Bilence2 -> RE: Купувате ли ,,скапи,, играчки за вашите деца? (12.1.2013 23:03:12)
|
Sin mi na 4 godini imase 100 tina puzli, koga gi izresi site po nekolku pati zema drveni geometriski formi i pravese tangrami. Fantazijata dotamu odese sto nemase dovolno elementi da si pravi figurcinja. Togas otvoriv Paint na laptop i mu pokazav kako se crtaat geometriski formi i tamu prodolzi da crta vozovi, kamioni, kuki, zivotni...se so geometriski formi. Dali zgresiv nesto kako roditel? Dali mu dadov laptop za da imam vreme jas da odmoram? Me osuduvate li za toj cekor? Zarem nema da mu ovozmozite na deteto da odi ponatamu samo zatoa sto nie na vremeto ne sme imale laptopi? Dali znaete deka edno makedonsko momce na 7 godisna vozrast stana najmladiot sertificiran system inzener na Microsoft? Za razgaluvanjeto, jas nemav laptop kako dete, a na 18 godini mu placev na tatko mi da mi kupi kola,..ama ne dobiv. Prvata kola si ja kupiv sama otkako se vrabotiv. Mojot sin ne znae seuste za facebook, ama na telefonot bez sim karticka si pusta klipcinja na youtube so spiderman, hero factory, lego...ima snimeno i igrici. Se razbira, vremero koe go pominuva seuste mozeme nie da mu go kontrolirame. I sekako naogam vreme i so nego i monopol da igram, i neluti se covece...sega naracavme mikado da ni stigne...ete za vozrasta (6god) mislam deka dobro si go pominuva vremeto iposebno sega dodeka e na raspust. Ne gledam nisto loso vo toa, navistina. Od gornite postovi zakluciv deka se aludira na dva tipa na roditeli, takvi sto velat "nemav jas i mozev bez toa,sega i na moeto dete ne mu treba" a drugite se "ke mu ovozmozam na moeto dete se sto sum nemal jas". E vi velam deka ima i takvi koi ne lecat kompleksi tuku realno gi sogleduvaat potrebite na decata i probuvaat toa da go usoglasat so nivnite finansiski moznosti.
|
|
|
|