bocence -> RE: Ајде да пишуваме на дијалект! (10.1.2012 19:44:15)
|
STRUMICKA AZBUKA AKO MOZE NEKOJ NEKA JA PROCITA :) :PA – Армас – Ми се ареса момичката у бојо шо беше на армасо! Б – Б`лтии –Баја дрва си исцепал со балтиита. В – Вонка - Ај поварки оти вонка е кокл. Г - Гуничка. Детто се испотило оти играјале гуничка. Д – Диско. Толкоо далдисан, шо го собори диското! Ѓ – Ѓети. Со новите ѓето шлапна у ѓоло. Е – Енус. Енус ли ќе се чинуваш? Ж – Жвака. Ного са вирани тии жваќи. З - Загуљн. Толкоо загуљан, шо не може да го наа чарпако. Ѕ – Ѕнѕрлии. Ного се погоди тва слаткото од ѕнѕрлии. И – Иљинџе. Ијгидии, види гледат си иљинџето. Ј – Јадранка. Скинна тее јадранката. К –Курем. На калимаанта га боле куремо. Видех јас, не и чурлаше клунко, измрзналаа. Л – Лнгиди. Курдисааме со су сваќата на лангиди кај комшиита. Љ – Љимонтабатлии. И бати љимонтабатлиита, чувек не може да се нашале су него. М – Мска. Малее, вонка мска. Н – Нас`ј – Нас`ј бе јадееме мрфки на саиро. Њ - Њух - Чувек бее... ццц њух..... е саа ме разучара! О - Ожлембан. Шо са ожлембал бе, испуштииме рејзо. Амселак! П – Пачавица. Су пандуфлите си ги чинувша пачавиците. Р – Ронка. Сафи ронки си направил на земната. С – Сичко. Стига су таа скама, сичко расчина. Т – Тинкии. Тортоп станаа тии тинкиите. Ќ – Ќирфии. Не ме ѕифки ного. Ќе зеем су керфии ќе те заковам за џамо. У – Ујдисе. Мале ни едни папуци не можам да си ујдисам. Сите ми праат пљуски. Ф – Френки. О хо хо... фасуљ со кисели френки! Х – Х'лхопки. От тај тељо сукинах си х'лхопките. Ц – Цреп. Мутав си как цреп. Ч – Чушки. Не се прај ного чишит. Ак те фанам ка крадеш чушки ќе те маам со чикичо... Џ – Џрџанаци. Спрустирал руби вчера вонка, заледиле му се џарџанаците. Ш – Шпирто. Не ми шмити ного ного, најди шпирто и завали го огино.
|
|
|
|