Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Zdravo segasni i idni majcicki:) Mi treba edna informacija..Do koja nedela najkasno moze da se napravi PRISCA1 test..? Vo ponedelnik sakam da odam kaj maticniot za da gi napravi potrebnite merenja pa so niv da odam vo Avicena da mi zemat krv.Togas ke bidam vlezena vo 15ta nedela..da ne e kasno za PRISCA1 ili..? Pozdrav
Резултатот од мерењето за Даунов синдром ми беше 1,64, докторот ми спомна и за дополнителен тест, изгледа тоа е приска. Ме интересира дали со 1, 64 постои некој ризик дали е во границите на нормалата
Zdravo mamicki:) sakam da ve prasam dali nekoja od vas imala iskustvo kako moeto?Jas sum 18 ned bremena i ne pravev PRISKA1(ispituvanje za hromozomski aberacii,ginekologot ne mi kaza nisto) e sea posto go smeniv ginekologot vednas me prati na PRISKA2,megutoa mi izleze zgolemen rizik za Down-ov Sy iako do sega site drugi pregledi,brisevi i eha bea vo red.Ginekologot mi predlaga amniocenteza no jas odbiv ,sega mi ostanuva samo da go cekam skriningot za 3 nedeli..Ako nekoja imala vakvi rezultati na PRISKA2 ve molam piste mi...pozdrav
temjanuska 2 neznam za priskata eve i jas nemam takvo ispituvajne napraveno a uste 2 dena ke sum 23 nedela,ovde vo pp nikoj ne mi rece da napravam takov test,navodno toa go prvat trudnici nad 35 god, neznam kolku si ti... ama mene sega me maci edno drugo prasajne posto imav problem so nisko nosejne na bebeto dosega mi bea napraveni prilicno mnogu eha 7 vkupno od koj poslednoto eho i toa 4 d mi bese pred skoro 2 nedeli na tocno 21 nedela, e sega me faka strav da odam na skrining sto trebase po pravilo vo 22 nedela da ne dojdat mnogu eha na kratko vreme. bas ova posloednovo eho koga go pravev go gledavme bebeto kako e na kogo lici :) i koga zavrsi ehoto mu velam na doktorot dali ova bese skrining i mi veli ne ...treba pak da dojdis aman si rekov sto e ova zar ke odam sekoja nedela ... zar ne vide se, polasaat me pregleduvase mu vidovme glavce stomace srcence licence,, i sega stvarno se prasuvam da odam li pak za t.n skrinig ili toa e isto 4 d eho i me vikaat pak samo za pari?? aj ve molam pomognete so mislejne ...a i plus trebalo vo 23 nedela da odam i kaj eden drug doktor za da mu go vidi srceto, site odele kaj nego, i sega ako pojdam na skrining i ako pojdam i za srcevo znaci vo rok od 2 nedeli ke mi se soberat 3 eha, a 9 vkupno za 23 nedeli hmmm stvarno me faka ludilo
i ke zaboravev, pred nekoj den si ispituvav krv i seker i toa samoinicijativno nikoj doktor ne mi rece da ispitam i koga na rezultatot oppp 6,8 :((( me fati panika... kako e kaj vas imate li ispitano ? pojma nemam dali e mnogu i dali ke treba terapija...
bebuv4eto на приватни прегледи одиш срце?Незнам баш ме зачуди со муабетов јас 23 недела правев 3и4д заедно на ист компјтер прво едното го уклучи па другото а правев во државна а потоа после еден месец отидов на контрола кај матичната. Обично на прво-ротките им прават помалку еха од второ-ротките. Сега матичниве имаат програм на работа(од владата) и мора да се направат сите испитувања(што е добро со цел да се раќаат здрави бебувчиња)ама до толку како тебе не сум слушнала до сега. temjanuska2 Слушнав дека приската ја прават ради реда.Јас правев само приска 1 ,а приска 2 не правев немаше здравствово наше реагенси а пошто е многу "битно"да се направи матичната ми рече да не фрлам пари приватно за џабе и така биле 50:50 точни да си почекам за 4д таму се се гледа најубаво и така направив Поздрав од мене
5 te eha mi bea kaj maticnata koja mi naplaka za sekoe 500 denari, duri za toa sto bese 12 nedela mi zede 700 denari, plus za brisovite po 500 znaci ako se pogodese eho i bris 1000 si plakav :((( a i brisevi 3 dosega mi se zemeni,i treba uste 1 da vidime so bakterijava do kaj sum, a drugi 2 eha napraviv na privatno 4 d po 1200 denari:) posto maticnata me plasese deka mi e mnou nisko bebeto deka treba serklaz, a na privatnive eha se bese vo red :) lele vaka kako pisuvam pocnuvam i jas da se cudam sto mi napravija ova doktorive neznam kolku pari imam dadeno dosega neznam ni odsega, samo si vikas ajde se ke napravime za da bide se vo red... ama i toa se e preterano so e mnogu mnogu e...i bas koga treba ona eho skriningot se plasam i ne mi se odi...
