RE: Грчеви кај бебето- колики (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

Ikana -> RE: Грчеви кај бебето- колики (28.6.2012 0:25:48)

Исто пробај и со колиеф капки, со лактаза се, а таа ја раствара лактозата од млекото....ако не успеат погорните варијанти...мислам дека се околу 680 ден.

сонце 3 -> RE: Грчеви кај бебето- колики (30.6.2012 2:01:17)

Mojata [sm=duda.gif] имаше многу проблеми со стомачето. Уште во болница (2 ден после раѓање) таа се грчеше и плачеше. (Можеби поради исхраната во болница - грав, боранија) Иако викаа таму дека грцеви почнувале после две недели од раѓање, мојата уште веднаш се грчеше, дури втората вечер од што многу плачеше ми ја земаа да ја прегледаат и да ја дохранат бидејќи и гладна била, температура качи од викање. Веднаш штом дојдовме дома и дававме Espumisan капки, ама не приметив некоја разлика. Првите 2 недели (откако го искака мекониумот) не какаше воопшто, ама затоа мочкаше полно. Мирекоа дека ако е на мајчино млеко нормално било. Бев на педијатар кој рече дека не какала затоа што нема што да кака и дека слабо напредувала (400 гр за 2 недели) и ме советуваше за дохрана. Одкако наполни 40 дена па до сега (3 месеци е) секој ден си пие Becutan чајче, по 100мл на ден, и има понекогаш епизоди со плачење и грчење ама не се толку трајни (по 15 мин., не по 3 саати). Инаку, првите два месеци јас пиев чај за доилки од HIPP, а во него има ким, анасон и к.,,рача?? сите тие помагаат при грчеви. Исто така, ножињата да се креваат (во положба како да клечи).

Natuska85 -> RE: Грчеви кај бебето- колики (30.6.2012 13:43:32)

ИЗВОРНА ПОРАКА: MacenceEna

ИЗВОРНА ПОРАКА: mazule

Zdr RR ne najdov tema za infekcija na oci kaj novorodence. Moeto since ima na ednoto oce i mu solzi, prima kapki i mast eve edna nedela, no nema efekt sega go brisam so caj od kamilica pa ke vidime. Neka pisi nekoj ako imal vakov problem. Pozdrav.

I nie go imavme toj problem , mislam deka kaj site bebinja se javuva , Jas i go cistev so caj od kamilica . Babicata vikase so crn caj ama mnogu jak mi e za ociinjata.
I i se iscisti po nekoe vreme od kamilica caj .

Еве женски тука тема за инфекција на очињата,ги преместив вашите постови и таму.

majka na eva -> RE: Грчеви кај бебето- колики (27.7.2012 9:16:05)

добро утро рингерајки,како сте?јас цела вечер око не сум склопила,Ева се будеше на секој пола час и плакаше,мислам дека имаше грчеви,бидејќи мешето и беше камен тврдо,а кога ја масирав престануваше да плака.ама нешто не ми е јасно[sm=zmeden.gif]Таа на 10.08. ке полни 9месеци,што значи дека веќе не е бебе[sm=smiley36.gif],па како е можно да има грчеви или нешто друго ја мачело?кој е информиран до колку месеци имаат грчеви бебињата?????

Andriance -> RE: Грчеви кај бебето- колики (27.7.2012 10:08:11)

ИЗВОРНА ПОРАКА: majka na eva

добро утро рингерајки,како сте?јас цела вечер око не сум склопила,Ева се будеше на секој пола час и плакаше,мислам дека имаше грчеви,бидејќи мешето и беше камен тврдо,а кога ја масирав престануваше да плака.ама нешто не ми е јасно[sm=zmeden.gif]Таа на 10.08. ке полни 9месеци,што значи дека веќе не е бебе[sm=smiley36.gif],па како е можно да има грчеви или нешто друго ја мачело?кој е информиран до колку месеци имаат грчеви бебињата?????

