arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.8.2011 10:48:24)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: bobika Zdravo na site trudnici. Nova sum vo forumov i se javuvam vo vrska so skraten cerviks na matkata i predvremeno poroduvanje. Bi sakala, ako nekoja od vas go ima slicniot problem kako jas, da gi spodeli svoite iskustva i da me ohrabri. Sega momentalno sum vo 24 nedela od bremenost i od 17 nedela mojata doktorka mi izmeri so vnatresen ultrazvuk dolzina na cerviksot 28mm (da dopolnam, pred nekolku godini imav konizacija na cerviksot poradi CIN III i pred 9 meseci imav missed abortion vo 10 nedela). Posle konizacijata dolzinata na mojot cerviks bese samo 30mm. Doktorkata povtorno me pregleda za 2 nedeli i mi rece deka dolzinata se namalila (24mm) i deka e zatvoren i me isprati na konzultacija vo bolnica so preporaka za serklaz. Vo bolnicata povtorno mi pravea ultrazvuk, prethodno mojata doktorka mi napravi i brisevi za infekcii i otkri deka imam Candida (dobiv lekovi i se izleciv). Rezultatite vo bolnicata bea podobri, cerviksot vo 21 nedela bese 28mm, zatvoren, bez funneling i mi preporacaa vaginalno da zemam Utrogestan (progesteron) 2 nedeli, magnezium i domasno miruvanje, bez serklaz. Na boleduvanje sum uste od pocetok na bremenost. Vo 23 nedela povtorno bev kaj mojata doktorka, rezultatite bea isti, ama sepak ona bese skepticna, deka so zgolemuvanje na matkata, situacijata sigurno podocna ke se vlosi i deka bilo podobro ako mi napravele cerklaz. Uste da soopstam, ne ziveam vo Makedonija veke 15 godini, na zapad sum, kade sto serklazi vo poslednite godini i ne se vrsat, tuku se preporacuva miruvanje. I sega me fati strav, kako ke bide ponatamu, dali cerviksot ke izdrzi do kraj so miruvanje. Eve sega od 17 nedela sekoj den lezam so gazot i nozete potpodignati i samo osven do wc i rucek sto ke napravam ne se digam od krevet. Lekarstva veke nikakvi ne primam, samo magnezium. Kaj mojata doktorka sum zakazana za vo 27 nedela. Uste me maci i silen zapek i nisto ne mi pomaga za nego, doktorkata mi rece deka pokraj infekcii vrz skratuvanje na cerviksot vlijae i zapekot. Dali nekoja od vas go ima ili imala slicniot problem i kako go resavate i vo koja nedela od bremenost se porodivte (ako veke ste se porodile)? Odnapred fala vi mnogu na odgovorite.
|
|
|
|