|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вигантол,д3 или ад3
13.10.2012 20:12:40   
Ikana
JanaMarija, погледни во темата грчеви кај бебето- колики, таму ќе најдеш тоа што ти треба. Оваа тема е за Д витамин капки- за коските.
Инаку ние почнавме од 15 ден со Д3 капки на пливит, и давав околу 6 или 7 капки на ден.

< Поракaта ја уредил Ikana -- 13.10.2012 20:14:24 >

(Одговор на членот JanaMarija)
Непосредна врска до пораките: 276
13.10.2012 20:24:23   
Bilence2
Minatata nedela bevme kaj Vidoevski i toj ni rece namestobpo edna da stavame dve kapki vigantol. Vcera na vakcina bevme i pedijatarkata mi rece deka mu bila skoro zatvorena fontanelata da davam po edna kapka. E kako be za edna nedela na dvaipol mesecno bebe se zatvorila? Pa Vidoevski rece deka e ok fontanelata. Sega me stavi vo misla ama samo edna nedela stavqme po dve kapki, pa ne e mozno.

A baby makes love stronger, the days shorter, the nights longer, savings smaller and a home happier.

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 277
13.10.2012 20:35:32   
meU87
Јас почнав од вчера со давање на овие капки, Вигантол д3, по две и ги мешам со неколку капки мое млеко. И ги давам со лажичка.
Со оваа доза почнавме, зошто така ни кажаа од болница, а и пишува на самото отпусно картонче.

(Одговор на членот Bilence2)
Непосредна врска до пораките: 278
21.10.2012 14:39:12   
majka na eva
пливит д3

(Одговор на членот meU87)
Непосредна врска до пораките: 279
3.11.2012 21:18:44   
Natuska85

ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87

Гледам дека коментирате за капките. Нас кога не пуштија дома ни кажаа по две капки на ден да давам Д3. Неколку дена по ред и ги давам само капки на лажичка , не ги мешам со млекце, па сега се замислив дали ги голтнува сите, или останува некоја на лажичката user posted image , се надевам дека нема штета.

ИЗВОРНА ПОРАКА: Nardi

Za da si posigurna meU87,ako mu gi davash cisti kapkite,stavi mu plus edna kapka.Posebno sega koga idat se pomalku soncevi denovi,zasto vadenjeto na sonce na bebeto e isto kako primanje na vitamin D (normalno vo razumen del od denot i ne preterano dolgo).

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Капките директно во уста капнувај и ги, бидејќи од две капки, една секогаш се задржува на лажичето.

ИЗВОРНА ПОРАКА: elieli

na nas ni kazaa po pet kapki. ama jas sekogas stavam edna dve poveke... koga bevme kaj d-r Vidoevski na pregled ni rece taka. isto ni rece i kapkite da gi menime na tri nedeli, bidejki im pominuva dejstvoto. a jas i gi davam so lazicka ne gi stavam so mlekoto bidejki nema da go pie mlekoto so niv. mu go menuva vkusot..nie napolnivme 4 meseci imame 4kg i 400 grama. prekinavme so PRENAN, i sega prodolzivme so humana. nego mi go preporacaa vo apteka. podobro go vari ama nekako ne ja drzi mnogu vreme. pozz do site mali sonca i nivnite majki.pozzz od mene i malata JANA

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот majka na eva)
Непосредна врска до пораките: 280
10.11.2012 0:23:27   
Mama Srna

ИЗВОРНА ПОРАКА: mis.

Кој од овие капки вие ги давате на вашите бебиња?Што ви препорача вашите патронажна сестра, ортопед или педијатар?Колку капки се доволни за да ги задоволат потребите на вашето бебе?

