Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 14.2.2013 23:17:45
Nate76
KAj ste zenski od vtoro tromesecie?Kako odi? JAs deneska sum presrekna bev na pregled 16 nedela sum bebuskite mi se super i definitivno go doznavme polot -masko i zensko ke bidat MAlce samo sum tazna sto veke nema da me vodi Lazarevski (ova im e praksa izgleda vo Sistina posto doktorot si e na ivf oddelot) i me preprati kaj dr,Petrovska so koja sorabotuva i za koja kaza deka e vrven strucnjak i deka ponataka ovaa dr-ka ke mi ja vodi bremenosta,na kontrola mi rece za mesec dena. Pa me interesira dali nekoj imal dosega iskustvo so dr.Petrovska???
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 15.2.2013 8:56:37
Sajna
Edno prasanje narednata nedela ke odam na eho i ke sum zdravje 17 nedela dali moze da se kaze togas dali e masko ili zensko ... ? ili uste e rano? MELANIJA mila kade si te nema , kako si ?
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 15.2.2013 22:53:33
moe_bebe
zdravo mamici.eve go moeto iskustvo od germanija veke sum vo 18 nedela no iskreno tuka doktorite posledno nesto so go kazuvaat e polot na deteto iskreno i jas ne sum nogu radoznala.sekogas koga ke otidam na kontrola tie samo ke kazat se e vo red ide kako so treba a za polot ni zbor i ne sum ni prasala do sega.no iskreno mnogu sum zadovolna od lekarite i nivnata spremnost.najbitno bebusot moj e dobro i mamica e dobro no e so nogu nizok pritisok i glavobolki no i toa pominuva poz do vas i ako drugata kontrola doznaam sto ke bide togas ke znaete e vie
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 16.2.2013 12:22:14
SREKNA M
Zdravo i od mene i pozdrav do site korisinici na forumov.Sakam da ve prasam dali nekoj bil na eho za srceto na bebeto.Mene doktorkata mi rece deka veke e zadolzitelen i ovoj pregled pa nekoj da mi go kaze svoeto iskustvo.Kade go pravevte i kolku cini pregledot i vo koja klinika?Jas zakazav vo GAK.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 16.2.2013 18:09:34
Melanija RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Sajna MELANIJA mila kade si te nema , kako si ?
Сајна тука сум се пријавувам во второто тримесечје,денес сум 13н+1д. и се е по старо се си е супер.На контрола сум во 16 недела.Ти како си? Како ви е во ова тромесечје?
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 17.2.2013 0:33:32
katalina1
ИЗВОРНА ПОРАКА: SREKNA M
Zdravo i od mene i pozdrav do site korisinici na forumov.Sakam da ve prasam dali nekoj bil na eho za srceto na bebeto.Mene doktorkata mi rece deka veke e zadolzitelen i ovoj pregled pa nekoj da mi go kaze svoeto iskustvo.Kade go pravevte i kolku cini pregledot i vo koja klinika?Jas zakazav vo GAK.
Jas go pravev toj pregled nekade 24 nedela mislam,go pravev kaj maticniot ginekolog.Me gledase 10tina minuti na 3D eho,nisto posebno ne bese pregledot.Mi naplati samo 300den.kako najobicen eho pregled.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 18.2.2013 10:17:59
*devojce*
ИЗВОРНА ПОРАКА: SREKNA M
Srekna M toa e najverojatno fetalniot skrining ili 4d kade sto pokraj funkcija na srce se proveruvaat site organi na bebeto eden po eden.Se pravi od 20-24 nedela,remedika e 3000.00,sistina okolu 4000.00 i na klinika okolu 500.00den ama treba zakazuvanje dve-tri nedeli odnapred
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 18.2.2013 10:33:22
Ivana K
Jas sum 26 nedela i super se osekam. Edno prasanje do trudnicite sto imaat mnogu besni bebcinja vo stomakot :) kako se spravuvaat so spienjeto? Jas eve veke 2 moze 3 nedela od sto mrda premnogu nemozam da spijam so 3-4 pernici sum okolu mene, sto megu noze sto do stomakot ili pozadi grbit i nikako nemozam da spijam.... mislam deka se slucuva nekoj den da mrda bez prestan i po saat vreme. Doktorot vika cim mrda znaci bebeto e zdravo ama ova sto jas go cuvstvuvam e maratonski bokserski mec :) Ima nekoj so slicno iskustvo i soveti ako moze. Fala odnapred na site idini majki.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 18.2.2013 12:49:24
temjanuska2
Srekna M ako misles na skrining a jas mislam deka e toj pregled na GAK e samo 150 den so plavo kartonce jas bev pred 1 nedela,a vo sekoja privatna kl e razlicna cena
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 18.2.2013 12:52:11
temjanuska2
Ivana K jas sum 22 ned i nemam problemi so spienjeto,barem za sega. Inace moeto bebusce sinoka mnogu se razmrda ama ne mi pretstavuva problem za spienje,samo mi bese milo sto taka silno kloca
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 18.2.2013 23:17:29
bebuv4eto
jas sum 25 ned + 5 dena skoro 26 i go osekam od 21 nedela deka mrdka po 2-3 pati dnevno obicno nasabajle koga stanuvam i navecer pred da zaspijam i tolku po 2-3 klockajna i tolku ... neznam si mislev deka e vo red ama vaka koga ve citam po kolku mnogu klocale vasive bebinja se cudam duri i se zaplasiv sega daj pisete dali ima nekoe bebe kako moevo sto ne kloca mnogu :) lele prasajnevo mi e ludilo ama sto da pravam me zamislivte sega ......
