RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

jana33 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.10.2011 16:10:18)

ivoni4ka i jas go osekam bebeto mnogu nisko epten dole kaj jajnicite vcera bev na pregled i mi rekoa deka go nosam mnogu mnogu nisko treba poveke da odmaram da ne se zamoruvam inaku sum 26ta nedela od sreda vlagam vo 27ma.pisimi tebe sto ti rekoa na kontrola.pozz

gabi11 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.10.2011 23:57:17)

Zdravo dragi trudnici...eve me i mene da vi se pridruzam.16 nedela sum i sega za sega se cuvstvuvam super.napravivme krvna slika i brisevi i se e ok.seuste ne go znaeme polot no za 3-4 nedeli treba da odam na 4d i se nadevam deka se ke bide vo red.odvaj cekam:)))

ivoni4ka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.10.2011 20:05:54)

jana33 na kontrolata mi kazaa deka so bebusot e se vo red ama so mojto grlo na matka e poveke skrateno ako prodolze mos i ke se otvoram ne mi preporacaa cerklaz oti sum skoro 27 nedela dzabe ke mi  stavat samo odmaranje ama kolku mozes da odmaras doma? nemam nikakvi bolk nitu kontrakcii brisevi negativni neznam od sto moze da bide a se mislam dali da pocnam i jas da pijam mg koku pari se tie ti sto gi zede magnesol?

jana33 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.10.2011 17:44:32)

ivoni4ka  i jas 27 nedela i seuste go osekam bebusov kako mrdna mnogu nisko i mnogu odmaram skoro po cel den lezam ili pak sedam setam mnogu retko i ako prosetam negde toa e od kola do nekoja kratka relacija kade sto ke mozam odma da sednam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] inaku magnesolol 150 magnesium sumlivi tableti gi zemav okolu 200 denari gi ima vo sekoja apteka.pozz

ivoni4ka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.10.2011 12:03:01)

fala jana33 za informacijata za magnesolot. Na nas nisto ne ni ostanuva drugo osven da se nadevame deka nema da se otvorime predvreme. Jas na minatata kontrola go prasav d-r da ne go nosam nisko bebusot, ama toj mi odgovori deka ne go nosam. epa ako e taka ne mi e jasno zosto mi se skratuva grloto, brisevite i se negativni, na interenet citav za nekompetenten cerviks deka imalo zeni sto vrodeno im bilo slabo grloto na matkata ama toa se pokazuvalo do 4 mesec ama na mene togas mi bese se vo red, nikakov problem so nego koga vlegov vo 5 mesec togas se zezna rabotata, a isto  i citav deka moze poradi hormonalno poremetuvanje na vo bremenosta da se sluci ova epa sega po logika treba da e nizok progesteronot da za go omekne ili skrati grloto, jas vo ovaa bremensot ne primamv nikavi preparati na baza na progesteron a ti?
inaku od denes sum 27 nedela i se selam vo sledno tromesecje [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] poz do site i se gledame tamu

kuklica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.10.2011 12:13:17)

so lesno ivoni4ka vo poslednoto trmesecie ajde i jas uste malku i ke dojdam sega sum 21 nedela i vecer ke odam na eho pregled d-kata mi rece skrining ke napravime.Ajde nekoja od vas neka mi objasni sto potocno ke se slucuva na ovaj pregled vo 21 nedela ne mozam da istrpam.
Inaku i jas go osekam beusot dolu epten bas kaj lastikot od gakite i se mi se cini deka go stegam [sm=zmeden.gif] a pred 2 meseci me gledase d-kata vaginalno i rece super si,a drug dr. prasav mi rece deka taka trebelo da se oseka vo 20 nedela dolu a ponataka ke se krenela matkata pogore demek pozz i se najubavo ke pisam utre impresii od vecerasniot pregled [sm=smiley1.gif]

ivoni4ka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.10.2011 12:29:44)

kuklicka ne se sekiraj za bebusot jas do 25 nedela go osekav epten nisko sega e malku pogore a za skriningot vo 21 nedela se gledaat organite dali normalno se razvivaat i kako funkcioniraat, mene samo edna rabota ne mi ostana jasno zosto ve gledaat i vi zakazuvaat za 4d eho za skrining ko se se gleda i so normalno eho?
ne se sekiraj se ke bide vo red sega veke nema sto da ne bide vo red so bebusot se ke se normalno razviva ama i nie so niv sega jas kako sto znam ke imame nie pak rpoblemi a za bebusot opsanoto pomina poz i se gledame vo slednoto tromesecje

kuklica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.10.2011 13:05:03)

fala ivoni4ka za odgovorot jas ne sum na 4d (nema vo mojov grad ) tuku na skrining mi rece d-kata i taa mi objasni deka se moze da se vidi na obicno eho zavisno kolku e dobar doktorot i nedaj boze ako ima nesto togas te praka na 4d

andrea20 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.10.2011 2:25:39)

