RE: Неизбежен развод (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Семејство и партнерски односи

Порака

blue_blue -> RE: Неизбежен развод (12.3.2012 15:35:24)

и да дополнам - синот на Ана, Ловро кој има 13 години го чуваат и воспитуваат неговите баба и дедо од таткова страна иако Ана по излегување од затвор добива пресуда да живее со него - одбива да ја види....кога случајно ќе ја сретне на улица ја навредува....Ана е на слобода и работи на брод...синот не го има видено од ноќта кога го убила мажот, а тој и понатаму одбива да ја види

dostickage -> RE: Неизбежен развод (12.3.2012 15:56:36)

abe prekrasno,prva liga.on te krsi od kjutek a ti si mislis kako bilo koga on bil zaljuben u tebe.
milsiam super uste da si sedis do prozor , nadvor da ti vrne dozd a ti si places i si pies caj.mislam heloooouuuu.
aj sea deteto e malo i uste ne razbira kojznae sto . ama koga kje porasne toa dete kje sfati deka tato ja tepa mama. prekrasen primer kje mu dadete na deteto.So kje ispadne posle i on da si ja tepa zenata smetajki deka toa e sasvim normalna stvar.Veruvam deka ne treba jas da te prasam sto kje se slucuva so samodoverbata na tvpetp dete ziveejki vo takva sredina...
glupost nevidena!
mesto da si sednes eden den i da si naprais muabet sama so sebe i da si gi soberes partalite i deteto u race ti kje sedis i kje cmaes .... nema smisla ni za tebe ni za deteto.
ne e vo red da sedis i da se samosozaluvas. treba da prezemes nesto zatoa sto zivotot zavisi isklucivo od nas samite.samite sme si krojaci na vojata sudbina.

ti posakuvam mnogu hrabrost i srekja da pomines pokraj se i da prodolzis so zivotot zatoa sto an tvoeto dete zasluzuva srekjen harmonicen zivot so svojata MAJKA.

p.s. znam deka zvucam grubo i surovo ama za tvoe dobro ti kazuvam za da sednes i da se osvestis sto realno se slucuva i sto navistina treba da napravis so samata sebe.

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image]  

liljak -> RE: Неизбежен развод (14.3.2012 11:47:09)

neznam sto da recam , citam i treski me obvivaat....razgovarjte so soprugot , kazete mu deka poke vaka ne mozi , ete dadete mu posledna sansa i ako ne se smeni begajte sto pobrzo to poarno, ne daj boze mozi se da se sluci , vo takva sredina ne se zivee, zosto zivotot da se stava vo rizik, mozam da pretpostavam deka vi e tesko, deka se sekavate koga bile ubavite momenti no sto mozes sama koga toj se rasipuva....razgovarajte so svekrvata , svekorot neka go posovetuvaat( samo dokolku ve podrzuvaat , a ako se ponasaat kako "kaubojci " i sekogas vinata ja naogaat vo tebe poarno ne razgovaraj , nema potreba, za niv sekogas sinot e vo pravo se dodeka sam sebesi ne si go unisti zivotot) , ti ne si mazena da te maltretira nekoj...pozdrav4e

Bebence te cekame -> RE: Неизбежен развод (20.3.2012 12:14:04)

Nie prestanavme skroz da zboruvame. Se izbegavame vo stanot, po sami go setame deteto... Koga i rekov na svekrva mi (koja zivee so nas) "zosto ne go pokaras, ili ne go prasas kaj luta do niedno vreme, mi vika, "mislis ke me poslusa ako mu vikam" ili "moze da me izlaze kaj bil. Koga vidov deka nemam korist od nea vo toj pogled, prestanav da i se zalam, i si teram moja rabota. Sama si cistam si go gledam deteto i taka... kako i da e, uzasno mi e, posto mnogu me navreduva. Mi rece deka sum nesposobna da bidam domakinka i deka sum mivka :(((

