RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Naivna -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (11.6.2011 13:06:44)

Da vi kazam deka jas pijam pregnacare i premnogu sum zadovolna,navistina se cuvstvuvam mnogu svezo i super mi e,Bidejki sum vo 16 nedela,pijam i Fluonatril -za zapchinjata od bebushot koi gi gricka,i taka pomagale i za moite zabi,a za krvarenje na nepcata odam na cistenje na nepcata na sekoj mesec kaj mojot stomatolog i se mijam zabi so Lakalut pasta za zabi-koja ja kupiv od apteka i navistina mi pomaga. Bez da se konsultirate so lekar ne zemajte nisto na svoja raka,bidejki taka mozi da dobiete nekoja reakcija so toa sto veke go primate,i mozi da si napravite problemi.Za cesanjeto na kozata od stomakot i gradite se mackam so maslo od kantarion i navistina mi pomaga.Probajte od seto ova,mozebi ke vi pomogne !!!

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (11.6.2011 17:19:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija

zenski da ve prasam nesto, eve veke izvesno vreme bebusot moj me kloca samo na levata strana, toj si e aktiven znae i silno da mavne :) ama stoznam nekako go nemam seteno na desnata strana ima li mesto za grizi? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

isto jas pa samo na desnata strana go osekam na levata nikako do sega ne sum go osetila ja prasav doktorkata taa mi rece deka mu na nego odgovara tamu ke si mrda[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (11.6.2011 19:08:06)

Jas resiv da probam so Centrum materna, Mamavitot me ubi:) Neznam,  ne pijam nisto so fluor, kalcium ili pak za podobruvanje na zelezo..Krvna slika pravev pred mesec ipol i bese OK. A inaku se si mislev ne sum ic popravena ,vaka izgeldam najnormalno,mozda ete malku sum `podpoduena`ama ne se osekam zdebelena.Pa bas vcera stapnuvam na vaga i op sto ke vidam +5 kila imam..Inace sum vlezena vo 5ti mesec, pa me interesirase dali e ova normalno ili sepak ne sum preterala tolku so ogleda na toa deka ne jadam nisto posebno ( mi se losi seuste)[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 14:05:36)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija

zenski da ve prasam nesto, eve veke izvesno vreme bebusot moj me kloca samo na levata strana, toj si e aktiven znae i silno da mavne :) ama stoznam nekako go nemam seteno na desnata strana ima li mesto za grizi? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

isto jas pa samo na desnata strana go osekam na levata nikako do sega ne sum go osetila ja prasav doktorkata taa mi rece deka mu na nego odgovara tamu ke si mrda[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Samo tie neka si se dobro i se neka e vo red so niv pa kaj im e zgodno tamu neka si sedat [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 14:14:23)

Natasa super si ti so +5kg za 5 meseci i voopsto ne se mnogu, ma da sekoj organizam e razlicen, jas sto staviv do 20-21  nedela staviv, i toa naglo se poduv, e sega sum 26+3 i od togas imam samo +500 gr sto ne e nisto, Taka da gledaj da si go odrzis ova tempo ako mozes i ke bides super, a ako ne ima i dr resenija posle poragaj zdravje boze, sega e najbitno [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]da se kako sto treba.
Pozdrav

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 14:15:49)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981

Jas resiv da probam so Centrum materna, Mamavitot me ubi:) Neznam, ne pijam nisto so fluor, kalcium ili pak za podobruvanje na zelezo..Krvna slika pravev pred mesec ipol i bese OK. A inaku se si mislev ne sum ic popravena ,vaka izgeldam najnormalno,mozda ete malku sum `podpoduena`ama ne se osekam zdebelena.Pa bas vcera stapnuvam na vaga i op sto ke vidam +5 kila imam..Inace sum vlezena vo 5ti mesec, pa me interesirase dali e ova normalno ili sepak ne sum preterala tolku so ogleda na toa deka ne jadam nisto posebno ( mi se losi seuste)[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Наташа не си претерала ич, па 10 кг минимум е сосема нормално и да качиш во бременоста. Крвната слика мораш да ја провериш набрзо во 5, 6 почнува да опаѓа железото барем кај мене така беше[sm=smiley1.gif] и јас само 7ми месец пиев железо и толку, докторот ми рече нема потреба. Поз

