Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Vezilka barav na stranata nema broj, ili sum oslabela so vid vo bremenosta :)))) Mislam na brojce za zakazuvanje za vezbi vo drzavna.Aj te molam ako go imas pisi go, mislam deka na site ke ni pomognes :))) Odnapred fala
i zosto ne za dopler koga ne e stetno jas stvarno nekogas ne gi razbiram ova doktorive sakaat da ne stedat ili??????
Moze li nekoj da objasni sto e toa dopler i vo koja nedela se pravi Mene do sega nikoj mi go nema spomenato, nitu maticen, nitu vo Remedika, a eve vekje 34ta nedela teram.
Edno prasanje do mmbucko.Samo sto gi dobiv rezultatite od laboratorija i posto znam deka gi razbiras rabotite moze li da mi kazes sto znaci namaleni limfociti vo krvta?? normalna vrednost e od 25-40,a mene mi se 16.1. I sekako dali e opasno holesterol so vrednost 7.67 i trigliceridi 3.99. Hemoglobinot mi e na granica 12.6.....ostanatot e gore dole ok.Fala ti odnapred na odgovorot...Pozz
dopler se pravi vo 32 nedela kako dopolnuvanje na skriningot od 20,se gleda papocnata vrvca,srcenceto na i nekoja arterija vo mozokot obicno preporacuvaat da se napravi kade sto imalo nekoj problrm ama ne e stetno i koga veke go ima zosto da ne se napravi?
eli07 vaka: linfocitite vo krvta si se ok, ne gi esapi, mozebi si imala skoro nekoja lesna bakteriska infekcija paa linfocitite nesto malku se pomali ama ic toa ne e zagrizuvacko. Hemoglobinot ne ti e na granica tuku za trudnica e super taka da i toa e OK E sea trigliceridite i holesterolot ne mi se svigaat ic. Pred bilo sto da kazam prvo da te prasam dali 12h pred analizata si bila gladna a poslednoto sto go vecerase bi trebalo da e nekoja lesna vecera. Ova pravilo na vadenje krv na gladno 12h vazi NEPRIKOSNOVENO za ovie dve analizi. Ako ne si go ispocituvala togas analizata treba da ja povtoris oti ovie rezultati nevazat.
Ako si bila 12h gladna pred da ti zemat krv za analiza vrednostite se dosta visoki za mlada zena i treba prvo da se obides so korekcija na ishranata. Sto znaci mnogu zelencuk, riba, ovosje, nikako masno sirenje, svinsko, jajcata na minimum ili skroz da gi izbegnuvas, nikako iznutrici kako sto e dziger, mozok i slicno.....Vakva ishrana da se primenuva najmalku 2 meseci i pak da se napravi kontrola. Vo sprotivno podolgotrajno vaka visoko nivo na trigliceridi i masti skoro sekogas doveduva do zgolemen krven pritisok i neelasticnost na krvnite sadovi. Se nadevam deka ti pomognav
Fala mmbucko na iscrpniot odgovor...Pred da ja napravam analizata ne bev jadena 12 casa,taka da vrednostite se realni ali me cudi sto doktorov mi kaza deka kaj trudnici e normalno ovie vrednosti na holesterol i trigliceridi da se pokaceni i ne obrna nekoe posebno vnimanie...Inaku pocnav dosta da se zamaram so ishranata denovive taka da se nadevam deka ke gi reguliram...Pozz i fala uste ednas
Женски, ве молам за мислење... Бремена сум 14-15 недела, и уште пред да дознаам дека сум бремена бев на контрола за брисеви и ми беше најдена стрептокока гр.Б. Од она што го најдов на интернет пишува дека тоа не е сексуално преносливо, а докторот ми даде антибиотици за мене и мм, а јас нормално, не ги испив, бидејќи се сомневав на бременост, што излезе дека е точно. Втор пат кога бев кај друга докторка, ми вика, не се секирај, не е ништо страшно, не може да се пренесе на бебето, само, пред пораѓајот ќе ти пуштат антибиотик, и готово. Оти тие испитувања се прават во 36. недела, а ти сосема случајо си проверила и знаеш, инаку не би знаела се до 36. недела. Трет пат, кај треба докторка, трето мислење. Ми вика, што сум чекала толку многу, па требало стрептококата да се третира со антибиотик, можело да дојде до губење на бебето.. бла-бла... ме испоплаши.