AnnaMolly RR -> RE: Неизбежен развод (20.3.2012 12:19:56)

Бебенце те чекаме, ајде малку биди себична и запрашај се дали навистина сакаш да ги со поминеш животот покрај некој што те навредува и не ти прави муабет? Немој да се вадиш на тоа дека сакаш детето да расте со двајца родители.
Подобро е расте со здрава, права и самоуверена мајка отколку во таква околина каде што татко му и мајка му не се поднесуваат.
Убаво размисли си и стави крај на ова мачење, не е здраво за тебе. Човек има граница на толеранција, а верувај дека еден ден ќе ти пукне филмот, а можеби тогаш ќе биде предоцна.
Тешко ми е да замислам како ти е, но јас да бев на твое место ќе си заминев со дететона некое место каде што повеќе ќе ме почитуваат.

mamicki -> RE: Неизбежен развод (20.3.2012 12:48:31)

Море дете! , оти можам да се кладам дека ќерка може да ми бидеш, еднаш веќе ти пишав- престани да се самозалажуваш и оди си, продолжи со животот. Ти и сега немаш сопруг, нели ти е тоа јасно? Живееш покрај насилник кој не се грижи за ништо освен за себе! Значи, ќе ти биде исто и подобро, пак ќе немаш сопруг, но никој нема да те малтретира.

blue_blue -> RE: Неизбежен развод (20.3.2012 13:56:45)

не знам што повеќе да кажам. На ваков тип на луѓе колку повеќе им дозволуваш да се „хранат“ со тебе толку појаки ќе бидат. Се додека покажуваш слабост и дозволуваш да биде он посилен он ќе си го храни егото, а ти ќе патиш. Нормален, здрав возрасен човек нема потреба да навредува друг и да го удира за он да се осеќа важен и моќен. Така да живееш со ментално болен човек од кој ќе излезе и ментално болно дете, ако ти го оставиш син ти да живее во иста куќа со болесников. Твој живот - твој избор, а избор секогаш има и во секоја ситуација. Сами си бираме што и како ќе ни биде. На тебе е дал ќе избереш среќен живот затоа што мислиш дека го залужуваш и треба да го имаш, или ќе избереш да бидеш жртва и ќе храниш нечие болно его со себе, а подоцна и со своето дете кое во таква средина нема шанси да израсне како здрава индивидуа. Избери си што сакаш ама биди си задоволна со својот избор и не оставај простор во иднина да се каеш дека си донела погрешна одлука. Ако избереш да бидеш жртва и да му го храниш егото прифати си го тоа и не се жали и не кукај - твој избор - носи се со него. Колку и да збучи грубо и сурово така е...секогаш имаме избор и секогаш сами сме одговорни за своите животни одлуки  и мора да се носиме со нив.

Ikana -> RE: Неизбежен развод (20.3.2012 14:40:02)

Јас имав пријателка која што секојдневно, па и по неколку пати во денот се караше со дечкото. Тие караници одеа до степен таа да е излезена со нас, а овој ја прати и доаѓа буквално под мишка ја мкне надвор и се расправаат по три саати, и на крај ние ја остававме со него ( а ја викавме стално да дојде со нас, таа одбиваше) и си одевме дома. Нивните караници дојдоа до степен на физичко насилство, на буткање пред преполни кафичи, удирање пред луѓе и караници на јавни места на цел глас, малтене ко пештерски луѓе. Цело време сите ја слушавме како плаче, колку е несреќна и колку пати ја навредил и удрил, ание секој пат ја советувавме да се тргне од тој лудак и да си продолжи со животот. По некое време, истава девојка на толку жалење и кукање доаѓа да ни соопшти дека лудакот ја побарал за жена и дека таа прифатила. Јас оттогаш раскрстив со неа, барем на подлабоко ниво. Проба еднаш во друштво да се жали, демек пијан доаѓал, ја вреѓал, јас пред сите најбезобразно ја исеков и реков дека ама баш ич не ме интересира веќе нејзиниот приватен живот бидејќи сама си е крива што дозволи да остане во таква ситуација. Сега жалење и молење во црква. И ич не ми е криво така што и реков!