Што се однесува до грчеви ја знам дека оние класичните траат максимум 6м...ова може да е од нешто што јадела?? да не и било тешко на стомачето од некоја храна?? не знам...грашак,,грав...зелка??

kikicka -> RE: Грчеви кај бебето- колики (27.7.2012 10:08:54)

Тоа е индивидуално,зависи сети се што јадела може и да е од некоја храна,ако не е какана,може има јадено некоја поцврста храна.
Исто како ние кога паземе што јадиме додека доиме,нели за да немаат грчеви така е и кога се дохрануват. Секогаш кога јаде нешто памти за да знаеш од што ке и е одредена реакција.

ИЗВОРНА ПОРАКА: majka na eva

Ananija -> RE: Грчеви кај бебето- колики (27.7.2012 10:32:51)

Mamicki pomagajte veke edna nedela vriste koga treba da se iskaka po saat place, samo na doewe sme vnimavam na ishranata kaka po ednas dva pati prvitpat e poobilno i se maci imame dva polni eseci i edna nedela

kikicka -> RE: Грчеви кај бебето- колики (27.7.2012 10:57:30)

Ласс Б да си купеш сирупче на билна база. Ние бевме такви дури после почна да кака и на 2 дена.А како почнавме со сирупчево детето раат виде!

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ananija

Mamicki pomagajte veke edna nedela vriste koga treba da se iskaka po saat place, samo na doewe sme vnimavam na ishranata kaka po ednas dva pati prvitpat e poobilno i se maci imame dva polni eseci i edna nedela

Ananija -> RE: Грчеви кај бебето- колики (28.7.2012 15:08:04)

мамички многу ми е тешко бебенцето ми беше супер мирничко срценце 2 месеци си цицаше мирно си спиеше грчеви само со кенкање и провикнување ги миневме, се одкако во неделата не и се испоремети сегости од 14 цасот па други во 21 до 12.3о го жнавеа овој оној и неможеше да заспие, (инаку си спиеше цел ден ке ја избанкам накај 8-9 ке си претка до кај 12 и си заспива срценце на мама си цицкаше и се будеше 7-8 докај 10 будна па пак си спие цел ден, таман го фативме овој ред)потоа следеше немирен ден понеделникот раздразнетост нервозна, цицање страв ме фака и сега кога ке се разбуди вреска и неможам да ја смирам да се нацица а средата ми беше хорор цел ден вриштење нешто грчеви зошто се и се изремети па и цицањето цицнуваше само водичка не ја доцицуваше градата-па затоа и почнаа грчевите..и сеуште сме така незнам кога ке се потсреди малку, инаку од тогаш детето ми плаче инаку почна да се буди во 3 пополнок врескање едвај да се нацица заспива кај 5-6 ...незнам кога ке се среди, инаку јас нервозна не ми се јаде се ми се врака млеко ми намалува се трудам само бар тецносто да пијам, простете постот не е баш за тука

ова нека послузи за останатите мамички со бебенца мали да не дозволуваат децата да им страдаат амо од тоа ај да е се налутат гостите сега да ми е ма кој сака нека е

eli07 -> RE: Грчеви кај бебето- колики (28.7.2012 18:52:46)

Mamicki ajde ve molam za sovet...Maksim ima samo 10 dena i od prviot den od koga izlegovme od bolnica non stop po nekolku pati na den ima grcevi (ne znam dali se onie jakite grcevi posto patronaznata sestra mi rece deka e mnogu rano ali mnogu se stega,pocrvenuva duri i pomodruva od steganje i place po 10-15 min nekogas i poveke) Dali e normalna pojava ova pred sekoe kakanje ,dali gi imavte i vie so vasite bebusi ?[sm=zmeden.gif] i dali koristevte neso cajce ili dr. uste od pocetok??

mmbucko -> RE: Грчеви кај бебето- колики (28.7.2012 19:03:55)

Eli07 so predhodnite 2 imav dosta maka so grcevi i koristev cajce Becutan, najsuperski mi beshe i Nurs Havy kapki. Normalno pazev i na ishrana ama neveruvam deka toa imashe nekoj efekt. M'zov sega ke se zgrci, ke se zacrveni ama ne place. Posle ke se isprdka ili iskaka i blazen e posle. Ah da i celo vreme pijam caj za doilki od Hipp.

