Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 29.2.2012 15:42:23
Natasa981
Dali mislite deka e zdravo novorodenceto da kacuva po 2 kg mesecno? jas mislam deka ne e pozelno do tolku da napreduvaat bebinjata.. i zosto toa se voobicaeno bebenca so ad mleko sto im se dava?..Nie roditelite ponekogas zaboravame koja e razlikata pomegu zdravo bebe i bebe so prekumerna kilaza..pa posle se cudime od kade izleguvaat problemite vo ponatamosniot razvoj,alergii i trista cuda na primer,..skraja da e.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 29.2.2012 16:12:22
Calypso
Ic ne e malku Mimushka, ama zavisi od rodilnata tezina. Treba da se triplira na godinata. A inaku, ne e ubavo predebeli deca, posle si imaat problemi so zdravjeto i so imunitetot. Ama nasiov mentalitet takov e, mora deteto da e bucko, pa se kluka bespotrebno. Ete, i nasite babi takvi bile, barem poveketo - jas pametam deka moite me teraa da jadam i koga ne mi se jade. A i den denes go pravat toa
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 1.3.2012 22:00:48
kremco
Ej mamicki,nie bevme na kontrola,na 2 meseci imame 6060,i 65cm sme dolgi doktorkata ovojpat prezadovolna i rece deka e super,kacila kilo,a prviot mesec kacila 890gr,golema razlika boze moj Inace jas prezadovolna,a visinava masala gi pominala maksimalnite krivi na dijagramceto za bebinja
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 2.3.2012 15:38:06
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981
Dali mislite deka e zdravo novorodenceto da kacuva po 2 kg mesecno? jas mislam deka ne e pozelno do tolku da napreduvaat bebinjata.. i zosto toa se voobicaeno bebenca so ad mleko sto im se dava?..Nie roditelite ponekogas zaboravame koja e razlikata pomegu zdravo bebe i bebe so prekumerna kilaza..pa posle se cudime od kade izleguvaat problemite vo ponatamosniot razvoj,alergii i trista cuda na primer,..skraja da e.
Мислам дека е индивидуално колку ќе се поправи бебето за еден месец. Филип имаше месеци кога качуваше и по 1.600 грама за еден месец, а некогаш и само 300-400 грама. Најмногу качуваше до 7-8 месеци, а на 6 имаше 9.800 грама, на година точно 12 кила, а на 20 месеци 14 кила. Значи за 8 месеци 2 килограми. Како што растат и стануваат поактивни, децата помалку качуваат на килажа, а повеќе растат во висина. А дека не е пожелно толку да качуваат, тоа е точно, ама ајде на бебе од 3-4 месеци давај му помалку млеко од што сака! Мене матичната ми викаше по едно млеко да му кратам, ама тоа не е изводливо и воопшто не е нормално бебе од 4 месеци да скока оброк, односно да пие млеко на 6 часа. Ако здравјето е добро, тежината со тек на време ќе почне да се стабилизира.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 2.3.2012 15:48:04
fetusce
Koga se vrativme so Zvezdan od bolnica imavme 3970 grama sega ima 1 mesec a tezinata mu e 4060 grama. Za tri dena ke odime na pedijatar da ni kaze dali naprednal.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 3.3.2012 21:59:11
Natasa981
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981
Мислам дека е индивидуално колку ќе се поправи бебето за еден месец. Филип имаше месеци кога качуваше и по 1.600 грама за еден месец, а некогаш и само 300-400 грама. Најмногу качуваше до 7-8 месеци, а на 6 имаше 9.800 грама, на година точно 12 кила, а на 20 месеци 14 кила. Значи за 8 месеци 2 килограми. Како што растат и стануваат поактивни, децата помалку качуваат на килажа, а повеќе растат во висина. А дека не е пожелно толку да качуваат, тоа е точно, ама ајде на бебе од 3-4 месеци давај му помалку млеко од што сака! Мене матичната ми викаше по едно млеко да му кратам, ама тоа не е изводливо и воопшто не е нормално бебе од 4 месеци да скока оброк, односно да пие млеко на 6 часа. Ако здравјето е добро, тежината со тек на време ќе почне да се стабилизира.
tocno taka Anna Molly, i tuka se slozuvam so tebe..
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 5.3.2012 19:32:47
Noli
Jas Nemam poim kolku treba da napreduva mojata bebushka, I bash mislam deka malku napreduva.... Se rodi 3120 a doma dojdovme so 2960... Sega, na 2 meseci, nè izmerija I bevme 4700... Samo na adaptirano mleko e, I jade po 5 obroci od 150ml. Mada obavezno blucka posle jadenje, neznam zosto... Ako I go trgnam pred da go ispie shisheto-strashno plache... Inaku, Aptamil comfort pie... Neznam Sto ke e...
