|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  47 48 [49] 50 51   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Инсеминација II
29.11.2014 11:02:43   
Buli_Buli
Zdravo devojki
mojata prva insiminacija pomina neuspesnouser posted image sega se spremam za vtora od utre pocnuvam so klomifen 2×1 i estrofen po edno na den. Pa zdravje boze sledniot petok ke odam kaj doktorot da vidi folikuli pa da kaze kako ke terame. Pozz do site.

(Одговор на членот bubla)
Непосредна врска до пораките: 1201
29.11.2014 12:59:18   
vazna
Buli_Buli ne se sekiraj ako ovaa ne bila uspesna ke bide vtorata so gospod napred, a odma li ke pravis druga inseminacija, ne pravis eden mesec pauza?

(Одговор на членот Buli_Buli)
Непосредна врска до пораките: 1202
29.11.2014 14:20:45   
Buli_Buli
Vtorata inseminacija ja pravam odma bez cekanje. Prvata ja pravev na priroden ciklus doktorot rece moze odma.pozz

(Одговор на членот vazna)
Непосредна врска до пораките: 1203
29.11.2014 18:18:50   
bambina34
ajde Buli so sreka ..se nadevam za nova godina ke ni se ispolni najgolemata zelba :)

Непосредна врска до пораките: 1204
29.11.2014 19:39:57   
LoveableMe RR
Девојчиња со среќа на ситеuser posted image user posted image

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

(Одговор на членот bambina34)
Непосредна врска до пораките: 1205
29.11.2014 20:11:01   
lilika9
buli buli а фондот признава инсеминации од месец во месец природно па стимулација, за издавање на ваучер?
Бамбина и Бубла со срека и со господ напред па пишете како ќе поминете! user posted image

Непосредна врска до пораките: 1206
29.11.2014 20:33:47   
bubla
Фала лилика. Подобра ли си ти? Ти до каде си?

(Одговор на членот lilika9)
Непосредна врска до пораките: 1207
30.11.2014 12:42:50   
Buli_Buli
Lilika9 iskreno ne znam dali fondot bi priznal ako dojde do toa da baram vaucer za in vitro.otom potom ke barame care ako dojdam do tok stepen. Se nadevam deka nema da mi trebauser posted image
Bambina i bubla vi posakuvam od se srce uspesna inseminacija pozź

(Одговор на членот lilika9)
Непосредна врска до пораките: 1208
30.11.2014 13:11:47   
Hopeful RR
Девојки, фондот не признава инсеминации месец за месец, и бара минимум еден месец пауза, односно два циклуси - циклусот при неуспешната инсеминација и следниот. За ваучер, најдобро е да се прават со минимум еден месец размак. Во секој случај, се надевам дека нема да ви треба ваучер и дека ќе ви успеат инсеминациите user posted image

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 1209
30.11.2014 15:17:01   
bubla
Јас пак не ја разбирам поентата со еден месец пауза.. Секаде прочитав на интернет и се имам консултирано дека месец за месец е подобро. дејството од стимулацијата од претходниот месец само може да го потпомогне повторениот процес. Втората или тетата последователна даваат најдобар резултат. После 5та драстично се намалуваат шансите за успех. Не зборам за читано по беби сајтови по нет, туку академски студии со фокус групи и истражување.
И целава работа за ваучеров ми е претерана. Се што се прави се прави во духот на ваучер. Како од старт да ја осудуваме постапката на пропаст. Ако не е добро инсеминација месец за месец, како е во ред месец за месец кломифен да се пие и природно да се пробува.
Јас освен кломифен 1 на ден друго не пијам. Ниту сум престимулирана, ниту ништо. Зошто да чекам 1 месец??? Да ми мине времето за да ги задоволам бирократите во фондот? Проблем по мене за месец по месец треба да е тогаш кога се прима појака стимулација, инекции, хормони.. тогаш ќе разберам за пауза.
Ова не е насочено кон никој лично. Едноставно сум револтирана нс фондот и шемата со тој ваучер. Како да сме решиле ние не сакаме деца па уште и со папири дс се бавиме.

