Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.4.2012 23:10:16
sharlot
jas isto taka imav predvremeni kontrakcii koi mi se slucija vo 28 nedela i toa naednas.vednas otidov vo sistina i bev zadrzana 3 dena so toa sto non stop mi tecese infuzija-tokoliza vo koja imase ginipral i verapramil.ne bev otvorena.posle toa koga me pustija doma mi ja prekinaa terapijata i sega swum 33 nedela ,pijam utorgestan od 200 dvapati na den i magnezium citrat od 1900grama tripati na den .minatata nedela bev na kontrola i doktorot vika deka se e vo red so bebceto no terapijata ke ja primam najverojatno do 36 nedela.inaku od koga mi se sluci toa ne odam na rabota i sum na boleduvanje ,so toa sto ne smeam da pesacam ,samo so kola izleguvanje
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 1.5.2012 12:26:27
JanaMarija
Jas sum 17 nedela i veke cuvstvuvam nesto-ama neznam dali e toa :)))))) kako peperutki, kako koga imas gasovi,nesto skokotka-neznam :)))) kako i da e znam deka e toa nesto, zosto e ponpredno i veke e red da cuvstvuvam zosto so dusa cekam toa sto raskazuvaat da go osetam :))))
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 2.5.2012 11:54:33
temjana
тоа е, како скокоткање или пак слабо грепкање јас барем така ги чувствував исто во 17-та недела за прв пат сега се малку појаки но сеуште слаби за да може и тато да ги осети
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 2.5.2012 12:21:36
temjana
добра сум миличка лежам, болките малку се намалија ако ништо друго барем не се константни. Утре ќе одам во државна скрининг имам закажано па се надевам ќе ми кажат убави работи. Тоа е ќе одмарам деновиве малку и верувам дека се ќе биде добро, еве бебето го чувствувам како си мрдка и тоа ме теши многу. Ќе ви пишам утре како сум поминала држете ми среќа се да биде добро
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 2.5.2012 12:43:57
Cipi Ripi
Odlicno ,nemoj da se sekiras. Mislam deka na GAK ke pomines super, bidejki i pokraj celata guzva, mnogu detalno pregleduvaat i obrnuvaat vnimanie za sekoj pacient posebno. do tebe i bebko. Ti ja pustam celata srekja.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 3.5.2012 12:14:05
temjana
Добар ден мешлаци Јас бев на скрининг денеска некоја млада др. беше на смена, ако не се лажам Лазарова мислам дека беше ама не сум сигурна. Како и да е доста фина ми се виде иако ништо не разбрав што зборуваше но во секој случај од тоа што го разбрав со бебето се си е во ред а тоа е најважно. Кога отидов кај матичниот со резултатот се налути бидејќи требало да ми земат и крв за вакво ехо и он можел да ми направи, крвта била битна за таа приска2. И да ви кажам сега сум скрос збунета и навистина овие др се отидени ептен, еден едно ти вели друг сосема друго а никој на крајот не ти кажува дали бебето е во ред Барем боловање ми отвори сега имало нов закон матичниот можел само 7 дена да ти даде вклучувајки ги и викендите, а после комисиски одело. Абе све отидени во државата наша а јас решив веќе никој да не слушам сам свој доктор изгледа најдобро е
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 3.5.2012 12:31:12
mama_sk
Temjana koja nedela se pravi Priska 2?! Jas pravev priska na GAK vo 11ta-12ta nedela i togas mi zemaa krv za eventualni anomalii. Vo 20ta nedela pravev 4D ama za priska 2 ne sum slusnala... Maticnata ti otvori boleduvanje za 7 dena, neli moze po noviot zakon do 15dena bez mislenje od drugi specijalisti?!?
