Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување - II дел 20.7.2011 18:21:26
padme
Cika i jas sum slucaj kako ti se nadevam deka ke uspees da najdes i jas si baram samo imam problem sto mm ne saka od mojata falimija a koj drug bi se nafatil od Sistina mi rekoa sama da si najdam ama ne razbiram zosto ne gi nudat onie koi gi spremaat na inf imaat po 15-16 folikuli zosto ne gi prasaat dali sakaat da gi doniraat na nekoj vaka kako nas neznaa kolku bi ne usrekile nie sto ne mozeme da dojdeme ni do 2-3 folikuli.
RE: Вештачко оплодување - II дел 21.7.2011 19:10:06
Cooper
simona811 ti posakuvam brzo da si gi vidish tvoite ...jas pravev invitro pred 2 meseci..prvo i uspesno..iskreno ne izlegov od doma 8 dena...po doma osven edno jadenje nisto drugo ne pravev...potoa pocnav postepeno da izleguvam..i pak se ograniceno bidejki mn mi bese strav da ne prestane da se razviva embrionot...taka 2 meseci...mn vnimavanje..lekarot mi kaza nikakov kontakt so kucinja macinja...bolni deca..nikako plivanje soncanje do 3 mesec...za hranata jas se sekavam mn jadev brokola salata i pilesko mi preporacaa..da izbegnuvame nekoi vidovi ribi,skolki i lignji..i ograniceno so solta...se nadevam da pomognav malku..mn pozdrav do site rr
RE: Вештачко оплодување - II дел 21.7.2011 22:11:58
kik@
Pozdrav do site RR iako ne vi pisuvam jas redovno ve citam cece 81 bas me izraduva mila so les da ti bide celata bremenost i na site sto cekate sto pobrzo da gi vidite i mora da se ima verba duri i vo nevozmoznoto ne smeete da se nervirate si gluposti pustete go pametot na pasenje hehehehehe i se ke bide ok.Bas togas koga ne ke se nadevas ke se ostvari dolgoocekuvanoto.Jas sum primer za toa po 2 neuspesni invitra tretoto ni uspea aic ne se nadevav i sega eve me vlegov vo 9 mesec i sekoj den cekame naseto malo maze da izleze da se zapoznaeme, dolgo go cekavme pa zatoa nema otkazuvanje odime do kraj.Se nadevam deka vi vleav malku doverba da se izborime do kraj pa duri i so nevozmoznoto.Pozdrav do site posebno do Bogdancanka (kako si mi mila te cekam ako dojdes na odmor da se vidime) i vi ja pustam seta sreka da ve prati niz zivotot.
RE: Вештачко оплодување - II дел 21.7.2011 22:51:10
cece81
EEEeeee kik@ ubavo sto ni pisa,dosta vreme pomina ni nemase pisuvano, blagodaram na cestitkite mila i na tebe ti posakuvame lesen poragaj so zdravo i ubavo . Jas rr-ki bev na doktor i go vidov moeto bebce se e vo red naj normalna bremenost dr mi rece deka ima i srceva reakcija , od sreka se rasplakav nemozev da se vozdrzam na zborovite OVA E TVOETO BEBCE. Potoa sledea instrukcii sto ponatamu kako da prodolzam so ishrana , pregledi i tn. Na site Vi posakuvam od da si gi doziveete ovie momenti . Golema podrska do site i sekogas ke bidam so vas !
RE: Вештачко оплодување - II дел 21.7.2011 23:07:13
cece81
pinokio2010 kade si mila kako pomina so IVF-to , pisini te mislime ! simona811 dobredojde na rr-ja . Moj sovet posle IVF 3 dena da odmaras a posle da prodolzis normalno so obvrskite bez pregolemi napori ,ako e za tebe pisano da bide da se fati sto i da pravis ke se fati, mnogu od nasite rr-ki imale iskustvo i po skali kacuvanje i na rabota odele pa im uspealo IVF-to , kaj nekoi i po 2 nedeli ne mrdnale od krevet pa neimuspealo , znaci toa ti e kaj sekoj individualno. Mislam deka ti dadov najrealen sovet pa ti samata mozes da se pronajdes a da ke zaboravev da ti napomenam kaj povozrasnite zeni nad 35 godina se praktikuva poveke odmor . Podobro e ako imas nekoja zanimacija da ja rabotis da ti go odvlekuva vnimanieto otkolku celo vreme da mislis na embrionite , taka psihicki ke se opteretuvas zamoruvas.