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 1210
30.11.2014 15:21:09   
scared RR
Јас мислам дека таа пауза е пред се да се одмори телото од стимулации, па макар и кломифен да е само, сепак и тоа е некаква стимулација, а и, едноставно особата да се опушти во тек на тој месец . Јас бар така гледам на тоа. Ако сакаме ваучер ќе правиме како ќе ни кажат тоа еuser posted image

Непосредна врска до пораките: 1211
30.11.2014 16:20:11   
bubla
Scared и во твојот пост пак упатуваш на ваучер. Зошто да мислиш на ваучер, а не на моментот сега и да ги следиш препораките на докторот. Ако тој вели може одма, зошто да не може одма??
Кломифен 1 на ден и не е баш некоја стимулација. Некои го пијат до 6 месеци со ред по 2 на ден и пробуваат природно. Инсеминацијата само треба да го потмомогне процесот.
Јас се надевам нема воошто на никој од нас нема да му затреба ваучер.

(Одговор на членот scared RR)
Непосредна врска до пораките: 1212
30.11.2014 16:26:16   
scared RR
Па не знам некако ретко кој забременил со инсеминација, имам надеж и јас не велам не, ама и сум реална, не се залетувам многу па после да ме удри од земја тоа. Да имам финансии сигурно не би мислела на ваучер, ама ете, мора да бидеме реални дека може да ни притреба и затоа ги правиме работите како што треба. Мене искрено инсеминациите ми се само формален пат до тој фамозен ваучер . Ако некој сака на приватно да прави инвитро воопшто не треба да се замара со тоа што и како наложува фондот.
Но, како што велиш ти се надевам дека на никоја од нас нема да ни притреба, дека сите ќе си останеме бремени што поскоро.

Непосредна врска до пораките: 1213
30.11.2014 16:35:44   
Hopeful RR
Секако дека стимулацијата со кломифен е слаба, но не е играчка и сепак на телото му треба одмор. Кумулативниот ефект од кломифенот трае повеќе од еден месец, така што и со пауза тој се постигнува. Јас за третата не пиев кломифен и имав добар број фоликули.

Инаку се слагам дека е преголема бирократија ваучерот, но тоа е тоа, никој не ти дава толку пари на лепе очи. Колку за информација, кога се воспоставувал системот и постапката за добивање ваучер, од фзо сакале да се прават по 8 инсеминации, иако докторите сметаат дека после втората неуспешна треба да се оди на ивф.

Никој не настапува со логика дека нема да биде инсеминацијата неуспешна, фала богу, но да бидеме реални, како што вика scared, мал е бројот на оние кај кои успеала. И веќе кога се прави, добро е да се запазат овие барања од фзо за да не мора после пак да се прави по 5 или 6 пат... Во секој случај, дај боже кај ниедна од вас да не дојде до ваучер и или успешни инсеминации, или природно да си забремените user posted image

Обиди 2,5 години

Непосредна врска до пораките: 1214
30.11.2014 16:48:56   
kapina
ko nemate kojznae kakov problem moze i inseminacijata da uspee ako mislat doktorite oti nema da uspee ke vi dadat preporaka za ivf i gotovo

Непосредна врска до пораките: 1215
30.11.2014 18:05:24   
bubla
Се соглањувам со капина. Не треба надеж.да се се губи дека нема да биде успешна. Јас не очекувам којзнае што, свесна сум за успешноста, ама па и не губам надеж. Зошто некоја од нас да не биде дел од % успешни???

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 1216
30.11.2014 18:16:55   
Hopeful RR
Така де, тоа е правилен став. Никој не рече дека не треба да се надевате, таман работа. Никогаш не се прави инсеминација реда ради, и има примери и на РР за девојки со успешни инсеминации. Збориме дека сепак, од медицински аспект е подобро да се направи пауза, но секако, секој одлучува за себе и во договор со докторот, соодветно на случајот.

