|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Кравјо млеко
11.6.2012 17:53:32   
anaana
toa e nekade od kaj 6 meseci taka? bidejki citam po forumov deka ne se dava do 1 godina, do 2 godini... jas bi pocnala nekade kaj 5 ili 6 meseci sigurno

(Одговор на членот Kockicka)
Непосредна врска до пораките: 526
11.6.2012 18:55:07   
Kockicka
ako mozes da pocekas do 6 meseci bi bilo poubavo i da nee mnogu zesko sega neznam kolkavi ste no eve ako ste malecki pocekaj do septemvri ako ne mozes vednas koga ne pocnale epten gorestinite

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 527
20.6.2012 9:45:33   
Natuska85
ИЗВОРНА ПОРАКА: ane.d

Jas kravjo mleko pocnav da i davam na polni 6 meseci,koristam od bitolskoto 1.5% maslenost i vo sekoja kasa i kapnuvam,prvo pocnav razredeno a sega i stavam cisto,ne koj znae kolku samo da ja dobijam posakuvanata gustina na kasata i masala nema nikakva reakcija.

ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

i uste ne mi e jasno zosto kravjo mleko ne smeeme a jogurt i kiselo da???????

Киселото млеко и јогуртот се ферментирани а со процесот на ферментација,т.е киселеење на млекото се уништуваат поголем број бактерии за разлика од кај обичното кравјо млеко кое само се вари.
И никој не вели НЕ СМЕЕШ да даваш кравјо млеко, се зависи од детето, ако си го прифати без никакви реакции можеш да му даваш.

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

i uste ne mi e jasno zosto kravjo mleko ne smeeme a jogurt i kiselo da???????

Киселото млеко и јогуртот се ферментирани а со процесот на ферментација,т.е киселеење на млекото се уништуваат поголем број бактерии за разлика од кај обичното кравјо млеко кое само се вари.
И никој не вели НЕ СМЕЕШ да даваш кравјо млеко, се зависи од детето, ако си го прифати без никакви реакции можеш да му даваш.

da ama zatoa malaktobacli od tipot na probiotici koi kaj nekoj se polezni kaj nekoj imaat sprotivno dejstvo( ova vazi za probioticite od ad mlekata sto ne e slucaj so probiotcite od kiseloto mleko)
a a kravjoto mleko zatoa i tetrapak mlekoto e pasterizirano so procesot na pasterizacija se unistiva 99% od bakteriiite

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: ane.d

Jas kravjo mleko pocnav da i davam na polni 6 meseci,koristam od bitolskoto 1.5% maslenost i vo sekoja kasa i kapnuvam,prvo pocnav razredeno a sega i stavam cisto,ne koj znae kolku samo da ja dobijam posakuvanata gustina na kasata i masala nema nikakva reakcija.

ane.d i jas sakam dapocnam po malku da davam kravjo mleko od 6 meseci po nekolku kapki vo kasite a ti samo vo zelencukovite li stavas ili i vo ovosnite prvo so sto pocna so kravjo ili kiselo mleko?

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот Kockicka)
Непосредна врска до пораките: 528
20.6.2012 11:23:24   
nade85
Nie se doime uste a denes pravime 7 meseci ama vo kasickite mu stavam po nekoe lajce mleko ili pak mu go razredvam ako mu stavam malce poveke i nikakva rekcija ne pojavuva,ama vcera mu staviv 1 findjal mleko dodeka go varev grizot i odkako go izede mu se pojavi malo crvenilo okolu usteto sigurno e od mlekoto zosto odkako mu se izgubi mu go namackav usteto so mleko (tetrapak bitolsko) i po 5 min.pak mu se napravi crveno :( Ve molam mamicki za sovet ili ako imal nekoj vakvo iskustvo neka me posovetuva :( Ke mi bib maka ako e alergicno na mleko.A istoto ni se sluce pred 1 mesec koga prv pat mu staviv malku azredeno mleko vo kasickite.A za 1 mesec ke pocnam na rabota pa mora da se navikni na kravjo mleko.Ve molam za sovet mamicki :***

(Одговор на членот Natuska85)
Непосредна врска до пораките: 529
23.6.2012 10:58:14   
Bethany
Е вака, моето user posted image е 9 месеци и сме на формула. Со формула му правам и кашички. Е сега би сакала да почнам за почеток кашички да му правам со кравјо, па ме интересира морам ли и за кашички да го разредувам млекото во почетокот? И можам ли да му правам така со млеко од тетрапак само подгреано? Еве на пример, ќе сакам да му дадам млеко и бисквити, морам ли да го разредувам млекото?

