marijam -> RE: Вештачко оплодување III дел (6.5.2012 22:49:48)
|
za tolku brzo ne veruvam ,milslam ne mozno ,jas doduse ednas pravev i izleze uspesno,pa ke vi go kazam mojot slucaj se nadevam ke pomognam Znaci pocnuvas na 3ti den od ciklus so kontracepcija ,taa se pie 21 den ,potoa se prekinuva ,i se ceka da dobies ,bi trebalo vo rok od najkasno 5 dena da vi dojde menzis. od prilika na 10 do 15 den od prviot den na ciklus znaci zbruvam za onoj ciklus prv od pogore koga se pocnuva i so kontracepcija ,ke vi dadat suprefact ili sto i da e slicno toa ke odluci doktorot vo koja forma i kolkava doza ,se bocka podkozno. se do kraj t.e do stop inekcijata. na 3 ti den od ciklus,posle kontracepcijata koga ke dobiete ke vi kazat da odite i ke vi ispitaat hormonski status preku krv. Spored tie analizi ke se odredi od koj den ke se pocne so stimulacija pak po izbor na vasiot doktor i vo doza preporacana za vasiot slucaj,voedno i ke ve vidat na eho. Jas bev na malku podolg protokol ,mozebi plus 3 ili 4 dena so stimulacii za razlika od drugi bidejki imam eden jajnik pa sakaa poveke folikuli. Inaku stimulacijata trae od 7 do max 15 dena. vo meguvreme na sekoi 4 do 5 dena odite i proveruvate hormoni ve sledat na eho i se gleda kolku i kolkavi se folikulite. Koga ke vidi doktorot deka se dovolno porasnati i golemi i ima dovolen broj,togas vi dava stop inekcija,naredniot den ne se bockate so nisto osven so suprefakt i navecer nekoe apce za procistuvanje. Utredenta na gladno zedno ..vecerta pred punkcija smeete da jadete do 8 navecer i voda do polnok,sabajle na punkcija. Odkoga ke zavrsi punkcijata ,ke se dogovorite na koj den ke bide transferot.na 3ti ili 5ti den.denot na punkcija ne se broi. taka da se nadevam vi pomognav. Ako sakate tocno da vi kazam jas pocnav so suprefakt na 11 02 2012 a punkcijata mi bese na 08 03 2012 transferot na 13 03 2012 znaci skoro 29 ili 30 dena.bidejki izvinete bidejki transferot mi bese na 5ti den od punkcija . Sega tocno neznam od koga pocnav so kontracepcija bidejki jas piev poradi cisti 3 meseci kontracepcija.
|
|
|
|