liljak -> RE: Неизбежен развод (20.3.2012 15:16:37)

bebence te cekame .....odisi od taja kuka, tamu nikoj ne te saka veruvaj,kako i da ne postois vo taa kuka , veruvaj taka te gledaat, koga i svekrvati go podrzava ostavi gi dvajcata sami neka sedat i na sekoja postapka neka se podrzavat , i da vidime do kaj ke stigni, odisi uste vednas ne zasluzuvas , veruvaj jas da se najdam vo tvoja situacija begam so se dete i ne go trpam ,veruvaj vo takva sredina sekakva posledica se nosi , nedaj boze mozis psihicki da nastradas, odi raduvajse na detstvoto na deteto, raboti za nego posto tezok e patot da se stigne do toa detece, veruvaj nemislev deka jas ke odam po toj bockav pat, a ti veke go imas vraka , toa mila ke te ispolnuva so zivot , neznam kako ke sfatis ama barem spored mene .....DURI NEMAS DETE MAZOT E NA PRVO MESTO AMA KOGA KE IMAS DETE DETETO GO ZAMENUVA MESTOTO NA MAZOT ...neznam da imam dete gospod da mi daj od srce go molam ( solzi mi tecat vervaj dur pisam) nema nikogas da go osudam da zivee vo vakva sredina ...pozdrav4e i te molam begaj i borise za toa dete , ne go osuduvaj vo takva sredina zosto tezok e patot do dete....

Bebence te cekame -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 10:37:26)

Mila moja...ti posakuvam da imas najbrzo sto moze edno prekrasno detence kako mojot sin. Fala za sovetite na site rr na forumov. Veruvajte, ne sakam da kukam, a uste pomalku da se samosozaluvam. Sakam samo da najdam resenie za koe ne bi sakala vo idnina da se pokajam. Iskreno, ocekuvam da postoi nekoj na svetov da mi kaze sto e najispravno i so najmali posledici za deteto. Odma ke go napravam toa. No, sto ke bide ako si odam? Sto ako uspee da mi go zeme deteto na sud? Koja satisfakcija ke ja imam togas? Stoa ako nema da slavi rodenden so mene? Ili Nova godina? Ke umram. Od druga strana ni vaka ne se zivee. NAvistina ne znam sto so mene poveke. Pocnav da pijam diazepam, sakam da odam i na psihijatar. Samo da mi pomogne nekoj.

Izvinete ako ve zamaram, ama barem mi olesnuva stom ke se pozalam na vas. Na moite prestanav da im kazuvam, mislat deka se e sredeno. Koleskite ne sakam da znaat, pa mi ostanuvate vie!

Ikana -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 10:50:02)

Извини вака што ќе бидам директна...ама каков диазепам, алооо!
Бебенце те чекаме, те молам отиди на психијатар или психолог, тоа дефинитивно помага, но такви апчиња на своја рака немој да пиеш, ствараат зависност.
И никој нема право да дига рака на тебе ниту пак да те вреѓа, а не дај боже и детенцето трауми да доживува. Ако останеш во таа куќа, на овие услови ( не велам дека не можат да се подобрат, но само ако има волја од двете страни), ќе заглавиш на диазепам, маж ти ќе те осети и тек тогаш ќе направи некој филм и ќе има некаков аргумент за детето да го земе, мада чисто сумњам. Нема ништо поскапоцено од спокојот и раатот, верувај.