(Одговор на членот nade85)
Непосредна врска до пораките: 530
23.6.2012 17:10:24   
ananikol

Bethany,mozes slobodno da i dades mleko so biskviti,bez nikakvo razreuvanje na mlekoto

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 531
23.6.2012 17:41:16   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: nade85

Nie se doime uste a denes pravime 7 meseci ama vo kasickite mu stavam po nekoe lajce mleko ili pak mu go razredvam ako mu stavam malce poveke i nikakva rekcija ne pojavuva,ama vcera mu staviv 1 findjal mleko dodeka go varev grizot i odkako go izede mu se pojavi malo crvenilo okolu usteto sigurno e od mlekoto zosto odkako mu se izgubi mu go namackav usteto so mleko (tetrapak bitolsko) i po 5 min.pak mu se napravi crveno :( Ve molam mamicki za sovet ili ako imal nekoj vakvo iskustvo neka me posovetuva :( Ke mi bib maka ako e alergicno na mleko.A istoto ni se sluce pred 1 mesec koga prv pat mu staviv malku azredeno mleko vo kasickite.A za 1 mesec ke pocnam na rabota pa mora da se navikni na kravjo mleko.Ve molam za sovet mamicki :***

Пробај со АД барем до 9м...што има врска што си на работа...а воопшто цицате или?? ако сте на цице, кога ќе тргнеш на работа ќе има 8м..па може да цица пред работа и наредно кога ќе се вратиш или па дури и вечер...мене 7м ми е рано за кравјо..ние имаме 9,5 јас уште не сум дала

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот nade85)
Непосредна врска до пораките: 532
23.6.2012 17:43:21   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Е вака, моето user posted image е 9 месеци и сме на формула. Со формула му правам и кашички. Е сега би сакала да почнам за почеток кашички да му правам со кравјо, па ме интересира морам ли и за кашички да го разредувам млекото во почетокот? И можам ли да му правам така со млеко од тетрапак само подгреано? Еве на пример, ќе сакам да му дадам млеко и бисквити, морам ли да го разредувам млекото?

Бетани, барем колку што сум читала...сите на почеток го разредуваат... за не дај боже па и да се научи на вкус...и знам дека треба да биде што поголема масленост..

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 533
23.6.2012 17:45:12   
kapina
ne e preporaclivo na deca pod 1 i pol godina da se dava kravjo mleko go terete pankreasot i  doaga do pojava na dijabet toa mi go kazaa na edno predavanje sto bev zavcera 

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 534
23.6.2012 19:46:21   
anaana
jas mislam deka godina i pol e mnogu. kravjoto mleko ne e do toj stepen stetno posebno koga deteto jade veke se. toa mozebi e potesko od AD mlekoto, no ne e otrovno. sto znam, jas ne bi cekala tolku vreme posebno sto sme na ad od sam pocetok. nema vrska sto e AD poskapo, ako pravis presmetki i ne e bog znae kolku poskapo od toa sekoj den 1l mleko da kupuvas. isto moze ti se faka. a na krajot na kraistata za svoe dete i ne se stedi, posebno ne na hrana. ama moe mislenje e deka nema potreba da se ceka deteto tolku da porasne za da mu se dade kravjo mleko. a toa za dijabetot i jas go citav ama dijabet imaat i deca koi bile doeni. ili koi bile na AD. toa zavisi od deteto, i za alergija i za se.

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 535
23.6.2012 19:47:09   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina

ne e preporaclivo na deca pod 1 i pol godina da se dava kravjo mleko go terete pankreasot i  doaga do pojava na dijabet toa mi go kazaa na edno predavanje sto bev zavcera 

kapina kravjoto mleko nema vrska so pankreasot uste so nema da slusnam do vcera bese tesko za bubrezi a sega pankreas sto uste nema da im tekne i ad mlekoto e kravjo i na sto stete ?

Непосредна врска до пораките: 536
23.6.2012 20:05:14   
mamicki
не верувам во кампањата про АД, контра кравјо млеко, знам дека е комерцијално мотивирана (доказ- сите ние, нашите мајки, баби...). Арно ама, бидејќи не го доев малиот, тој е од раѓање на АД, и сега- немам храброст да му дадам кравјо млекоuser posted image . Тој толку многу ужива во своето шише млеко пред спиење, што немам срце да експериментирам со друго млеко. Не знам кога и како ќе почнеме со млеко од „семејното“ user posted image

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 537
24.6.2012 0:16:14   
lilicka
Јас мислам дека се претерува со оваа некоја си кампања против Кравјото млеко како да е отровно боже мој не штети на пенкреас не штети на бубрези не на желудник.......мислам да размислете пред тоа што пишувате има млади мајки кој ги буните и плашите а и овие педијатриве ептен реклами им маваат на Ад-млекава поготово на Новалак!!
А уште нешто мислам дека мајки што дојат и што за среќа немаат проблем никаков со млеко не би биле компетенти да советуваат никако кравјо...туку да си имаш проблем да не ти прифаќа никакво ад млеко е тек тогаш ќе ги прашам дали би дале кравјо и на 3 месеци бебе од пуста мака!!!
Луѓе домашното Кравјо млеко не е штетно аллооо!!!!!!!!!