Barbicki2 -> RE: Грчеви кај бебето- колики (28.7.2012 20:42:29)

jas da vi kazam so im davav na moite i ic nemaja grcevi,caj od kim 10 zrna kim vo 100 ml voda i 1 lajce seker da vrie pet minuti i e plus mnogu vkusen,a i doilkata ako nema mleko treba kim da pie.

eli07 -> RE: Грчеви кај бебето- колики (28.7.2012 22:48:40)

Jas iskreno mleko imam za izvoz [sm=bravo.gif] i cajot za doilki go prekrativ zs ne mozam da se domolzam[sm=smiley36.gif].Zdravje planiram koga bebus ke prkne malku i ke cica poveke da go pijam togas.A cajce za grcevi kupiv na Humana i od denes startuvame pa se nadevam ke ima efekt ponataka koga ke pocnat pojakite grcevi planiram i nekoi od kapkive sto gi imate pisano da gi kupam :))[sm=smiley36.gif]..Fala za sovet

ostoun -> RE: Грчеви кај бебето- колики (28.7.2012 23:37:18)

Nie probavme se, i bekutan caj, i espumisan kapki i nisto ne pomagase. Na kraj po preporaka na pedijatarot probavme so linex i toa najvekje mu pomogna.

kikicka -> RE: Грчеви кај бебето- колики (29.7.2012 0:23:48)

Линекс???? Прв пат слушам за грчеви линекс![sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

ostoun -> RE: Грчеви кај бебето- колики (30.7.2012 0:02:40)

Da, linex, zatoa shto sodrzat bakterii ( koi se prirodna flora vo crevata), a vsusnost tie bakterii gi nema se ushte vo crevata, pa zatoa se javuvaat grcevite.

kikicka -> RE: Грчеви кај бебето- колики (30.7.2012 11:17:02)

Да да само чудно ми беше дека првпат некој да каже дека даваатлинекс против грчеви кај бебе,обично линексот го даваат кога децата имаатпролив и повраќаат.Затоа прашувавнемислев ништо лошо.

eli07 -> RE: Грчеви кај бебето- колики (31.7.2012 11:07:15)

Jas stvarno ne znam sto ke pravam so moevo bebe [sm=smiley19.gif] Uste od prv den imame gcevi ali poslednive dva dena se uzasni pocnuvaat uste po sabajle okolu 5 i traat i traat cel den, a imame samo 2 nedeli.Mu davav cajce i se nadevav deka ke pomogne ali nisto ....Eve kupivme i kapki Espumisan pa ke pocnam i so niv iako bev protiv da mu davam tolku rano.Kazete mi doziranjeto kako ide.Vo upatsvoto pisuva 25 kapki ali kolku pati dnevno mozam da mu davam??[sm=zmeden.gif]...Fala

kikicka -> RE: Грчеви кај бебето- колики (31.7.2012 11:31:02)

Ели јас мислам дека давав по 12 капки на секое доење т.е пред доење ама така ми кажа педијатарот. Кај нас не делуваа тие и ги прекинав после сепрефрлив на сирупчето за колики.