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 10.3.2012 18:01:53
mila28
Filip ima sega 2 ipol meseci, na tocno 2 meseci ne izmerija bese 6060 i 61 cm, se rodi 3750, a ne otpustija so 3560, inace sme samo na majcino mleko i koga ke se pristeam sega kolku bev ispanicena prviot mesec dali cica, da ne e gladen, da ne ne mu stiga, smesno mi e sto bez potreba sum se potresuvala.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 10.3.2012 18:07:28
mamicka77
mila ima 6polni meseci i 5 dena a e teska 6kg i 700gr a dolga 63cm a se rodi 2900 spadnavme do 2700 sega sme super inaku na cetriripol meseci ja dupliravme tezinata a trebalo na 5 sega si e super
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 10.3.2012 19:02:46
Elce
На 8 месеци 7600 кг и 70 см.Качила само 300 г за 2 месеци,како моторче да има во газето само прета.Сметам дека малку качила но матичната ме убедува дека е добро и дека нема слабеење.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 13.3.2012 13:29:04
sanja spirkovski
I nie denes bevme na kontrola, imame 3 meseci/ 6.300 kg i 59 cm. Doktorkata ne iskara za kilazata i mi rece mlekceto da mu go pravam poretko i navecer da ne mu davam po 6 casa.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 13.3.2012 14:08:38
Pepelaska *
Ние конечно се измеривме 18 месеци - 12 кг 88 цм високо .
Мене некако ми е малку а и кога го гледам делува слабичко ама е многу високо , што мислите како е за оваа возраст оваа тежина? Докторката не кажа ништо. За јадење си јаде, освен некогаш кога се инаети.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 13.3.2012 14:10:10
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: sanja spirkovski
I nie denes bevme na kontrola, imame 3 meseci/ 6.300 kg i 59 cm. Doktorkata ne iskara za kilazata i mi rece mlekceto da mu go pravam poretko i navecer da ne mu davam po 6 casa.
Сања, не ја слушај докторката. И мене истиот муабет ми го правеа, ама јас ич не ги регистрирав. Како може на бебе од три месеци да не му се дава млеко колку што сака? Какво разредено, какви глупости. Давај му како и до сега, не се секирај за тоа што ти го рекла докторката. Мојот беше бумбарче невидено, ми викаа да му прескокнувам и едно млеко преку ден, ама јас терав по мое и му давав нормално да си пие. Кога ќе порасне и кога ќе лази/оди ќе се врати во нормала и супер ќе си напредува. А и мислам дека 6.300 не е голема килажа за бебе од три месеци? Сега баш ќе побарам да видам колку имал Филип на таа возраст.
< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 13.3.2012 14:29:57 >
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 13.3.2012 14:13:54
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR
На 13 октомври ќе наполни 4 месеци и денес го меревме има 8 килограми. Докторката ме караше да му давам помалку да јаде, ама што да правам кога бара, нема да го оставам да плаче. Не е многу 8 килограми за 4 месеци, нели? Јас се се плашам ако продолжи вака на една година ќе има 20 кила! на мама!
Еве што сум пишала кога имал 3,5 месеци. Значи 8 килограми! Сега има 21 месец и тежи 14 кила. Сања, давај му на бебето да си пие колку сака млекце.
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 13.3.2012 15:05:50
sanja spirkovski
Fala ti Anna Molly, i jas mislam deka e glupost da go ostavam da gladuva, na krajot na kraistata toa si znae kolku mu se jade. se rodi 3.260, prvite 2 nedeli ne napreduvase pa ni dadoa adaptirano, e sega mnogu jadelo, ne trebalo po 120 ml na 3 saati trebalo na 6. Gluposti, krajot ne im se naoga na doktorive
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 13.3.2012 15:19:27
ivoni4ka
abe ajde upost nevideni neka si jade kolku saka pa stvarno ne im se pogodubva mnogu malo bilo daj AD mleko golemo bilo skrati jadenje bog da cuva i da brane zar i na dieta da gi staveme nie ke odeme vo cetvrtok na kontrola i vakcina pa ke pisam inaku mojava za 1 mesec kaci 1600g a se rodi 2500/46, od bolnica izlegovme 2420g i maticnava mi vika da i davam eden podoj caj od hipp kamilica30-40 g probav ne ja najaduva nema sansi i pak si prodolziv po staro sega ke videme kolku e inaku miana tvoeto kolku bese na 2 meseci?
< Поракaта ја уредил ivoni4ka -- 13.3.2012 15:21:16 >
RE: Колкава е тежината на Вашето бебе? 13.3.2012 15:52:32
Calypso
Jas samo ke kazam da si gi slusate doktorite sto vi velat vo odnos na tezinata, osobeno ako premnogu kacuva. Vase e sto ke pravite, ama ne cini preterano da kacuvaat na tezina (ova ne vazi za prerano rodenite).