RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Debora -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.12.2011 8:29:01)

Vaka, denes sum na pregled, pa ke gi razresime dilemite [sm=smiley1.gif]

simona811 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.12.2011 11:28:46)

zdravo na site rr!jas sum 23nedela od bremenosta i vcera bev na pregled i doktokata osven site vitamini sto gi pijam mi  kaza da pocna da pijam i aspirin od 100mg.kao za preventiva za tromboza a trvnata slika mi e ok.nema zasega nikakvi indikacii za takvo nesto a inaku sum po priroda po polnicka pa kao demek preventivno da gi pijamno citam vo upatsvoto ne se preporacliva za bremeni zeni ako nema potreba i sega neznam dal da gi pijam ili ne?dali nekoj od vas ima iskustvo takvo slicno dali ste piele aspirin vo bremenosta bez nekoja posebna pricina????

arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.12.2011 11:46:00)

Ne steti aspirinot vo bremenost, ja podobruva cirkulacijata.E sega sto ti gi dale pventivno mime malku cudno nema vrska toa sto si polnicka.Mozebi podobro bi bilo da ti rekla da kupis hulahopki so koi se podobruva cirkulacija pologicno mi e
Sepak konsultiraj se uste ednas

Luci -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.12.2011 12:43:37)

Мојот матичен доктор под default дава аспирин 100 на секоја трудница до 3-то тромесечие. И јас пиев 100-ка, не гледам ништо страшно во тоа[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Штом ти ги дал пиј ги

ketrin 77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.12.2011 12:12:35)

Здраво,јас сум 18 недела бремена,а со лошење и повраќање почнав од 16 недела.Дали е ова нормално на почеток да не ти се лоши него од 4 ти месец и дали на некој му се има случено тоа.

simona811 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.12.2011 14:13:45)

fala mnogu na odgovorite i jas go piev do tretiot mesec pa mi go prekratija i sega pak mi go voveduvat i znam deka na pocetok ne steti no sega citam vo upatstvoto deka
vo poslednite meseci od bremenosta moze i indikacii da ima i sum vo dilema dal da pijam ili ne  pa ke vidam sto ke napravam ke se konsultiram povtorno!

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.12.2011 22:35:18)

кетрин 77, јас сум 14+1 ден мене ми е така во првите три месеци како ништо еднаш не повратив ниту ми се лошеше, само што влегов во втор триместар почна мачнини и лошења со јадењето никако се нешто сакам а ништо не сакам..
и јас се мислев зар е можно вака...
стомакот ме боли малку. целиот па од страни па горе па долу [sm=jezicek.gif] па гасови, грчеви...

добар викенд на сите па да не изненади и снегот..[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

te sakam -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.12.2011 9:33:19)

Здраво мили колешки !!!
Како сте како напредувате во оваа тромесечије...
Јас супер само што го надминав по се изгледа и максимот за качување на килажа:))) смешно и жално:(((
Од Денес сум 26+2 дена од бременостоа што значи дека веке и треба да се селам во трретото тромесечије[sm=bravo.gif]...Така е нели мили мои колешки?
Но сепак ке ве читам и вас и ке ви делам совети...
Поздрав и се најдобро на сите

Debora -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.12.2011 11:45:47)

Dragi RR, eve jas da vi se pozalam sto mi se sluci vikendov. 21 nedela sum i vo petokot imav mnogu silni bolki, me bolese stomak dole nisko i kicma, ama toa cel den, a vecerta koga si legnav, me bolese isto ama na 15 min dobivav jaki bolki. Sabajle otidov na doktor, me stavija na CTG i kontrakciite bea 30 (doktorot rece deka toa ne e nisto) i me gledaa pod spekulum dali sum otvorena. mi rece deka se e vo red, matkata si e super, mi vika od besikata ti e, se prenesuva bolkata na dr organi, mi rece da pijam uvin caj, magnezium i mi prepisa ampicilin. ampicilinot neznam zaso mi gi prepisa, i ne ni pocnav da gi pijam. sega sum ok, kazete dali na nekoj od vas mu se ima sluceno nesto slicno...

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.12.2011 11:00:03)

Debora, мила увин чајот ублазжува само воспаленија на мочниот меур, ако ти препишал пеницилин пиј зошто ако имаш болки значи можеби превентивно да не добиеш некоја инфекцја на мочнот меур, и секако не е штетен.

Јас вчера бев на ехо ми извади докторката две сликички едната профил лиценце, а другата ноџињата до главата
[sm=bravo.gif]

14+4 дена и го измери 7.2 цм што значи со ноџињата скоро 15 цм...можно ли е?

trudnicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (14.12.2011 22:59:47)

Idni mamici,

Sigurna sum deka poveketo od vas veke ste bile na 4D od 12-14 nedela od vasata bremenost.
Jas odam kaj Dr. Tase, pa dali nekoj ima iskustvo od negovite pregledi i kako ste zadovolni?
Ve pozdravuvam site i vi posakuvam lesna bremenost.

