princessa
|
procitaj pogore vo postot od clenkata pa ke vidis deka pisuva "epten mal rizik" ИЗВОРНА ПОРАКА: Goddess* ИЗВОРНА ПОРАКА: princessa jas ne rekov deka treba da se pravi samo vo 40tite, ama kako i da e nad 35 godini ako e trudnicata veke spaga vo rizicna grupa(barem taka se klasificiraat od ginekolozite), i zatoa skoro na site im se preporacuva da se pravi ako prethodno i dr.ispituvanja pokazale deka postoi nekakov rizik. Jas zboruvav so mojot ginekolog za ispituvanje na daunov sindrom i toj mi rece deka nikoe ispituvanje ne pokazuva 100% sigurnost. Jas se isplasiv so vtorata bremenost zasto ni nuhalna brazda ne mi merea nitu pak ispituvanje preku krv mi pravea. I mene taka mi rece ginekologot deka imalo zeni na koi amniocentezata im pokazal rizik i tie abortirale usvari predvreme rodile-taka se odlucile da go isfrlat plodot. Nekoj plod za vreme na site ispituvanje sa pokazuva kako zdrav se do poragajot pa nakraj se raga dete so daun. I ajde da ne odime predaleku, bez raspravii. Na kraj kraista sekoj si odlucuva a bidejki se bi napravile za zdravo dete bi gi napravile i site ispituvanja zasto sme nemirni i se ufilmuvame. I sto ako pokaze deka verojatnosta e 1sprema 5000 ili sprema 200? i plus nie sme tuka samo mislenja da davame ne sme doktori, moze da ima i nekoj doktor de koj li znae. Sekoj si odlucuva za sebe. Da bese internetot lekar nemase oni nitu da postojat. ИЗВОРНА ПОРАКА: Goddess* ИЗВОРНА ПОРАКА: princessa znaci i jas na 23 godini za prvpat stanav majka, mene nitu nuhalna brazda ne mi merea nitu krv mi zemaa. A plus ti si 19nedeli bremena treba veke i vtoriot skrining da go pravis toj za organite i isto moze da se vidat mnogu raboti i zosto da pravis amniocenteza. Edna moja prijatelka pravese amniocenteza zasto bese 35 godini i se izleze vo red, a inaku mi rece deka i bilo mnogu stresno, zamisli ti stavaat igla vo stomak za da ti izvadat plodova voda. I na kraj kraista se e bozja volja, se sto izleguva na tie rezultati i od merenje na nuhalna translucencija i ispituvanje na hormoni vo krv i amniocenteza e VEROJATNOST deka da se rodi takvo dete ne daj boze e 1 sprema nekoj odnos. Nisto ne ti nudi 100%sigurnost i zatoa uzivkaj si. Ke si rodis zdravo i pravo dete, ic da ne se sekiras. Eve razgledaj jatemava i ponazadi i ke procitas sekakvi iskustva. Ti posakuvam se najdobro i ne se zamaraj. Princeza,a koj toa moze da go potvrdi deka daunov sindrom se pojaviva vo 40-set__ite? Vo deneshno vreme na zal i kaj mladite se pojavuvaat razlichni deformiteti(iako spored istorijata na familijata nemalo takov sluchaj).So PRISKA testot poveke mu doaga tematsko otkrivanje,megutoa skriningot shto se pravi i te kako moze da pokaze ako postoi nekakov rizik ili ne,preku nosnata koska na plodot.Ako sepak doktorot reshil deka treba da se pravi,znachi treba(mada jas bi napravila i bez da mi rechat samite doktori,chisto radi sebe),taka da ne mozesh da rechesh amniocentezata nema nikakva garancija koga 99% dava tochni rezultati. Zatoa si postojat struchni doktori shto specijalno samo tie mozhat da ja izvrshuvaat amnicentezata(shto se garantira 99% tochen rezultat) taka da ako TOJ struchen ne ja izvrshi amniocentezata normalno deka mozhe postapkata da izleze neuspeshna.Ama pak mene mi zabode vo ochi shto ja sovetuvash chlenkava da go izgugla doktorot i da si uziva vo bremenosta,oti spored tebe ne postoi rizik(opishuvajki ja tvojata storija) ,iako pored se ima preporaka od doktor...
< Поракaта ја уредил princessa -- 28.2.2014 12:34:08 >