|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: чести вечерни будења
12.1.2013 10:34:06   
rina13
Зоја не си единствена,мојава има 2 години и верувај до сега се нема случено да преспие цела вечер. Едноставно се навикнав а верувај и ти ке се навикнеш. На почетокот е тешко бидеќи си на штрек не си опуштена и се будиш на секое негово помрднување а камоли на звуци. Некаде после 3 месеци ќе фати ритам на ноќно спиење зашто до тогаш и не разликуваат што е ден што е ноќ. Еве ќе ти го посочам мојот пример до точно 3 месеци моево дете а и јас со него легнувавме во 6 сабајле а станувавме во 3 попладне со будења на 2 3 саати за цицање, не да ќе полудев умирав со лексилиум сум си смирувала живци кога ништо друго не ми помагало. Мој совет е да ти помогне некој од блиските нарани го бебето и остај го во дневна со ете мт или свекрвата или со мајка ти ти оди во спална затвори врати и легни одспиј 2 3 саати или ако неможеш само лежи,некогаш доволно е да се истушираш со миризлива купка и нервозата ке спласне ќе се подопуштиш. Знам дека сега мислиш дека само твоето дете е такво и само на тебе ти се случува ова но верувај дека скоро секоја жена поминува низ тој период. Не за џабе викаат дека мајчинството е најтешката работа на светотuser posted image .

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 76
12.1.2013 11:04:11   
Zoja
fala vi majki na iskustvata user posted image
dovolna uteha mi e da znam deka ovaa agonija ima kraj
ima koj da me odmeni denje da ja pochuva vo dnevna izmegju cicanja ama imam problem sa sobom pa- ne mozam denje nikako da zaspijam- nikogash ne sum spiela denje user posted image
ama polezuvam taka - kako i da e ne e toa son- poshto son mi treba...
Fala vi sepak dosta mi e toa shto mi kazavte deka poleka kje se regulira ... inaku si pochina majka user posted image

(Одговор на членот rina13)
Непосредна врска до пораките: 77
14.1.2013 10:03:24   
eli07
Znaci mi nema spas user posted image user posted image user posted image Eve veke polnime 6 meseci i situacijata so spienjeto navecer ne se smeni duri na poloso ideme.Jas stvarno ne znam sto se slucuva so nasive decauser posted image Sega stanuvame bukvalno na sekoj saat ili pola saat.Legnuva vo 21.30/22 ipocnuva da se budi na sekoj saat.Za gladen ne e gladen sigurno...Cica turbo 21.30 pa posle pak na polnok (vo megjuvreme go prezaspivam vo race) I taka cela vecer.....ke go stavam na cicka koga ke se razbudi, go vrakam vo krevetce i ete ti go za 15 min. pak se buni, kenka...So ke se prvi koga ke trgnam na rabota jas stvarno ne znam.Ete taka da vi poplacam i jas malku :(

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 78
14.1.2013 10:13:51   
Bethany

ИЗВОРНА ПОРАКА: eli07

Znaci mi nema spas user posted image user posted image user posted image Eve veke polnime 6 meseci i situacijata so spienjeto navecer ne se smeni duri na poloso ideme.Jas stvarno ne znam sto se slucuva so nasive decauser posted image Sega stanuvame bukvalno na sekoj saat ili pola saat.Legnuva vo 21.30/22 ipocnuva da se budi na sekoj saat.Za gladen ne e gladen sigurno...Cica turbo 21.30 pa posle pak na polnok (vo megjuvreme go prezaspivam vo race) I taka cela vecer.....ke go stavam na cicka koga ke se razbudi, go vrakam vo krevetce i ete ti go za 15 min. pak se buni, kenka...So ke se prvi koga ke trgnam na rabota jas stvarno ne znam.Ete taka da vi poplacam i jas malku :(

Можеби забите го мачат? А користите ли цуцла лажалка? Кога да се пробуди да му дадеш цуцла, а не да го ставаш на града... user posted image И пробај да не го дигаш во раце, мислам дека се навикна во раце да ти биде, па затоа се буди. Јас мојот син кога ќе се разбуди така, му давав цуцла и вооптшо не го дигав в раце. Ако треба седев до него, го фатев за раче, само не до дигав од креветчето, не палев светло. Во секој случај, не губи надеж, ќе биде подобро - мора да биде подобро. user posted image