Anonimen -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.12.2011 12:34:54)

Не знам дали тука му е местото на прашањево, ама не знам каде да го поставам. Бремена сум, во 21 недела и 3 дена. Пред една недела бев на 4д и се беше супер и бебето и постелката-уредна. Во четвртокот работев низ дома, китевме, па се туширав. По некое време имав темно кафеав исцедок, само еднаш. Другиот ден бев кај матичниот, ми направи ехо и бебето е добро, ама крвави постелката. Ми направија анализа на урина и покажа присуство на протеини, леукоцити, епителни клетки и ацетон. Д-р рече дека резултатите не му се допаѓаат. Поради ацетонот се исплашив да не е во прашање шеќер, но ми рекоа дека крварењето ја исклучува таа можност, туку е инфекција. Примив инекција Прогестерон, ми дадоа утрогестан вагиналитети, Канестен и Цефалексин. Денес пак имав малку, но овојпат светло црвена крв. Му се јавив на докторот и рече не е страшно, само да мирувам. Ме фаќа паника. Дали некоја од вас се соочила вакво нешто?

bera -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.12.2011 11:17:12)

zdravo na site ja sum nova no sega sum na vtora bremenost ne treba sekogas i za sesto da se ide na lekar malku treba i sami da bidete lekari bolki vo stomak sekoj si ima no toa treba da si znaete sami zosto jas imam 2 operaci na jajnicite i na sekoe promenuvanje na vreme imam bolki no si znam se pokrivam ili se oblekuvam po veke i si zimam nesto ta napram veruvajte deka 50%od bolkite se psihicki panika strav i normalno ginekolog ke vi dade nesto oti se zalite nema sanci infekcija na urina da imas kervarenje sigurno imas jaka prehllada toa treba da pijes uvin caj i nozete da tise celo vreme dobro obleceni i okolu polovinkata verzisi si nesto od tolku dobri lekari jas stanav sama docent no prepustete si na sudbinata bez panika kaj pervata bremenost nitu edno apce se nemam napijeno nitu eden vitamin sum jadella kolku mi se jadelo ne sum preteruvalla da jadam za dvajca fala bogu maliot mie kamen zdrav

Just baby -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.12.2011 19:03:25)

Zdravo mamicki :)
Bera tebe ti e vtora bremenost i si oslobodena. se ti e poznato i zatoa taka kazuvas i zboruvas. Nekoi od nas mozebi stvano dolgo se namacile da zabremenat so trista metodi vklucuvajki inv i inseminacii taka sto sigurno nema seedno da reagiraat na dolka i na bilo sto. ne odat da se zalaat na lekar zatoa sto ne mozat da gi izdrzat bolkite. naprotiv tie majki se spremni da izdrzat mnoogu poveke i se sto e potrebno za da donesat na svet zdravo bebence. naprotiv tie odat na lekar od strav da ne mu se sluci nesto na bebenceto koe tolku mnogu go sakaat.
mislam deka ponegodas treba da se vnimava so zborovite.

bera -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.12.2011 22:56:28)

pozdrav just baby nemoj da osuduvas na prazno in jas sto ne sum pominala do ta bremenost trista cuda pa zatoa vikam gospod e golem imav operacija kade sto mi izvadija ednijot jajnik i drugiot mi funkcionira 80% taka sto site ginekolozi se cudea de ka sum bremena taka sto, da imas dete toa e dar od gospod nekoj polesno nekoj po macno od praksa vikam da ne panicite mnogu po poleka se ke bide sa mo treba mnogu sterplenje pozdrav do site majki i tije sto planirat da bidat majki

dve bebusi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.12.2011 16:16:49)

Zdravo na site idni mamicki.Jas sum bremena vo 19 nedela so dve prekrasni srcenca zacnati so ivf kaj dr,Tase vo Plodnost.Izvrsena mi e redukcija vo 10 nedela i ostranet mi e polip na grloto na matkata.Imav krvarenje cel mesec ama se projde vo najdobar red.Napraven mi e serklaz vo 13 nedela.Od koga mi e napraven transverot non stop sum vo krevet.od sega pa natamu ke se druzam so vas bidejki ima sto da se nauci od tuka.golem poz do site [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.12.2011 19:14:32)

Dobredojde dve bebusi na RR ,se nadevam deka ke najdes mnogu polezni informacii na RR .Imaj ubava bremenost

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.12.2011 22:40:08)

