Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 8.12.2012 13:57:11
amateuress
ne se grizi padme, kje izdrzis uste desetina dena, samo opusteno. realno, stom vekje si 35 nedela, skoro i da nema rizici, iako, normalno, sto podolgo toa podobro.
spremaj se za doenje - i za cel toj vior od hormoni i 300 drugi cuda otkako kje se porodis ti isprakjam pozitivna energija
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 11:36:11
Kori
Zoja batali provokacii, aj ne mu predizvikuvaj sudbina, horoskop, numerologija na bebeto, pa sto ako se rodi za nova godina sigurno nemas isplanirano gala vecer so svecena toaleta hhahahhhha, neka si odi po planot na dado boze. Inace jas sum veke vo 36 nedela i nekako denovive potesko se osekam, i gabaritno mislam deka so prvoto volkav stomak imav pred poroduvanje a ne na pocetok na deveti, a isto sum popravena 11 kila. Ama sekoja bremenost stvarno bila razlicna
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 11:46:05
Pixa
И јас да се придружам на клубот мамички што стискаат заби да издржат бебенцата што подолго во мешето. До душа јас имам уште 2 дена до полни 36 недели, ама манекенката моја нема ни 2 килца Прво рекоа дека природно е помало бебе, не се сите исти нели, ама сега излезе и тоа што нискиот притисок знае да се качува и прави проблем при растењето. И се надевав дека ќе издржи до крај, ама во саботата ми падна мукозниот чеп, или барем дел од него и право во Систина на дежурен, водењакот се навалил некако како што сфатив и може да пукне секој момент, па еве на лежење да не му вршам притисок, да истерам уште десетина дена барем гестациски во рок, па после ќе растеме
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 12:50:24
Dreamline
Lele Pixa vistina ova so pritisokot vlijae na rastenjeto na plodot. Sega me zamisli i ke odam da meram pritisok. Nemaj gajle stom si na pragot na 36 ke izdrzis uste malce. Od paganje na mikozniot cep do poraganje mozat i dve nedeli da pomiat.
New york ne ti odgovoriv. Na ctg ne odam nitu pak sum primala terpaija za kontrakciite. Ziveam vo stranstvo i koga bev na ginekolog mi preporaca samo da miruvam bez nikakva terapija. Najverojatno davaat terapija i pravat ctg ako dobies predvreme kontrakcii sto se na pravilno rastojanie. Ovie laznite gi smetaat za normalni.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 12:53:28
Dreamline
Uste nesto sakav da ve prasam zaboraviv... nosot mi e vo poslednive dve nedeli celo vreme zatnat. Ne sum nastinata so sigurnost. Neznam sto da pravam, solenrastvor ne mi pomaga, stavam obicni kapki, se trudam poretko ili koga epten veke nemozam da izdrzam, zasto pak nemozam da spijam pa od druga strana... vtoro... vo poslednive denovi cesto mi se slucuva na spienje da mi trnat racete... do sega ova mi se nema sluceno. Dali i imate vakvo iskustvo?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 13:15:12
Pixa
ИЗВОРНА ПОРАКА: Dreamline
Па пошто се храни бебето преку крвните садови, високиот притисок му правело проблем да добие доволно храна ... така ми рекоа сега ... па ќе мора да се контролира. Дооолги се деновите кога едвај чекаме да поминат, ама ајде ден по ден
Lele Pixa vistina ova so pritisokot vlijae na rastenjeto na plodot. Sega me zamisli i ke odam da meram pritisok. Nemaj gajle stom si na pragot na 36 ke izdrzis uste malce. Od paganje na mikozniot cep do poraganje mozat i dve nedeli da pomiat.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 13:34:59
new york
jas denes bev vo remedika da mi merat protoci..inaku denes sum polna 34 ned. i me gledaa taa petrova i mi vika ok se protocite, bebevo odgovara za nedelata i tezi 2.400. ama mnogu dole e spusteno, a i nisko go nosam od pocetok. grlovo na matkava mi se skratilo na 2 cm, a pred 2 nedeli mi go izmerija 3 cm.i sto me isplasi mi vika papocnata vrvca mu e preku ramoto. i i vikam i sto sega ..ima li rizik. mi vika nisto..ne moze nisto da se napravi za toa.od pamet se izvadiv. i na kraj citam na izvestajot..placenta na preden zid so kalcifikati..kolku sto znam toa ne e dobro. a ne mi ni spomna nisto za toa. sega go cekam mojot doktor od 3 saat da mu kazam...da vidam sto ke kaze.ke puknam od grizi..aman veke
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 13:43:33
Dreamline
New york.. Petrova e mnogu dobar ginekolog Kaj nejze pravev skrining vo 12 nedela i uste togas mi kaza deka bebeto e masko. Grloto e kriticno na 1,5 koga ke dojde. Ama sepak najdobar sovet za tebe e miruvanje. Jas na polni 34 nedeli, toa e minatata nedela, bebeto imase 2.500 kg. E sega toa sto placentata e na preden zid neznam sto bi mozelo da ima konsekvensi pri poroduvanjeto, dali ja prasa? .. a za kalcifikatite ic ne se sekiraj. Ete gledas plodot ubavo se razviva. Ovde na forumot citam ima zeni so kalcifikati pa pak na termin si ragaat.