(Одговор на членот eli07)
Непосредна врска до пораките: 79
14.1.2013 12:47:06   
eli07
Ne veruvam deka se zabite zasto vaka spieme veke so meseci :( A so cuclite sme skarani ...ke si puknam od maka sto ne faka nisto ni lazalka,ni sise bas nisto.Mislam deka ke spie samo ako e so cickata vo usta ali ni toa ne e resenie.Za vo race ne go nisav voopsto, ovie denovi posto ni na cicka ne se smiruva pa go zemam vo race.Od sto ne znam veke sto da mu napravmuser posted image
Zoja nemozam sovet da ti dadam posto i jas samata ne znam koj e najdobar, samo da ti se priklucam i podrska ke ti dadam da izdrzis.Ke smeni bebusot kad tad :)mene site taka mi vikaa i so dusa go cekam toj den :)

Непосредна врска до пораките: 80
14.1.2013 22:21:39   
new york
ne znam kaj da go pisam prasanjevo, pa se nadevam na vistinskata tema sum. moeto bebe ima 20 dena i jas ko Zoja se porodiv vo remedika nekolku dena posle nea. bebcevo moe koga spie si ispista nekoi zvuci, pa na momenti ke se stegne ke se vcrveni, pa si pravi nekoi facki. a cesto i mu se slucuva da si kenka ili i ako e najaden preslecen, samo da lezi vo krevetce i da se prpelka i da ne zaspiva, za na kraj koga ke zasie ne spie onaka mirno tuku si mrdka nesto, si pusta zvuci. ne znam dali e toa normalno, ne sum imala drugi bebinja vo blizina i isplasena sum do kraj. inaku ne e nekoe da place da vristi fala bogu, ama taka si se stega, si pravi nekoi facicki. dali se grcive ili taka spijat bebinjava? jas ocekuvam da spie i dA ne se mrda, ne znam ? off ke poluda, ic ne sum spiena

(Одговор на членот eli07)
Непосредна врска до пораките: 81
14.1.2013 22:25:38   
Ikana
Сега кога сте во период на адаптирање на нова околина, нормално е бебето малку да е нервозно и плачливо. Од друга страна можеби се и грчеви. Секое бебе има рефлекси, па затоа и мрда така кога ќе заспие, дури и возрасните ги имаат тие рефлекси.
А ако прета со ноџињата и се вцрвенува во лицето, тогаш сигурно се само колики (грчеви).

(Одговор на членот new york)
Непосредна врска до пораките: 82
14.1.2013 22:28:48   
Bethany
new york, со тек на времето ќе се смири и ќе спие мирно user posted image Знам на што мислиш и моето такво беше, вероватно сите мали бебиња се такви. Опусти се, ништо не му е, тие неконтролирано претаат со рацете и нозете, после ќе почнат да си контролираат, а исто и звуци што испуштаат, и фаци што прават, се е тоа нормално, малечки се. Немам некое стручно објаснување да ти кажам само знам дека и син ми беше таков и како расне се повеќе ќе се нормализира.

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 83
17.1.2013 15:00:04   
Zoja
New York istoto mi se deshava i na mene - skroz isto- mi kazaa deka i grchevi se so vcrvenuvanjeto , pred nekoja nokj sum plachela od maka i nenaspanost - spobudalev od umor i mozok ne mi raboti - Probavme i Colief i Espumisan i shto ne ama pak si kvichi navecher - zavchera se budeshe na saat user posted image e sea Nokjespa spieshe pomirno i napravivme bekutan cajche pola lazichka so 100ml voda i stavivme 30kapki espomisan i go pieshe na rati posle doenje i go davav ... Plus ja stavivme vo relaksator do nas na spalna i ko kje kvikneshe kje ja zanishame i kje i butneme cuckata i pomirno projdovme nekako..plus u 2h koa pochna da kvichka povekje od grchevite i stavivme termoforche i se smiri od nego zaspa odma .. A preku den i davam po 2 kapki Colief za da ja smiram kolu tolku i denta da ne ja machat- poshto i denje se vcrvenuva i kvichi.. Kako i da e lek skroz za grchevi nema - samo moze da gi namalime- kje si go jademe so grchevive izgleda do 2-3 meseca

