Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Dali nekoe ringerajce ima primeno skoro DiTePer vakcina vo Idadija ? Dali ja ima , oti pred nekoja nedela na Tv rekoa deka se deficitarni i deka site vakcini se odlozeni za oktomvri ?
Ние требаше вчера да одиме на прва ревакцина за Ди-Те-Пер, токму во Идадија, ама не отидовме, ќе почекаме. Причина, викендов треба да одиме за Охрид кај моите бидејќи мм во понеделник, здравје Боже, заминува во странство. Па поради тоа решивме таму да ја прима вакцината, да не го малтретирам детево сега, не сакам да патувам за случај да не се оддолжи реакцијата. Инаку, и јас слушнав дека се дефицитарни вакцините, ама би требало досега да ги имаат набавено.
Ринг врати некоја страна наназад ќе видиш јас кога пишав дека нема ДТП, е од тогаш се дефицитарни. Вакцинирање дури после 15 Октомври. Не се секирај, ќе ги примат нашите вакцините, не било ништо страшно ако се закасни.
sea oa bevme kaj pedijatar i zborevme za vakcini.i rekov deka jas sum mn protiv mi vika i jas znaejki deka vakcinite nasi se katastrofa posebno hepatit i influenca i vikam jas a nie hepatit sea treba da primame.po dolg razgovor mi veli ne e moe da kazam arno ama ako mzoe da se snajdete za aclelularna odlicna rab ke napravite i mi vika jas da sum sea ne bi mu dala na deteto da gi primi gore navedenite ni kaza kao treba izjava da se potpise i tolku.prasanjeto mi e nekoj ako moze d ami kaze dali sesute ima acelularni na klinika i nivna procedura i kolku se vkupno.znam deka po regularen pat nie nema da ja dobieme no ete mozda ako se moze nekoja krivina da se fati.Kaj nas duri ima i moznost da izvaadime srpsko drzavjanstvo pa tamu da primime no ogromna procedura e
Ve molam kazete mi dali ima Diteper vakcini ??? Gledam nekoj pisuvale deka ima a nekoj posle 15 -ti Oktomvri.Nie imame zakazano 10 Oktomvri vo Jane Sandanski.Fala odnapred :)
Denes trebase da ja nosime malata na vakcina DiTePer prva doza, ni bese zakazano od prethodno. Nie ne ja odnesovme bidejki ima samo 2,5 meseci, insistiram da ja nosam na 4 meseci. Imam prasanje do vas - dali da odam sega da prezakazam za koga kje ima 4 meseci ili togas samo da im otideme bez zakazuvanje? I uste edna rabota me interesira - dali moze na moe insistiranje da primi samo DTP i Polio, a posle da receme nedela-dve HIB posebno, bidejki smetam deka dve bockanja se golema trauma vo eden den za tolku malo bebe? Aj ve molam koj ima iskustvo da mi odgovori! Blagodaram
Ние многу доцниме со вакцините, од икс причини. Примивме прва доза дтп летоска, па потоа примивме полио (на 2 недели растојание) па потоа примивме ХиБ. Значи некаде на 8 месеци прими прва доза дтп, полио и ХиБ.
Epa vo toj slucaj nema potreba od tolku brzanje. Ne svakjam zosto tolku rano ni zakazaa , a vo kalendarot za imunizacija od Remedika sto ni go dadoa pisuva za site tri vakcini prva doza na 4 meseci, potoa na 5 i treta na 6 meseci. Isto taka slusnav deka na Imunologija bockale so nekoi "procisteni" DTP vakcini. Nekoj da ima iskustvo?? Me interesira dali se ok tie vakcini, da ne se i tie nekoj "eksperiment"
Да точно е, на Имунологија на Детска Клиника имаат ацелуларни ДТП вакцини. За да ја добиеш таа вакцина треба да имаш дијагноза и упат, на пример ако бебето било болничко кога се родило или е предвреме родено со значително помала родилна тежина.
Порано имаше практика да се купат прочистени вакцини од Грција, па на клиника да си најдете доктор да ви ги стават, но сега тоа е забрането.
Ацелуларна на Имунологија можеш да добиеш само ако си на список поради таква дијагноза, односно ако не смеете да примате обични вакцини поради трансфузија, неонатална сепса, предвремено породување, конвулзии итн....со други зборови ако се смета дека обичната вакцина би била опасна по здравјето на бебето. Вакцините се прочистени и не содржат никакви клетки, односно од нив нема никаква реакција. Слушнав дека ги набавуваат од ГСK - Лондон, не сум сигурна точно. (Glaxo Smith Kline pharmaceuticals)
Ни со врски не можеш да добиеш ацелуларна сега за жал, бидејќи ги порачуваат вакцините за точно одреден број на бебиња на кои им се предвидени. Тоа значи дека ако сте здрави и прави, со нормално породување и без индикации за спротивното, ќе си примате нормални вакцини.