Кажете ми, вие кога проверувате брисеви, и дали сте слушнале за стрептокока во рана бременост?
Jas imav na pocetokot, i piev antibiotici i se iscisti streptokokata. Mene doktorot mi kaza deka e ok da se pijat. Sto porano gi iscistis toa podobro. Jas ne bi cekala za na kraj, zasto mene ne mi se iscisti odma. Ednas piev amoksiklav, pa posle eritromicin.
Mesinja, da ve prasam nesto. Koi brisevi se pravat na kraj okolu 35ta-37ma nedela?? Imam slusnato za streptokoka, no dali ima uste nekoj plus? I me interesira dali boli zemanjeto na brisot? Imam slusnato deka e dosta bolno Kakvo e vaseto iskustvo? Gushki i backi do site mesinjaaaaaa
Мислам дека се прават повторно истите како на почеток, можеби и стрептокока +. Земањето не е болно, зошто ги зимаат со оние долгите како стапчиња за уши што се.
Mesinja, da ve prasam nesto. Koi brisevi se pravat na kraj okolu 35ta-37ma nedela?? Imam slusnato za streptokoka, no dali ima uste nekoj plus? I me interesira dali boli zemanjeto na brisot? Imam slusnato deka e dosta bolno Kakvo e vaseto iskustvo? Gushki i backi do site mesinjaaaaaa
Јас правев само за стрептокока ми рекоа дека за друго нема потреба. Воопшто не боли само со стапче ми зема дури ни спекулум не употреби.До ден денес се смеам кога ќе се присетам колку бев исплашена од тој брис и колку време ме убедуваше др. за да ми земе
Денес си ги зедов брисевите од адриалаб најдена е ентерокока вид стрептокока ама осетлива на амоксиклав и на се друго резистетнтна некој да имал случајно слично искуство зашто малку ми е сомнително на антибиотик како сумамед да е резистентна
Zdravo Pepuska, ke se obidam malku da ti pojasnam. Enterococcus sp. se cela grupa na bakterii koi normaln egzistiraat vo debeloto crevo kade ne pravat nikakov problem. Site si go nosime. Vo vaginata normalno zivee Lactobacillus koj ja shtiti vaginata od infekcii. Koga ke dojde do izumiranje na Lactobaciliusot od bilo koi pricini (stres, namalen imunitet, bremenost, tesna obleka, koristenje na antibiotici i 100 slicni pricini) se naseluvaat drugi nesvojstveni bakterii kako Enterococcot. Toa shto e rezistenten e prikazna za sebe, moze do sabajle da zborime za toa, no zemi gi antibiticite po antibiogram. Pricinata zoshto seto predhodno ti go napishav e deka zemanjeto samo na antibiotikot nema da ti go reshi problemot. Imeno morash da ja povratish normalnata bakteriska flora. Znaci dodeka piesh antibiotik i barem 4-5 dena posle MORASH da zemash probiotici i da stavash probiotici vaginalno (kako Acidosallus ili moze i obicen jogurt-vo tema vaginalen sekret imam pishano vidi ili bilo koj preparat koj go vraka Lactobacillus vo vaginata). Generalno ne se plashi ne e strashno, cesto se slucuva samo moze da bide dosadno dokolku ne se tretiraa pravilno. Mislam deka malku ti pomognav i SREKNO!!!!!