Непосредна врска до пораките: 84
17.1.2013 15:01:27   
Zoja
odshto mi e sobrano so nespienjevo i hormoni na kupche me fukaat povremeni depresii mi doagja mnogu teshko si placham ko udrena user posted image ne mozam da si pomognam

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 85
17.1.2013 15:07:46   
miana

ИЗВОРНА ПОРАКА: Zoja

odshto mi e sobrano so nespienjevo i hormoni na kupche me fukaat povremeni depresii mi doagja mnogu teshko si placham ko udrena user posted image ne mozam da si pomognam

Lele kako sebe da se citam...I jas bev vakva...Ziva nenaspana i placev pa svekrvami mi vikase - se place li za spienje?
Inaku moevo dete ( 13 mes ) nekolku veceri po red se budi..Vcera sveki i dade da jade zelka vo 19h i znaev deka ova ke se sluci.Place ,vika.Stanav imav edno pakovanje Espumisan neotvoreni,i dadov i so lazice i posle 20 min se smiri..

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 86
17.1.2013 15:23:58   
Zoja
jas se prashuvav edna vecher sama sebe dali se umira od nespienje a ne pa plachenje shto e - machja kashlica user posted image
abe ima li kraj na makive nashi- se molam za denot koa kje vrzuva po povekje chasa son i koa nema da rika ko magarence izmegju podoi i da me budi user posted image

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 87
17.1.2013 15:30:25   
miana
Zoja,a faka li cucla? Da probas so cucla? Da probate so topla krpa na stomaceto ( vrz alistata sekako ) ???
I nie go pominavme ovoj perod,bidi jaka,ke pomine. Ako mozes preku den nekoj ako ima da go pricuva bebevo ,legni odmori makar saat - dva ..Znam kako ti e..Kaj mene placese cela nok ,pa ke zaspie okolu 08h sabajle,a svekrvami ete ti ja kako kuma vo 10h ajde uste li spiete ?

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 88
17.1.2013 16:19:36   
Zoja
auuu Miana ushte svekrva mi taka da mi e obesena mi fali i kje si izvrsham harikiri sigurno !
inaku denje pomaga majka mi doagja zema odmor i kao pospivam saat denje ama ne mozam povekje - ne sum nauchena - i sepak seckan son ubiva user posted image
inaku termoforche stavame ama smiruva za kratko toa- eve so kapkive sea i denje i gi davam meshani i Espumisan i Colief kombiniram pa ko da e pomirna - i kje vidime
aj so pomin da ni e...

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 89
17.1.2013 18:45:49   
Bethany
Надвор од темата е ама сакав да ти кажам Зоја да пробаш и со неколку зрна ким да свариш и да му даваш на бебе да пие. Слушнав дека било ефикасно, или не знам ти го доиш или не, можеш и ти тогаш да пиеш од таков чај. Барем малку да се потсмират грчевите.

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 90
24.1.2013 15:30:40   
Debora
Dragi ringerajki, moevo bebe ima 9 meseci i se budi navecer na saat vreme, place i se smiruva samo ako mu dadam cice, taka da go dojam na sekoj saat!!! Imam primeteno deka se budi koga se prevrtuva i koga ke se namesti da spie na grb, a obicno si spie na stomak. Neznam so da praam, pocnav ovie denovi da go odviknuvam od nokni obroci, ama i jas sum ziva nenaspana i najlesno mi e da mu dadam da cicne da se smiri i da zaspie. A pred spienje mu davam da jade, mu praam kasicki so AD mleko ili noknite od HIPP, pa cica i zaspiva, taka da ne e gladno! Ve molam za pomos, pozz

Непосредна врска до пораките: 91
24.1.2013 15:38:06   
Ikana
Дебора, си пробала ли со цуцла, или исклучиво цице сака? Ако не си пробала, пробај и види дали ќе има напредок.

(Одговор на членот Debora)
Непосредна врска до пораките: 92
24.1.2013 15:39:06   
miana
A cucla lazalka ste probale??
MOjata e godina i kusur pa pak znae da stane navecer i da pie mleko ( i toa AD mleko ) ama faka cucla i mnogu ni pomaga toa...