Нас ни ги препорачаа D3 na Plivit и тие му ги давам од почеток. Но сега како почна да разбира ги одбива и се мршти кога му ги давам. Ортопедот ни препорача по 5-6 капки а педијатарот 3-4. Јас му давам 3 :)

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 281
10.11.2012 9:55:08   
Calypso
Mama Srna, слободно давај му по 5-6 капки штом ви рекол ортопед така. Три капки се малку, одвај две ќе голтне. Подобро повеќе, штета нема од нив, не може да дојде до предозирање.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Mama Srna)
Непосредна врска до пораките: 282
10.11.2012 11:04:28   
majka na eva
а тие што користите капки пливит д3 ги менувате ли често?мене ортопедот ми рече на 2-3 недели да се менувале со нови,а пак педијатарот ми вика нема потреба доколку се чуваат на соодветно место,на темно и ладно.ги чувам во фрижидер и ги менувам на 2 месеци а не на 2 недели...што мислите вие?

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 283
10.11.2012 11:11:15   
Calypso
Јас ги чувам во фрижидер, ги трошам цели, па купувам нови. Ама јас и онака давам по 6-7 капки сега, некогаш и повеќе, па брзо ми се троши. Син ми има 20 месеци, се мислам дали со Пливит Д3 да продолжам или да земам некој друг препарат на Д3, ако има.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот majka na eva)
Непосредна врска до пораките: 284
12.11.2012 13:55:48   
Mihaela 2010
Jas kupiv ribino maslo so vkus na jagoda,demek da smenime ova kapkive,arno ama prvo jas probav pa za malku ke iposvratev,i dadov na M isto,ne saka i ne saka...pa si zemavme pak Vigantolot,pedijatarov ni rece po 3 kapki ...inaku mi e receno od pedijatarot i od patronaznata sestra uste na pocetok deka se menuvaat na eden mesec,taka da gi cuvam vo frizider i gi menjam po eden mesec..

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 285
30.11.2012 23:24:30   
zzaa
D3 po 2 kapki nautro

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 286
1.12.2012 8:42:47   
Felly RR
Јас лани и давав пиковит со рибино масло, се навикна на вкусот и си го пиеше. Годинава почнав со Д3 капки, ама кога ќе ги дотрошам планирам пак пиковит да земам.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот zzaa)
Непосредна врска до пораките: 287
26.12.2012 0:24:26   
pepuska
Исклучиво вигантол по 1 капка па ќе видиме дали ќе ни зголемат

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 288
26.12.2012 13:22:47   
AneLav RR
Јас од кога ми се родени близначињава им давам по една капка Вигантол навечер директно во уста им капнувам така ни кажаа уште од болница и немаат никаков проблем.А тоа дека може да срасне фонтанелата е жива глупост и обавезно давајте , особено зимно време.Поздрав!!

Не плаши се од бавниот чекор, плаши се од стоење во место!

(Одговор на членот pepuska)
Непосредна врска до пораките: 289
9.1.2013 19:40:31   
JanaMarija
I jas i davam plivit D3po 4 kapki direkno vo usta i pocekuvam da gi smljacne pa i davam da cica...si vikam gi golta :))))

Go sakam zivotot

(Одговор на членот AneLav RR)
Непосредна врска до пораките: 290
16.9.2013 12:45:01   
Mihaela 2010
Jas od denes pocnav so ribinite zrnca,na Dr.Leo...sekoe utro po edno zrnce,mislam deka ne e rano..
Vo petokot sakav da ja odnesam kaj pedijatarov,cisto za krvna slika i nekoe sovetce ama bil na bolovanje,a drugava doktorka dala otkaz i sega sum bez pedijatar,nabil moze i da ne se vrati vekje,kaj ke baram sega dobar pedijatar uffuser posted image

Најголемата трагедија во животот не е смртта, туку она што дозволуваме да згасне во нас додека живееме.