jas sum sega 13nedela... se mi e vo red samo imam mali bolki vo bubregot najverojatno e deka e nekoe kamce ili pesokce...no me stra da ne me fatat pogolemi bolki vo bubregot bidejki koga bev bremena prvpat imav vakvi jaki bolki i na 5ti messec lezev vo bolnica i primav samo ketonali posto samo tie mi ja smiruvaa bolkata....zatoa posle i se se iskomplicira pri sto go izgubiv bebeto..a sega sum povtorno bremena treti mesec no pak me fakat tie bolki vo bubregot no sega se pomlaki ne se tolku jaki no stom pocnaa me stra da ne se aktiviraat mnogu bidejki taa bolka e neizdrzliva i pak ke me pratat vo bolnica...pijam prolom voda daj kazete mi nesto sto da pijam da ne me bole poveke...ne sakam istoto da go dozivuvam od prvata tazna bremenost..imam dvaeset godini i mnogu sakam deca a se nesto mi se slucuva samo se nadevam deka ovoj pat se ke bide vo red...ako nekoj znae nekoj lek neka pomogne..pozdrav

kuklica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.10.2011 10:36:31)

andrea20 najdobro ke ti bide da si se javis na lekar i da vidat na eho dali sigurno imas kamce mozebi bolkata ne e od toa a ti podsvesno si mislis taka posto imas edno iskustvo.

Inaku jas vcera si bev na kontrola sega sum 20 nedeli + 6 dena se si bese vo red so bebceto mnogu mrdkase samo salto pravese [sm=smiley1.gif] i so 1 nedela e ponapred vo kilaza ama toa uste od pocetok d-kata vika ke imame golemo bebe.Inaku mnogu bese strasno sto pred 1 mesec koga bev bev 55.3kg a sega 60[sm=zmeden.gif] znaci skoro 5 kg za 1 mesec zaradi sto bev iskarana [sm=jezicek.gif] a pocnav so 53 kg i 4 meseci staviv samo 2 kg ama posledniov ja opleskav cela rabota hhihii ama od denes pokontrolirano so blagoto
i uste nesto ako nekoj znae da mi kaze dali mu se slucilo da ima pokaceno nivo na plodova voda ?!D-kata rece ne e mnogu enormno pokacena ama ima visak i da sum odela na kontrola za 2 nedeli i togas ke go imala i 4d aparatot

gabi11 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.10.2011 22:49:54)

draga andrea20 i jas gi imam istite problemi.veke so godini imam problemi so bubrezite ama kako za belja morase i sega da mi se sluci.pred dve nedeli imav tolku jaki bolki so ne mozev da disam.mi dadoa infusija so spazmeks se vide kamceto i tolku se do pred 4 dena koga povtorno dobiv jaka bolka no ne tolku jaka kako prethodniot pat.ginekologot,urologot mi rekoa deka mozam da pijam 2 pati na den spazmeks deka ne bilo nisto stetno no mene mi e mn strav i ne gi pijam a dodeka pak kaj mojata opsta doktorka ima kardiolog koj sto e mn poznat kaj nas i ima golemo i siroko znaenje mi rece deka ne treba postojano inekcii i apcinja vo ovakva sostojba i deka ako se ima bolki da se koristi ketonal cepcinja.treba da se pijat mn tecnosti,uvin caj,caj od brusnica i toa i jas ja pijam prolom vodata.nema nikakvo dr resenie osven da se nadevame deka se ke bide vo red.pozdrav

Happy mummy -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.10.2011 15:27:56)

Zdravo dragi trudnici!
Mene me nemase podolgo vreme da ve druzam,no spremav svadba i cel mesec bev vo frka.Sega toa ludilo pomina,pa sega glaven prioritet mi e samo bebeto. Sega sum veke 22ra nedela,se poveke go cuvstvuvam mrdanjeto na bebeto i prekrasno se cuvstvuvam sekoj pat koga ke go osetam da mrdne.Pred nekoj den bev na kontrola,na 4d,so bebeto e se vo red,pravilno se razviva i masko e [sm=modricrtici.gif]!Konecno doznavme kakvo e! [sm=bravo.gif] Se izlazav vo predcuvstvoto deka e devojce,no ne e bitno,ke si imam since i srekna sum!
Pozdrav do site[sm=nosecka.gif]

cece81 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.11.2011 0:26:55)

Happy mummy i jas kako tebe sum 22 nedela i vcera bev na 4D da si go vidam bebceto veruvale ili ne slikite ne gi pustam od race presrekna sum bebeto e vo red i bese preslatko crcence. Mnogu ubavo se cuvstvuvam navistina neopislio , koga ke legnam da odmoram mu zboruvam na bebceto i go galam meseto veruvajte pocnuva da mrda i taka si imame dolgi razgovori , dusicka se si znae uste od sega [sm=love.gif], vo tie momenti mi tecat solzi radosnici. Uzivajte vo najubaviot moment od zivotot mili moi , ova sto se dozivuva e velicestveno !Pozdrav!

te sakam -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.11.2011 11:04:15)

