RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

*mika* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.8.2011 12:24:00)

Fiao, 10-15 min pred zemanje na zelezoto, obavezno napij se C vitamin, toa e potrebno za da se sozdade kisela sredina vo zeludnikot za da se podobri apsorbcijata na zelezoto. Ama gledaj pocituvaj go i toa 10-15 min pred zelezoto. Osven toa ako si vo moznost kupi sokovnik, i sekoe sabajle na gladno napravi i ispij 1 casa sok od cveklo, morkov i limun (mozes i plus nekoe ovosje za podobruvanje na vkusot), i ke vidis kolku brzo ke imas efekt. Jas sum cel zivot slabokrvna, ova so sokot od cveklo pocnav da go praktikuvam 3-4 pati vo nedelata uste pred da ostanam trudna , i celo vreme (i sega) sum so hemoglobin nad 120, bez nikakvi prepatari dodatni. Probaj mila, pa ke ni kazes :)

@Mila@ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.8.2011 12:43:14)

Fala na site za sovetite... pocnav da go pijam feroglobinot nekolku dena i sum oki za sega a okolu sokovite mislam deka ke e redno vreme da se izvadi sokovnikot od plakar.Edna prijatelka moja pieshe ceden sok vo nekakov soodnos so med izmeshano i finatata beshe sto takviot sok mozelo da stoi den dva sto e bolje varijanta posle sekoja casha da go miesh sokovnikot osobeno od cvekloto ke se oboi odma.

Pozz ke ja prasham sto cedeshe i po kolku pa ke pisham pozz

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.8.2011 16:13:14)

Jas znam za vitaminskata bomba od cveklo,limon,jabolka,morkov i med... Toa i go davav na kerkami koga bese pomala i da vi kazam bas si go piese..soodnosot e od prilika po vas vkus...Iscedete i stavete vo frizider do drugiot den najkasno ispijte go celo...( najubavo e taze da se pie) Stavi si edno sredno cveklo,eden morkov,edna pogolema jabolka,eden limon i edna lazica med..Ili ako sakas nesto poveke ili pomalku dodaj ili odzemi..ova nema merkaa ( mislam ima,ama nema da pogresis i ako sama si go napravis po tvoj vkus) inaku mozete ako sakate da si izrendate cveklo i morkov so malce sol i limonce i takva salata da jadete podobro od toa nema..Inaku interesna salata jadev kaj edna drugarka od rendana jaboka i rendan morkov i se pravi isto kako salata,so zejtince,sol i ocetce..Sum se iznenadila prijatno od vkusot..

*mika* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.8.2011 13:12:57)

Mamicki naidov na eden interesen link, pa sakam da go spodelam so vas. Za vlijanieto na ishranata vo zivotot na nasite malecki :) poucen e :
http://www.bbc.co.uk/news/health-14576961

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.8.2011 22:34:14)

Zdravo na site :)
pomina odmorot se odmorivme i denska bevme na kontrola , teski sme 935 gr se e vo red , mi prepiusaa tothema za zelezoto i taka .....mn sum happyyyyyy si go vidov srckoto inace sum 26ta nedela i dva dena

baknezi za site

Zori -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.8.2011 22:52:32)

Zdravo na site mamicki
jas sum bremena prv pat, vo 17 nedela sum. mene maticniot ginekolog vo Kavdarci me gledase na 4D vo 15 nedela i fala mu na Boga se e ok so bebusot, samo jas sum malku slabicka pa mi kaza da pocnam da gi pijam Pregnacare,ama nesto tesko mi odi. inaku osven povremenite macnini i pocestite glavobolki sum ok, samo sto pred nekoj den se onesvestiv na nekolku sekundi i malku se ispaniciv - ima li nekoj slicno iskustvo. na pregled ke odam vo ponedelnik da vidam doktorkata sto ke kaze. backi

@Mila@ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (29.8.2011 11:05:42)

RR jas ushe ovaa nedela ke ve druzam pa se premestuvam vo next level...bash mi beshe ubavo vo ova tromesecje za razlika od prvoto ufffffffff...se nadevam deka i poslednoto ke go pominam lesno i ke se gushkame so princot moj.

Happy mummy -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (29.8.2011 13:05:48)

Zdravo moi trudnicki!
Jas sum od deneska nova vo ovaa grupa.Ja pocnav 13 nedela i veke go pominav prvoto tromesecie!
Sega se soocuvam so eden nov period,se nadevam i poubav koga ke go ocekuvam da go pocuvstvuvam i prvoto dvizenje na bebcheto.....edvaj cekam! Koga gi osetivte prvite dvizenja?
Inaku ovaa nedela imam biten pregled na 4D eho,da vidime dali bebeto se razviva kako sto treba i nestrpliva sum da pomine i toa....
Pozdrav do site,pa se nadevam ke se druzime

kuklica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (29.8.2011 13:18:01)