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 3.5.2012 12:32:55
Hunny
Темјана, јас мислам дека ако веќе си направила 4д и претходно скрининг за нухален набор во 12 недела и се било во ред, нема потреба од приска. Јас не ја направив, бидејќи матичниот ми рече дека е фрлање пари без потреба, а е доста скапа и не дава 100% точни резултати. Тогаш не знаев дека ова испитување го прават и на клиника и не го направив.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 3.5.2012 13:09:55
meU87
PRISCA е тест кој се прави преку крв, за одредување на евентуални аномалии кај плодот. Меѓутоа, овој тест се заснова врз база на математички формули, во однос на години и сл, па така одредува дали е можно да има аномалии или не. Никој по нормален гинеколог не го препорачува овој вид на тестирање, зошто не нуди никаква сигурност на информации. Ехото , односно димензиите на нухалната туба, добиени од ехо 100 пати поточни резултати даваат за тоа дали е можно да има или не евентуални аномалии.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 3.5.2012 13:48:18
temjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: mama_sk
Temjana koja nedela se pravi Priska 2?! Jas pravev priska na GAK vo 11ta-12ta nedela i togas mi zemaa krv za eventualni anomalii. Vo 20ta nedela pravev 4D ama za priska 2 ne sum slusnala... Maticnata ti otvori boleduvanje za 7 dena, neli moze po noviot zakon do 15dena bez mislenje od drugi specijalisti?!?
21-ва недела сум и приска не правев ни во 12-та или која и да беше недела. Ама др. навистина ме збунија, знам дека ова 4Д е всушност важно а приска2 се прави евентуално ако се посомневаат дека има аномалија некаква. Ма всушност навистина сега знам дека ништо не знам, значи тотално ме избунија и што е најлошо сега сум уште повеќе загрижена за бебето бидејќи никој не ми кажа дали со него е се во ред А за ова боледувањето до сега беше 15 дена па мислење од комисија, е сега не можело така само 7 било дозволено. Навистина не знам што да кажам повеќе
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 3.5.2012 14:18:11
Ikana
Темјанке, приската не е задолжителна, додека ехото 4д е препорачливо да се направи, па оттаму ако има индикации за приска, односно ако има некои параметри кои не се во нормалата за носната коска или нухална транслуценца (така мислам се викаше), е тогаш се оди на приска 1 или 2, двојката се прави накај 18/20 недела а кецот порано од 11 до 13 недела. Приската ти е уствари биохемиска анализа на крвта која дава РЕЛАТИВНИ резултати во врска со некои аномалии на плодот. Амниоцентезата, која се прави ако приската утврди дека има одреден процент на ризик, дава КОНЕЧНИ и веродостојни резултати.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 4.5.2012 18:49:54
Bela Bela
Jas pravev amniosinteza vo 16 nedela,i po 2 dena gi dobime prvite rezultati,deka e se vo red(no so prviot test se ispituva samo 5 para od 23te para hromozomi sto gi ima bebeto,a za drugite 18 para i za konecniot rezultat ke pocekame uste 10tina dena)senadevam ke e se ok.Inace ni kazaa deka ke imame i mene uste ne mi se veruva.Amniosintezata pomina super bez bolki ili mnogu grcevi dodeka ja pravea,i posle toa nemav nikakvi grcevi ili komplikacii i bi ja preporacala sekomu sto se dvoumi da ja napravi deka vredi da znaes dali e se vo red.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.5.2012 9:36:54
mama_sk
Zdravo Da ve prasam, imate li zabrzana srceva rabota vo bremenosta? Jas cesto imam tahikardija so puls okolu 120 otcukuvanja vo minuta (vo miruvanje) pa me interesira dali e normalno
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.5.2012 11:02:43
temjana
mama_sk нормално е во текот на бремененоста да чувствуваш забрзување на срцето, не ми текнува само колку пати побрзо чука во текот на 9-те месеци но во секој случај е нормално
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.5.2012 12:07:13
meU87
Се изначитав дека во бременоста, е добро и пожелно да се спие на левата страна. Јас спијам на страна, се навикнав полека, но секогаш кога спијам на лева, имам чувство дека срцето ќе ми експлодира, никако неможам така да спијам. И јас на моменти имам тахикардија но не ми трае долго, барем не засега. Но, факт е дека е премногу непријатно
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.5.2012 15:21:50
Mirjana983
Temjana bas me zbuni so ova sto ginekologot ti dal samo 7 dena , neznam kaj kogo odis na pregledi zosto sega prijatekna bese na boleduvanje od ginekolog 15 dena bez problem otkako e donesen noviot zakon najverovatno nemozat site ginekologi da davaat izgleda treba da e specijalist.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.5.2012 15:32:05
temjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mirjana983
Temjana bas me zbuni so ova sto ginekologot ti dal samo 7 dena , neznam kaj kogo odis na pregledi zosto sega prijatekna bese na boleduvanje od ginekolog 15 dena bez problem otkako e donesen noviot zakon najverovatno nemozat site ginekologi da davaat izgleda treba da e specijalist.
