Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 22.4.2012 20:41:42
kikicka
Незнам што да кажам за лекарствата за железото,јас пиев ама како што сирупот од аронија ми ја јакнеше крвта ниеден лек така не делуваше,препорачувам да пиете подобро сируп од аронија отколку лекарства,еве и на малата крвта и е супер.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 22.4.2012 21:22:33
temjana
и мене ми е паднато железото ми дадоа некаков сируп ама не го земав. Никогаш не сум ги слушала тоа докториштата што за било што ти даваат лекарства како дилери се да им е... Ќе пробам прво со исхрана побогата со железо па ептен ако не иде тогаш ќе се префрлам на нивната дрога
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 24.4.2012 1:43:16
Bela Bela
Zdravo na site,jas sum veke 14w6d a se uste imam gadenje(pomalce ama sepak)i povrakanje,vo prvite 12 nedeli izgubiv 2-3 kila sega sum samo do pocetnata tezina sto ja imav pred da zabremenam.Nekoja druga so isto iskustvo i dali znaete kolku dolgo moze ova da trae???Inace slednata nedela ke pravam amniosinteza i ke go imame prvoto exo i se nadevam ke ni go kazat polot.Pozdrav do site
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 24.4.2012 8:08:19
mamicki
Гадењето и утринските мачнини можат ниту да не се појават, или пак да траат во текот на целата . Најчесто исчезнуваат кон средината на вториот триместар. Олесни си со редовно внесување мали количества храна. Денот нека ти почнува со парче двопек, лажичка мед и некој благ чај, од камилица на пр., и ќе ти биде полесно Бела Бела. Со среќа на прегледите... амниоцентезата ја правиш по препорака од лекар?
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 24.4.2012 9:17:59
temjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka RR
Ако сакаш пробај и коприва со мед или пак да ти пишам број од човекот што продава домашен сируп од Аронија.
Супер дај ми го бројот ќе се јавам, ако помага а е на природна база не одбивам. Инаку вчера една колешка ми збореше за семето од коприва со мед па и тоа ќе го пробам
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 24.4.2012 9:49:03
kikicka
ти пратив пп
ИЗВОРНА ПОРАКА: temjana RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka RR
Ако сакаш пробај и коприва со мед или пак да ти пишам број од човекот што продава домашен сируп од Аронија.
Супер дај ми го бројот ќе се јавам, ако помага а е на природна база не одбивам. Инаку вчера една колешка ми збореше за семето од коприва со мед па и тоа ќе го пробам
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 25.4.2012 21:56:46
pudingce
Bela bela ne se sekiraj za macninite ke pominat.kaj sekoj e individualno.kaj mene traea intenzivno do 14 nedela a posle toa so namalen intenzitet do kraj na 16 nedela. Posle toa ke zaboravis na se. Ke ti bide samo bledo sekavanje.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 27.4.2012 17:22:29
Acina
поз ...како сте...се надевам ви прија убавото време...мене нешто ме буни...на последниот преглед кога го мереа бебушот на 4д пред неколку дена ми рекоа дека е бременоста поголема 3 недели одкоку што досега ми велеа.спрема последна менструација сум денес точно 20та недела,а спрема големината на бебчето сум 23 недела и 4 дена...нели е многу голема разлика...а се сеќавам дека последната ми била 2 дена само инаку ми траеше по 4
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 28.4.2012 19:04:15
Bela Bela
I mene mi kaza deka bebeto e nekoj den pogolemo odkolku sto sum jas nedeli ama ne bese golema razlika,slednava nedela ke odam pak pa ke vidam sto ke kazat.Inace jas uste imam po malce losenje i povrakanje,pomalce,barem imam apetit za jadenje.Sega novo vo poslednava nedela-dve e glavobolkata.Obicno imam nizok pritisok ama denes koga go merev ednas mi bese 148/65,drugiot pat 132/65 i tretiot pat 113/77.neznam dali e mozno tolkava razlika vo rok od 5-10 minuti ili aparatcevo ne e nesto vo red.a i pulsot mi bese 89.Ima nekoja so slicni simpttomi ili iskustvo da mi kaze dali e nesto seriozno ili ne?
