RE: Прва нова храна на бебето II (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето II (4.8.2012 12:08:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bajaderce

Devojki ajde i jas da ve prasam nesto. Nie imame 6 meseci i 2-3 dena. Do sega imame probano skoro se od ovosje i skoro se od zelencuk, imame dva obroka dorucek ovojse i rucek zelencuk ( koj sto ne go saka bas mnogu morame da se molime) pocnav vo zelencukot da i stavam i po edna lazicka k.mleko i malce puter. sega prasanjeto mi e , dali i koga mozam da pocnam da davam sirenje, palenta ( i kakva) dali mozam da pocnam so gluten, so meso od koga?? predpostavuvam deka seam da davam sirenje ako veke jade k.mleko ili ne ???? fala vi odnapred na odgovorite...[sm=smiley31.gif]

Чим веќе си дала к.млеко мислам можеш и сиренце несоленко. за палента почекај уште малку..бар до 7м..исто и за месо.
јас со глутен почнав од 6м..тоа е твој избор, пред се види дали кај вас у фамилија има случај на целијакија.

bajaderce -> RE: Прва нова храна на бебето II (4.8.2012 12:31:51)

fala ti najmnogu na odgovorot

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (4.8.2012 22:21:41)

Ете конечно од вчера почнавме со месо откако два дена ја консумиравме само водата во која се варело[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] Какво телешко мевце давате? Татко ми сега нашол убав телешки бифтек ама го нема секогаш...
И по колку гр можам да и ставам? 

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето II (4.8.2012 22:32:39)

еленак, еве ТУКА има цела тема за месо. Разгледај ја, па може ќе најдеш и за грамажа и некои други информации за месото.

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето II (4.8.2012 23:53:57)

Мамички...денес цуцко мој кркаше со мене за доручек чоколино.( 5-6 лажички). ја до сега му немав дадено кравјо млеко во ниедна варијанта ( освен едно баба која без ја да знам пред 2 недели му даде)..имаме 10 месеци и 3 недели...јас сум од оние кои не сакаат да воведат кравјо млеко пред 1 година, ама читајќи сватив дека тоа повеќе се однесува на млекото како оброк цел..а не за спремање на каши?? што мислите вие...?

tonci -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.8.2012 0:12:54)

Zdravo zenski! redovno ve citam i eve sega resiv da vi se pridruzam.moeto bebule uste 1 nedela ke pravi 5 meseci. Si krkame od ovosje se znaci dosega nemame problem i domasni i kasicki na hipp i sokcinja isto na hipp e sega sakam da prasam vo domasnovo, na primer peceno jabolko dali mozam da mu stavam melen oriz (ili e rano) za da go drzi poveke i koga da pocneme so zelencuk od 5 ili da cekame do 6 meseci fala mamicki odnapred i dobra nok za vas i vasite najmili

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.8.2012 0:37:53)

Здраво!
Ако го прочиташ составот на Хипп кашичките ќе видиш дека во нив има оризов гриз и како и други елементи на оризот. Така што слободно можеш на 5 месеци ориз да дадеш.
Со зеленчук почекај до 6 месеци, така велат педијатрите, но ако немате алергии во фамилија, тогаш прашај ја докторката ваша, и ако добиеш зелено светло, слободно давај!
На пример, јас патлиџан не сум дала уште, а имаме 8 месеци, бидејќи имам алергии, но затоа дадов тиква, морков (на 5 месеци), брокула, карфиол и ориз на 6 месеци, како и компир.

Viktori -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.8.2012 1:03:08)

За зеленчук не треба да се чека 6 месеци. Мислам ако веќе се дохранувате зошто да не пробате и тоа. Барем не за зеленчук како спанаќ, компир, морков, тиква и сл.
Кај нас се прави грешка што се чека со зеленчукот, бебињата се навикнуваат на фруктозата и потооа одбиваат друг вкус.
Некаде дури и се почнува со зеленчук, нормално, постепено.

Икана можеш слободно да и обариш патлиџан и да пробаш многу малку. Ако има шанса за алергија, на буквално се, може да изреагира - или не. Не се знае, џабе се плашиш однапред. [sm=smiley1.gif]

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.8.2012 1:06:29)

Да ова е точно само кај нас се почнува со овошни сокови прво, додека во некои земји почнуваат прво со ориз, житарки и такви слични продукти, а во други со зеленчук.

Виктори, ела заедно да држиме страв, јас мислам ќе колабирам ако изреагира, за месото скандали правев, седев до неа цееел ден и ја гледав како дише[sm=jezicek.gif]

Viktori -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.8.2012 1:15:54)

Види, со алергиите никогаш не си на чисто, офтопик е ова ама пак е во контекст. Муабетот ми е, не постои храна на која никогаш никој не изреагрирал. И еден случај да е, има. Јас имам познат алергичен на јаболка. Имам братучетка алергична на се и сешто, дури она не знае веќе од што може да се пликоса целата.