mmbucko се ова ми како ден јасно малку ме зачуди зашто е резистентен на антибиотик со широк спектар (Сумамед) а е осетлив на амоксиклав антибиотик со далеку потесен спектар ми се виде чудно .... нејсе секако веќе ги почнав антибиотиците мада не мислам дека нешто ќе се постигне само со нив затоа имам и вагиналети па ќе видиме па здравје ке се убијам пиејќи јогурт а на брисот си стои нормална микрофлора присутна а на аеробно култивирање ентерокока .... бидејќи брисевите се приватно правени врска си немаат во резултатите со оние на микро на пример кај мене е засадувана и џарданела и гонореа покрај микоплазма /уреаплазма хламидија брис за кандида и обичен вагинален и цервикален брис
Ne e cudno, sumamedot i amoksiklavot funkcioniraat na sosema razlicen princip. Za enterobacteriite e voobicaeno da nemozat da razvijat rezistentnost na clavulonska k-na (sostaven del na amoksiklavot). Taka isto nepostoi E.coli duri ni ESBL rezistentna na amoksiklav. A vo Adrialab gi znam site vraboten vo mikrotoi i znam kako rabotat. Sekoj respekt! Srekno
Се ок околу механизмите ги знам само едно сите антибиограми што стигнале од микро за Е .Colli уринокултутра се резистентни на амоксиклав тоа офф топик е знам значи правам муабет за не мои уринокултури не битно иначе си го почнав аугментинот и се консултирав со гинекологот па се договориме дека поарно е да го почнам па ќе видиме што ќе покаже контролниот брис ....
krvna slika se pravi li vo 9 mesec? posledna krvna slika so proteinski stasus i urinokltura napraviv vo 32nedela so malku poremeteni parametrii mi bese ama kao normalno za trudnica (mislenje od tri razlicni doktori ) bris gbs napraviv vo 33 nedela i toj bese ok i vaginalno me pregledaa togas i ottogas nikoj ne mi spomna za krvna slika, ctg pravev vo 35gn pregled na eho vo 36gn i imam zakazano pregled pa ke me fati 38gn ima li nesto sto vi bese kazano da napravite kako ispituvanje?
Zdravo idni mamicki, dosega ne sum pisuvala na forumot ama moze da se kaze deka dosta cesto ve sledam. Inaku sega sum 21 nedela i 3 dena. Denes samo sto bev GAK na vtor skrining i malku se zacudiv od izvrseniot pregled. Inaku ocekuvav deka na ovoj skrinig ke se pregleduva detalno razvojot na organite na bebeto , kako sto mnogu od vas imaat navedeno deka se gleda rabota na srce, razvoj na bubrezi i sl. megutoa mi napisaa samo eden naod so razlicni dimenzii( BPD-63 mm, HC-184,8mm,, AC 156 mm,,FL-36.2mm, i HL-33.5mm) i kolku sto mozam da go razberam ova napisanoto pisuva nesto kako uredni mozocni... ne znam sto i nesto vo vrska so postelkata b.o. Megutoa povtorno mi zakazaa pregled za tri nedeli. Da ne slucajno togas detalno se gledaat vnatresnite organi ili togas se pravi nekoe drugo ispituvanje? Ako ima nekoj sto znae sto se slucuva i dali kaj site e vaka ili samo kaj mene...? Ve molam za odgovor...pozdrav
Гледам дека нема соодвтна тема каде да пишам , па пишав во темата за амниоцинтеза , но никој не ми одговори па дапишам и овде некако ми се гледа поактивна оваа тема.Моето прашање е дали некој досега правел испитување на плодот односно земање на хорионски ресички. Тоа се прави многу порано некаде 10 до 12 недела. Ако има некој вакво искуство ве молам да ми пишите. Докторот ми препорачува да одам таму бидејќи сум над 35 години, ама таа анализа е поризична од амниоцинтезата , па ако некој нешто знае ве молам што поскоро пишете. За амниоцинтеза не беше дека се чека многу повеќе па да не се малтретирам до тогаш за да се знае многу порано состојбата. Да ви пишам и дека имам проблем со ногта ми се јави некое црвенило, стврднато место кај коленото односно ми се наду цела вена. Докторката трансфузиолог не е тука па сега ми рекоа да мирувам и да се мацкам со хепатромбин и облоги од ациди борици, ми дадоа и оспен од 1500 но сеуште ме ги пијам , знам дека не се штетни , но сепак ако може да издржам до 12 недела без антибиотик. Извинете на долгиов пост но вистина ми треба да споделам со некого ако има вакво искуство и за двата случаеви.Голем поздрав и чекам одговор.
Mene mi e malce somnitelno da pravis takvo ispituvanje SAMO zaradi toa sto si nad 35 god. Odi kaj drug ginekolog za vtoro mislenje. Na zapad granicata za amnio i horio e pomestena na 38 god.