Обиди 2,5 години

Непосредна врска до пораките: 1217
30.11.2014 18:22:09   
scared RR
Сите ние имаме надеж, па макар и најмала скриена. user posted image И сите до една што сме во темава до нова година да се префрлиме во останатите теми user posted image

Непосредна врска до пораките: 1218
30.11.2014 20:19:16   
kapina
Jas nisto nw primav za inseminaciite pa pak imav nadez i so los spermogram mlada sum imam 30 god zosto da gu bam nadez

Непосредна врска до пораките: 1219
30.11.2014 20:21:30   
kapina
Moite drugarki nekoj seuste ne se mazeni jas imav dve neuspesni bremenosti sto midava golema nadez

Непосредна врска до пораките: 1220
1.12.2014 10:02:05   
LoveableMe RR
Тоа што од ФЗО препорачуваат инсеминација преку еден циклус и што препорачуваат меѓу ИВФ 6 месеци пауза, не е случајно верувајте, знаат добро што му треба на организмот, а тоа што приватниве клиники викаат, секогаш земете во предвид дека работат со пар. Не викам дека тие не работат добро, но сепак државниве кога кажуваат нешто, се реални и го мислат доброто на пациентката, а вие како ќе одлучите тоа е друго.

bubla и bambina34, пишете како поминавте денес и кога инсеминацијаuser posted image Були були среќно во постапката понатаму.

Верувај во чуда!

Непосредна врска до пораките: 1221
1.12.2014 10:10:09   
bambina34
samo sto se vrakam od lekar i mnogu sum razocarana ..od 4 folikuli , samo eden dostignal 17 mm , a dr si ostanale na 12...mnogu bavno rastat.. utre sum pak na folikometrija ...se nadevam do cetvrtok , petok ke stigne do 20 mm, za da moze da se pravi inseminacijata...
Vi blagodaram na site za poddrskata

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 1222
1.12.2014 10:13:19   
LoveableMe RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: bambina34

samo sto se vrakam od lekar i mnogu sum razocarana ..od 4 folikuli , samo eden dostignal 17 mm , a dr si ostanale na 12...mnogu bavno rastat.. utre sum pak na folikometrija ...se nadevam do cetvrtok , petok ke stigne do 20 mm, za da moze da se pravi inseminacijata...
Vi blagodaram na site za poddrskata

bambina34, доволно е еден, ама да биде вреденuser posted image Тука сме, пиши ниuser posted image

Верувај во чуда!

(Одговор на членот bambina34)
Непосредна врска до пораките: 1223
1.12.2014 11:31:18   
vazna
Bambina i jas za site tri inseminacii imav po 4 folekuli, a samo eden ja dostignuvase goleminata sto mislam deka e ok za inseminacija barem taka recr doktorkata, inace za stimulaciite posto pravaev histeroskopija dok mi rece deka ne saka odma da mi pravi inseminacija prvo sakala da mi go iscisti organizmot od hormoni mesec dva posto primav pred toa danoval i sega cikloproginova taka da i jas isto mislam deka treba organizmot da se iscisti od hormoni pa da se pocne so drugi.

Непосредна врска до пораките: 1224
1.12.2014 11:32:50   
Melanija RR
bubla сметам дека не си во право.Не се работи за бирократија, а резултат како процент не е поголем ако се прави секој месец.Се прави инсеминација и од стимулацијата придобива имаш уште 1-2 месеци и тогаш можноста е солидно добра.Не се форсира организмот и не се пие кломифен 6 месеци по ред.Тоа ни еден доктор нема да ти каже дека така треба.По 3 месеци с еправи пауза па пак пауза.
Вон тема но јас 8 пати пиев кломифен со се со паузи од по 2-3 месеци меѓу нив

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

Непосредна врска до пораките: 1225
Страница:   <<   < Претходна страница  47 48 [49] 50 51   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  47 48 [49] 50 51   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Петра
goja

Дали Ви се допаѓа името Петра?

да (37%)

не (63%)

Број на сите гласови: 205

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!