(Одговор на членот JanaMarija)
Непосредна врска до пораките: 291
16.9.2013 12:48:47   
Melanija RR
На ливчето со совети од болница ни стои по 2 капки насабајле со капки млекце.
Ова како за сите сега читам тоа дека се одередува,првпат слушам.Деновиве ќе одиме на педијата па ќе прашам

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот Mihaela 2010)
Непосредна врска до пораките: 292
16.9.2013 12:53:16   
vezilka RR
Меланија, вигантолот 2 капки, а д3 капите, ние имавме на Пливит, по 4-5 капки се ставаа мислам. Зависи од кои ќе земеш. И најубаво е некоја рутина да си стекнеш да не ги заборавате. Ние навечер му ги дававме, после бањање.

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 293
16.9.2013 13:01:38   
Melanija RR
Пливит Д3 имаме и таман ми е за памтење за сабајле,не пишуваше за кои колку капки туку општо да не е малку до сега по 2 што сум давала?user posted image
Не ми и текнало да прашам

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 294
16.9.2013 13:19:32   
miana
luge kerkami ima 20 meseci..Sto da i davam od d3 vitamin? Ovie od dr.Leo nema da moze da gi goltne ???

< Поракaта ја уредил miana -- 16.9.2013 13:20:04 >

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 295
16.9.2013 14:54:40   
elenak
Нема врска тоа со број на капки, Видоевски на првиот преглед ми кажа дека се дава по 2-3 капки за да може барем една да стигне до кај што треба, бидејќи тоа е бебе, одма нешто ќе стави во уста или ќе плукне. Значи само една капка е доволна да заврши работа.
Е сега миана и јас се мислам со што да продолжиме, пак го прашав Видоевски последниот пат, ми рече дека треба некое сирупче, а конкретно некоја марка не ми предложи. Ми рече сите се исти и твоето дете само ќе си одбере, во однос на вкусот, значи рече вие си знаете кој вкус го сака и таков сируп ќе купите. Па мајки може некој предлог да ни дадете кој сируп го користите.

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 296
16.9.2013 18:41:24   
Bethany
Јас пак мислам дека има врска со бројот на капки... Како тогаш има случаеви кога пример фонтанелата на главата на бебето не е затворена доволно, па педијатрите зголемуваат дозата на отприлика 25 капки.
И нас кога не прегледаа педијатарот, првите денови по раѓањето, првин му ја прегледа главата и врз основа на тоа ни кажаа по 4 капки од Пливит.
Ама АД3 биле појаки, лаички кажано, капки од Пливит, па обично се давале 1-2 капки.

" Maturity is knowing more and more what is worth fighting for, and what is not worth fighting for."

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 297
16.9.2013 22:02:21   
sandriana RR
За количината на капки сепак ќе каже или ортопедот, или матичниот педијатар. Во принцип АД или Д3 капки секогаш се даваат повеќе на број (4-5), бидејки се воден раствор и со помала концентрација, а вигантол 1-2 капки - бидејки се маслен и поконцентриран раствор на истиот препарат (провитамин).
Е и јас сум во дилема сега за Т што да почнеме да користиме - другарка ми го прпорача Др.Лео, па може да се обидам со тоа.

***I'd rather be honest than impresive***

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 298
16.9.2013 22:08:08   
Bethany
Сандриана, а каков е тој Др.Лео, мултивитамински сируп е?
И како и колку долго планираш да го даваш?

" Maturity is knowing more and more what is worth fighting for, and what is not worth fighting for."

(Одговор на членот sandriana RR)
Непосредна врска до пораките: 299
16.9.2013 22:16:36   
mommy_angels RR
Баш како што кажа сандриана,вигантол се појаки и се даваат по 1до2,така ни кажа ортопед
И јас се мислам што да правам сега,нели летото ги прекинавме,а на ортопед немам закажано а и да закажам тоа кај Видоевски е на подолги стази. Незнам дали да чекам до преглед кај него или да почам нешто да и давам,во консултација со матичната

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 300
Страница:   <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Koe ime vi se dopaga
mazule

Iminja

Mario (37%)

Stefan (63%)

Број на сите гласови: 221

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!