Dr.BiljanaSpirkoska
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab Почитувана докторке, Син ми има 16 ипол месеци, имам милион прашања во глава, се загрижувам, незнам веќе каде не го однесов на прегледи. Тој сеуште не оди сам, значи ако се држи за нешто или ако го држиме за една рака оди, сам се уште не.Го носевме на ортопед (кај др.Видоевски) рече дека детето нема никаков проблем и кај и да е ќе прооди, од тогаш помина повеќе од еден месец. Иначе е слаб, имаме проблем со јадењето, се е со сила.Др.Смоковска кажа дека неговата нестабилност се должи на неговата тежина, дека отскокнува со висина од другите деца на негова возраст но мора да се поправи.Висок е 81 цм а тежок 8600. Родилна тежина му е 3150.Породена сум со царски рез но без последици.Оцена на картонот пишува 8/9. Седи сам, се врти на сите страни кога седи на газе, не лази, ако се фати за нешто се крева, од лежеча во седечка положба сам станува и седнува , не се крева за да се исправи сам, со помош се исправува без проблем, макар и за еден прст да се потфати. Го носевме на невропедијатар (кај др.Софијанов) кажа дека рефлексите м у се добри, дека малку касни во развојот за одредени работи но дека е во ред.Ехо на главче правевме-уредно, слух-уреден. Тој си игра со играчки, многу сака да си игра, ги опипува, ги става во уста , како секое дете, но не го знае нивното значење ( на пр. телефонот се става на уво, тој тоа не го прави.)Исто кога го викам подава рачиња за да го земам, му давам играчка, посегнува, ја зима но не ја враќа.Кога ќе му кажам: дај на мама, не ја дава, игнорира, му викам чао, исто не реагира, не мавта со рака, само ме гледа, се смешка.Ние многу сме загрижени, исто на Бит пазар во болницата правевме тест за развој, значи ни казаа дека со детето треба да се работи, дека на 14-15 месеци децата треба да го знаат значењето на играчките, на тој начин се развива и говорот.Негови зборови сега се : тата, мама, да, ете, дада, и некои така основни но не покажува ( на пример на прашање :кај е колата, не покажува ).Кога го викам по име, не секогаш се врти од прв пат, а на пр.му викам, дојди да ја гушнеш мама и подава рачиња, доаѓа, само братучедка му кога е дојдена вика дада и ја гледа,се смее, ја фаќа за коса, за неа знам дека разбира која е . Ве молам дајте ми и ваше мислење, ние работиме со детето, јас верувам дека е во ред се, дека само малку касниме но сепак сум многу загрижена. Pochituvana, Vie ste posetile mn renomirani D-ri , se slozhuvam za toa okolu negovata visina koja mu otezhnuva da slobodno odi, a kilazhata e mala za taa vozrast , no go cenam D-r Sofijanov koj e vrv vo Makednoija vo pogled na razoj ( nevroloshki -gledano)na deteto ... Shtom e se vo red so refleksite , shtom eho na mozoche i sluh e dobar , nema potreba od zagrizhuvanje..Sakam da se konsultirate so nekoj defektolog od filozofski fakultet ili na Detska klinika okolu ona shto treba da rabotite so deteto ,no organski ovde ochigledno nema problem...Prashajte gi svoite roditeli kako vie ste rastele i koga ste proodela,kako techel Vashiot rast i razvoj ,na negova vorast , i mozhebii kje dojdete do nekoi zakluchoci ....Mislam deka e dovolno ohrabruvachki ona shto D-r SOFIJANOV go rekol...Samo me interesira vo koi raboti kasni ( shto vi reche D-r Sofijanov) ,bidejkji sami rekovte d-rot reche deka malku kasni vo nekoi raboti ne deka e vo red.....Nema mesto za panika... Telefonot i nemora da go stavi na uvo ( mora li toa ? ) , mozhebi toa si go znae znachenjeto na predmetot i nemora da demonstrira..., neli ? .... Kako i da e, bi sakala da ako chuvstvuvate potreba za povtorna kontrola obratete se pak kaj D-r Sofijanov,zashto ona shto toj kje goo izgovori e taka ...i nema mesto za grizhenje ....Pozz....
|