liljak -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 10:54:23)

bebence te cekame ....of mila vo kolku neizvesna situacija si , neznam kako e toa za na sud da ne ti go zemi deteto ama kolku sto znam deteto odi kaj majkata ako se e vo red, ako nema nekoe psihicko poremetuvanje kaj roditelot, ama mila razgovaraj so tvoite , rasprasajse za ova za na sud i ne se maci poveke i toj neka se true so lekarsta i neka odi na psihijatar a ne ti mila...veruvaj deka potpolno te svakam kako ti e , nesakas da rasturis zaednica koja ste ja sozdale no sto da pravis ne e do tebe...ajde nie sme tuka da ti pomognime , olesnisija dusata posto nekogas i toe e mnogu vazno.....pozdravce mila i bidi hrabra na sekoja odluka

temjana -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 10:55:41)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bebence te cekame

Mila moja...ti posakuvam da imas najbrzo sto moze edno prekrasno detence kako mojot sin. Fala za sovetite na site rr na forumov. Veruvajte, ne sakam da kukam, a uste pomalku da se samosozaluvam. Sakam samo da najdam resenie za koe ne bi sakala vo idnina da se pokajam. Iskreno, ocekuvam da postoi nekoj na svetov da mi kaze sto e najispravno i so najmali posledici za deteto. Odma ke go napravam toa. No, sto ke bide ako si odam? Sto ako uspee da mi go zeme deteto na sud? Koja satisfakcija ke ja imam togas? Stoa ako nema da slavi rodenden so mene? Ili Nova godina? Ke umram. Od druga strana ni vaka ne se zivee. NAvistina ne znam sto so mene poveke. Pocnav da pijam diazepam, sakam da odam i na psihijatar. Samo da mi pomogne nekoj.
Детето малку потешко ќе ти го земе, за тоа немој да се грижиш. Во екстремни ситуации го доделуваат на таткото. За жал одговор на прашањето што е правилно никој неможе да ти даде, иднината неможеме да ја предвидиме. Она што можеме да го промениме е сегашноста, а оваа сегашност која што ти ја опишуваш според мене не предвидува добра иднина. Едноставно луѓето не се менуваат како што ние сакаме и кога ние сакаме, ти имаш дете и тоа е твојата сегашност, иднина твојот живот... време е да му се посветиш само нему. Мораш да бидеш похрабра и да пресечеш колку повеќе одолговлекуваш толку повеќе страдате и ти и малото а и самодовербата опаѓа со секој изминат ден. Ти посакувам храброст, смиреност и мнооооогу среќа[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

Izvinete ako ve zamaram, ama barem mi olesnuva stom ke se pozalam na vas. Na moite prestanav da im kazuvam, mislat deka se e sredeno. Koleskite ne sakam da znaat, pa mi ostanuvate vie!

[sm=smiley31.gif]

kikicka -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 10:59:22)

Да бе не се труј со такви раб,полошо ке си направеш ова што маж ти ке искористи се пред суд ако дојде до тоа....Не трпи тортури не се плаши од тоа што ке биде не мисли на најлошо не си ни прва ни последна во ваква ситуација ,мораш храбро да истапиш и решително а не да се плашиш што и како ке биде,што и да биде тоа е може само подобро да направиш за тебе и детето ,ако гледаш така на работите може и детето ке остане со тебе па заедно ке си чекате родендени и нови години и се. Земи среди си се и биди храбра направи нешто ,на крај краева имај си сигурен доказ со кој ке можеш да се одбранеш пред судот од него.Незнам што да ти кажам али вака ако продолжиш со лекарства да знаеш дека тоа некој ке го искористи .
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Извини вака што ќе бидам директна...ама каков диазепам, алооо!
Бебенце те чекаме, те молам отиди на психијатар или психолог, тоа дефинитивно помага, но такви апчиња на своја рака немој да пиеш, ствараат зависност.
И никој нема право да дига рака на тебе ниту пак да те вреѓа, а не дај боже и детенцето трауми да доживува. Ако останеш во таа куќа, на овие услови ( не велам дека не можат да се подобрат, но само ако има волја од двете страни), ќе заглавиш на диазепам, маж ти ќе те осети и тек тогаш ќе направи некој филм и ќе има некаков аргумент за детето да го земе, мада чисто сумњам. Нема ништо поскапоцено од спокојот и раатот, верувај.

