа.инаку работи со плави картони веројатно е државна сопственост. и доколку немаат некој реагенс за испитување може да си го направите испитувањето само со тие што ги има матичниот го признава.и мислам дека се чека 5 дена за резултати.

Непосредна врска до пораките: 811
21.6.2012 9:21:06   
topce
ИЗВОРНА ПОРАКА: Veronika 78

a zosto pravite torch?jas sum 34 neela i dosega ne mi spomnala maticnata za toj test,sekoj mesec pravam krvna slika i urina a sega gi napraviv i brisevite onie za 35 nedela oti mi bea pokaceni leukocitite malce ama fala mu na boga se e vo reduser posted image

и подобро што не ти дале да го правиш. тоа е пропишана процедура од Министерство за здравство и гинеколозите треба да ви дадат упат да го направите, арно ама има гинеколози кои сметаат дека не треба.
според мене е чисто малтретирање на трудницата бидејќи која е веројатноста да сте биле изложени на сифилис, рубеола, хив, освен ако не спаѓате во ризична група на жени. ајде делот со хепатит некако е оправдан бидејќи тој може и да се фати од забар и да се прележи и да незнаете дека тоа се случило.
јас сите процедури ги направив, малтретирање невидено, првите 4 месеци секој 2 недели бев на некое испитување.

Непосредна врска до пораките: 812
21.6.2012 12:47:04   
Veronika 78
fala topce nekogas sum tolku zbuneta od ovie ispituvanja....user posted image
inaku bas i po forumite citav za ispituvanje i na d-dimeri pa koga ja prasav maticnata mi rece deka se pravele ispituvanjata kaj onie user posted image sto imaat lakuni na postelkata ili zabaven razvoj na plodot
kako vi e krvnata slika i dali pravite sekoj mesec?
gi pravevte li ispituvanjata vo 32gn so dopler?

Непосредна врска до пораките: 813
21.6.2012 13:06:24   
temjana
Мене ми дадоа терапија канестен3 бидејки имав некое заматување во мокрачата најверојатно кандида ама не е страшно. Инаку крвта ми е одлична. А што се однесува до 32-та недела и 4д ехото едниот д-р ми кажа демек немало потреба да се прави, а другиот кој генерално беше со тој став дека тоа и не е потребно но убаво би било бидејќи ќе се пораѓам во државна таман уште од тогаш да си го побара докторот кој што после ќе ме следи и на цтг и ќе ми биде врска за пороѓај. Така да навистина ме избунија и двајцата со муабетите иако нормално ќе си одам во 32недела и ќе го направам доплерот, ионака веќе никого не слушамuser posted image Само да не ми биде на одмор д-р што планирам да го барам за во државнаuser posted image .
А јас сакав да ве прашам нешто друго, од кога се почнува со вежбите што ги организираат во државна?

Непосредна врска до пораките: 814
21.6.2012 13:07:48   
JanaMarija
FALA MNOOOOOOOGU MAMICKI; MI POMOGNAVTE :)))) ubav den

P.S Jas do sega sum proverila samo 2 pati krv i mokraca a sum veke 6-ti mesec. Se bilo vo red i nemalo potreba,a i ne mislam da se maltretiram sekoj mesec,koga e se vo red.

Pozdrav do site mesinja

Go sakam zivotot

Непосредна врска до пораките: 815
21.6.2012 13:14:29   
eli07
Vezbite vo drzavna mozes da gi pravis posle 28 nedela vo bilo koe vreme.Spored mene okolu 30 nedela e najidealno.Jas veke gi posetuvam a sum vlezena 36 nedela (malku zakasniv) ides 4 pati vo mesecot ednas nedelno.Pozz

Непосредна врска до пораките: 816
21.6.2012 13:14:59   
Veronika 78
temjana rr koja nedela si?vo drzavna ima vezbi ,denes e tretiot cas od vkupno pet a se pocnuva nekade od 31-32nedela

(Одговор на членот temjana)
Непосредна врска до пораките: 817
21.6.2012 13:15:55   
topce
ИЗВОРНА ПОРАКА: Veronika 78

fala topce nekogas sum tolku zbuneta od ovie ispituvanja....user posted image
inaku bas i po forumite citav za ispituvanje i na d-dimeri pa koga ja prasav maticnata mi rece deka se pravele ispituvanjata kaj onie user posted image sto imaat lakuni na postelkata ili zabaven razvoj na plodot
kako vi e krvnata slika i dali pravite sekoj mesec?
gi pravevte li ispituvanjata vo 32gn so dopler?

