Dr.BiljanaSpirkoska -> RE: ПЗУ Др. Ирена Москова одговара на Вашите прашања - дете (21.2.2015 15:30:22)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka15 Почитувана докторке.... не би сакала да сметам , но маката сто ја имам со малата ме натера повторно да пишам на странав... Малата има две годинки.. веке два ипол месеци имаме голем проблем со столицата=тврда столица,,, уште како мала има проблем но некако успевавме да се искакаме на вториот ден... но сега веке е поголем проблемот... пред два месеци завршивме во болница на клизма бидејки не какаше 5 дена.. од тогаш кака на секој втор трет ден со многу мака , и болка... столицата емногу тврда иако на исхраната внимаваме претерано, веке освин овошје и зеленцук ништо не јадеме....[sm=zmeden.gif] почнавме со лаксативи макрогол, но има многу болка во месето кога ги консумира, потоа пробавме со германски апчинја киндистип , на природна база и од нив нема подобруванје.... сега нема какано 3 дена многу се мачи а пред три дена се искака со клизма, и веке не сакам и клизма да ставам бидејки има многу мака додека да се искака, целата се вие и ја боли многу мешето... последниве денови земавме порталак сируп, почнав да и давам по една кафена лазица, од страв да не ја боли месето како и од другите лаксативи и незнам како да и помогнам веке зошто превеке се мачи... пробав и со ленено семе да дадам и се...[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] незнам веке како да и помогнам [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] со дозиранјето на порталакот , колку највеке би и мозела д и дадам и како... голем поздрав и се надевам на помош од ваша страна зошто незнам каде да се обратам веке...[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] Pochituvana, Pokraj ovoshjeto koe go davate i kje go davate ,pogolema sodrzhina na jabolka gledajte,leneno seme e dobro no toa da e meleno ,slobodno mozhete da odite so Sir.Portalak koj se dozira 2x 5 ml za Vashata vozrast .Iako vo upatstvoto koe e navedeno pishuva deka ne smee dolgo da se konsumira,navistina nema nikakov nesakan efekt ako go davate podolgo vreme ,koga mislam podolgo mislam na povekje od 2 nedeli pa i do mesec dena,bidejkji istiot e na baza na lactulosa, znachi sostav koj ne smeta,ne pravi stomachni problemi kako shto gi navedovte prethodno dobro se tolerira,i jas bi rekla deka ako i po ovoj period ne dade rezultat,mozhete slobodno da vovedete 2x 2,5 ml parafinsko maslo koe ima za cel da ja oblozhi stolicata i da go olesni kakanjeto.Ako seto toa ne e uspeshno ,posle ovoj period , najdobro e da se ispita deteto na Gastroenterohepatologija kade bi vi bile predlozheni odredeni isleduvanja so koi kje se vidi kakvi se crevata,zashto problemot e da,ako dolgo vreme perzistira opstipacijata ,crevoto kje se proshiri i toa e vekje problem ...Kako i da e,ako nema rezultat obavezno pregled na Klinika za detski bolesti- oddel Gastroenterohepatologija kade bi bile predlozheni odredeni isleduvanja za da se dokazhe prizhinata za ovaa sostojba ...Pozz i sekoe dobro ...[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|