< Поракaта ја уредил Ikana -- 5.10.2012 20:57:58 >
Denes trebase da ja nosime malata na vakcina DiTePer prva doza, ni bese zakazano od prethodno. Nie ne ja odnesovme bidejki ima samo 2,5 meseci, insistiram da ja nosam na 4 meseci. Imam prasanje do vas - dali da odam sega da prezakazam za koga kje ima 4 meseci ili togas samo da im otideme bez zakazuvanje? I uste edna rabota me interesira - dali moze na moe insistiranje da primi samo DTP i Polio, a posle da receme nedela-dve HIB posebno, bidejki smetam deka dve bockanja se golema trauma vo eden den za tolku malo bebe? Aj ve molam koj ima iskustvo da mi odgovori! Blagodaram
Клео, мислам дека и нема да и остане апсолутно НИКАКВА траума од вакцините, освен тоа што ќе ја боли местото на убодите еден ден. Јас не би одложувала вакцинирање (освен, нормално, кога има добра причина за тоа). Филип првата Ди-Те-Пер ја прими на 3 месеци, втората на 4,5 и третата на 6 месеци. Сите по ред ги примивме редовно, освен последната ревакцинација на 18 месеци што е затоа што беше опериран, па ја прими на 22 месеци. Така да, мој совет ти е да си ја носиш како што ќе ти речат.
< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 5.10.2012 21:38:31 >
Да, точно, ние доцневме бидејќи не смееше да прима вакцини пред 3-от месец, а овие покомплицираните после 6-от месец. Нашава само ќе вриснеше малку, од убодот, и за 20 секунди се смируваше.
< Поракaта ја уредил Ikana -- 5.10.2012 21:57:05 >
Fala za odgovorite i sovetite Anamoli i Ikana. Kje ja odnesam na vakcini toa sigurno, ama ne bi sakala da ja bockaat dva pati na edno odenje. Anamoli, a Filip gi primi site tri na edno odenje ili posebno odevte za sekoja od niv??
Да, Ди-Те-Пер на едно одење. Едно боцкање во ноџе, едно во газе и една со лажичка. Исто како што кажа Икана, само ќе вриснеше додека го боцкаат, а додека го облечев веќе се смееше.
Јасмислам дека со вакцините не е работа за зезање,да одложуваме вакцинирање заради тоа што ние мислиме дека ке има некакви последици! Баш напротив вакцините треба да се ставаат тогаш кога ке каже лекарот и да се одложуваа ако истиот налага така да биде,а не ние да си изиграваме лекари,па после ке кукаме како имало последици од одредена и секогаш сестрите или лекарите ке ни се криви. Така да родители одете редовно на вакцини,и ако не ви одложат со причина нема што да одлагате!
Lugje nie denes ja primivme Di-Te-Per prvata doza.Dobro pominavme ne bevme plackovci mnogu ama eve sega doma maliot mi e kenkav vreska na momenti go boli kutroto.E sega malku me zacudi sto vakcinite mu gi stavija dvete vo nodginjata,a ne edna vo race kako sto gi stavale do sega Valjda ne e tolku bitno kade gi stavaat ali aj jas da si prasam poiskusni od mene neli??? Dali stavavte nekoi oblogi ili nesto drugo protiv bolka.(Paracetamol spremiv za sekoj slucaj)
На нас ди те пер секогаш ја ставаа во ногата т.е и двете вакцини во двете нозе. Освен штоја болеше Т не ми качи многу едвај 37.7 ама сепак и давав сирупче за болката. Пошто додека се бебиња и не одат неможеш да видеш колку ги боли,додека на последната ди те пер што е на 18 месеци и те како ке видеш детето дека го боли и дека криви од болка. Така да ако имаш сирупче ова блок макс е добро дади му и ставај облоги!
Lugje nie denes ja primivme Di-Te-Per prvata doza.Dobro pominavme ne bevme plackovci mnogu ama eve sega doma maliot mi e kenkav vreska na momenti go boli kutroto.E sega malku me zacudi sto vakcinite mu gi stavija dvete vo nodginjata,a ne edna vo race kako sto gi stavale do sega Valjda ne e tolku bitno kade gi stavaat ali aj jas da si prasam poiskusni od mene neli??? Dali stavavte nekoi oblogi ili nesto drugo protiv bolka.(Paracetamol spremiv za sekoj slucaj)
Kaj nas pa poslednite dvete vo racinja gi stavija. Nejse jas sekogas sum stavala ladni odlogi so Acidi borici i nikogas ne sme krenale temperatura. Samo cesto sum menuvala oblogi na polovina cas i toa e se. Denta go boli , utredenta samo na dopir i posle vekje ne. Dosega fala Bogu nemalo potreba da dadam nisto od sirup a gi primivme site dozi. Sega naredna ni e na 4 godini.