Матична со плави картони толку ти наплаќа?Ептен те гори мене во првата бременост месечно ехо ми зимаа 500ден,а кога веќе ми стана матична по 200 ама правиме преглед еднаш месечно.Ако се оди на скрининг,приска преглед закажуваме еден месец од последното испитување.Па кога се е во ред нема потреба од толку прегледи. Смени ја мој совет јас тоа би го направила очигледно е дека те држи за "цедење"
da da maticnata tolku mi naplaka i ne samo mene tuku na site i cel grad odi i site sela od okolinata gi drzat i ne derat site do eden , samo da vi kazam blazesivi na site vo sk so zivejte posto vo pomalive gradovi nemate pojma sto ni pravat eve kaj nas vo prilep toa e, ima samo 3 maticni ginekolozi vo cel grad, i cedat pari nenormalno a uste po strasno e deka nema ginekolozi vo bolnicata nasa za porajgaj samo eden pijanica sto bega od trudnite zeni i site go znaat i se smeat, i sega pocnale da idat doktori od bt na sekoi 2 nedeli da porajgaat abe uzasi horori pa dali ke ti se pogodi nekoj doktor koga ke dojdi momentot toa samo Boga mora da go molime...eee vo koe vreme ziveeme tesko nas..
bebuv4eto stvarno mnogu eha ti napravile,no na skrining moras da odis posto toj ti e eden od povaznite pregledi,tamu ke gi gledat site organi podetalno,ke gi merat i konecno se dava mislenje za bebeto vo smisol dali e se vo red i da se prodolzi bremenosta ili ne daj boze ne e vo red i da se prekine.A za plakanje na skriningot vo drzavna e 150 den a vo privatnite kliniki od 3000-5000den, sto ako si od prilep javi se i zakazi si na klinika vo skopje barem nema da dades tolku mnogu pari kako sto si dala do sega,Za krv i urina neznam kako ne te pratile do sega se praka na 1-1,5 mesec za vo slucaj da ne stanes anemicna ili da ne ti najdat bakterii vo urina,a za sekerot ne se sekiraj seuste ti e vo granica na normalata no mora da vnimavas na beliot leb i na blagoto :) Sto se odnesuva do moeto prasanje nemam 35 god,30 god sum no nekako im stana praksa na site da gi prakat site trudnici na priska sto ne e ni tolku senzitiven test no verovatno za pari
simona_k znam deka ne e mnogu tocen priska no zatoa sto ne pravev priska1 me pratija na priska2,jas ne se plasam nitu panicam samo me interesirase statisticki dali ima poveke mamicki so zgolemen rizik za down a na kraj da izleze se kako sto treba .Posto mojata maticna me prati odma na amniocenteza no odbiv i mi kaza za 2 drugi pacientki na koi priska2 im bile isto so zgolemen rizik a na amniocentezata im pokazalo deka bebceto e vo red.Posto nema da pravam amniocenteza za 4 ned ke si go cekam skriningot
temjanuska2 најдобро се гледа да скринингот и ќе видиш дека се ќе биде добро со тебе и со бебето нема потреба за грижа. Уживај си во бременоста bebuv4eto распрашај се за другите гинеколози што ги имате мора да има барем еден што не е на тарифа...цццц...страшно е кај вас слушнав а и во другите помали градови. Кај нас тука во Скопје така не плашат,ни раскажуваат како поминувате вие и стварно ми е мнооогу жал од тоа што го слушнав Ајде има господ...со нас е во тие моменти.Ако можеш во Скопје да се породиш...