Samo miruvaj si i ke si pomine vremeto. Dobro e sto 34 imas napolneto.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 14:07:25
Pixa
Нема врска дали е плацентата на преден или заден ѕид, таа се формира на оној ѕид на матката каде најпрво ќе се „закачи“ оплодената јајце клетка и тоа не влијае на плодот , а калцификатите колку што знам ја намалуваат пропустливоста, ама при крај на бременост веќе е нормално да „старее“ плацентата
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 14:22:37
new york
fala decki..ama neli e rano 34 nedela da imam kalcifikati? pred 10 dena efremovski koga me gledase nemav. a i ova so papocnava vrvca preku ramo?!se molam da isteram do 36 nedela..mn mi e strav
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 14:28:39
padme
Lele New York ovoj posledniot mesec ni stana tolku stresen sekoe odenje na kontrola nekoj nov stres, jas vo sreda sum na kontrola kakvi se tie merenja na protoci? Mene do sega ne mi merele, mislam deka vo privatnite kliniki pogolemi kontroli pravat sto znam nekako sega od kako odam vo Cair samo na eho me gleda i toa mnogu brzo go pravi i neznam dali e toa dovolno za pregled ili ne. Jas tocno uste 7 dena vleguvam vo 36 nedela.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 15:01:33
nadbet
Padme mila, jas super pominav na gak, ctg uredno bez kontrakcii, duri dobiv dozvola i da setkam po malku bidejki kako da e malku kaceno na gore, ne e tolku nabieno i sega ovoj petok pak sum na kontrola. Za malite dozi na Decortin mislam deka nema da ti smetaat za doenje ama sepak prashaj si ginekolog. Za Flosteronite nema potreba da se zamarame, bidna, gi primivme i zdravje samo da si imame zdravi i zivi pa se se uci i postignuva. I ispituvanjata se menuvaat, se pravat novi za lekarstvata. Eve na primer do pred nekoja godina na za zreenje na beli drobovi na im davale kortiko Urbazon za koj pokasno se utvrdilo deka ne ja pominuva placentata i nema nikakov efekt i site tie majki za zabe gi truele. Taka da se menuvaat siznanijata za se ova. Po nekolku godini kojznae sto ke se utvrdi novo. Inace jas posle et go primav Decortinot od 5mg do8 gn kako prevetiva od spontan. Iskreno iako mi e terminot 16.01 sakam pred Nova god da si go guskam taka da zadovolna ke sum so 36gn no zdravje kako ke rece gospod. Pozz na site
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 15:12:44
nadbet
Newyork, opusti se mila, vo sigurni race si vo Remedika. Cesto se slucuvaat komplikacii no zatoa odime pocesto na kontroli. Samo pozitivna misla i opusteno i se ke si dojde koga treba i kako sto treba. Padme da vo drzavna nekako pobrzo odat pregledite i eho koga pravat ama mene toa ne me zagrizuva. Mislam deka tamu imaat mnogu poveke pacientki i se naviknati pobrzo da rabotata za da postignat. i so lesno
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 15:23:36
new york
padme sigurno ti proveruvala gordana protoci do sega. samo moze se bilo ok i ne ti spomnala. toa e ona eho so dopler kaj sto gledaat kako se dvizi krvta od majkata kon bebeto. inaku ne znam veke pri kraj sum so nervite. bebevo moe vi vikam skros dole e so glavceto..znam deka e dobro da se nadole svrteni ama ova ko mnogu dole da e spusteno. inaku sega mu se javiv na efremovski, mi vika zborev so doktorkata se bilo ok. mu vikam kako ok, a sto mi pisuva na naodot placenta so kalcifikati? mi vika normalno e toa veke vo ovoj period..e aj sega. mu vikam a papocnava vrvca preku ramo sto mu e..mi vika nisto ne se plasi, go sledime na ctg. i toa utre sum pak na ctg ... Inaku nedbet bas prasav za ovie inekciive za zreenje..mi vika petrova demek od koga ke se dadat dejstvuvaat 7 dena.znaci ako ne se porodis vo rok od 7 dena im pominuva dejstvoto. i sega na primer ako se porodam vo 35,36nedela bebeto pak ne moze ubavo da dise..deka duri vo 37 e celosnosozreano. a mene nikoj ne mi dava pak inekcija za zreenje... a mislam deka treba pak da se prima uste ednas barem. zimi se nemam pamet veke