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.7.2011 10:50:06
simona811
fala mnogu cooper i cece81za iskrenite sovetina mene mi e toa prvo iskustvo i site informacii ke crpam od vas koi mnogu mi pomagaat vo ovie momenti iskreno vi blagodaram mnogu na site!!!Deneska mi e 6den od transferot i nekako denovite bavno minuvaat si teram nekoi zanimacii i razonodi po doma za da ne misalm na toa pa sto ke bide neka bide se e kako sto gospod napisal!Na vas kako vi pominuvaat ti denovi sto si pravevte po doma?jas neznam dali da izlegyvam od doma ili da si gi posedam tie dve nedeli doma bez da izlezam no nekako e dosadno a po priroda sum dosta teperamentna osoba i sega prv pat mi se slusuva vo zivot tolku da sedam odmaram po doma pozzzzzz
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.7.2011 13:43:22
Bogdancanka
Кика мила гушки за тебе и за малото во стомачето,убавиот збор кој влева надеж, секогаш е добредојден за сите нас кој секој ден живееме со желба за цртки,дај боже набрзо и ние да и ги дочекаме цртки од срце има посакувам на сите да ни се оствари желбата за по едно позззззз мила
Пинокио мила каде си?Како помина инвитрото пиши ни
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.7.2011 13:51:36
Cooper
simona811 jas citav knigi..gledav tv..nisto posebno..zdravje ako ostanesh bremena pak e tesko..so nisto ne treba da se premoruvash,mn da vnimavash na ishranata,edna lubenica nemozesh da si kupish ..se treba da mu kazuvam na mm da mi kupi..peralna da ispere ne gi krevam alishtata...mene sega mi e pocudno..ama aj ne se sekiraj ke minat denovite brzo..koga ti kazaa za hCG?pozd
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.7.2011 15:42:09
simona811
следната недела ке одам на 31јули па сто биде нека биде ке поминат некако деновите ке издрзиме некако нема друго сто да се прави...поздрав до сите рр о до тебе коопар
RE: Вештачко оплодување - II дел 22.7.2011 16:01:08
Natasa981
Im posakuvam sreka na site rr vo iscekuvanje , da imate uspeh pa zivi i zdravi bebcinja. Od se srce vi posakuvam istrajnost na patot po koj cekorite! Jas sum vo 7mi mesec od bremenosta, mnogu sum raznezneta vo posledno vreme i taka nekako cuvstvuvam potreba da vi pisam iako nemam iskustvo na ovaa tema. Pozdrav do site vas idni i segasni mamicki:)
RE: Вештачко оплодување - II дел 23.7.2011 17:35:43
simona811
еве ме мене повторно!денеска некако имав мали грцеви ме болеа јајниците како пред менструација па многу се загризив да не не биднало несто па да ми дојде дали сте имале некои од вас такви симтоми дали е нормално или???инаку денеска мие 7 ден од трансферот усте мирувам по дома само стеам од соба на соба од кревет на кревет....поздрв до сите рр
RE: Вештачко оплодување - II дел 23.7.2011 21:06:17
simona811
fala mnogu na odgovorot cooper da se nadevame deka e taka i ke bide se vo red deneska bev zagrizena deka prvite sest dena t.e.do denes ne me bolese nisto...vo sekoj slucaj ti blagodaram i na site rr za ubavite soveti koi vo tie momenti mi se bas potrebni...pozdrav do site rr
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.7.2011 21:45:31
pinokio2010
Moi dragi prijatelki vi blagodaram na site sto mislite na mene,mnogu se izraduvav koga procitav! Nemav internet ovie nekolku dena pa ne mozev da vi pisam. Transferot pomina odlicno, na tretiot den mi vratija 3 embrioncinja a uste 4 mi zamrznaa sto me pravi beskrajno srekna polna so nadez , bidejki za razlika od minatiot pat od 12 embrioncinja se razvija 7 so odlicen kvalitet.Sega odmaram prvite 7 dena lezev, ni za jadenje ne stanuvav, ama eve denes 8 den, stanav za jadenje, duri bev i do prodavnica,znaci po skali ziveam na 2 kat ama poleka. aod sreda ke pocnam i na rabota da odam, mi rekoja deka prvata nedela treba da se vardime, po skali nikako a posle toa normalno, samo bez fizicki optovaruvanja,taka poleka. Pozz milicki, Cece mn sum srekna za tebe, kika edvaj cekam da javis deka tvoeto bebce doslo na svet pa a mu posakame toplo dobredojde.