taska -> RE: Грчеви кај бебето- колики (2.8.2012 1:04:52)

lele eve ne site so istite maki :( [sm=smiley19.gif] moevo bebe ima 24 dena i nie imame grcevi sirotko mnogu se maci , jas pijam caj od hipp za doilki , na nego mu davam cajce od hipp so komoraca, espumisan kapki so gi spomnavte , mu gi davam po potreba 1-2 pati na den po 25 kapki . ama nisto ne pomaga pak si se grci si kinka si place i se maci . pijam dosta tecnosti i si imam mleko fala bogu , nego aptekarkata mi prporaca nekoi novi kapki colik baby taka mi se cini deka se vikaa nakaj 700den se , samo neznam ako nekoj gi zimal dali ima efekt i dali mozam da mu gi davam tolku rano 24 dena imame ??? ve molam za odgovor i pozz

kikicka -> RE: Грчеви кај бебето- колики (2.8.2012 7:30:27)

Таска ако се капки незнам да ти кажам искуство со нив ,ама ако е сирупот колик бејби тогас ти го препораувам нас тоа не спаси,моето 2месеци се грчеше додека да најдам лек што одговара.

mmbucko -> RE: Грчеви кај бебето- колики (2.8.2012 10:41:47)

Taska i moevo bebce ima grcevi i vcera vo remedika dr-kata mi gi preporaca tie kapki kako najblaga (najprirodna)a najefikasna varijanta. Rabotat na baza na enzim koj pomaga vo razgraduvanje na mlekoto i mu olesnuva na bebco. Ne sum gi kupila , planiram deneska. Inaku i jas prvo go piev cajot na Hipp a sega cajot od bilna apteka. Bebco moj ne place ama se vcrvenuva grci mavta so nodzinjata a be zal da te fati kolku se maci i toa posle sekoe cicanje. Taman ke zaspie i posle 5 min ete gi grcevite. Jas ke go probam sirupceto pa ke vi kazam.

Annet -> RE: Грчеви кај бебето- колики (2.8.2012 10:45:42)

JAS PO PREPORAKA NA KIKICKA GO ZEMAV TOA SURUPCE,VERUVAJTE E EFIKASNO,NA NAS NI POMOGNA ZA 10 DENA KAKO DRUGO DETET BESE;-) COLI BABY

taska -> RE: Грчеви кај бебето- колики (2.8.2012 16:11:49)

Jas denes bev ama praznik i zatvoreni aptekite :( nemam predstava vece ni koj den e :) ni praznik ni den ni noc ::) ama utre ce idam sabajle da kupam , jas samo prasuvam koga moze da pocne da se dava ? mmbucko kaj koja doktorka bevte u remedika , jas sum kaj marina ama ona nisto ne mi kaza , mi go dade samo cajot za doilki , jas na svoja raka po preporaka na bratucedka mi mu davav espumisan ... a i bojan celiot se grci i on ne place samo kinka taka i se vcrvenuva se napnuva i se gleda deka go boli i mnogu mi e zal :( Fala vi devojki za pomosta :* vi pracame golem pozdrav od mama biba i maliot bojan

cleo -> RE: Грчеви кај бебето- колики (2.8.2012 20:12:07)

Eve ne i nas da se prijavime so istiot problem [sm=smiley19.gif] Posle dva-tri dena otkako izlegovme od bolnica bebuska skoro po cel den se grci i vcrvenuva, place, vristi i se gleda deka mnogu ja boli kutrata [sm=smiley13.gif] Mene dusa mi se kine, ne mozam vekje da ja gledam, a znam deka ovie pusti grcevi gi imaat skoro site bebinja. I nas ne vodi Dr. Marina vo Remedika i ona ni preporaca kapki Colief, samo tie bile za ovaa vozrast (denes pravime 2 nedeli). Pocnavme da gi zemame po 4 kapki so sekoe cicanje, ima malo podobruvanje,no nisto znacajno. I davav malku i caj Bekutan, no nisto ne pomogna. I taka jas sekoj den si placam i taguvam zasto moeto bebuvce si ima maka [sm=smiley19.gif] Sega sakam da probame i so sirupcevo sto go predlagate, no prvo ke se konsultiram so doktorkata. Pozdrav do site

Страница: <<   < Претходна страница  30 31 [32] 33 34   Следна страница >   >>