blue_blue -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 13:10:40)

АМАН, ако едина причина е дека ќе ти го земел детето на суд оди си уште одма зошто нема да ти го земе...Земи си адвокат - вработена си, здрава, права, дете до 3 години НИКОГАШ не се доделува на татко па макар бил он и Рокфелер...Најди си адвокат (кога веќе на луѓево сите што ти кажаа на форумов не им веруваш), па тој нек ти каже кој ти се законските права. Инаку никој не може да ти каже која е прават одлука, односно и да ти каже ти нема да го направиш тоа - еве овде на форумов веќе сто души ти кажаа да си одиш и да серазведеш и ти објаснија зошто, но тоа не е твоја одлука. Одлуката мора ти да си ја донесеш за да можеш да си ја избуткаш до крај и да си се носиш со неа. Дури и утре твоите родители да дојдат да те земат со кола и да ти ги спакуваат стварите пошто мислат дека тоа е најдобро за тебе, ако ти така не мислиш - џабе...Се извинувам што сум директна и строга на почетоков на постов, ама сигурна сум дека толку мало дете во ниту еден случај не се доделува на татко и не може тоа да биде причина за некој да седи и да трпи навреди и тепање... 

mama toci -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 13:39:05)

Bebence te cekame
.....se sto mislev da ti kazam,veke ti kazaa prijatelkite pred mene,ti ja citav i porodilnata prikazna,stvarno tazno,edno takvo slucuvanje trebalo uste poveke da ve zblizi,da mu se raduvate na sekoj mig zaedno a ne vaka.Procitav deka si bila 10 godini vo vrska,dobro tipov odsekogas bil vakov ili?!Jas bev vo vrska 8god. i sega negovite "nedostatoci"ne me nerviraat-si vikam pa ti si go znaese,kaj ti bea ocite?! I na kraj-odlukata mora da bide samo tvoja,da odlucis sto ponatamu i da si stois cvrsto na toa,a nie sme tuka da te podrzime [sm=smiley31.gif]

Pepelaska * -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 15:03:54)

Женски може ли некој да ми каже како оди постапката за развод ( ако е веќе поднесена) колку се плаќа, колку време се чека ,?

Olivia -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 16:42:57)

Пепелашка зависи каков развод, спогодбен или со тужител т.е прдлагач, со адвокати или без?
е сега вака-
со адвокати
состав на тужба иако е спогодбен или со тужител= 3900 ден
едно рочиште 4680 (во зависност од партнерите дали ке се појават на суд истовремено може да се заврши и со едно судско рочиште)
полномошно на адвокат(да се појави на суд наместо еден од партнерите) изнесува 1300 ден
и судските такси се 1600 ден.

kikicka -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 18:42:37)

Ова цитирам изјава од позната личност која беше жртва на насилство

• " сите жени, кои живеат со насилството, да се обидат да погледнат на ситуацијата одстрана, како трета личност и тогаш да донесат одлука, затоа што „љубовта заслепува.“

извор : Фемина

mamicki -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 18:57:30)

Bebence te cekame... ja citav tvojata porodilna prikazna i site tvoi postovi na ovaa tema.
Vidi mila... toj e patoloski ljubomoren. Taa sostojba nikojpat ne se podobruva- sekojpat se vlosuva. Vremeto raboti protiv tebe. Kolku povekje cekas, potesko kje ti bide da se snajdes vo rodniot grad. Deteto, sto i da ti zboruva toj, nema da ti go odzemat, ne plasi se.
Eve sto da napravis:
1. Odi si doma
2. Obrati se do nadleznite sluzbi tamu
3. Podnesi tuzba za razvod na brakot
Brakovite ne se razveduvaat tuku taka, osobeno ne koga ima deca. Kje imate moznost da razgovarate za vasiot brak vo tekot na postapkata.