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.7.2011 12:51:15
Liliput
Zdravo na site. Jas sum nova na ovoj forum ama so isto iskustvo. Pravev IVF vo sistina, ova mi e prv pat. Denes mi e petiot den od embriotransferot, i eve odmaram, lezam i ne pominuva vremeto. Posle emriotransferot imav temperatura 37.8 i od sistina mi rekoa deka ne e nisto strasno. Piev paracetamol i sledniot den mi se spusti temp. Do vcera gradite mi bea mnogu custvitelni i nadueni, a od denes kako da ne custvuvam nisto, se plasam deka nema da bide toa sto najmnogu ocekuvam . Dali nekoj ima vakvo iskustvo??
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.7.2011 13:45:58
Bogdancanka
Лилипут мила не размисливај на лошо мисли само на најдоброто кај секој организам различни симптоми....ајдде мила само позитивно, без нервози ќе биде се во ред....дај боже набрзо да си ги видиш двете цртки...многу среќа и за сите кој се во исчекување на цртки нека ни се множат рр
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.7.2011 14:00:18
pinokio2010
Jas nemam nikakvi simptomi, niti bolki vo gradite,niti cuvstvitelni bradavici,nitu grcevi vo stomakot samo sto na dva casa odam vo wc i mnogu mi se jade. Minatiot pat imav se od toa sto ti nabrojav pa zavrsi neuspesno. Mislam deka nema pravilo i sekako simptomite kaj nas se rezultat na terapijata sto ja primame i zatoa mnogu ne obrnuvam vnimanie na toa.
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.7.2011 14:23:57
simona811
zdravo na site!Eve i mene me bolat jajnicite i cesto odam vo wc a veke deneska mi deseti den od transferot uste po doma odmaram deneska planiram da prosetam zosto veke od sedenje i lezenje po doma se pocna da me boli se ukociv vo vratot....nekako neznam dali da simam da pravam test ovie denovi ili da si pocekam do nedela za krv,sto mislite vie moi dragi rr sto bi me posovetuvale nekako veke nemam trpenie sakma da znam sto bidnelo pozzzzz
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.7.2011 19:29:55
Cooper
simona811 jas pravev hCg na 12 den i se pokaza deka sum bremena...a cestoto odenje vo wc go imav i jas..togash se zamisliv deka mozebi se fatilo ...Liliput gradite bolat od hormonite..i mene mi bese taka..jas duri se raduvav bremena sum zatoa e taka.. ..koga doznav deka sum bremena pocnaa da mi stanuvaat pomali i da ne me bolat ..sega sum 12 sedmica i pak se zgolemeni...normalno e od stimlacijata e..mene duri mi se napravija folikuli i naredniot mesec posle transverot..treba vreme dodeka da se stabilizira organizamot..pozdr
RE: Вештачко оплодување - II дел 27.7.2011 10:21:09
simona811
fala ti mnogu cooper na tvoite iskustva spodeleni so mene i so site rr samo na takov nacin vo tie momenti site ovde zedno si pomagame i tesime i ucime od licni iskustva sto veruvajte na site mnogu ni znacat vi blagodaram iskreno mnogu na site...pozdrav
RE: Вештачко оплодување - II дел 27.7.2011 15:59:52
Liliput
fala vi mngu za podrskata i spodelenite iskustva, denes mi olesna mnogu..mi dadovte golema nadez.. Kaj mene se oplodi samo edna jajcekletka i zatoa malce sum zagrizena za rezultatot. Imav 6 folekuli no ne znam zosto samo 3 jajce kletki izvadija. Doktorot mi rece deka mala bila stimulacijata, a primav suprafakt od 0.6 i po 2 fostimona od 3 den od ciklusot. Sepak imam mnogu nadez deka i ova edno kje bide uspesno .
Cooper kaj tebe kako tece bremenosta, mnogu mi pomogna so tvoeto iskustvo. Te molam ako mozes da mi kazes za stimulacijata nesto?? Uste endas pozdrav do site i vi posakuvam mnogu srekja...
RE: Вештачко оплодување - II дел 27.7.2011 19:47:01
Cooper
liliput jas ne pravev vo mk invitro,ama sto sakash prasaj ako mozam ke ti odgovoram..i jas imav poveke folikuli no izvadija 8 jajcekletki...mislam deka zavisi kako sozreale folikulite...i edna jajcekletka e dovolna ako e pisano da se fati ke bidne rabotata .mene mi vratija 3 embrioncinja no se fati edno..zatoa pozitivno i ednata jajcekletka moze da stane bebce..samo sila i trpenie.. inaku bremenosta mi e super..nemam macnini..odam na rabota,mn lesna bremenost..bebceto raste sega e 4.5 cm pocna da mrda(ama jas ne go osekam)mu go slusnav srceto...drugata sedmica ke odam da napravam ispituvanje za Dawn..mn pozd i vi posakuvam da si gi vidite i se da mine najubavo