(Одговор на членот mamicki)
Непосредна врска до пораките: 538
24.6.2012 0:22:40   
kapina
jas toa go slusnav kako sto kazav na edno predavanje vo vrska so zdravjeto i toa sigurno ne e bas tuku taka izmisleno tuku ima dokazi imalo e istrazuvanja vo vrska so toa  oti ne e preporaclivo kravjoto mleko da se dava na malite deca oti moze da se pojave dijabet kaj decata toa istrazuvanje e vrseno poradi toa sto se pocesto se pojavuva dijabet kaj niv ima visok na proteini sto go teretat pankreasot kaj decata

(Одговор на членот mamicki)
Непосредна врска до пораките: 539
24.6.2012 0:51:36   
ivoni4ka
e samo kolku za informacja pankreasot toa e zlezda so vnatresno lacenje edinsteva funkcija e lacenje na hormoni nsulin i glukagon eden kacuva seker drug simnuva seker citaj NEMA NIKAKOV KONTAKT SO PROTEINI tuku kapina nemam protiv tebe nisto ama ja zit se koj organzirase vakvo glupo predavavanje samo da zamajuva javnost

Непосредна врска до пораките: 540
24.6.2012 1:26:43   
Andriance
Луѓе, де малку олабавете...никој не вика дека кравјо млеко е штетно...меѓутоа општо познато е дека барем до 1 година не...е сега ако било па бебе на АД може и нешто малку порано..

Лиличка, никој овде не збори да не му дадеш на бебе кравјо ако претходно си пробала се живо и диво...ајде сега ти пак не ги напаѓај мајките што дојат...овде збориме кога е оптимално време за почнување со кравјо ( значи со претпоставка дека бебе пие АД или е на цице_ нели???
има мајки кои даваат кравјо и на 3м без притоа да пробале друга варијанта...и ќе си речете еве, ништо не му е...ама недај боже да му било??? има жива да се изедам што барем не сум почекала 9м....

< Поракaта ја уредил Andriance -- 24.6.2012 1:36:09 >

Непосредна врска до пораките: 541
24.6.2012 11:20:51   
ivoni4ka
mene ne me nerviraat zenite i majkite sekoj kako saka taka pravi so svoite deca i sama odlucuva koga kako sto i koga ke dava tuku mene me nerviraat propagandite reklamite i raznite informacii deka e stetno i neznam uste sto poslednoto e kraj steten za pankreas gluposti nevideni samo nemam soodvetna laboratorija da go ispitam sostavot .

Непосредна врска до пораките: 542
24.6.2012 14:44:38   
ananikol

ИЗВОРНА ПОРАКА: ananikol

Bethany,mozes slobodno da i dades mleko so biskviti,bez nikakvo razreuvanje na mlekoto

Smetam deka ima potreba da objasnam;
Vo nasata kniga koja ja nosime na sekoja kontrola pedijatarot ni zapisuva voveduvanje na sekoja nova ishrana.Kaj nas stoi vaka..
-Od 9 meseci mozi da se koristi polnomasno kravjo mleko kako dodatok vo jadenjata - pire so k. mleko,biskviti so k. mleko,puding ili griz so k.mleko i tn..
-Zamena na AD za kravjo mleko mozi na +/- 12 meseci.
Znaci razlika postoi.

Nie bevme do 18meseci na AD,19 mesec pocnav da zamenuam eden mlecen obrok AD za k.mleko nedelno,slednata nedela dva,pa tri i od 20-ot mesec pocnavme isklucivo so k.mleko.
Znaci dozvoleno e koristenje na k.mleko i porano no jas smetav deka vaka e najdoro.I bas toa sakam da go potenciram,koja e granicata na dozvolenoto a odlukata mamicki e samo vasa,se razbira.