Dobravecer na site ringerajki, jas veke vo 18 nedela sum, i puknav od mokrewe na 10 minuti odam, prethodniot pat d-r mi rece kako da ti e skrateno grloto na matkata ...i neznam se plasam...a stom tolku cesto mokram sigurno bebeto e mnogu nisko pa mi pritiska ...sto ke kazete vie mamicki..treba da vnimavam nesto posebno!

dve bebusi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.12.2011 18:03:06)

Zdravo Ananija i jas taka mnogu cesto mokrev ,pred tri dena pocnav da mokram na sekoi 15 min i pocnaa da mi se javuvaat bolki vo dolniot del na stomakot.Mislev deka  bebusite pritiskaat i za toa imam bolki.No se zacestija bolkite i bev non-stop vo wc.I se javiv na doktorkata mi vika ili e infekcija na mocnite kanali ili vospalenie na besikata.Sega zemam amoksiklav i caj od brusnica i mnogu mi e poarno.Javi i se na doktorkata i kazi i go problemot.Golem poz[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.12.2011 18:38:33)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ananija

Dobravecer na site ringerajki, jas veke vo 18 nedela sum, i puknav od mokrewe na 10 minuti odam, prethodniot pat d-r mi rece kako da ti e skrateno grloto na matkata ...i neznam se plasam...a stom tolku cesto mokram sigurno bebeto e mnogu nisko pa mi pritiska ...sto ke kazete vie mamicki..treba da vnimavam nesto posebno!

Dokolku ti e skrateno grloto na matkata treba sto poveke da miruvas

Debora -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.12.2011 18:40:03)

Dve bebusi, i jas imav bolki pred 2-3 nedeli,imam napisano pogore, deka bev na CTG itn. Pij magnezium, toj gi opusta muskulite i gi namaluva bolkite, a sprecuva i predvremeni kontrakcii isto taka. pozz

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.12.2011 14:54:05)

Добарден драги рингерајки, денес додека ги масирав градите со масло ми потече најверојатно колострум золтеникави ситни капчички а некои и безбојни [sm=racka.gif][sm=duda.gif][sm=ribica.gif][sm=muca.gif]

Debora -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.12.2011 9:18:39)

Драги рингерајки, дали некој знае од колку до колку зимаат крв во институт за јавно здравје, белки не зимаат само од сабајле. Треба да направам испитувања за торч ( токсоплазма, рубеола...) и планирам да одам околу 12 часот.

bebuska* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.12.2011 22:23:58)

zdravo rr, jas sum nova na forumov....denes ve citav cel den i dobiv zelba da vi se pridruzam....jas sum 15 nedela+6 dena, recisi 16 nedela....vo 12 nedela pravev mikrobioloski brisevi, pap, urinokultura, krvna slika i PRISKA....se bese ok osven mikrobioloskite brisevi bidejkji mi najdoa ureoplazma, piev 7 dena antibiotik pa se nadevam kje bide se ok....dali nekoja od vas ima slicno iskustvo so ureoplazmata, kako se dobiva?kolku e opasna za bebeto?posle nova godina sum povtorno na pregled....se nadevam se kje bide ok i mozebi kje mi go kazat polot....Ve pozdravuvam site trudni mamicki i so lesno da si ja minuvate bremenosta....pozzzzz

the_crow -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (28.12.2011 14:47:32)

Zdravo,jas sum vekje 24 nedela i seuste se macam da zakazam skrining vo drzavna ,pa denes edvaj zakazav za petok barem pred Nova godina da znam so e i kako e. Ne po moja vina se odolgovleci zakazuvanjeto ama so da pravam so nenormalen shef na rabota nemozam da mrsnam. e vo petok si vikam ke odam na pregled pa makar mi dal otkaz . Inaku neznam dali na nekoja od vas i se slucuva ova so mene me maci. Od sabajle koga odam na rabota me boli mnogu stomakot dole , nekoj grc nenormalno bolen i sekogas koga se dvizam se javuva istata bolka. Mnogu sum zdebelena znaci mnoooooooooooooooooooogu +25 kg . Neznam do kaj ke teram vaka. Ne se poznava mnogu i onaka sum krupna i visoka ama mi preci vishe. Nemi se loshi ama ic nitu imam povrateno dosega fala Bogu ama jadam ko stoka hahahahahaha i mm e zdebelen pokraj mene. Site ispituvanja do sega so gi pravev se vo red osven so imam mnogu nizok seker vo krvta. Se nadevam i sega na sledniov pregled ke bide se vo red so bebushot i edvaj go cekam da se rodi i da se gushkame .Srekni praznici na site i se najubavo !!!

Страница: <<   < Претходна страница  60 61 [62] 63 64   Следна страница >   >>