oliva
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR lb81 позната ми е твојата мака со јадењето. Еве и син ми е веќе две години, овошјето не џвака, свеж зеленчук ма нема шанси во рака да го земе. Јадеше банана, гризеше, сега и тоа нејќе, бодеше со вилушка јагоди, после тоа и тоа нејќе и се така. А да му изблендирам што и да сакам од овошје се ќе изеде. А ако би јадел во парчиња, ќе изеде две-три и толку. Леб не јаде, ништо мачкано на лепче. Поточно јадеше, сега и тоа нејќе, ама си викам како му дојде да нејќе, белки ќе дојде и да сака Месото му сецкам ситно, така манџички јаде, во моментов ги сака, а имаше периоди кога со сила јадеше. И така, многу е периодичен. А твоето синче ми изгледа едноставно не му се допаѓаат зеленчукови оброци штом ти така прави, а друго може да џвака. Јас пример кога нејќе нешто да јаде, кога му тешко оди, му ставам малку кисело млеко, пример во мусаката, бидејќи порано се гадеше на текстурата на мелено месо, сега е подобро ама сепак... Син ми не сака суви храни, не сака лепливо да е, веднаш му доаѓа нагон на повраќање. Захтевен е, ама тоа е, си прифатив, од бебе, уште во болница една сестра ми има кажано дека ќе е тежок за јадење И стварно е таков. Не го привлекуваат чоколади, смоки, грицки, никогаш нема да се фати за некое колаче, кекс, соленки ни во рака не фаќа, и сите тие работи што мислам секое друго дете ќе сака да јаде, ама тој не. Некогаш на сила чоколада му давам да земе, само да видам дека сака нешто, тој ја погледнува и врти со глава. Храна генерално не го интересира многу да се мачи околу неа. Ама јаде бидејќи ете имаме ред, кога му дојде време за јадење, не се бунтува, си седнува, јаде колку може и така. А за повраќањето те разбирам, и син ми имаше такви епизоди, едноставно кога јадат нешто а не уживаат нормално е дека ќе имаат нагон на повраќање и дека ќе повраќаат. Ми повраќаше цели оброци. Тешки се, ама верувам и тоа ќе мине еднаш. Барем кога ќе имаат 18 години можеби А и мм не е некој јадач, колку пати ме нервира кога нешто јаде, па мислиш со гадење загледа, вади, пребира. Јас бев ужасно тешка како мала, како син ми сега што е, ама сега сум ок, нека се метне на мене Инаку, во ред е детето да има вкус за нешто, ете на него едноставно не му се допаѓа таа храна за да би ја џвакал, ако треба ситни му повеќе месо, прави чорби со зеленчук, блендирај во нив работи кои не сака, мислам сепак е побитно барем да внесува некои продукти кои мислиш да треба па не мора ниту да знае дека ги има. Тешко е кога видиш друго дете како јаде со сласт, ми веруваш гледав некое видео на јутјуб како едно дете јадеше сласно, гледав и плачев. АМА тоа е најлошото, да ги споредуваме со други деца, некои деца уживаат да јадат, сакат се да јадат. Ниту возрасни не се сите исти, си имаме некој посебен вкус, некој захтев, па никој не ни замера, барем на дете можеш да му протуриш некои работи да јаде без да примети, на возрасен не можеш. Се извинувам со предолгиот пост, ама на оваа тема роман можам да напишам потполно исто бетани,од збор до збор,и јас би можела роман да напишам во врска со јадењето,мојот е 3,5 г овошје свежо и зеленчук се гади и кога ги гледа а камоли у рака или во уста да ги стави,мачкано на леб јаде,почна пред една година најмногу со абц,во овие 3,5 години само да знаете колку пати повратил,ѕидовите знаат се е флеки и тоа повракање на цели оброци,сега почна и чоколади да сака инаку немаше шанси да ги јаде,месото понекогаш уште му го блендирам.некогаш и само ситно сецкано во манџи,многу мака видов со јадењето негово,од таа причина ми е страв и за у градинка
|