Така да, џабе мислиш без врска. Дај постепено, ако тие ептен страв и дневно по пола лажичка. Ако ме чекаш до саботам ајде заедно ќе пасираме патлиџани. [sm=smiley36.gif]

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.8.2012 1:24:59)

Во право си, јас како помлада јадев јагоди и во еден момент развив алергија, како, зошто не знам! На чоколадо, иако сега не сум, на салама една.... Исто и на една крема сега најново ми беше тоа.
Ајде те чекам на пасиранка до сабота[sm=jezicek.gif][sm=bravo.gif]

dubi_du -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.8.2012 17:06:48)

Mamicki imam edno prasanje:imame 6 i pol meseci i jademe ovosje i zelencuk i se sto prajme, prajme do kaj 5 casot porucek.E sega po sugestija na Natushka85 RR pocnav da voveduvam i tret obrok vo vid na mlecna kasa arno ama ic,ama ic ne mi gi saka.Znaci sto ne probav:Hipp, Humana pa Nestle pa Lino....eventualno od ovie Lino kasnva 2-3 lazicki ama dur da go oseti sto e pocnuva da go pluka.Neznam sto da mu pravam.Dali smeam namesto ovie mlecni kasi da dadam kiselo mleko ili jogurtce so kornflex na primer?Ova da mu bide kako vecera okolu 7 casot?Oti vaka posle pet porucek celo vreme sme samo na mlekce?Sto mislite vie poiskusnite?[sm=smiley1.gif]

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.8.2012 23:02:14)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dubi_du

Mamicki imam edno prasanje:imame 6 i pol meseci i jademe ovosje i zelencuk i se sto prajme, prajme do kaj 5 casot porucek.E sega po sugestija na Natushka85 RR pocnav da voveduvam i tret obrok vo vid na mlecna kasa arno ama ic,ama ic ne mi gi saka.Znaci sto ne probav:Hipp, Humana pa Nestle pa Lino....eventualno od ovie Lino kasnva 2-3 lazicki ama dur da go oseti sto e pocnuva da go pluka.Neznam sto da mu pravam.Dali smeam namesto ovie mlecni kasi da dadam kiselo mleko ili jogurtce so kornflex na primer?Ova da mu bide kako vecera okolu 7 casot?Oti vaka posle pet porucek celo vreme sme samo na mlekce?Sto mislite vie poiskusnite?[sm=smiley1.gif]

Пробај од овие што се малку повкусни [sm=jezicek.gif] на пример гриз и ванила...гриз и цоколадно..банана и ориз..
ако не, па дај и кисело млекце..што да не..со житарки

*Elena* -> RE: Прва нова храна на бебето II (7.8.2012 0:43:31)

Jas na Nestle zitarkite mu gi pravam so jogurt, probaj taka. Moevo gi obozava, a na Hipp ne gi saka, osven tie od teglice sto se good night so griz [sm=jezicek.gif]

ИЗВОРНА ПОРАКА: dubi_du

dubi_du -> RE: Прва нова храна на бебето II (7.8.2012 22:20:29)

Vi blagodaram na sovetite....a be ne oti mu treba extra jadenje oti i vaka sme si kako mishelince ama ajt da ne mi e detevo otporucek samo na mleko.Ke probam i od tie sto mi gi kazavte so cokolado ili pak vaka zitarki so jogurt(makar sto toa veke i go jademe so kornfleks).Inaku ne sme ic za zalenje[sm=smiley36.gif]

*Elena* -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 12:35:45)

Mamicki, go gledav menito za jadenje za jasli vo gradinkata kaj sto treba da pocne [sm=duda.gif] od septemvri i mnogu od rabotite toj uste gi nema ni probano...a voedno ne mi e jasno kakvo e toa sirenje sto im go davaat so pasirani spageti, tarana i palenta, i od koga moze da se dava riba i kakva, bidejki za rucek im davaat i riba [sm=zmeden.gif] Aj ako znae nekoj ne pise pls...

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 13:47:39)

Mamicki imam edno prasanje:imame 6 i pol meseci i jademe ovosje i zelencuk i se sto prajme, prajme do kaj 5 casot porucek.E sega po sugestija na Natushka85 RR pocnav da voveduvam i tret obrok vo vid na mlecna kasa arno ama ic,ama ic ne mi gi saka.Znaci sto ne probav:Hipp, Humana pa Nestle pa Lino....eventualno od ovie Lino kasnva 2-3 lazicki ama dur da go oseti sto e pocnuva da go pluka.Neznam sto da mu pravam.Dali smeam namesto ovie mlecni kasi da dadam kiselo mleko ili jogurtce so kornflex na primer?Ova da mu bide kako vecera okolu 7 casot?Oti vaka posle pet porucek celo vreme sme samo na mlekce?Sto mislite vie poiskusnite?user posted image

dubi_du дојдете на вечера кај нас, млечната кашичка на NOY NOY со вкус на ванила нема дете што не ја јаде[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Јас ставам или малку плазма за вкус или готова овошна кашичка на Хип, или јаболко, банана изблендирано и папаме за мерак.