Специјалист е и овој ама очигледно се плашат а и не сакаат да се замараат, така им е кажано и не ги интересира. Не е ни важно фала му на бога подобро сум и навистина не сум човек што сака да го скористува законот доколку нема потреба од тоа. За жал поради некои несовесни ( барем кај мене на работа познавам едно 10 души што си земаат боледување од добро седење) оние на кои што навистина им треба си го папаат
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 8.5.2012 12:25:46
srcla
ZDRAVO NA SITE BREMENI RINGEJAJKI!!!! KONENO SE PRIKLUCIV NA OVAA VESELA I INTERESNA DRUZINA .INAKU JAS SUM BREMENA VO 13 NEDELA (VTORA BREMENOST).SEGA ZA SEGA SE E VO RED I SO MENE I SO BEBETO..EDVAJ CEKAM NOV PREGLED ZA DA GO DOZNAEME POLOT NA BEBETO.NAVIVAM ZA . POZDRAV DO SITE
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 18.5.2012 19:50:07
marijam
Zdravo na site Vas !!! Jas sum nova na ovoj forum inaku do sega bev vo prvo tromesecie ...pa eve veke dojde red da se prefrlam tuka . inaku denes sum tocno 12 nedeli i 1 den po ciklus a po bebusot 21 i 3 dena . Pominav skrining se bese ok bev vo sredata i sega prodolzuvame so novi sili ponataka .
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 22.5.2012 11:42:52
kasiopea
Bela Bela, a kade ja pravese amniosintezata ? Ako ja pravese na klinika, te molam kazi mi kakva e procedurata, bidejki mi rekoa deka komisija odlucuvala dali ima potreba od amniosinteza.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 23.5.2012 6:50:10
Bela Bela
Ne,ne ja pravev na klinika.Obicno se preporacuva ako spagjas vo visokorizicna bremenost,ili ako doktorot vidi deka nesto ne e vo red,ako site testovi i exo-a se vo red togas ne e zadolzitelno,mada sto jas bi mu preporacala na sekogo ako poradi nekoja svoja licna pricina saka da ja napravi,ne e voopsto bolna kolku sto moze da ti pomogne da znaes na sto si,samo da ti napomenam deka preku amniosinteza se ispituvam samo za genetski i hromozomi poremetuvanja(sindromi)no ne i za defekti na mozokot koj sto bi mozele da nastanat kako anomalija bez nikoj sindrom da e prisuten(dosta slozeno :)sto znaci i ako rezultatot od amniosintezata e normalen toa ne ja iskluciva moznosta pak da ima nekoj defekt na mozokot,zosto mozokot se razviva i oformuva do kraj na bremenosta a amniosintezata se pravi od 16-20 nedela.Naprimer dlabnatinkite na mozokot(sto izgledaat kako jatkata od orevot)se oformuvaat posle 24-26 nedela a vo slucaj ako ne se oformat kako sto treba togas nastanuva defekt koj se vika polymicrogyria(samo za primer)gledam deka kolku poveke znaes tolku poveke se plasis ama mislma podobro e da vnimavas na se zosto i ne e se taka ednostavno kako sto mislime. Inace jas sum 19 nedela denes,i konecno mozam da kazam deka ubavo go cuvstvuvam bebeto kako mrda i masmi isto taka.Pa se nadevame ke e se vaka dobro do kraj :)pozdrav do site.