Hello i od mene za site trudnici vo 2-to tromesecie.Edvaj cekav da se premestam na ovaa tema i eveme.Se nadevam deka ke imame prijatni momenti i razmena na iskustva na ovaa tema.
Happy mummy pa nie epten sne bile blisku, koga ti rekoa deka ti e kraen termin?

mila28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (29.8.2011 14:50:02)

Happy mummy i kuklica добро дојдовте во второ тромесечје [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] Во 13 недела сега ке одиш на 4д скрининг каде с е мери нухален набор на [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] за да с еисклучи сомневање за даунов синдром, се ќе помине добро ќе видиш [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ,а што се однесува до првите движења јас ги осетив некаде околу  16 недела како пецкање како некој нерв да ирга, а сега во 23 веќе се чувствуваат вистински движења..удирања,клоцкање, превртувања..преубаво чувство, имаш тема за движења на [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]  Поздрав и ви посакувам пријатна бременост

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (29.8.2011 22:49:09)

Dobredojde za Happy mummy i kuklica i od mene! Navistina vtoroto tromesecie e mnogu poubavo za razlika od prvoto- rizikot pomina, nema macnini i seuste nema golem stomak, znaci deka nema pricina za covek da ne si uziva vo bremenosta. Jas za sebe mozam da kazam deka prvoto tromesecie mi bese strasno tesko, poradi macninite i stravot (bidejki imav nekoe krvarenje), mozebi zatoa i sporo mi pominuvase, mislev deka nikogas nema da dojde toa vtoro tromesecie. So vleguvanjeto vo 2-ro tromesecie se opustiv. Da, togas se i tie bitni ispituvanja- PRISCA, 4D  screening, prvite dvizenja na bebeto, doznavanje na polot... Nema nisto poubavo od toa rezultatite da pokazat deka bebceto e zdravo i isto taka da se pocuvstvuvaat prvite dvizenja... Za toa,potoa, sekoj so svoite iskustva. Jas prvite dvizenja na bebceto gi pocuvstvuvav mnogu rano- nekade 15-16 nedela, kako peperutki. Sega sum 25 nedela i gi cuvstvuvam kako klockanje :).
Pozz

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.8.2011 8:04:02)

Dobre dpjdovte i od mene [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
E sega jas sum 24 ta nedela i me inetersira da ve prasam dali uste sega vi se slucuva da dobiete od onie "lazni" bolki? Mene ne taka cesto ama eve pred nekoj den se sluci na rastojanie od 5 min da gi dobivam tie bolki ,traea 1 minuta i mi se javija tri pari vo denot.
Znaci me boli 1 minuta pa mi pominuva i za 5 min pak me zaboluva i pominuva za 1 inutka ..I ke prestane,pa posle za 5-6 saati pak istoto..I taka tri pati..Toa bese pred nekoj den,ovie dva tri dena nemam takvi bolki,imam nekoi drugi proprateni so ezenje

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.8.2011 12:40:35)

miana, zosto ne go prasas doktorot? Nemam takvo iskustvo. Kolku sto mozev da vidam od forumve, ova ti e vtora bremenost, mprviot pat imase li vakvo nesto?

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.8.2011 12:50:21)

Utre ke odam kaj doktorot zakazzano mi e i ke go prasam.Milsev da ne imate vie vakvo iskustvo.Inaku i sekretot mi e mnogu pojacan.Utre ke odami ke se rasprasam.Vo prvata bremenost od start me bolese stomakot i zatoa nemozam da gi sporedam...Duri i doktorot me pamtese po toa deka cela bremenost me bolese stomakot...Sega ke viidime utre sto ke mi kaze d-rot.

cece81 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.8.2011 22:29:55)

Zdravo RR -ki jas sum nova, i so netrpenie cekav da vi se pridruzam i da razmenuvam iskustva so vas . Inaku sum 13 ipol nedeli i iskreno i jas cekav sto pobrzo da go pominam prvoto tromesecje zosto uzasno go pominav so mnogu teski macnini i obilno povrakanje , dobiv inf. deka vednas posle 3-te meseci ke pominet macninite i povrakanjeto no ete mene seuste me sledat ne prestanuvaat , mozebi za nijansa malku polesno mi e no sepak nemozam nisto da jadam i sto i da bide toa vednas povrakam , ni edno kilo nesum zdebelena seplasam za bebceto dali ke bide se ok ,za edna nedela treba da odam na pregled. Dali nekoja rr ima vakov problem kako mene so povrakanja i vo 2-ro tromesecje , dali vo ovoj period vi se poznava stomaceto , mene mnogu malku nesto poveke od podueno stomace za vreme na ciklus , seto ova mnogu me zagrizuva iskrena da bidam !Pozdrav milicki moi se nadevam deka i jas za nekoja nedela ke se opustam i ke pocnam normalno da se hranam [sm=smiley14.gif]

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.8.2011 9:56:09)