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 29.4.2012 15:21:41
meU87
Доколку мерите притисок со дигитален апарат(а според вредностите гледам дека е така), мора да знаете дека со енго не се мери на така кратко растојание. Значи два пати последователно на минимум 20-30минути да се мери. За мерките, и јас бев понапред 8дена и ич не му се секирам. Поарно да е напред одколку на крај да се замарам што и како. Мислам дека за тоа нема потреба да се замараме. Од искуство на други трудници знам дека биле понапред неколку недели бебињата, а на крај се случило да се породат предвреме и при мерење да бидат таман за неделата кога се родени.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 15:38:52
JanaMarija
I moeto e 2 nedeli ponapredno-masala :) i mi rekoa deka sum zabremenila odma po menstruacija, a sega 4 i 5 mesec varira sekoe bebce pa ispadna na posledniot pregled deka e 1 nedela ponapredno, taka da varira. Raduvaj se ako e ponapredno, teski neka e taka otkolku obratno
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 18:11:21
temjana
Здраво јас денеска бев на лекар итно имав болки јаки во долниот дел на стомакот, од вчера ми започнаа. Ми даде докторот верапамил и гинипрал ама од тој гинипралот и притисокот ми е ептен паднат и мачнини чувствувам а имам и забрзано срцебиење. Е сега демек за да ги спречи тахикардиите ми го даде верапамилот ама ич некако не сакам да го пијам, особено што не се препорачува на трудници и навистина ме фаќа страв не дај боже да не му наштетам на бебушот За среќа он е добар го видовме ама јас морам малку да мирувам (инаку не ми даде боловање) бидејќи ваквите прерани контракции можат да бидат опасни. Ајде ако некоја имала искуство со овие лекови нека пише ептен сум уплашена
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 18:23:10
mama_sk
temjana kako gi otkrija kontrakciite, na eho ili na emg? Za verapamilot nemoj da se plasis, poznavam mnogu bremeni zeni sto go piele bez nikakov problem, pogolem problem ke si napravis ako dozvolis da imas tahikardija... Ne te razbrav, kako ne ti dale boleduvanje koga treba da miruvas poradi kontrakciite?!?
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 18:30:14
Cipi Ripi
Temjana dusicke pij gi apcinjata, nemoj da razlisluvas, nisto ne mu e na bebeto od niv. Ginipralot pravat tahikardija pa zatoa so se niv davaat i verapamil, odnosno 20 min pred da zemes ginipral treba da se napies verapamil. Nemoj da se sekiras za posledici, jas gi piev mesec dena, a isto taka primav i infuzija ginipral, mozebiv ti teknuva veke imam spomnato na forumov deka lezev vo bolnica. Samo ginipralot me spasi.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 18:51:05
Maca25
Темјана душо, знам многу трудници кои имаат пиено верапамил во текот на бременоста и сите родија здрави бебиња. немој да се плашиш. а и мене ме интересира зошто не ти отвориле боледување.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 19:09:42
temjana
Души сте мои најголеми немате појма колку ме смиривте. А за боловање немам појма зошто не ми отвори, ми рече дека треба повеќе да мирувам а и рака на срце јас од кога ќе ги испијам апчињата не сум ни способна за ништо освен да лежам. Ми се тресат нозете, имам вртоглавици... а овие два -три дена треба да ги пијам на секои 4 часа па после регуларно на 6 за да има подобар и побрз ефект. И незнам како ќе мирувам ако одам на работа, за среќа барем утре не се работи. Инаку ме прегледа вагинално и се смири и он малку демек не било страшно (претпоставувам не сум отворена на тоа мислеше) па јас го замолив и на ехо да го видам бебето за да бидам помирна. Како и да е во четврток сум на скрининг во гак па ќе видам како ќе терам натаму, само се да биде со бебе во ред ништо не ми е важно друго. Ве гушкам мили мои
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 20:02:02
bombica
Темјана пиј ги таблетите, позитивни мисли, повеќе одмарање и се ќе биде ок.Јас имав контракции од 19 недела пиев гинипрал и верапамил до 37 нед. и еве здрав жив бебуш имам до мене.Како ти рекоа да ги пиеш таблетите?И од колку мг. верапамил?Јас прво пиев од 20мг па после од 40 мг затоа што ме дрмаа јаки тахикардии и секогаш прво верапамил па после 15-120 мин гинипрал.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 20:18:37
mama_sk
A kako vi gi dijagnosticiraa kontrakciite, so obicen pregled (vaginalen ili eho)? I kako gi cuvstvuvavte, kako grcenje na stomakot, bolki i tvrd stomak ili kako?Jas vekje nekolku nedeli cuvstvuvam neprijatno grcenje t.e. stomakot mi stanuva tvrd kako kamen i toa trae 10-30 sekundi. Mene mi kazaa deka toa e normalno vo bremenost i ne mi dadoa dopolnitelna terapija osven Utrogestan I uste nesto me interesira... kolku vi e dolzinata na grloto na matkata? Kaj mene e 2,4sm vo 22ra nedela... Ne znam dali e toa ok?