5 te eha mi bea kaj maticnata koja mi naplaka za sekoe 500 denari, duri za toa sto bese 12 nedela mi zede 700 denari, plus za brisovite po 500 znaci ako se pogodese eho i bris 1000 si plakav :((( a i brisevi 3 dosega mi se zemeni,i treba uste 1 da vidime so bakterijava do kaj sum, a drugi 2 eha napraviv na privatno 4 d po 1200 denari:) posto maticnata me plasese deka mi e mnou nisko bebeto deka treba serklaz, a na privatnive eha se bese vo red :) lele vaka kako pisuvam pocnuvam i jas da se cudam sto mi napravija ova doktorive neznam kolku pari imam dadeno dosega neznam ni odsega, samo si vikas ajde se ke napravime za da bide se vo red... ama i toa se e preterano so e mnogu mnogu e...i bas koga treba ona eho skriningot se plasam i ne mi se odi...
Pa i vo sk ne e porazlicno ova mi e vtor maticen ginekolog i kaj prvata i kaj ovaa pokraj plavoto kartonce mi naplakaat 500den eho,250den brisx4=1000 plis 250den za nosenje taka da nema razlika vo cenite.E sea poevtini se onie ginekolozi sto rabotat vo poliklinikite,megutoa pa uslovite kaj niv se kade kade polosi.
Devojce a za koi brisevi ti zemaat po 250 den,za onie 4te sto se pravat od 12-14 nedela ili za pap? ajde za pap ke si pravis kaj maticniot ginekolog a za tie 4 i posle vo 36 ned ima 2 drugi brisa isto za bakterii pobaraj si upat za vo drzavna.Jas za tie 4 -te brisa na mikro vo drzavna plativ 350 den,taka da zdravje i za tie vo 36 ned ke odam na mikro.A za eho mojata zema 300 den,mada nekolku dena pred da otidam na eho citav na internet deka od 1 januari fondot nalaga na site ginekolozi eho pregledite da bidat besplatni,a za bris poveke od 160 den da ne smeat da zemat.no se dodeka nie molceme tie ke karat na nas osobeno vo vakvi senzitivni mmomenti za nas kako sto e bremenosta sto veruvam sekoja od nas ke plate kolku treba samo bebceto da e ok
Ова не ти е со плаво картонче туку услуга зошто они ти ги носат брисевите,ако ти ги земе брисевите најчесто наплаќаат по 200-250 ден и таму кај што ќе ги однесеш ти лично исто толку,значи вкупно 500денари. Јас сама си носам брисеви
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
Denes bev da gi zemam rezultatite od krvta i se bese ok dozvoleno za trudnica a samo sekerot mi bese pokacen 6 mi e a za trudnici bil 5.1 max pa me prati doktorkata da napravam OGT test inaku sum 10 nedela pa dali nekoj imal vakvo iskustvo vo rana bremenost zosto citam obicno se pojavuvalo vo podocna bremenost heelllppp
lady_05 мене ми беше 5,4 и секогаш тука ми се движи но сепак е рана бременост за ОГТТ. Да не имаше нешто повеќе леб и благо јадено пред да испиташ ,претходен ден. Инаки за тој скриен шеќер во бременост имаш тема ТУКА
Јас го имам испитувано и пред да забременам како дел од испитувањата при неможност да се забремени и ми беше 7,3 но еве одтогаш ми се држи во граница на нормалата,не се секирај се се регулира
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
Denes bev da gi zemam rezultatite od krvta i se bese ok dozvoleno za trudnica a samo sekerot mi bese pokacen 6 mi e a za trudnici bil 5.1 max pa me prati doktorkata da napravam OGT test inaku sum 10 nedela pa dali nekoj imal vakvo iskustvo vo rana bremenost zosto citam obicno se pojavuvalo vo podocna bremenost heelllppp
lady jas sum laborant i ti velam Sekerot ti e odlicen skolski primer ne e tocno deka ti e pokacen bilo da si trudna ili ne seker e normalen do 6,5 e sega ako d-r saka nesto plus profit da zivadi neznam toa ama so glava ti tvrdam normalen ti e