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 18:31:29)

fala vi rr-ki na odgovorot..ke probam da si go zadrzam ova tempo:)

humana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 18:41:01)

Ja ic ne se popravam i meseto mi e malecko,koga sum stanata mi se poznava ama koga ke legnam ic[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif],ke odam zadutre da vidam dali e sve dobro,inaku sum 15 i 4 dena

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 18:46:31)

Humana,ic da ne se sekiras. Na 15 nedeli treba da imas mese kako koga si naduena pred dobivanje menstruacija, ako e pogolemo- ne e poradi bremenost, tuku poradi goenje! Pa bebusot sega tezi kolku edno semejno pakuvanje Stobi flips![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ama slednive nedeli kje pocne turbo da rasne, i za nekolku nedeli kje bides [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image] so site nisani [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

humana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 18:49:40)

mamicki edvaj cekaqm,vaka samo se sekiram,taka mi e stomakot kako pred dobivanje i koga ke legnam skros daska,mu vikam na mm kaj e neneto ziti sve,on se smee vika neznam jas:)veke redno e i ja da se popravm kolku da ne mu jaq mislam

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 18:49:44)

ne se opteretuvaj so toa humana ete i so natasa komentiravme za nesto slicno, znaci moze od pocetok da stavis mnogu i od odma da ti se znae meseto ili pak na kraj t.e poslednite tri meseci da ja stavis seta kilaza pa togas da ti ripne i meseto i da se zdebelis. Sekoj individualno. 

humana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 18:51:43)

znam znam,ama aj ne mu ja misli,sve dali e dobro,sto pravi uf da mozam ehoto doma bi si go zemsls,i deka imav ednaa bezuspesna bremenos abe ne se trpam sega:(

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 19:01:56)

a i dr rabota mnogu vlijanie ima i gradbata na teloto. Eve jas karlicno sum mnooogu tesna i stomaceto mi izbi napred uste vo prvoto tromesecje, a batuceda edna na mm koja e 6 g.n pred mene nemase nikakov stomak ama taa e karlicno posiroka od mene, i do skoro imase taa +5kg a ja +15 kg, sega jas si stojam na moite 15kg a taa ne samo sto me stigna tuku i kaj i da e dodeka se porodi moze i da me nadmine [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

kikitina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 19:07:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: humana

znam znam,ama aj ne mu ja misli,sve dali e dobro,sto pravi uf da mozam ehoto doma bi si go zemsls,i deka imav ednaa bezuspesna bremenos abe ne se trpam sega:(

Иста бев и јас во првото тромесечје се секирав зошто немам стомак, почна да ми се познава дури во 20 та недела. Бебето си се развиваше ок, и сега па имам стомак сите само ме прашуваат, ајде нели се пораѓаш [sm=jezicek.gif]

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.6.2011 19:21:57)

ne s ija tereti psihata so raboti sto bile i pominale ova bebce si e ok ke si go rodis zivo i zdravo i ne se zamaraj so dr raboti, opusti se i uzivaj oti sto osekas ti oseka i bebceto

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.6.2011 8:42:13)

Ja ic ne se popravam i meseto mi e malecko,koga sum stanata mi se poznava ama koga ke legnam ic[sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] ,ke odam zadutre da vidam dali e sve dobro,inaku sum 15 i 4 dena

abre ajde ushte u 15 nedela da ti se poznava shto ti e....prv pat malku mi  nabrekna u 20 nedela i toa preku nokj za dva dena sum pishuvala i pretthodno u ponedelnik nikoj nishto u sredanaa site na rabota lele stomak stomak trudna si ahaahahha, do sega sum poopravena 10 kila i imam samo stomak i koga kje kazamna lugjene im se veruva deka zza nedela dena kje se porodam. sekoe telo razlichno reagira na bremenosta i na hormonite nekoj mn kje se zdebeli pa posle mn kje oslabe nekoj obratno site razlichno ich da ne se sekirash za takvi gluposti gledaj da ne se optovarush mn ni fizichki ni psihichki, i jas pred ova imav neuspeshna bremenost  pa za ova rekov kje se rodish i oro kje igrash i sekoj den se molam da e zivo i zdravo!!! :)))

zmej1 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.6.2011 12:48:03)