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 9:18:37
Bela rada
Dolgo ja sledam ringeraja i mnogu pati do sega ste mi pomognale so vasite objasnuvanja. Za toa bi im se zablagodarila na site Ringerajki. Se obrakam direktno do moe_bebe, bidjeki zabelezav deka e vo Germanija, a mene mnogu mi treba mislenje od nekoj koj e tuka. Jas ovoj period sum vo Germanija i sum vo vtoroto tromesecje, pa bi zamolila za informacija koi pregledi se pravat tuka vo ovoj period i pokonkretno kako odi seto toa, bidjeki jas tuka ne ostanuvam do kraj, ama ke bidam podolg period. Blagodaram.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 9:26:46
princessa
eve i jas ziveam vo Germanija. Pregledite se na 4 nedeli i sega zavisi vo koja nedela si sekako od bremenosta pa koi pregledi ke treba da gi obavis. Najvazen e skriningot koj se pravi megu 19-22 nedela na vnatresni organi i ovde sekako se potvrduva i polot. Mora da zakazes na pregled barem edna nedela predvreme i da im objasnis za koj pregled si zainteresirana. Toj pregled kosta okolu 75evra. Porano doagase edna prijatelka vo germanija na 3 meseci i bese bas vo vtorot tromesecje koga djde i toj bese edinstven pregled sto go napravi ovde, taka i rekla i maticnata. Posto ne si neogranicen period ovde najbitno e da go napravis toj pregled. Tuka na primer so CTG se zapocnuva mnogu rano uste od 30ta nedela i posle pak ima 3skrining megu 32-34 nedela mislam i ponatamu na sekoi dve nedeli na CTG. Konsultiraj se so maticnata od makedonija za da ne se izlozuvas na nepotrebbi trosoci zasto ovde e mnogu skapo.
< Поракaта ја уредил princessa -- 19.2.2013 9:31:10 >
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 9:45:22
Bela rada
Fala mnogu princessa. Jas sum 16 nedela i se mislam dali da odam sega samo na eho ili da pocekam do skriningot. Dali znaes kolku otprilika cini obicno eho tuka? I maticnata mi kaza deka e najvazen skriningot, no i deka mozam vo 16 nedela da odam na obicno eho, ama ne mi rece obavezno.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 9:55:12
princessa
mislam deka e nekade okolu 40-50 evra. Ovde cenite se sekade razlicni zavisi vo koj del si. Jas bev vo 17ta nedela na eho ama nist posebno ne e, eventualno ako se vidi pol i da se izmeri deteto kolkavo e. Jas ti vikam drugarka mi go pomina celo vtoro tromesecje ovde i samo 2ot skrining go pravese vo 22 nedela. I ako nemas osiguranje germansko kazi im samo toa da ti go napravat i nisto drugo posto e mnogu skapo, oni za se sii naplakaat. Obicno zemaat mokraca, merat pritisok i tezina obavezno na sekoj pregled, plus si zemaat pari za konsultacija po avtomatizam posto znaat deka osiguranjeto toa go plaka. Zatoa ti reci im samo skrining da ti napravat i deka si turist i tolku.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 15:04:28
princessa
e znaci najosamen forum e ovoj za trudnici vo 2ro tromesecje . Sakav da ve prasam za kafeto, jas pocnav nekako da mislam deka pijam premnogu kafe i toa 2 na den, edno nes i edno tursko. Me grize sovest dali bi mu nastetila na bebeto. Vo prvata bremenost pocnav od 6ti mesec da pijam kafe a sega porano . Sto mislite, dali premnogu se 2 kafinja za edna trudnica? Inaku, 20ta nedela kako sum bremena veke
< Поракaта ја уредил princessa -- 19.2.2013 15:05:34 >
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 15:37:37
Melanija RR
iviv те чекам тука да се дружиме со поголемите трудници princessa стварно некако труднициве нешто се мрзливи не им се пишува ЗА кафе јас најчесто пијам едно домашно македонско и едно капучино,ретко две домашни
Јас сум 13н.+4д.
