Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Мамички да ве прашам до кога се даваат АД3 капките- постои ли граница до колку години треба да се даваат? Тука по некои нови смерници читав дека би требало да се даваат до тргнување на училиште Јас престанав лани да му давам негде до годинка. Ама сега сум цела во Попладне ќе ја барам докторката за консултација па ќе видам што ќе каже.
Јас уште давам Д3, а син ми има еве скоро 15 месеци. Ортопед ми рече дека нема потреба да давам од мај до септември, ама педијатар ми рече дека до 18 месеци без прекин се дава Д3. Па сега кого да слушам? Во секој случај, нема штета од Д3, не може да настане предозирање, па ќе продолжам да давам до септември (тогаш ќе правиме 18 месеци), после малку пауза, па пак ќе давам.
Јас од април не му давам. А во текот на зимата му давав Омега кидз за имунитет од рибино масло, па не му давав дополнително д3. Сега ќе правам пауза до есен, па после пак до пролет ќе му давам и доста е.
Последен пат кога бевме на ортопед, на три и пол месеци, ме прашаа кои капки ги давам и кажав Д3, и ми рече ортопедот, од тие слободно давај и по 7 или 8 капки, нема штета.
jas i davam vigantol po 1 ,mn e zesko moze treb da gi zamenam so drugite na plivit d3 mislam bea,ne sme bile na ortoped oti kaj nas e malku toa zaostanat proces doktorot koga edez da go molis da go pregleda 30 sec deteto............................ imame 10 meseci ke ve molam za sovet,do sega se e vo red
Малку е тоа за неа, треба повеќе да и даваш, можеби 3-4 капки - не се плаши да даваш од Д витаминот, предозирање не може да настане, треба во енормно големи количини да го прими. Некои доктори го поврзуваат прекумерното ноќно потење и во зима со недоволен внес на Д3, ама не знам колку е тоа точно.
of leleeee lilicka,jas ke prodolzam da i davam,ama pa neli ovie mrsnive se prekinuvaat vo maj,do septemvri,abeeeeeeeeeeeee mnogu se nerviram znaci neznam sto da pravam,ako ja odvedam kaj dr lekar ke mi kaze drugo
Јас со Д3 капките терав до 15месеци,сега и не планирам да и давам.Башка имам слушнато дека Д3 и не е толку убаво долго да се даваат а колку е точно незнам,али јас решив дека е доста.
Не плаши се од бавниот чекор, плаши се од стоење во место!
Мамички да ве прашам до кога се даваат АД3 капките- постои ли граница до колку години треба да се даваат? Тука по некои нови смерници читав дека би требало да се даваат до тргнување на училиште Јас престанав лани да му давам негде до годинка. Ама сега сум цела во Попладне ќе ја барам докторката за консултација па ќе видам што ќе каже.
Значи да репортирам- докторката ми рече обично АД3 се даваат некаде до 1 годинка или најкасно до 18 месеци се додека не се затвори фронтанелата на главчето. Потоа доколку јаде разновидна храна нема потреба од додавање.
Fala mnogu, jas pa se vodev po toa sto go pisuva na kartonceto od bolnica, Vigantol 1x1, a Plivit 2x1, ama tuka procitav drugacije, a i realno mi bese problem da vnimavam dva pati dnevno, pa se bunev koga sum dala, dali sum dala, so ogled na toa deka site denovi se gore dolu isti periodov . Ama sega ke davam odednas i barem po 3-4. Fala mnogu.
Тачноо,ама нели па и сега летно време не се даваат ,дека на сонце нема потреба?
ИЗВОРНА ПОРАКА: penelopa
Значи да репортирам- докторката ми рече обично АД3 се даваат некаде до 1 годинка или најкасно до 18 месеци се додека не се затвори фронтанелата на главчето. Потоа доколку јаде разновидна храна нема потреба од додавање.
Мене Видоевски вака ми рече...до година ќе даваш секој ден,...без разлика лето-зима од проста причина што и на лето ние не сме на сонце изложени...или имаме 50 фактор или сме облечени или сме домче у топлото..
потоа продолжуваме со вигантолот ама во друга форма...како дел од витамини...киндер имуно..доктор таис..бла бла мислам 7 години...
Fala mnogu, jas pa se vodev po toa sto go pisuva na kartonceto od bolnica, Vigantol 1x1, a Plivit 2x1, ama tuka procitav drugacije, a i realno mi bese problem da vnimavam dva pati dnevno, pa se bunev koga sum dala, dali sum dala, so ogled na toa deka site denovi se gore dolu isti periodov . Ama sega ke davam odednas i barem po 3-4. Fala mnogu.
Ако даваш вигантол, ова ти е многу.обично идат 1-2 капки бидејќи вигантолот се маслен раствор, додека пливит и останатите се воден раствор и идат и до 5 капки...како што ти препишал педијатар така давај
мамички на нас педијатарот и ортопедот ни кажаа да даваме по две капки Д3, а на две мои друшки исто со бепчиња им кажале по 4 капки. денес на прегледот ја прашав докторката зошто така и ми вика повеќе капки се даваат на бебиња што се родени помали, а многу бргу напредуваат и на оние што се помлитави, а ти вика можеш да и даваш по 3 сега. мојава ниту напредува повеќе од нормалното, ниту пак е млитава и сега се чудам зошто ми ја зголеми дозата? изгледа оти си прашав! туку читам пишувате дека не се штетни па може да почнам да и давам и по три капки на ден. шо викате?
Zdravo mamicki. Jas sum novopecena mama, od 03.10 stanav majka na najubavoto bebence :)))
Sakav da ve prasam za kapkite. Od bolnica ni gi pisaa BEBEVIT po 8 kapki na den. Vcera bevme na pedijatar na kontrola i toj rece deka tie kapki bile nekoja moda i ni prepisa drugi sto nigde gi nema. Imeno muabetot mi e tie kapki-BEBEVIT se mnooooooooogu mrsni i teski, duri ne se ni kapnuva kapki tuku se razvlekuva kako med i detevo mi se davi kutroto. Gi mesam so mleko i posle i davam malku glikozicka za da si potturne oti uste pola saat i stojat zalepeni. Denes i dadov samo 3 kapki od strav sto se davi kutroto. A i drugite doktorot sto mi gi prepisa nigde gi nema a za niv zamena se espumisan-protiv grcevi.
Ve molam ako nekoja ima iskustvo so bebvit da pise i koi kapki mu gi davavte na bebeto vo prviot mesec?