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 15:29:15
nadbet
Newyork znam deka samo do 2 pati moze da se primat najmnogu Flosteronite. Jas gi primiv na rastojanie od 3 nedeli i veke ne smeam pak da gi primam. Pa so gospod napomosh valda se ke e ok. Pishi kako ke pominesh utre na kontrola.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 17:44:24
Фиданче
Moja drugarka primi inekcii za zreenje vo 36 nedela vo sistina d-rkata i reche jas nemozam da bidam sigurna ti koga vleguvash vo 9 mesec zatoa primi gi pa da ne go mislime bebeto. Zatoa e najsigurno ko ke vlezeme vo 37 nedela a ne porano. Miruvajte si i uzivajte !!!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 10.12.2012 18:24:30
padme
New York toa sto ti go kazal Efremov mene mi go kaza i Jegeni vo Cair mi rece iako si gi primila inekciite za zreenje tie imaat efekt samo 7 dena zatoa i gi pijam Decortinot i toj isto mi rece najdobro e 37 nedela deka togas plukata bila veke razviena a dotogas ne ova mi go kaza sega posledniot pat koga bev. Nadbet bas mi e drago sto pomina super na kontrola ajde valjda posle site ovie macenja sto gi imame pa daj boze za Nova godina site da si gi guskame bebuskite, mene tocno pred nova godina mi e 37-ma nedela
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 11.12.2012 10:37:54
nadbet
Za placentata nisto ne mi kazaa a za vo 34gn beshe 2500g Znam deka minimalna tezina e nekade 2100g taka da rasteme..... Pozzz i imajte ubav bel snezen den
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 11.12.2012 12:26:56
Фиданче
Meshinja, jas da vi pisam :) Mi stignaa rezultatite sto pravev kontrola za streptokokata i nema nisto, negativnise . Ufffff mi olesna. Sega sum 36+3 nedela, ke pravam krvna slika nedelava a slednata na CTG da vidime kako stoime . Proaga vremevo brzo, jas nedelava ke pochnam da spremam po doma. So lesno na site i ke si piseme povtorno . Pozdrav
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 11.12.2012 17:14:34
dezdemona
zdravo do site me interesira vo koja nedela od bremenost se pravat tie brisevi za streptokoka i za so drugo treba? Jas sum 31 nedela i treba da gi pravam ama neznam koga?? pozdravce
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 11.12.2012 21:49:28
new york
za streptokoka brisevi se pravat negde 34-35 nedela i site dr brisevi.rano ti e uste. decki a be nikoj ne znae da mi pise za placentava? dali nekoj ima kako mene so placenta 3 stepen.vi kazuvaat li vas kako e placentata i sl
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 12.12.2012 0:10:01
butterfly queen
Zdrvao na site mesinja me interesira dali sonuvate cudni sonovi? Jas sonuvav nesto ne ni zapametiv sto a otkako se razbudiv se osekav celata pod stres i kako da sum stegnata vo 4 zida da nemam izbor edvaj se smiriv kako da nemav vozduh da disam poima nemam od sto. samo tuku mi se slucuva nesto i se si mislam od hormonite e?????? Inace sum 28 nedeli poz do site i so lesno neka ni e na site
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 12.12.2012 1:22:55
Фиданче
Jas naprviv brisevi vo 32 zosto d-rot mi bese 1 smena, trebase da chekam do 34 :) i sreka po navreme, pa piev edna terapija i vo 35 povtorno samo za streptokokata, zosto samo taa ja imav, i sega e negativen naodot, da ne mu ja mislam . Pozzdrav !!!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 12.12.2012 13:30:49
padme
Mesinja eve da vi pisam jas deneska bev na kontrola i ok e bebuska super, placentata e ok samo nemi kaza kolku tezi mi rece odgovara za nedelata sto e super, vikendov vleguvam vo 36-ta nedela a od vtornik ke me primi vo bolnica mi rece nisto nema posebno da ti pravime samo na ctg ke te stavame ama moras da bides tuka na patoloska i sega mozebi tamu ke bidam nedela dve do poragjaj na patoloska neznam zosto samo za ctg me zadrzuva vo bolnica.