Задраво милички труднички колешки!!!
Да ви се пофалам пред некој ден бев на 4D и кога го видовме нашето бебенце[sm=duda.gif] со мм летавме од радост[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] и исто така и ни го кажаа полот дека е машко ептен кејфови[sm=smiley36.gif] и со прегледот се беше ок синот ни е супер си мрдка си узиваа, само мене докторот ми рече дека престилката ми е малце надолу, и во Извештајот што ми го даде пишува Престилка -десно ниско всадена може ли некој да ми каже што тоа всушност значи ме загрижува, и инаку не ми спомна треба да одмараш или нешто сл. па сакам да знам дали некој знае или има вакаов проблем..
Поздрав и се најдоброоо

andrea20 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.11.2011 20:44:22)

da ne znae nekoj kolku pari e carskiot rez vo sistina i kolku e carskiot rez vo remedika...ako znaete pisete

gabi11 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.11.2011 22:14:23)

Dragi trudnici jas sum sega 18 nedela i imam zakazano pregled vo petok no mn me kopka dali e se vo red so bebeto.kako sto pisav pogore imam problemi so bubrezite a tie bolki se tolku jaki sto moram da primam nesto i kako najsoodvetno gi gledam ketonal cepcinjata iako mn doktori mi vikaat mozes da pies i spazmeks.bi sakala da prasam dali nekoj znae dali se stetni za bebeto i kako moze da mu nastetat?fala vi odnapred na odgovorite

blaska -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.11.2011 13:11:39)

zdravo na site trudnici jas sum vo 14 nedela [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]  i sakam da prasam dali nekoj imal problemi so plodovata voda jas vcera bev na lekar i mi rece deka plodovata voda e momalku otkolku sto treba da bide no rece nisto strasno no sepak sakam da znam poveke za toj problem inaku pravev 4D i bebusot e super i se razviva normalno

marinka80 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (2.11.2011 13:23:07)

se selam vo treto tromesecije se citame tamu [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

fanicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.11.2011 11:05:17)

Gabi 11, nemoj da pies ketonal za bolki tie se kontraindicirani vo bremenost, poarno zemi spazmex.

andrea20 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (4.11.2011 13:52:11)

od koj mesec pocnuvase da kloca bebceto??????

kuklica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (4.11.2011 14:42:24)

andrea20 toa e kaj sekogo razlicno po pravilo vikaat deka treba od 18 nedela da pocne ama eve jas na primer mojot nemirko [sm=smiley1.gif] so osetiv vo 15 nedela ama togas bese po 2-3 pati vo denot a sega e nonstop aktiven
takada nema pravilo

cece81 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (4.11.2011 20:42:05)

andrea20

od koj mesec pocnuvase da kloca bebceto??????

Jas pocnav da gi osekam mrdanjata na[sm=duda.gif] vo krajot na 18 pocetok na 19 nedela, cuvstvoto mi bese kako nekoj so prst nezno da me dopira na meseto!. Sega mi e najubavo 23 nedela i srekna sum koga go osekam da mrda .

gabi11 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (4.11.2011 21:24:24)

dragi trudnici samo sto se vrativ od kontrola i se e vo red so bebceto i sum presrekna.toa mi bese mn potrebno da go cujam za  da se smiram.najverojatno e masko a denovive treba da si zakazam na klinika za 4d.dali nekoj znae dr adamova dali e seuste na klinika i dali e tesko da se zakaze kaj nea?i koj doktor bi mi go preporacale?falaa mn

zagrizenaa -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.11.2011 13:00:51)

pozdrav na site i vi posakuvam lesna bremenost.sega sum 18 skoro 19 nedela od bremenosta no posle poloviot odnos pred nekoja vecer prokrvarev,.neznaev kaj da fatam se stresiv cela vecer nemozev da zaspijam umot mi bese vo moeto bebce.zakazav odma pregled drugiot den so bebceto fala mu na gospod e super.zdravo pravo.no mi pronajdoja polip izrastok od placentata gin veli deka ne nisto strasno no mi zabrani da imame odnosi za da ne dojde do razranuvanje na polipot sto doveduva do krvarenje.i mora da pravam redovni kontroli da vidie dali ke rasti polipot vo slucaj da nedaj boze rasti moram da odam na podvrzuvanje nemam pojma sto znaci toa...sega za sega e super seuse e mal polipot kako zrno grasok.taka mi rekoja.ve molam za nekoe iskustvo ili nekoj priroden lek za lecenje na polipi vo bremenosta...pozdrav

fanicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.11.2011 9:04:18)

Kako ste mi denes [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image], jas sum 24+2 nedeli, koja od vas e blisku so [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image] so mene. Se spremame uste malku za 3 tromesecje, odvaj cekam. Kako ja pominuvate [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image] , se dvizite li dovolno, demek taka preporacuvaat dr ako nema  indikacii da se lezi. Jas se trudam da pesacam sekojdnevno. Inaku nosam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/modricrtici.gif[/image]. 

Страница: <<   < Претходна страница  58 59 [60] 61 62   Следна страница >   >>