Da ti kazam pravo jas i vo prvata i vo vtorata bremenost nemav takvi maki so povrakanje no moja rodnina bese i beter od toa sto go kazuvas.Oslabe skoro 10 kg i poveke,nisto ne jadese ni piese,edna voda piese ponekogas i tolku.Nie mislevme deka ke bide strasno zosto devojkava pocna da se topi,da bledee,arno ama poleka poleka i tie maki zavrsija..nemoj da mislis deka ako vcera si vlegla vo vtoro tormesecje treba vednas da gi snema macninite,ne mora da znaci pa i deka voopsto ke pominat...Majkami so prvata bremenost ne se popravila voopsto bidejki povrakala postojano..Koga odela na poragaj ne i veruvale deka e 9 mesec pa sestrami se rodila ziva zdrava i so normalna tezina...Mozno e da potraat uste malku a mozno e i da traat postojano..Jas mislam deka postepeno ke gi snemuva.Ke mu kazes na doktorot i ke ti dade nesto protiv macnini i ke ti dade i nesto da vnesuvas sto e najneophodno za deteto.a ti kolku i da nemozes trudi se ( na sila ako treba) da vnesuvas so poveke tecnost ( sokovi,mleko ) i jadi ovosje ( misli na bebusot i daj se od sebe) Ti posakuvam ubav i lesna bremenost i se nadevam deka vo najkuso vreme ke gi i snema macninite i ke uzivas i ti i tvoeto bebe..

katrina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.8.2011 10:15:55)

zdravo cece, i jas imav ist problem kako tvojot prvoto tromesecje postojano povrakav, pocna nekade posle sedmata nedela i traese nekade do 15 nedela potoa pocna poleka da se smiruva za toa vreme oslbev skoro dva kg. a so bebusot si bese se vo red napreduva normalno. Sega sum 23 nedela i se imam popraveno samo 4 kg. i jadam normalno, macnini voopsto ne osekam. Taka da ne se grizi za nekoj den ke pocnat da se smiruvaat macninite. A vistinsko stomace pocna da se poznava posle 15-16 nedela kaj mene. Poozz

Happy mummy -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.8.2011 14:47:24)

Zdravo moi RR-ki!
Deneska sum mnogu srekna! Sabajlevo bev na 4D eho i za prv pat ubavo go vidov moeto sonce!Najvazno od se e deka se otfrla moznosta za Daun,od toa sme bezbedni i protokot na kislorod i hranlivi materii preku papocnata vrvca e super.Goleminata na bebeto e 55mm i odgovara
na nedelite vo koi sum 12,4.Mnogu bese prekrasno cuvstvoto koga go vidov!Prvo spiese,a posle doktorkata go razbudi i pocna da pretka so racinjata i nozinjata!Go vidov ubavo,emocii me preplavija i pocnaa solzi da mi tecat!Najprekrasnoto cuvstvo!Edvaj ja cekam slednata kontrola i prvite dvizenja da gi pocuvstvuvam.
Pozdrav moi trudnicki

cece81 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.8.2011 19:45:08)

Miana, katrina blagodaram mnogu na vasite odgovori veruvajte vo ovoj period mi treba podrska i uteha. Ke napravam se sto mozam i poveke ne se zagrizuvam ke se opustam max. kakva ke bide bremenosta do krajot nikoj ne znae vremeto samo ke pokaze [sm=smiley14.gif].
happu mammy cestitki navistina e taka site trudnici so netrpenie cekame da odime na doktor da si go vidime bebusot eve i jas za 1 nedela ke odam pa nekako nesum strpliva [sm=jezicek.gif] ,
Pozdrav najubavi mamicki i uzivajte si vo [sm=nosecka.gif]

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.8.2011 20:53:40)

Zdravo na site :)
Samo da ve pozdravam , denska sme polni 27 nedeli pa se selime oficijalno vo tertoto tromesecie ...se nadevam deka ke mi bide vaka ubavo kako vo prethodnoto ........... baknezi

*mika* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.9.2011 12:56:12)

Kristijana da te ispratime so ubavo [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i so lesno da ti bide i vo poslednoto tromesecie.. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i podgotvi tamu teren i jas doagjam za nedela dena :)))

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.9.2011 14:23:56)

fala Mika :) te ocekuvam da se druzime vo poslednoto tromesecie

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.9.2011 10:35:08)

Zdravo RR mamicki
Jas vcera bev na pregled..D-rot ne me gledase na eho zosto sega skoro bev na 4d,mi rece da dojdam za dve nedeli..Arno ama bideji se pozaliv na crvenilo i zgolemen sekret,me preglada vaginalno,i dade soodvetna terapija i mozam da kazam deka vednas mi e podobro [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Fala bogu [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

kuklica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.9.2011 11:34:11)

i jas da se pofalam zatoa sto rezultatot sto sabajle go zemav za klamidija vo krv e negativen [sm=bravo.gif] a i doktorkata mi se javi da mi kaze deka rezultatot od pap testot e vo red [sm=smiley1.gif] sega sum si opustena fala bogu nisto nemam pozz do site

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.9.2011 12:43:17)

Kakov e toj test za klamidija? 

Страница: <<   < Претходна страница  51 52 [53] 54 55   Следна страница >   >>