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 15:45:49
bebuv4eto
jas snosti pisav ama nikoj ne mi odgovori :( vo vrska kolku pati vi kloca bebeto, stvarno se mrzelivi mesinjava vo vtoro tromesecie..a za kafevo pred da zabremenam pijav 2-3 kafinja turski ne mnogu jaki i uzivav vo piejneto kafe mnogu mi bese slatko, ama od koga zabremeniv samo po 1 pijam na sabajle i tolku duri i ne mi se pie nekako ne mi e vkusno kako porano,ali sepak ova na sabajle ne go propustam :)
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 15:49:35
Melanija RR
bebuv4eto јас те прочитав ама немам одговор ,ние сме мали докај 8см. Сакам да спомнам дека кога некој нешто прашува убаво е да пише која недела е зошто постовите остануваат па некој може да бара совет и да чита ама нема да знае тој совет за кога недела е ,нели
< Поракaта ја уредил Melanija RR -- 19.2.2013 15:50:07 >
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 16:30:59
moe_bebe
zdravo bela rada kako sto ti kaza princezicka ako ne sum greska taka i bese imeto stojam i jas na toa tuka pregledite se na sekoj 4 nedeli i jas seuste ne sum go pominala skrilingot i neznam sto da ti odgovoram bidejki i mene mi e prvpat da sum bremena no jas odkako ostanav bremena osven troskovite so se od germanskoto osiguruvanje si plativ 150 evra za site poatamosni ispituvanja znaci ne samo ovie obicnite eho krv mokraka pritisok znaci toa go pravat sekoj mesec. jas vo 12 nedela bev na eho togas mu ja gledaa glavata noseto rbetot i se sto e na nego dali e vo red za kotrola na vnatresnite organi imam zakazano na 13 mart i seuste nezam kako odi toa tuka no mozam da ti kazam deka ako nemas germansko osiguruvanje e mnogu skapo ti posakuvam sreka i ka ke go pominam naredniot pregled ke ti kaazam poopsirno sto se slucuva.a iace od doktorite sum prezadovolna znaci uslugata mu e 10.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 16:33:19
moe_bebe
princessa mene ovde mi rekoa deka smeam da go pijam kafeto no ne vo prekumerena doza i mene nekogas mi se desava da ispijam i 3 ili 4 i nisto strasno a mislam deka so tvoite dve nemas mesto za panika :D
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 19.2.2013 21:48:33
talisman
Princessa jas redovno ja citam temava, ama sum pak od onie mrzlivite koga e pisuvanjeto vo prasanje. Dodusa bas i ne sum najpogodna za davanje soveti bidejkji vo ovaa bremenost za zal za mene ispadna deka vazi mototo " sto ponezdravo, toa poprivlecno " Pijam kafe i toa dupla na sabajle na rabota i uste edno doma posle rucek, gazirano mnogu sakam, Coca- cola da ne vidam, a i brzata hrana mi e slabost. Ednostavno nemozam da im odoleam Mislam deka nemozes da mu nastetis na bebusot so dve kafinja, a i veruvam deka go sledis negoviot razvoj, redovno vnesuvas vitamini i ostanati korisni i kvalitetni materii, taka da ne se sekiraj kje bide se vo red :) Pak kje ovtoram, so mojata ishrana nemislam deka sum najkompetentna da davam soveti, no sepak rekov da se aktiviram ovde.
Inaku sum vlezena vo 22 nedela, minatata nedela bev na skrining i prema doktorite fala Bogu napreduva dobro i sega za sega se e vo red, a se nadevam deka taka i kje ostane :)
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 20.2.2013 0:15:49
Simona_k
bebuv4eto нема место за паника... си мрдка тоа е најбитно...поинтензивно би требало после 27 недела да го почувствуваш...после ќе викаш смири се малку ми го проби мешето ...