Непосредна врска до пораките: 93
24.1.2013 15:39:46   
Debora
Ne saka da vidi cucla, samo cice i toa mi e problem, ne mozam da go naucam da pie AD mleko, pa mu praam kasicki za da go drzi sit

Непосредна врска до пораките: 94
24.1.2013 15:46:08   
miana
I mojata spie nemirno i koga se vrti,se budi ama jas toa resavam so cucla,a ako ne pomogne cucla,pravam AD mleko,go pie i pak cucla ...
Ako ne izdrzi uste malce pa so kravjo obidi se.Navecer davaj mu zitarici,biskviti nekoi takvi kasi sto ke go drzat a se lesni za meseto.

Непосредна врска до пораките: 95
24.1.2013 15:48:44   
Fiao
Потполно истиов филм го гледав на таа возраст, за непосредно кратко време ни никнаа двојките и сето тоа заврши. user posted image
Не дека сега спие сјајно ама тогаш се будеше на секои 15 мин. Сега станува 3-4 пати во текот на ноќта - многу е проблематична во спиењето...
ИЗВОРНА ПОРАКА: Debora

Dragi ringerajki, moevo bebe ima 9 meseci i se budi navecer na saat vreme, place i se smiruva samo ako mu dadam cice, taka da go dojam na sekoj saat!!! Imam primeteno deka se budi koga se prevrtuva i koga ke se namesti da spie na grb, a obicno si spie na stomak. Neznam so da praam, pocnav ovie denovi da go odviknuvam od nokni obroci, ama i jas sum ziva nenaspana i najlesno mi e da mu dadam da cicne da se smiri i da zaspie. A pred spienje mu davam da jade, mu praam kasicki so AD mleko ili noknite od HIPP, pa cica i zaspiva, taka da ne e gladno! Ve molam za pomos, pozz

Непосредна врска до пораките: 96
24.1.2013 16:21:53   
Zoja
aj da prasham jas za spienjeto denje mi spie po cel den skoro se budi samo za cicanje malku pogleduva i zaspiva pak - i ne znam shto moze da znachi toa?? a nokje si se budi isto na saat ipol dva i si kvichka izmegju... e sea dali e vo red shto spie po cel den ?? chudno mi e nekako sepak treba da se budi za mesec i kusur
a inaku kaj doenje nikoj ne mi odgovara pa kje prasham i tuka - gradite na momenti poslednive denovi mi omeknuvaat a pred toa mi bea nabreknati i polni so mleko i duri mi protekuvashe na bluzata- shto moze da bide?? mozno e da mi namaluva mlekoto? jadam isto pijam technosti se isto kako i prethodno user posted image iskusna mamichka ve molam za mislenje?

(Одговор на членот Fiao)
Непосредна врска до пораките: 97
24.1.2013 16:26:17   
Ikana
Ништо страшно, мала криза е тоа, ставај го бебето почесто на гради да цица, немој да се молзиш, и пиј чај од анасон од оној за доилки што беше.

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 98
24.1.2013 16:54:14   
Debora
Fiao, mozno e i da se zabite , imame i namalen apetit. Pred nekolku nedeli ni porasnaa dve zapcinja i maki vidovme pred toa. Daj boze da e faza i da si spie mirno posle niknuvanjeto na zapcinjata

Непосредна врска до пораките: 99
24.1.2013 19:27:58   
eli07
Nas ni nikna prvoto zabce vcera :) i sum presrekna ama znam deka toa ne bese i ne e pricinata za naseto dolgomesecno nespienje.Nego da si prasam nesto..... posle iskustvoto na sestra mi otkako go odbi vnuk mi od cicka pocna da si spie kako sto treba.Jas kaj i da e ke treba za kratok period da si trgnam na rabota i ako prodolzime vaka so spienjevo ke si dobijam kloca na rabota i ke si sedam doma user posted image user posted image Zatoa moram da najdam resenie.Posto sum ubedena deka sin e samo navlecen na moite gradi a ne zaradi glad mislite li deka koga ke go odbijam ke se sredi malku situacijava.Ajde poiskusni majki pisete iskustva please....

Непосредна врска до пораките: 100
Страница:   <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  2 3 [4] 5 6   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?