Melanija pa jadam povekje banani zosto so macninite samo tie mi pomagaat e sega nemozam da se setam dali sabjaleto pred ispituvanjeto griznav malce banana a i vecerta izedov eden red cokolado no neznam dali toa do tolku moze da go kaci sekerot a za ispituvanje na OGT test kako se pravi kaj se pravi mene mi spomnaa nesto na endokrinologija ama mozelo i po privatnive pa ti si pravela daj kazi kako ide procedura, citav nesto deka se sedelo tamu pa se pielo glikoza ili neznam tocno sto pa se merelo, a ivni4ka i mene mi kaza doktorkata deka e normalen no poradi toa sto sum bremena trebalo da mi e 5.1 pa sepak ke pojdam na OGTT da si bidam jas mirna ama sepak fala i se nadevam deka se ke bide ok deka toa bananite napraile belja
Devojce a za koi brisevi ti zemaat po 250 den,za onie 4te sto se pravat od 12-14 nedela ili za pap? ajde za pap ke si pravis kaj maticniot ginekolog a za tie 4 i posle vo 36 ned ima 2 drugi brisa isto za bakterii pobaraj si upat za vo drzavna.Jas za tie 4 -te brisa na mikro vo drzavna plativ 350 den,taka da zdravje i za tie vo 36 ned ke odam na mikro.A za eho mojata zema 300 den,mada nekolku dena pred da otidam na eho citav na internet deka od 1 januari fondot nalaga na site ginekolozi eho pregledite da bidat besplatni,a za bris poveke od 160 den da ne smeat da zemat.no se dodeka nie molceme tie ke karat na nas osobeno vo vakvi senzitivni mmomenti za nas kako sto e bremenosta sto veruvam sekoja od nas ke plate kolku treba samo bebceto da e ok
Za tie vo 12ta nedela sto mi gi pravese,znaci na tie 1000den mi naplati uste 250den plus za nosenjeto.
Melanija pa jadam povekje banani zosto so macninite samo tie mi pomagaat e sega nemozam da se setam dali sabjaleto pred ispituvanjeto griznav malce banana a i vecerta izedov eden red cokolado no neznam dali toa do tolku moze da go kaci sekerot a za ispituvanje na OGT test kako se pravi kaj se pravi mene mi spomnaa nesto na endokrinologija ama mozelo i po privatnive pa ti si pravela daj kazi kako ide procedura, citav nesto deka se sedelo tamu pa se pielo glikoza ili neznam tocno sto pa se merelo, a ivni4ka i mene mi kaza doktorkata deka e normalen no poradi toa sto sum bremena trebalo da mi e 5.1 pa sepak ke pojdam na OGTT da si bidam jas mirna ama sepak fala i se nadevam deka se ke bide ok deka toa bananite napraile belja
e nema vrska na mene cela bremenost mi bese 5,9 pa sto nemav dijabet nitu pokacen seker, inaku kaj trudnici got ( OGTT) se ispituva pri normalen seker vo krvta samo koga plodot e pokrupen za GN lele ova ludnica e so bespotrebi analizi bog da cuva inaku moe e da ti kazam tvoe e natamu kako ke me svatis nemam nistto protiv pravi GTT test i bas mi pisi koi ti se rezultatite i ako ti izle normalne na d-r tresni mu gi od glava
Јас правев брисеви и приска 2 на ГАК во 13/14 недела.За брисевите зимаат 350 со плаво картонче, ужасно е гужва во лабораторија и тоа само за да ги оставиш брисевите земени кај матичен гин, а за приската само те боцкаат исто 350 ден е со плав картон и ако во моментот имаат реагенси за 1 недела се готови резултатите.
< Поракaта ја уредил profesorica -- 2.2.2013 10:42:02 >
Jas pred deset_ina dena pravev Prisca1 na GAK i otidov so merkite od kaj maticnata samo vo laboratorijata da mi zemat krv, otidov nakaj 13h mozebi i zatoa imase samo edna zena pred mene a rezultatot mi bese gotov mnogu brzo bev vo sreda a veke vo petokot go zemav,
< Поракaта ја уредил Nate76 -- 2.2.2013 15:34:03 >
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.