(Одговор на членот ananikol)
Непосредна врска до пораките: 543
24.6.2012 16:21:08   
kikicka
Бетани еве го моето искуство со кравјо.
Ние ги пробавме сите АД мелка и не скаа да пие итоа е тоа,па почнав да комбинирам уште на 5месеци млечни оброци со кравјо не разредено туку 2.8 маслено купував,а навечер пиеше АД. И супер детето најнормално се си беше. Некогаш и давав да пие 120мл Кравјо со 1 лажичка АД. И пак нормално се и беше и столица и се.
Кога направи 9м,викам ајде доста е АД и почнав кравјо ама пошто лето нели се расипува ,па се вратив на старо навечер АД а млечни каши со кравјо.
Сега веќе е 21м. било какв да и дадеш ке пие,а претходно не сакаше да слушне за млеко.
Никогаш не и го разредував млекото со вода!!

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Бетани, барем колку што сум читала...сите на почеток го разредуваат... за не дај боже па и да се научи на вкус...и знам дека треба да биде што поголема масленост..

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 544
24.6.2012 18:24:09   
Bethany
Фала многу мамички. И нема да му разредувам со каши. Некако ми е глупаво во каши па и разредено. И не е веќе мал. Фала user posted image

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 545
5.7.2012 15:21:11   
Darky
Pred nekoj den ja viknav ptronaznata samo za soveti okolu dohranuvanjeto. I za kravjoto mi rece mozes da mu spremas kasicki samo, no ne da pie od sise, mesto majcinoto, jas mu kazav deka seuste go dojam, i rece OK no ako od bilo kakvi pricini deteto ne se doi, treba da se koristi AD- megjutoa kasicki moze da se spremaat so kravjo, ni sme 7 mes i eda nedela, i probav 2 pati mu dadov so lazica nemase reakcija, no ke pocekam uste malce, deka nemam potreba navecer mu davam frutolino, ili tie na HIPP kasickite sto se so mleko, taka da nemam potreba, no sakav da kazam deka ova sto mi go kaza patronaznata mi e mnogu logicki. Pozdrav!

Непосредна врска до пораките: 546
5.7.2012 15:47:12   
Viktori

ИЗВОРНА ПОРАКА: anaana

jas sakam za nekoj mesec da pocnam da i davam kravjo mleko. ova so ad mlekava mi se smaci iskreno, od edno povraka od drugo zapek ima, od treto grcevi :((((
me interesira so kakvo da pocnam?
gledav od dukat mi se cini nekoe mleko so 7 vitamini? ste go koristele... sekoj sovet e dobredojden :))

mlekoto dukat vo sise e epten ok. Nema razlika d toa tetrapak osven pakuvanjeto. Ne e za varenje. Ima od 2,8 i 3.5 maslenost. Posto "moeto" bebe ne e na dieta mu davame od 3.5.

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 547
5.7.2012 16:10:50   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Darky

Pred nekoj den ja viknav ptronaznata samo za soveti okolu dohranuvanjeto. I za kravjoto mi rece mozes da mu spremas kasicki samo, no ne da pie od sise, mesto majcinoto, jas mu kazav deka seuste go dojam, i rece OK no ako od bilo kakvi pricini deteto ne se doi, treba da se koristi AD- megjutoa kasicki moze da se spremaat so kravjo, ni sme 7 mes i eda nedela, i probav 2 pati mu dadov so lazica nemase reakcija, no ke pocekam uste malce, deka nemam potreba navecer mu davam frutolino, ili tie na HIPP kasickite sto se so mleko, taka da nemam potreba, no sakav da kazam deka ova sto mi go kaza patronaznata mi e mnogu logicki. Pozdrav!

darky aj ti prasaj ja patronaznata koja e razlika kravjo mleko vo sise da pie i vo kasicki e kako moze da ima razlika ne mi e jasno ama bas nisto mozem medicna imam zavrseno sestra i laborant ama vo zabluda sum epten moze mleko vo kasicki vo sise da ne moze vic na decenijata user posted image

(Одговор на членот Darky)
Непосредна врска до пораките: 548
5.7.2012 16:26:15   
Darky
I jas imam sredno medicinsko zavrseno. od sise da pie celo vreme mesto majcino ne smee deka ne e ni priblizno kako majcinoto, a ednnas dnevno mala kolicina vo kasicka nema problem, ova go mislese!

Непосредна врска до пораките: 549
5.7.2012 16:29:04   
Darky
deka neli avecer treba mlecna kasicka da jade, se nadevam se razbravme, deka i jas se zbuniv koga mi kaza, potoa ja svativ :)

(Одговор на членот Darky)
Непосредна врска до пораките: 550
Страница:   <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

.
Jana9

Dali odite na pilates?

Da (0%)

Ne (100%)

Planiram (0%)

Број на сите гласови: 1

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!