Рингераја.мк

Рингераја.мк е најголем специјализиран интернет портал, наменет за младите родители и трудници во Македонија. На сегашните и идни родители им овозможува пристап до квалитетни информации за забременување, бременост, развој, здравје и одгледување на децата.
Рингераја во Европа:

Словенија - Zanositev, nosečnost, dojenčki in otroci - Ringaraja.net
Италија - Concepimento, gravidanza e bambini - MioBambino.it
Хрватска - Zatrudnjivanje, trudnoća i djeca - Ringeraja.hr
БиХ - Zatrudnjivanje, trudnoća i djeca - Ringeraja.ba
Србија - Zatrudnjivanje, trudnoća i deca - Ringeraja.rs

Повеќе за нас

За Рингераја
Контакт
Помош (FAQ)
Огласување
Огласни пакети
Филантропија
Соработка
Правила на користење
Календари и е-новости

Facebook
RSS
Twitter

Copyright 2009-2011

Zdravo ringerajki,
Jas sum 17 nedela i popravena sum 5kg inaku nosam bliznaci, ima li nekoja od vas iskustvo so bliznaci i tezina pri bremenost so bliznaci .Pozdrav

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.6.2011 18:48:34)

Zdravo devojki eve da ve pozdravam i da vi se pofalam denas bev na skrining vo 20 nedela vo novata Gak i se bese vo najdobar red. Na pregledot koj bese detalen i koj traese okolu 45 min. dr.Kocovski mi rece deka e se vo red so bebce si odgovara so site merki na organite za 20 nedela i da odam na povtoren pregled za 3 nedeli.Koga go prasav koj pol e bebeto prvo rece deka mu lici na zensko bidejki se kriese, a potoa koga vide podobro veli deka  e masko.Jas tolku pati sonuvav deka imam kerka i bev ubedena deka e devojce megutoa eve nakverojatno e masko, megutoa najvazno e da e se vo red so mene i bebce.
P.S.Novata zgrada na Gak e super,cista e,  sredena e, ima klima uredi,ambulantite se vo odlicna sostojba, samo im treba malku poveke organizacija i personal.No najverojatno i toa ke se sredi bidejki sekoj pocetok e tezok pa i ovoj pa eve konecno i nie sto se lecime vo drzavno zdravstvo da dobieme soodveten tretman.Pozdrav!

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (14.6.2011 20:59:00)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sladjana ms

P.S.Novata zgrada na Gak e super,cista e,  sredena e, ima klima uredi,ambulantite se vo odlicna sostojba, samo im treba malku poveke organizacija i personal.No najverojatno i toa ke se sredi bidejki sekoj pocetok e tezok pa i ovoj pa eve konecno i nie sto se lecime vo drzavno zdravstvo da dobieme soodveten tretman.Pozdrav!

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] za novata GAK, taka i treba posto uslovite vo starata bas i ne me bendisaa esenta koga imav prilika da lezam tamu makar sto bese edna den samo.
Inaku mamicki jas ve druzam uste utre i se prefrlam vo narednoto tromesecje, no burno ke sledam sto se slucuva i ovde [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Pozdravce do site i uzivkajte si vo [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

Fiao -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.6.2011 10:56:03)