јас се согласив само уште на едно испитување, а тоа е скриен шеќер, ајде шубе да не ми биде и тоа испадна дека ништо не ми е и дека детето е големо бидејќи мајка му и татко му се големи, исто беше и со првото. всушност не се големи по тежина туку се подолги, во висина одат. и и реков на матичната дека премногу ме малтретира и ако треба и ќе се потпишам ама јас веќе испитувања не правам.Крвната слика ми е добра, урината добра ко со сила да бара нешто да не ми е во ред само затоа што сум над 35 години. микробиологија нормално дека се согласив, а првата бременост ми беше 2 теста микробиологија, секој месец крвна слика, 2 пати 4Д и последните две недели цтг секој ден.Втората само по лекари и после сакаат да не сме нервозни user posted image

Непосредна врска до пораките: 818
21.6.2012 13:21:46   
Veronika 78
i zosto ne za dopler koga ne e stetno jas stvarno nekogas ne gi razbiram ova doktorive sakaat da ne stedat ili??????se sto ne e stetno za user posted image treba da se napravi spored mene vo ova vreme nevreme

Непосредна врска до пораките: 819
21.6.2012 13:55:55   
mmbucko
More Topce, ostaj ti taa rabota, fala Bogu pa se ti e dobro. Podobro da se proveri ako ima i najmala troshka somnez nego da ne se proveri a posle da izleze gjurultija. Eden kup takvi primeri znam kaj ne odele na ispituvanja pa posle.....Ne bi sakala da gi spomnuvam, mnogu neubavi raboti. Nase e da kontrolirame i eden Gospod golem da ne cuva i nas i bebcinjata

Непосредна врска до пораките: 820
21.6.2012 13:55:58   
mmbucko
More Topce, ostaj ti taa rabota, fala Bogu pa se ti e dobro. Podobro da se proveri ako ima i najmala troshka somnez nego da ne se proveri a posle da izleze gjurultija. Eden kup takvi primeri znam kaj ne odele na ispituvanja pa posle.....Ne bi sakala da gi spomnuvam, mnogu neubavi raboti. Nase e da kontrolirame i eden Gospod golem da ne cuva i nas i bebcinjata

Непосредна врска до пораките: 821
21.6.2012 14:02:17   
temjana
Во мојот случај конкретно мислам дека повеќе се работи за докторско его, односно матичниот мој во ординацијата има 4д ехо и сега него му е муабетов што барам јас во државна кога можам и кај него тоа. Епа братче во државна ми 150ден. а кај тебе 3000 мислам од тоа подобра причина незнам дали има, особеношто јас бев презадоволна од професионалноста што ја добив во државна кога бев во 24-та недела на скрининг. А другиов доктор кај што си одам на второ мислење и во кој што имам навистина доверба има постар апарат и тој рече дека реално и не е битен тој преглед бидејки нема што дополнително да се види на 4д во таа недела а што неможе да се види на обично 3д ехо, но секако е добро да одам во држвна и да го побарам д-р што тој ми го препорачаuser posted image Инаку сум 28-ма недела па ќе се јавам во државна за вежбите да ми закажат со време, само ако може некој бројчето по порака да ми го прати user posted image

Непосредна врска до пораките: 822
21.6.2012 14:43:14   
vezilka RR
temjana еве повели тука има некои броеви за закажуање часови за во ГАК.user posted image

Непосредна врска до пораките: 823
21.6.2012 15:55:42   
temjana
Фала Везилка само ме загрижува дека постовите се од лани и се приватни броеви од сестрите,незнам дали уште се тие броеви валидниuser posted image

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 824
21.6.2012 16:01:28   
vezilka RR
На предходната страна има број фиксен директно од болницата, на тој број јас закажував. Е сега не знам дали во новава зграда ги имаат старите телефониuser posted image

Непосредна врска до пораките: 825
Страница:   <<   < Претходна страница  31 32 [33] 34 35   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  31 32 [33] 34 35   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Еца

Што е она што во моментот ви фали?

дете (29%)

пари (37%)

работа (5%)

ништо од наведеното (29%)

Број на сите гласови: 38

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!