Ikana -> RE: Неизбежен развод (21.3.2012 19:28:58)

Да се надоврзам на мамички, можеби во текот на постапката ќе му дојде памет што направил и ќе се освести, а можеби тогаш ќе видич и ќе оцениш дали треба да останеш со него. Само да знаеш, на форумов има и правници и социјални работници, паталци и верувај знаат што зборуваат.

Bebence te cekame -> RE: Неизбежен развод (28.3.2012 13:14:54)

Vo cetvrtokot imavme strasna karanica. Sobrav hrabrost, zemav deteto i si zaminav kaj moite vo dru grad bez da mu kazam utroto. Tek vo 18 casot zabelezal deka me nema, se javi na tel i mi iznarece trista raboti: Nejkam oci da ti vidam poveke nikogas!!! Bev resena deka taka e ispravno, da se odmoram od nego. Ne donesov konecna odluka da se razdelam, samo si dadov vreme na sebe i na nego, da sfatime sto gubime ako se razdelime. Me nemase 4 dena. Vo nedelata se vrativ. Imavme dolg razgovor. Jasno mi e deka nema skroz da se smeni. No barem pocnavme da zboruvame kako civilizirani luge. Pauzata iako mala, kolku tolku ni pomogna malku da gi razbistirme glavite. Mi donese mir pomegu lugeto sto bezuslovno me sakaat. Se smeev... Odluciv da ostaneme zaedno samo dokolku nema poveke da ima fizicko nasilstvo. Sega za sega e dobro. Koristime ubavo vreme za povtorno zblizuvanje...nie trojcata :)))

mamicki -> RE: Неизбежен развод (28.3.2012 13:18:54)

Drago mi e Milo bebence... , daj Boze da vi trgne na ubavo. Samo imaj predvid- dzokerot si go iskoristila. Sleden pat ako si otides i pak ako se vratis, toa kje mu stane navika i kje bide po staro so dodatok na taa komponenta- begas, i pak se vrakjas. Daj Boze da ne dojde do toa nikogash!

liljak -> RE: Неизбежен развод (28.3.2012 17:50:04)

bebence te cekame ... me raduva sto se se podobruva, ne mu se doveruvaj bas se , cekaj malku ne mu kazuvaj kolku tesko ti bilo sto ste se karale , bidi malku ladna , no me raduva se da bidi kako sto treba...mamicki e vo pravo ako pak odis i pak se vratis veke toj ke pravi se po staro...imav edna komsivka i taja taka sto pati zamina sto pati se vrate , i veke toj po staro , tri dena aren posle pak ja tepase i ova pak ke zaminese i pak po nekolku dena ke se vratese...nemoj i ti isto taka da napravis posto nejziniot zivot e veruvaj tesok, bidi cvrsta ednas izbega i resi veke ti si mila cvrsta licnost...pozdrav do tebe

blue_blue -> RE: Неизбежен развод (29.3.2012 10:30:26)

Јас само се надевам дека нема за еден месец да те видиме пак на темава...Извини, ама не ми е веројатно дека со еден разговор се се средило. Се работи за патолошка состојба кај маж ти (од она што гп пишуваш), а таа за жал не се лечи со еден разговор...Само се осетил малку загрозен дека ќе нема врз кој да покажува сила и да си го храни егото, па морал да направи нешто за да се вратиш. Маж што еднаш дигнал рака на жена тоа ќе го направи пак, освен ако не оди на психолог/психијатар и не се лечи соодветно. а птој процес трае и не се зане кога пак може да го направи истото. Тоа ти е како дрога и тие што се излечиле многу се ранливи па при најмала криза во животот и склоп на околности ќе се вратат на истото...Дај боже да било само до разговорот и да биде сега се во ред...Ќе бидете редок позитивен исклучок од правилото

Страница: <<   < Претходна страница  8 9 10 [11] 12   Следна страница >   >>