Eve me i mene da se pomesam okolu temata za kilogramite [sm=smiley36.gif]. Jas sum sega 14ta nedela i od samiot start pokaciv 1,5kg, no so ogled na toa sto startuvav so mojata najgolema kilaza do togas malku me fajka strav kako toa ke izgleda za nekoj mesec. Nekade citav deka koga ke se vleze vo 4ti mesec sekoja nedela pozelno e da se kacuva po 400 gr taka sto sega sum si kupila digitalna vaga i sekoj ponedelnik vodam evidencija. Se razmisluvam i da pocnam so joga, veruvam deka e dobro za tekot na bremenosta pa i poragjajot. A sto e mnogu cudno i interesno, ne samo sto i kaj mene seuste nema nekoe mese, tuku i voopsto nemam nekoj poseben strven apetit, znaci jadam sosema normalno isto kako koga ne bev trudna, sto pak ne bese slucaj vo prvite 2 meseci koga nemav nikakvi macnini ama jadev kako SLON.
Vo vrska so vitaminite, jas pijam MAMAVIT i magnesium i nemam, barem do sega, nikakov problem so MAMAVITot. Iako mozebi ete mojot zeludnik mozebi ne e nekoj reper bidejki do sega se pokazal mnogu izdrzliv. Samo gledam apcinjata da gi pijam navecer otkako ke se iznajadam, pa verojatno i problemite gi nema koga zeludnikot e poln.
Inaku i nie trebase ovoj mesec da odime vo Grcija na odmor, megjutoa razbravme deka vodata bila ladna, a klimata promenliva pa se otkazavme od idejata, bidejki maticnata mi rece deka sega ne bi trebalo da nastinuvam, a jas ne sakam samo da go gledam moreto od daleku [sm=smiley1.gif]
Pozdrav do site dragi [sm=nosecka.gif] pa se citkame!

Fiao -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.6.2011 11:01:44)

P.S. Inaku i jas bev na skrining vo novata GAK i sum prilicno zadovolna od toa kako izgleda. Sega za sega toa e mojata finalna destinacija [sm=smiley1.gif]

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.6.2011 12:44:44)

Zdravo Fiao. I jas sum 14-ta nedela. Isto taka startuvav so najgolemata moja kilaza i mnogu sum zagrizena sto ke se sluci ponatamu so kilogramite. Jas mislev deka sum mnogu popravena, poradi stomakot koj mi e navistina golem ama vagata pokazuva deka sum se popravila samo 2kg. Verojatno poradi hormonite stomakot mi e naduvan. Inaku vo 14-ta nedela veke site na rabota znaat deka sum bremena, iako ne kazuvav :). Za zal nema pravila i ne mozeme da znaeme kako ke rastat kilogramite, zosto toa e individualno- nekoi stavaat kg na pocetokot, nekoi podocna.
Sakam da odam do Grcija na pocetokot na Juli ama seuste ne sum go prasala doktorot dali smeam. Bas me interesira sto ke mi rece. Edno e sigurno- vo kupaci ke bidam strasna, barem taka se cuvstvuvam :))))

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.6.2011 15:24:21)

Eve me i mene :))) za kilogramite ne sakam da ddiskuturam zatoa sto ne samo sto startuvav so najgoolemata kilaza tuki i nekako mi "letaat " kilogramive mislam vise i da se ostkazam da se meram :)))))))

Nego drugo sakav da prasam dokolku nekoj moze da mi odgovori .Kolku e stetno cesto gledanje na eho ?
Vo smisol vo nedala sum na kontrola kaj privatniot i ke me gleda na eho a utre sum kaj maticniot da zemam upat za krvna slika , i sega dokolku mi rece da me pogledne na eho dali e mozno vo tolku blizok interval ?

pozzzz

blond -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.6.2011 15:32:03)

ИЗВОРНА ПОРАКА: KRISTIJANA*

Nego drugo sakav da prasam dokolku nekoj moze da mi odgovori .Kolku e stetno cesto gledanje na eho ?
Vo smisol vo nedala sum na kontrola kaj privatniot i ke me gleda na eho a utre sum kaj maticniot da zemam upat za krvna slika , i sega dokolku mi rece da me pogledne na eho dali e mozno vo tolku blizok interval ?

pozzzz

Јас до сега во цела бременост имав над 20 ехо прегледи. Кај матичен, па кај приватен и се така. Па еве колку што знам, [sm=duda.gif] е во ред.

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.6.2011 16:06:39)

smeete na more ...ne smeete na ezero i vo bazen nitu vo polna kada...Jas sum 13ta nedela i na 3 ti patuvam za Turcija ( avionski) doktorot mi dozvoli. Najpovolen period za odenje na odmmor vo bremenost e vtoriot trimestar... poz

Страница: <<   < Претходна страница  38 39 [40] 41 42   Следна страница >   >>