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 13:49:28)

Ако ми веруваш еленак, сега тоа сакав да прашам, првото прашање е дали смеам ванила да и дадам на малата, а второто дали смеам да г мешам готовите каши на хипп со друг продукти да речеме бисквити? Имаме 8 месеци утре.

Beatris -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 13:52:22)

Можеш, и ќе си папка супер. Имаш Хипп гуд најт кашички со гриз и ванила, може да ги јаде, исто и на Нестле. Имаш и од оние што се раствараат со вода или млеко, а ти можеш да им доставиш што сакаш внатре

mila28 -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 14:16:18)

Na Hip site kasi se rastvaraat so voda, a na nestle mislam deka bea site so mleko, jas mu davam na sin mi na hip bidejki seuste cica i tia so voda gi rastvaram megutoa ne gi saka voopsto[sm=smiley13.gif] Ke probam sega na nestle zita pa ke gi rastvoram so jogurt, procitav negde nekoj i taka dava moze toa ke mu se dopadne.

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 14:26:35)

Ако ми веруваш еленак, сега тоа сакав да прашам, првото прашање е дали смеам ванила да и дадам на малата, а второто дали смеам да г мешам готовите каши на хипп со друг продукти да речеме бисквити? Имаме 8 месеци утре.

Ние ја јадеме кашичката со ванила од 4,5 месеци, и на кутијата пишува од 4 месеци, и немаме никаков проблем. Инаку мешам и јас ама обично додавам по пола тегличе на она што веќе сум го спремила а тоа е најчесто затоа што тоа овошје на пр. го нема свежо во моментот (слива, круша пред да излезат). А повеќе практикувам да и дадам свежо изблендирано овошје и ставам мелена плазма по лажичка-две.
А ако мислиш на оние готови како Baby's first pap обавезно уште нешто за вкус,или овошје или бисквити оти вкусот му е за никаде.

Mrs.Tinka -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 15:14:22)

Ne znam kako davate jogurt na 5 mesecno bebe. Toa e isto kako da ste im dale kravjo mleko, zasto ima kravji proteini. Isto k.mleko i pavlaka. Pedijatarot rece so polni 8 nakaj 9 meseci jogurt. Vie kako sakate...
Kasickite na Nestle se blagi i imaat vkus na vanila. Sakam da kazam jogurt so seker i vanila, kako kombinacija ....

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 15:19:42)

Ќе ги пробаме тие на хипп со ванила вчера се мислев дали да земам само викам ај да си ги прашам тетките на РР [sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif]

*Elena* -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 15:30:17)

Mrs.Tinka, ocigledno deka site pedijatri razlicno kazuvaat, jogurt moze da se dava od 6-7 meseci i e mnoogu zdravo za deteto da go konzumira, bez razlika dali cicalo uste ili ne...kasickite na Nestle sin mi gi jade isklucivo so jogurt, a na Hipp so vestacko mleko ne gi saka, mu imam praveno od tie na Nestle i so molzeno majcino mleko, ama ne gi jade kako so jogurt [sm=smiley36.gif] B.T.W se e prasanje na vkus, jas obozavam jogurt so ovosje, krem sir i marmalad ili cheesecake(so mislis kako se pravi), kasickata na Nestle so zob i sliva e idealna so jogurt, a isto i taa so med ja jademe...pozz

ИЗВОРНА ПОРАКА: Mrs.Tinka

Ne znam kako davate jogurt na 5 mesecno bebe. Toa e isto kako da ste im dale kravjo mleko, zasto ima kravji proteini. Isto k.mleko i pavlaka. Pedijatarot rece so polni 8 nakaj 9 meseci jogurt. Vie kako sakate...
Kasickite na Nestle se blagi i imaat vkus na vanila. Sakam da kazam jogurt so seker i vanila, kako kombinacija ....

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.8.2012 16:10:46)

Јас и јогурт и кисело млеко и сиренце, дадов мислам на 8м..бидејќи и ние уште цицаме, ги јадеме само оние каши шти се раствораат со вода..на ХИПП на Хумана и Милупа ( дефинитивно најубави се на вкус ама и најскапи, имаат Аптамил млеко внатре). Нив ги јадеме од 6 месеци кога воведов 3 оброк и глутен. Ги јадеме и 8 житарки на Нестле ама со јогуртче или кисело млекце..

Икана. можеш бе да дадеш гриз и ванила на ХИПП ноќната или Хумана ( имаш кутија) мф мф..па 8 месеци имате..или гриз и чоколадо ..уф
ајде таму дај веќе и палента, со сиренце мф мф

Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>